X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w sypialni 27 stopni... Ale dzieci spia w samych body z krotkim rekawem i nie przykrywam niczym... A i tak oboje sie budza jak tak cieplo.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie bardzo ciesze, ze tak mi spi (poki co), ale jak slysze od poloznej i pediatry zeby wybudzac bo takie male dziecko nie moze tak dlugo nie jesc, i faktycznie mi przytyl za malo, a do tego moja mama mi wmawia ze to nie jest normalne, to i we mnie sa watpliwosci. Ale ciesze sie, ze u niektorych z Was jest podobnie.

JS o kurcze, bidulko. Jak w necie czytalam to kazde dziecko jest inne, wszystko zalezy tez od charakteru, osobowosci i genow. Heniek raczej z tych spokojnych, a ja i mąz uwielbiamy spac i leniuchy jestsmy ;p

U nas w mieszkaniu (po sprzedazy mieszkania mieszkamy teraz w kawalerce i wciaz szukamy czegos duzego i idealnego ;p) jest totalna gorac od poczatku. Wczoraj np bylo 30stopni :O Jak bylo ciut chlodniej to bylo ok 24. Pamietam jak mial 5 dni i przyszla pierwszy raz polozna to powiedziala ze mam go ubierac w samo body, bo jest za goraco, 5 dniowego noworodka! I tak robilismy. Wiec maly chyba przyzwyczajony.

Mlodaaa wow Twoja niunia potrafi nawet 180ml zjesc! Robisz jej na raz, czy jak widzisz ze jeszcze glodna to dorabiasz?

Tez malemu nie wciskam na sile, bo wymiata butle do konca ;p Ciagnie poki nie zassie powietrza :)

Dzis Henio obudzil sie jak zwykle o 5, dostal mleko, potem pobawil sie chwile z mezem i poszedl spac. Wstal dopiero teraz o 9.30 :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 09:57

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez mega goraco w domu :/ Maly spi w body bez rekawkow i niczym go nie przykrywam :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 09:56

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I u nas totalnie nie ma reguly jesli chodzi o jedzenie i drzemki. Jedyne co codziennie się sprawdza to wieczorna kąpiel i godzina zasypiania i rano jak wstanie o 5 lub 6 to pozniej okolo 8-9 zawsze jeszcze jest drzemka. W ciagu dnia roznie. Ostatnio jak byla w samej pieluszce i w domu,gdzie jeat troche chlodniej to spala po 2-3 godz w dzien. I oprocz tego krotkie drzemki. W nocy przeroznie. Zasypia okolo 21 zawsze i raz sie budzi 1,5-6 a innym razem pospi do 4 i potem jeszcze do 6. Zalezy wszystko od temp i tego jak jest ubrana,taka zależność w jej przypadku zauwazylam. Teraz np ma juz druga drzemke dzisiaj,ale siedzimy sobie na podworku,w cieniu,pod daszkiem,wiec jest super :)

• acygan Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi jeszcze,czy pomimo tego,ze macie goraco w mieszkaniu i kladziecie spac dzieci w samym body to maja chlodne karczki? Moja jak juz zasnie i sprawdzam kark,to nie jest jakiś zbytnio cieply a z nas sie leje,bo tak goraco. W dzien za to Zosia jeat zgrzana,az potowki jej sie porobily na karku

• gondi Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak czułam przy karmieniu (koło 4-5) że ma wychłodzone nóżki i ramionkach to przykrywalam go pieluszką, ale u nas ostatnio było 29-30 stopni w domu. A pokój Huberta jest najchłodniejszym pomieszczeniem. Dziś już lepiej na zewnątrz 25 a w domu 26 ale do wieczora zdąży się pewnie nagrzać z powrotem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 10:22

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Myszka_Lena Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała jest strasznym śpiochem, przespane noce to już norma od dłuższego czasu a i w dzień lubi pospać :) przybiera prawidłowo mimo że przez niska wagę urodzenia wciaz jest drobna, waży ok 5300

edwarda20 lubi tę wiadomość

ug37zbmhxq91lzcp.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan ja w nocy nie kontroluje karku. Ogólnie wychodzę z założenia, że jeśli mi się gorąco to dziecku też i ją rozbieram. A jak zimno to ubieram.

Edwarda Amelka też potrafi wciągnąć 180ml na raz ;-). A czasami nawet 200. Zazwyczaj na noc tyle zjada.

edwarda20 lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Acygan ja w nocy nie kontroluje karku. Ogólnie wychodzę z założenia, że jeśli mi się gorąco to dziecku też i ją rozbieram. A jak zimno to ubieram.

Edwarda Amelka też potrafi wciągnąć 180ml na raz ;-). A czasami nawet 200. Zazwyczaj na noc tyle zjada.

Tez nie kontroluje karku.

Ja mojemu nie chce tyle dawac -jeszcze- (bo od 5 mca juz dziecie powinno jesc 180) bo mi ciagnie do konca zawsze, tak troche nie zna umiaru ;p I za chwile bedzie gruby ;p Ma prawidlowo przybierac ale grubasem byc nie moze :) Pewnie za pare dni zaczne mu na noc dawac 180 i nie bede dawac tej ostatniej butli na spiocha. Jak bedzie glodny to sam sie obudzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 11:28

darika lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Tez nie kontroluje karku.

Ja mojemu nie chce tyle dawac -jeszcze- (bo od 5 mca juz dziecie powinno jesc 180) bo mi ciagnie do konca zawsze, tak troche nie zna umiaru ;p I za chwile bedzie gruby ;p Ma prawidlowo przybierac ale grubasem byc nie moze :) Pewnie za pare dni zaczne mu na noc dawac 180 i nie bede dawac tej ostatniej butli na spiocha. Jak bedzie glodny to sam sie obudzi.
    Pewnie, że tak. Więcej na noc i niech sobie śpi. U nas Amela często w dzień je mniej, potem wieczorem nadrabia ;-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle Amelka tak się nauczyła przekrecac na brzuszek, że tyko jak ją kładę na plecach to ona zaraz siup i już jest na brzuszku. Po jedzeniu muszę ją pilnować, żeby się nie przekręcila bo potem ulewa. Skubaniec Mały :-P.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie wróciliśmy z hotelowego basenu :)
    Mała była z tatą w brodziku, mama siedziała w jacuzzi - pełen relaks ☺️

U nas mała przespała do 5tej, ale też bardzo była spocona mimo, że w samym bodziaku i nieprzykryta.
    Ale za to zasnęła dopiero o 23, tylko że patrząc na to, że spała 4,5h w aucie i później 1,5h na plaży to wcale się nie dziwię temu :p

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ja sie bardzo ciesze, ze tak mi spi (poki co), ale jak slysze od poloznej i pediatry zeby wybudzac bo takie male dziecko nie moze tak dlugo nie jesc, i faktycznie mi przytyl za malo, a do tego moja mama mi wmawia ze to nie jest normalne, to i we mnie sa watpliwosci. Ale ciesze sie, ze u niektorych z Was jest podobnie.

Mi położna od początku kazała budzić dziecko co 3 godziny i prawie wszyscy tak mówili..i Ci wszyscy do tej pory bujają się z dziećmi nieprzesypiajacymi nocy. A ja nie posłuchałam, bo moja sis, która ma 4 odchowanych zdrowych dzieciaków powiedziała, że chyba na leb upadłam i mam absolutnie nie budzić jeśli śpi (moja od początku ładnie przesypiala). A jeśli przyrost jest niższy zwiększyć częstotliwość karmienia w dzień. I tak robię. I czuję że robię dobrze :-) dziecko jest wyspane i pogodne.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki dzisiaj upał że już się wytrzymać nie da, Mały od rana krzyczy, juz nawet go do wanienki z woda wsadziłam żeby ochłodzić trochę.. Nie mogę uwierzyć że to mówię, ale mogłyby te upały się skończyć..

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dzisiaj z mężem mamy wychodne! Teściowa zostaje z Mała a my jedziemy pojeździć motorem mmmmmmm ❤

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja budzilam malego jakos do 1.5 miesiaca, ale on byl malutki i sie sam nie budzil na poczatku, później juz zaczal i go nie musialam budzic xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

JS o kurcze, bidulko. Jak w necie czytalam to kazde dziecko jest inne, wszystko zalezy tez od charakteru, osobowosci i genow. Heniek raczej z tych spokojnych, a ja i mąz uwielbiamy spac i leniuchy jestsmy ;p

U nas w mieszkaniu (po sprzedazy mieszkania mieszkamy teraz w kawalerce i wciaz szukamy czegos duzego i idealnego ;p) jest totalna gorac od poczatku. Wczoraj np bylo 30stopni :O Jak bylo ciut chlodniej to bylo ok 24. Pamietam jak mial 5 dni i przyszla pierwszy raz polozna to powiedziala ze mam go ubierac w samo body, bo jest za goraco, 5 dniowego noworodka! I tak robilismy. Wiec maly chyba przyzwyczajony.

Mlodaaa wow Twoja niunia potrafi nawet 180ml zjesc! Robisz jej na raz, czy jak widzisz ze jeszcze glodna to dorabiasz?

Tez malemu nie wciskam na sile, bo wymiata butle do konca ;p Ciagnie poki nie zassie powietrza :)

Dzis Henio obudzil sie jak zwykle o 5, dostal mleko, potem pobawil sie chwile z mezem i poszedl spac. Wstal dopiero teraz o 9.30 :O

180ml już z mieszanka czyli u nas 155 + 5miarek 5ml więcej kazał pediatra wody , bo ma z zaparciami problemy) . U mnie na butelkowe miarce pokazuje wtedy łącznie mleka 17/180 i tak sobie zapisuje .
    Zawsze robię taka porcje a zjada raz cała raz mniej , ale nie dorabiam nigdy .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2018, 13:09

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas w mieszkaniu jest chłodno bo mamy zachodnie okna więc się nie nagrzewa a i mam klimatyzator na ścianie więc schładzam delikatnie do tych23/22 stopni. mały śpi w pajacyku pod pieluszką, nie ma potówek, nie kręci się zasypia ładnie więc nie jest mu gorąco. ja sama się przykrywam w nocy więc i jego też.

co do rytmu dnia to u nas to nie dawno się wyrobiło. a z porcjami też je ile chce, raz 150 raz 110 nie ma reguły.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Mi położna od początku kazała budzić dziecko co 3 godziny i prawie wszyscy tak mówili..i Ci wszyscy do tej pory bujają się z dziećmi nieprzesypiajacymi nocy. A ja nie posłuchałam, bo moja sis, która ma 4 odchowanych zdrowych dzieciaków powiedziała, że chyba na leb upadłam i mam absolutnie nie budzić jeśli śpi (moja od początku ładnie przesypiala). A jeśli przyrost jest niższy zwiększyć częstotliwość karmienia w dzień. I tak robię. I czuję że robię dobrze :-) dziecko jest wyspane i pogodne.

Ja z 3-4 tyg wybudzalam, bo mielismy na poczatku butelki aventu, i malemu bylo bardzo ciezko ssac, meczyl sie i zasypial w polowie. Za malo przybieral, ale po zmianie butelek i wybudzaniu pieknie zaczal tyc. Potem juz przestalam sama i potrafil 4-5 godzin na raz spac w nocy.
    Z cyckiem troche latwiej bo sie wsadzi do buzki i odruch ssania zadziala. No i mleko latwiej strawne. Nie chcialam go tez przekarmiac.

Mlodaa a to ok :) Myslalam ze 180 wody. Moj teraz je 5x150 ml wody + 5 miarek i na noc 90ml + 3 miarki. I wyzera wszystko.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, ja z tez z tych spokojnych razem z moim, a dziecko maly szatan XD Dzis pobudka 4 razy.
    Moj zjada nawet na raz 170-190 ml :O

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 1172 1173 1174 1175 1176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ