X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już paszport dla Emi, nawet nie wiecie jak się cieszę. Jeszcze jakieś 3 tyg i jedziemy na wakacje.

darika, Totoro, gondi lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metraż waży aż 12 kg i nie ma przekładane rączki A na tym mi zależało:p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj w końcu chłodniej, wsadziłam małego do fotelika i poszliśmy na spacer, jeju jak cudownie, już nie mogę się doczekać żeby w spacerowke go przełożyć :D popatrzył sobie naokoło najpierw, byliśmy e sklepie to się do ekspedientek pousmiechal, później chwilę pomarudzil i zasnął <3

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja mam pytanie do Was bo zastanawiam się czy wszystko jest ok. Mojemu małemu na policzkach zrobiły się pajaczki. Tak jakby popękane naczynka. Dzisiaj mu wyskoczyło i nie wiem dlaczego. Czy Wasze maluchy też tak mają?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Dziewczyny ja mam pytanie do Was bo zastanawiam się czy wszystko jest ok. Mojemu małemu na policzkach zrobiły się pajaczki. Tak jakby popękane naczynka. Dzisiaj mu wyskoczyło i nie wiem dlaczego. Czy Wasze maluchy też tak mają?
    Moj ma od urodzenia.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Moja tez ma.

I dzis zauwazylam plesniawki, jutro wizyta u lekarza. Tylko tego nam brakowało jeszcze :/

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejszy spacer znowu jak marzenie :) 2 godzinki, gdzie pierwsze 30 minut ogladal wszystko, potem spal godzinke i kolejne pol godz patrzyl. Cudo! :)

Mam pytanie do mam mm: Na pudelku mleka napisane jest, ze w 5mcu dziecko powinno jesc 5x180 ml wody. Teraz pytanie, czy 5porcji mleka + rozszerzenie diety czy np jesli chcialabym rozszerzac po ukonczonym 5tym to tylko te 5x wystarczy? Jak Wy robicie?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dzisiejszy spacer znowu jak marzenie :) 2 godzinki, gdzie pierwsze 30 minut ogladal wszystko, potem spal godzinke i kolejne pol godz patrzyl. Cudo! :)

Mam pytanie do mam mm: Na pudelku mleka napisane jest, ze w 5mcu dziecko powinno jesc 5x180 ml wody. Teraz pytanie, czy 5porcji mleka + rozszerzenie diety czy np jesli chcialabym rozszerzac po ukonczonym 5tym to tylko te 5x wystarczy? Jak Wy robicie?

Moja narazie zjada nie więcej niż 150ml wody plus proszek, a dietę zaczęłam rozszerzać tydzień temu. Próbowała narazie marchewki, ale w malutkich ilościach i dzisiaj dałam jej do spróbowania dynie. Narazie jeszcze nie potrafi dobrze tego jeść , tylko mieli językiem wypychając większość. Ale myśle , ze jak załapie nawyk jedzenia łyżeczka to będę właśnie podawać dalej 5 porcji mleka plus jeden dodatkowy posiłek.

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój je bebiko i na opakowaniu 5-6 miesiac jest 4x180..
    W smyku krzesełka do karmienia 'DO -40% '

xk81pfk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    Mój je bebiko i na opakowaniu 5-6 miesiac jest 4x180..
    W smyku krzesełka do karmienia 'DO -40% '
    Tak bo sklad mm jest rozny, maja rozna kalorycznosc itp. Pytanie czy zaczelas rozszerzac diete czy dajesz / bedziesz dawac tylko te 4 butle?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Moj ma od urodzenia.
    Ja bym na początku proponowała tyle, ile by jadł bez rozszerzania diety. Dopiero jak będzie zjadać cały posiłek o podobnej kaloryczności co wasze mleko, bym zastepowala mleko posiłkami stałymi. Na początku dzieciaki jedzą 1-3 łyżeczki (a tylko pojedyncze przypadki znam, że zje tyle, ile musię da) i jeszcze cześć wyplują, a podstawą jest nadal mleko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2018, 15:54

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Tak bo sklad mm jest rozny, maja rozna kalorycznosc itp. Pytanie czy zaczelas rozszerzac diete czy dajesz / bedziesz dawac tylko te 4 butle?
    bede rozszerzac kolo 5 miesiaca. Mleka bede podawac tyle ile zalecaja na opakowaniu na pewno do roku a potem zobaczymy, musze sie dokształcić :)
    Poleca ktos jakas ksiazke o rozszerzaniu diety?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2018, 17:42

xk81pfk.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    bede rozszerzac kolo 5 miesiaca. Mleka bede podawac tyle ile zalecaja na opakowaniu na pewno do roku a potem zobaczymy, musze sie dokształcić :)
    Poleca ktos jakas ksiazke o rozszerzaniu diety?

Ja właśnie zamówiłam Żywienie niemowląt w pierwszym roku życia, powinna przyjść do środy :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też ma pajączki od urodzenia.
    Przetrzepalam pol neta w poszukiwaniu krzesełka-juz mnie głowa od tego boli.. niemniej zasadzam się, żeby niedługo kupić. Jeszcze nie wiem czy z rozszerzeniem będę czekać do końca 6 mca, mimo że kp nie wykluczam, że jak będzie gotowa spróbujmy wcześniej.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Myślałam że coś jest nie tak z tymi pajaczkami.

My za 1,5 tyg będziemy próbować marchewkę. Dostaliśmy zgodę od pediatry, ale tylko i wyłącznie podawać dla smaku żeby przyzwyczajal się maluch a tak to dalej piersią będziemy karmić.

Wcześniej pisaliście o długim karmieniu piersią. Moja mama opowiadała, że ja nie chciałam jeść z piersi za to mój brat jadł piersi przez 2 lata. Mama go odrzuciła, mówiła, że cycus już nie ma jedzonka i musiał jeść normalne rzeczy. Mimo, że każdy z nas był inaczej karmiony to ani ja ani mój brat nie byliśmy cycusiami mamusi. Myślę, że jest to kwestia wychowania, a nie tego jak i ile ktoś był karmiony.

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

My za 1,5 tyg będziemy próbować marchewkę. Dostaliśmy zgodę od pediatry, ale tylko i wyłącznie podawać dla smaku żeby przyzwyczajal się maluch a tak to dalej piersią będziemy karmić.

Wcześniej pisaliście o długim karmieniu piersią. Moja mama opowiadała, że ja nie chciałam jeść z piersi za to mój brat jadł piersi przez 2 lata. Mama go odrzuciła, mówiła, że cycus już nie ma jedzonka i musiał jeść normalne rzeczy. Mimo, że każdy z nas był inaczej karmiony to ani ja ani mój brat nie byliśmy cycusiami mamusi. Myślę, że jest to kwestia wychowania, a nie tego jak i ile ktoś był karmiony.

Ja z kolei byłam karmiona piersią jakoś max 3 miesiące i mimo tego byłam potwornym cycorem xD dlatego też sądzę, że to kwestia wychowania, ale i charakteru :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 03:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Nie wiem za wiele o pajączkach u niemowląt, nie mam pojęcia czy to normalne czy nie, bo moje dziewczyny nie miały. Ogólnie dzieciaki mają bardzo ciebką skórę, co sprzyja widoczności naczyń krwionośnych. Ogólnie, to osoby ze skłonnościami powinny uważać na wszystko, co sprzyja gwałtownemu rozszerzaniu naczyń (u maluchów głównie chodzi o nagle zmiany temperatury (zimno-gorąco), niekorzystna wilgotność +ostry wiatr, czy wilgotność + mróz, powinno się też uważać na ostre jedzenie, agresywne kosmetyki uszkadzające płaszcz ochronny skóry (osoby które z czasem nabywają cerę baczyniową często mają najpierw cerę wrażliwi, często nawet alergiczną. Ich dieta powinna być bogata w antyoksydanty, duże dawki wit c czy rutyny. W szkole mnie uczono, ze wlasnie dzieci jaki jedyne mają cerę normalną do okresu dojrzewania, później praktycznie każda cera nabiera dodatkowych cech, sucha, tłusta, naczyniowa itp. A i jeszcze ciężki poród, parcie może wpłynąć na popękane nacZynia, ale wtedy do roku powinny się wchłonąć. Mam nadzieję że rozumiecie co mam na myśli i wypowiedz nie jest bardzo chaotyczna, bo jestem niewyspana i zmęczona

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj uruchomiliśmy spacerowke pierwszy raz. Baby bebetto Torino i rozklada się na płasko i ma pasy więc rewelacja. Mlody pojezdzil 20 minut po parku- bez szału. Zobaczymy jak dalej będzie bo w ndz jedziemy nad morze i zastanawiam się czy brać gondole czy spacerowke.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo sweetmalenka masz foty? Bo my też mamy Torino. A nadal nie chce mi się jej wyciągać z worka :-P.

Edwarda dziękuję za zdjęcia. Fajna macie tą spacerowke :-). No i nie mogę się napatrzec na te kręciolki Henia ❤

edwarda20 lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1d7426ee8274.jpg

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 1186 1187 1188 1189 1190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ