Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja dzisiaj mojego synka nie poznaje. Wstał sobie rano bez płaczu Po 7, zjadł, trochę sobie popełzał, pobawiliśmy się trochę, zjadł znowu trochę i zasnął, spał 45min zaczął marudzić to znowu dostał cyca i znowu zasnął, odłożyłam go do bujaka i tak jak zwykle go to budziło tak teraz sobie dalej spał :o i posprzątałam w kuchni trochę i siebie ogarnęłam, nie wiem ile czasu mi zeszło na to, w każdym razie musiałam go przewinąć i ubrać bo na zakupy z mamą się wybierałyśmy i nawet jak go przewijalam to się nie obudził, dopiero obudził go strumień moczu haha bo siknął trochę sobie na klatę i rękę xd tak się wyspał że całą drogę do galerii handlowej nic nie marudzil, oglądał sobie co za szybą się działo i nawet dał mi zakupy zrobić, kupiłam buciki na wesele
nakarmilam go w galerii a ten znowu w kimono uderzył!! I pozwolił mamie i babci zjeść sobie ciacho w kawiarni i wypić kawę i soczek w tym czasie
później już nie spał, dopiero o 18 zaczął marudzić i jak go chwilę ponosilam to znowu zasnął, musiałam na kąpiel wybudzić go niestety bo cały się kleił przez te upały, nakarmilam i już sobie grzecznie spi - o dziwo na plecach! Aż temp mu zmierzyłam czy chory nie jest że taki senny dziś :p ktoś mi podmienil dziecko czy jak?
07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
Mój cały czas ciamka smoczek lovi, ale ten noworodkowy i nie chce innego tego 3+wypluwa...nie chcę żeby ssal ten mały, bo widać, że mu za mały cały się odciska i nie chce, żeby później seplemil czy coś. Testuje innych firm i każdy odrzuca pluje nimi na kilometr haha dziś kupiłam z aventu i będziemy testować, bo on w sumie też tylko do zasniecia używa, albo poza domem jak coś mu nie pasuje i płacze
A śpi też na Jezusa albo rączki w górze zgiete w łokcia h, ewentualnie jedna w górze a druga na dolejak śpi ze mną to mi kładzie swoje nogi na brzuch i tak śpimy
-
Mój śpi na boczku i jedna rękę kładzie sobie na czoło. W nocy przekrecac się na plecy i bierze rączki do góry. Smoczka używa gdy zasypia, a jak już dobrze zaśnie to od razu go wypluwal.
Makira powiem Ci ze moi rodzice też mieli ze mną taki problem :p ja miałam 5 skoczków i jak zasypial am to każdy miałam gdzie indziej, w buzi, w nosie, w uchu, na palcu i jeden zawsze na poduszce. Ten w buzi był moim ulubionym, reszta kupiona właśnie do testowania. Żadnego nie chciałam. Mój tata jeździł po mieście i szukał identycznego jak ten mój ulubiony i znalazł! Zadowolony wrócił do domu a ja go wyplulam bo to nie był mój smoczek. Rodzice mówili że śmierdziala ta guma masakrycznie, a ja go dalej ciumkalam. Nie wiedzieli już jak mi wymienić i nagle pewnego dnia wrzuciłam go bo został sam patyczek i gumy nie było na tym smoczku i od tamtej pory już byłam bezsmoczkowa :p może Twój maluch też tak ma że jest przyzwyczajony do tego i żaden mu nie będzie pasował aż w końcu niedługo sam go wypluje. Mój tak mocno ssie tego smoczka że ja już dawno dałam rozmiar większy bo myślałam, że skoro wypada mu z buzi to jest za mały. Ale jak dałam mu większy ten na 3 miesiące to tak samo wypada. Taki mocny odruch ssania ma że aż mu wypada z buzi i denerwuje się -
My dzis już jesteśmy w pl. Ciężko się jechało bo młoda bolał brzuch. Upał taki ze czopki się rozpuściły, no i super ze uzupełniłam apteczkę bo inaczej, to chyba byśmy 2 dni jechali. Teraz zostajemy u dziadków, a tatuś wraca do pracy. Starsza jest przeszczesliwa, bo ma kuzyna w podobnym więc szaleństwa nie maja końca
-
Ja zmieniłam mały Lovi na ten 3-6 mscy i ciuma go tak, że nawet jak mocno zaśnie i chcę go jej wyjąć to sobie nie daje..
No i brzucha ciąg dalszy. Znów przekręciła się na noc na brzuch, właśnie ją odkręciłam na plecki (jakoś mam opory jeszcze żeby w nocy spała na brzuchu). W dzień to samo, tylko brzuch. Zaczyna już tyłek podnosić do góry i próbuje pełzać, choć jeszcze daleko nie popelznie -
U nas dziś kupa. Kurna, ostatnimi czasy to jak święto narodowe
nie sądziłam, że kiedyś kupy dziecka będą mi sprawiać taką radość. Odstawiamy syrop i zobaczymy czy za tydzień pojawi się bez. Ale nie sądzę, bo dziś była po tygodniu i szału nie było.
-
My ze smoczkami też kombinowaliśmy. Miałam chyba wszystkie już lovi dwa rodzaje, canpop babies, avent dwa rodzaje, nuk i chyba jeszcze jakieś 3 inne. Stanęło na avent ultra soft czy jakoś tak
a i tak czasem jak smoka wypluje to palec wędruje do buzi
Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna -
Jeśli chodzi o smoczki to u nas tylko Lovi. Kupiłam kiedyś mam na próbę ale nie chciała. Używamy tego 3-6 i generalnie służy nam przede wszystkim do zasypiania. Czasami daje jej po kąpieli na przewijaku jak jest już bardzo głodna i zniecierpliwiona.
U nas noc przespana głównie na brzuchu z podkurczonymi nozkami i dupka w górze29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
U nas smoczek poszedł zupełnie w odstawkę. Jak jeszcze wcześniej pociumkala trochę w foteliku w aucie czy w wózku, jak jeszcze sypiala na pleckach, tak teraz z tym 3-6 mies nie wie co ma zrobić
wkladalismy jej to zaczęła go gryźć, po czym wywaliła i nara xD
-
Moja nigdy nie załapała o co chodzi ze smoczkiem i wcześniej nie widziałam w tym problemu...do czasu gdy nie poprosiłam męża żeby ją usłał
mała zasypia tylko przy cycu i teraz nie mam pomysłu jak to zrobić żebym nie była do niej uwiązana:/ wydaje mi się że smoczek załatwiłby sprawę.
-
Moja wieczorem też zasypia tylko przy cycku, nie ma innej opcji. Ale mi to nie przeszkadza
zastanawiam się tylko jak to będzie jak będzie starsza, pewnie będzie mi ją trudno odstawić od piersi, przede wszystkim właśnie przez usypianie. Ale... potem się będę martwić
Ostatnio czytałam artykuł odnośnie górnej granicy wiekowej dziecka karmionego piersią - WHO zaleca do 2 roku życia albo dłużej. Zawsze wydawało mi się, że rok to już mega długo, a teraz dopiero doksztalcam się w temacie. Czytałam że i 3 i 4 latka to jest absolutnie norma, tylko u nas jest to tak jakoś demonizowane przez wszystkich.
Jakby któraś chciała poczytać:
https://www.laktolandia.pl/dlugiekarmieniepiersia/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2018, 13:07
-
Hmm, no u nas na szczęście nie zasypia przy cycu. No mooze czasem. Jest kąpiel i cyc i łóżeczko. I w łóżeczku sobie często jeszcze leży, przekręca się i dopiero usypia. Jakby dać jej butlę zamiast cyca nie byłoby problemu. Wypracowalam to od samego początku- moja koleżanka ma 2latka który bez cyca nie zaśnie
bardzo nie chciałam żeby u nas tak było.
-
Jak ostatnio bylam na wczasach u rodzicow, to spotkalam kolezanke mojej mamy. Pytala mnie o Henia, o karmienie itp i powiedziala mi, że jej corka ma 9-letniego syna. Karmila kp do 3 roku zycia. A dzieciak do teraz ma tak, ze przychodzi do niej, lapie ja za cycka, podnosi bluzke itp. Kuzwa 9-latek!!!!!!!!