X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję rozszerzać dietę gdzieś w połowie czy przy końcu 6. miesiąca :) w nic się przesadnie nie wyposażam póki co, chcę tylko ten zestaw z Lidla upolować w poniedziałek :) i książkę o rozszerzaniu diety chciałabym kupić, bo jestem zielona w temacie a to zawsze bardziej uporządkowana wiedza niż internety ;)

Muszę Wam powiedzieć, że ostatnio rozłożyłam małej matę tą bright starts całkiem na płasko, bez tych pałąków i to był strzał w 10. Lilka od razu majga się na niej na brzuch i ogląda zwierzątka, zabawki, które jej tam zostawiłam, dziś ze mną w pobliżu wprawdzie, ale chyba z pół godziny leżała, gadała, śmiała się... Byłam w szoku O.o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 23:28

Lukrecja lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Ja planuję rozszerzać dietę gdzieś w połowie czy przy końcu 6. miesiąca :) w nic się przesadnie nie wyposażam póki co, chcę tylko ten zestaw z Lidla upolować w poniedziałek :) i książkę o rozszerzaniu diety chciałabym kupić, bo jestem zielona w temacie a to zawsze bardziej uporządkowana wiedza niż internety ;)

Muszę Wam powiedzieć, że ostatnio rozłożyłam małej matę tą bright starts całkiem na płasko, bez tych pałąków i to był strzał w 10. Lilka od razu majga się na niej na brzuch i ogląda zwierzątka, zabawki, które jej tam zostawiłam, dziś ze mną w pobliżu wprawdzie, ale chyba z pół godziny leżała, gadała, śmiała się... Byłam w szoku O.o

A co to za zestaw z Lidla do upolowania w poniedziałek?

Hmm, może też tak zrobię z tą matą. Majda trochę tą małpkę z paląka, ale dowiesilam do niej te szeleszczące kwadratowe elementy. I nie leży w niej w sumie za długo. Dużo bardziej woli na łóżku jak jej zabawki też obok ułoże.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Myszka_Lena Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2018, 02:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/91b9b467777b.png
    Takie zestawy będą w Lidlu :) zestaw z liskiem będzie mój :)

Andzia123, Jupik, Totoro, gondi, Malyprosiaczek lubią tę wiadomość

ug37zbmhxq91lzcp.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas królują pingwinki więc oczywiste na to zapoluje :D

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik chodzi dokładnie o te zestawy, które wrzuciła Myszka_Lena :) Z niczym więcej na razie nie szaleję :) A co do maty, to moje dziecko parzy leżenie na plecach, więc pałąki to się przydadzą chyba jak już siedzieć będzie, piłeczki przerzucać przez te otwory itd. :D za to ostatnio usilnie próbowała się obrócić na niej na brzuszek, ale ścianki jej przeszkadzały, dlatego rozłożyłam ją całkiem i teraz jest zabawa :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gondi ja jak tylko cos widze to biore bepanthen,smaruje, czekam godzinke moze dwie,biore tetre i scieram, pozniej kapiel :) u nas sie sprawdza :)

• Paatka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam już fartuszki z rękawkami na aliexpress i matę silikonową. Ale co najważniesze książki o BLW. Za tydzień będziemy już o tej porze w drodze nad morze i mam nadzieję,że tam je przeczytam sobie na spokojnie :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka_Lena wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/91b9b467777b.png
    Takie zestawy będą w Lidlu :) zestaw z liskiem będzie mój :)

Oooo wyglądaje jak te z mojej ulubionej firmy Skip Hop - http://skip.zone/posilek/70-miska-zoo.html
    tyle, że 2x tansze :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gondi u nas byl wielki problem z ciemieniucha bo maluch ma dlugie, geste i krecone wlosy. Ciezko mi bylo w ogole zobaczyc te skorke a co dopiero czyms posmarowac itp. Najpierw uzywalam kremu z Musteli na ciemieniuche ale malo schodzila wlasnie przez wloski. Potem kupilam spray z babycap z rossmana. 30 minut przed kapiela go smarowalam, mycie glowy i potem grzebieniem wyczesywalam mocno. I w koncu zlazlo po kilku takich zabiegach.

Kolezanki synek, łysy ;p, mial tez taka okropna ciemieniuche i nic a nic nie dzialalo. Dostala na recepte jakis specyfik od pediatry i mowila, ze po posmarowaniu platami odchodzila i w koncu sie pozbyli. Takze moze zapytaj lekarza jak juz nic nie bedzie dzialalo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wczoraj wieczorem byłam taka dumna haha, Jak mały zasnął i go odłożyłam to został na boczku i tak czuwalam kiedy zacznie się wiercić żeby na brzuch go przewrócić i słyszę Po jakimś czasie że się wierci a zanim wstałam z kanapy i podeszłam do niego to już puścił bąka i SAM przewrócił się na brzuszek i już spał :D

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na pewno rozszerzam dietę po 6. Miesiącu, ale jeszcze się nie określam czy papki czy blw. Na pewno nie zacznę od razu od typowego blw, bo boję się zakrztuszenia, więc zacznę od papek a później jak dobrze pójdzie to jakieś malutkie kawałeczki, ale będę robić to intuicyjnie na swój sposób :D no i na pewno będę robić swoje a nie gotowe sloiczki :)
    Super ten zestaw z Lidla, też pójdziemy do naszego, o ile jeszcze coś zostanie, bo moje dziecko to śpioch i szybciej jak 9-10 nie wstaje :D

gg646iye46nicebi.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    Ja też na pewno rozszerzam dietę po 6. Miesiącu, ale jeszcze się nie określam czy papki czy blw. Na pewno nie zacznę od razu od typowego blw, bo boję się zakrztuszenia, więc zacznę od papek a później jak dobrze pójdzie to jakieś malutkie kawałeczki, ale będę robić to intuicyjnie na swój sposób :D no i na pewno będę robić swoje a nie gotowe sloiczki :)
    Super ten zestaw z Lidla, też pójdziemy do naszego, o ile jeszcze coś zostanie, bo moje dziecko to śpioch i szybciej jak 9-10 nie wstaje :D
    Najgorsza konsystencja na początek to papki z kawałkami. Kawałki zaskakują dzieciaki i często się krztuszą. Najłatwiej zaczynać od blw (bo jak się nie rozgotuje za bardzo, to nie tak łatwo ugryźć, jak się nie ma jeszcze dobrej techniki. Pierwsze próby to tak na prawdę lizanie i badanie. Śladowe ilości na początek też są lepsze (bo jeśli miały by być jakieś problemy brzuszkowe, to właśnie początkowy umiar jest wskazany). A i z info, które mnie zaskoczyło, to jabłko (kawałek, bo jest jakby twarde i kruche za razem) i orzechy to najczęstsze powody interwencji medycznych (zadławienia), także trzeba z nimi uważać (nawet przy starszych dzieciach, co to niby już potrafią jeść). A i z silnymi alergenami ja robiłam najpierw test skórny (np smarując i zostawiajac na chwile okolice ust, tak robiłam np z jogurtem), nie należy się sugerować zaczerwienieniami ust jeśli chodzi produkty z kwasami owocowymi (No i wtedy trzeba dość często wycierać buzię, bo często podrażniają skórę).

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny, zauważyłam pierwsze miejsce łyse na grzywce.. Kiedy to wypadanie się skończy :(

qb3ci09k2rozqy86.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Gondi ja jak tylko cos widze to biore bepanthen,smaruje, czekam godzinke moze dwie,biore tetre i scieram, pozniej kapiel :) u nas sie sprawdza :)
    To moze bepanthenem sprobuje:) Uzywalismy juz zwyklych oliwek, olejku ze slodkich migdalow, babycap wlasnie sie konczy, polozna polecala oliwe z oliwek, dosc dobrze schodzi po kremie z Weledy tylko problem tkwi w tym ze ladnie schodzi ale w to miejsce za 2 dni pojawia sie nowa luska. Tak jakby ta jego glowa byla wiecznie podrazniona. Cale szczescie ze na brwi nie wrocila z powrotem. Cale szczescie ze to nie boli, slyszalam historie po rodzinie ze niektore dzieci maja nawet do roku ciemieniuche:(

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diete rozszerzam po 6 miesiacu o ile mlody bedzie chcial. Przy mm rozszerza sie od 4 miesiaca zycia.

My bylismy wczoraj w aquaparku i mlody bardzo chetnie siedzial w basenie dla dzieci, godzinke sobie pospal.

Dzis siedzimy na plazy bo mieszkamy 15 minut samochodem od morza a wlasciwie to zatoki :)

Kinga., gondi, Andzia123, Katy, Jupik lubią tę wiadomość

• Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę rozszerzała koło 5 miesiąca. Zaczniemy od papek a gdy bedzie siedział blw :)

xk81pfk.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Najgorsza konsystencja na początek to papki z kawałkami. Kawałki zaskakują dzieciaki i często się krztuszą. Najłatwiej zaczynać od blw (bo jak się nie rozgotuje za bardzo, to nie tak łatwo ugryźć, jak się nie ma jeszcze dobrej techniki. Pierwsze próby to tak na prawdę lizanie i badanie. Śladowe ilości na początek też są lepsze (bo jeśli miały by być jakieś problemy brzuszkowe, to właśnie początkowy umiar jest wskazany). A i z info, które mnie zaskoczyło, to jabłko (kawałek, bo jest jakby twarde i kruche za razem) i orzechy to najczęstsze powody interwencji medycznych (zadławienia), także trzeba z nimi uważać (nawet przy starszych dzieciach, co to niby już potrafią jeść). A i z silnymi alergenami ja robiłam najpierw test skórny (np smarując i zostawiajac na chwile okolice ust, tak robiłam np z jogurtem), nie należy się sugerować zaczerwienieniami ust jeśli chodzi produkty z kwasami owocowymi (No i wtedy trzeba dość często wycierać buzię, bo często podrażniają skórę).
    Nie, papek z kawałkami nie zamierzam :) albo to albo to :)

gg646iye46nicebi.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas maly znowu przespal kapiel pad o 18:30 po jedzeniu i krzyku pol godz. O 21 go na spiocha przebralam bo spal w samym body dalam jesc i dalej spi. Zauwazylam ze ostatnio w dzien malo spi ale pod wieczor i w nocy to odsypia.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    Nie, papek z kawałkami nie zamierzam :) albo to albo to :)
    To dobrze. Ja 2 lata temu tak błysnęłam inteligencją i większość słoiczków tak zrobiłam ;), ale w sumie córka papek na początku nie załapała i zjadła pózniej

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie chyba czeka praca z laktatorem, małą teraz wszystko interesuje, nie je tak intensywnie i często w nocy i jakbym miała mniej mleka.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
‹‹ 1158 1159 1160 1161 1162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ