X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, mój urodził się przez cc więc pajaczki od SN odpadają. Jak wychodzimy na spacer to smaruje mu buzke filtrami, a jak jesteśmy w domu to kremem który poleciła nam położna na kaszke która miał przez alergie pokarmowa. Kaszka zeszła, wszystko ładnie wygląda i tu nagle te pajaczki wyskoczyły. Nie ma ich dużo, ale są dlatego zmartwilam się.

Na mojej wadze maluch ważył 6kg, a w przychodni 6300g.

My też jeździmy nadal w gondoli. Jak tylko włóże malucha do wózka to zasypia. Nie marudzi itd więc jeszcze nie montuje spacerówki. Jak jeszcze się mieści to niech jeździ :p chciałam maluchowi pokazać drzewka, kotki, chmurki itd, ale on ciągle śpi i śpi.. Ominely go już nie raz oglądanie kaczek, krowek itd jak byliśmy u rodziny na wsi, ale co zrobić, taki śpioch :p

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Kinga, mój urodził się przez cc więc pajaczki od SN odpadają. Jak wychodzimy na spacer to smaruje mu buzke filtrami, a jak jesteśmy w domu to kremem który poleciła nam położna na kaszke która miał przez alergie pokarmowa. Kaszka zeszła, wszystko ładnie wygląda i tu nagle te pajaczki wyskoczyły. Nie ma ich dużo, ale są dlatego zmartwilam się.

Na mojej wadze maluch ważył 6kg, a w przychodni 6300g.

My też jeździmy nadal w gondoli. Jak tylko włóże malucha do wózka to zasypia. Nie marudzi itd więc jeszcze nie montuje spacerówki. Jak jeszcze się mieści to niech jeździ :p chciałam maluchowi pokazać drzewka, kotki, chmurki itd, ale on ciągle śpi i śpi.. Ominely go już nie raz oglądanie kaczek, krowek itd jak byliśmy u rodziny na wsi, ale co zrobić, taki śpioch :p
    Ciesz się bo Gabryś w ogóle nie śpi:p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    7400 :)
    Hubert tez wazy 7400 :)
    U nas jakis cycowstret, nie chce w ogole pic z piersi:( Wczoraj mu podalam na wieczor moje mleko z butelki bo czulam sie okropnie jakbym go zmuszala do jedzenia. Co go przykladam do piersi to sie prostuje, wygina i odpycha. Dopiero jak juz przysypia ze zmeczenia i mu wcisne piers to je. Nie mam pojecia o co mu chodzi, co robic dziewczyny? Ktoras tak miala? Jeszcze przy tych upalach to sie martwie ze sie odwodni:(

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mialam niedawno..A w jakiej pozycji karmisz? Ja karmilam na siedzaco i wtedy sie wyrywal i wlasnie odpychal, zaczelam karmic na lezaco i bylo troche lepiej az calkiem minelo w koncu :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gondi wrote:
    Hubert tez wazy 7400 :)
    U nas jakis cycowstret, nie chce w ogole pic z piersi:( Wczoraj mu podalam na wieczor moje mleko z butelki bo czulam sie okropnie jakbym go zmuszala do jedzenia. Co go przykladam do piersi to sie prostuje, wygina i odpycha. Dopiero jak juz przysypia ze zmeczenia i mu wcisne piers to je. Nie mam pojecia o co mu chodzi, co robic dziewczyny? Ktoras tak miala? Jeszcze przy tych upalach to sie martwie ze sie odwodni:(
    U nas tak od miesiąca, choć jest trochę lepiej. Nie wiem czy to skok czy upały, ale właśnie nakarmić mogę dopiero jak zaśnie lub zaraz po nawet krótkiej drzemce. Najlepsza pozycja to na leżąco (na boku) i jak najbardziej bezkontaktowo. Trochę to upierdliwe (nie lubię tej pozycji jak mam karmić 2 na raz)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Kinga, mój urodził się przez cc więc pajaczki od SN odpadają. Jak wychodzimy na spacer to smaruje mu buzke filtrami, a jak jesteśmy w domu to kremem który poleciła nam położna na kaszke która miał przez alergie pokarmowa. Kaszka zeszła, wszystko ładnie wygląda i tu nagle te pajaczki wyskoczyły. Nie ma ich dużo, ale są dlatego zmartwilam p
    Jeśli nie macie tendencji genetycznych do pajączków, to przeqnalizowalabym skład kosmetyków pielęgnacyjnych. Podejrzewam że twoje dziecko ma wrażliwą skórę. A jak rozszerzycie dietę, to fajnie jak by jadło dużo produktów bogatych w wit c, rutynę itp( najlepiej surowe owoce itp). Powinno pomoc. U małych dzieci jest nadzieja ze się wchłoną ( moje pociążowe zeszły), ale niestety jest ryzyko ze dziecko ma tendencję do tego typu zmian i znów się mogą pojawić. Zwykle szybkie zmiany pielęgnacyjne dają do re efekty.

edwarda20 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pajączki na buzi od urodzenia tak jak moja mama. W ciazy mialam o wiele wicej, nawet zrobil mi sie jeden miedzy oczami :D Ale kilka tyg po porodzie ani sladu, te co byly tez sa ciut mniejsze. No i maluch ma moją skore, jasniutką, wrazliwą i naczynkową. Jesli to nie genetyka to Kinga moze miec racje, ze to moze od kosmetykow.

Ps. Nigdy nie moglam dmuchac balonow, bo moment i cale poliki w nowych naczynkach :)

Henio skonczył dzis 4 mce i w prezencie dla mamusi przekrecil sie kilka razy z pleckow na brzuszek :) Taka jestem szczęsliwa, ze nie czekalam az tak dlugo ;p Pozniej niz Wasze maluszki ale jeszcze nie jest zle :)

Kolejny spacer cudo, tym razem porozgladal sie kilkanascie minut i spal 1,5 godziny!

Mamy mm:
    Napisałam do expertów z Bebilonu odnosnie porcji mleka po 4 mcu, przed i po rozszerzaniu diety. Dostałam taką odpowiedz:
    "Tabela na opakowaniu to jednie propozycja. Najważniejsze są dobowe ilości wypijanego mleka. Maluszek karmiony wyłącznie mlekiem modyfikowanym po rozpoczęciu rozszerzania diety powinien otrzymywać około 600-700 ml mleka w ciągu doby, wliczając w to ewentualnie później podawaną jedną porcję kaszki mlecznej ok. 150 ml.
    Do momentu rozszerzania diety Malec powinien otrzymywać około 700-900 ml mleka w ciągu doby."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 16:47

Totoro lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Ja tak mialam niedawno..A w jakiej pozycji karmisz? Ja karmilam na siedzaco i wtedy sie wyrywal i wlasnie odpychal, zaczelam karmic na lezaco i bylo troche lepiej az calkiem minelo w koncu :p
    Chyba probowlam juz kazdej pozycji na stojaco, na siedzaco kolyski, spod pachy, pod gorke, krzyzowej, na lezaco tez :( Dobrze ze to nie tylko u mnie taki problem, uspokoilyscie mnie troche. Moze sie nie da zaglodzic. Odstawiamy wszelkie smoczki i butelki i czekamy na poprawe.

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda to madrze Ci odpisali bo kazde dziecko jest inne i ma inne potrzeby. I juz zaczynasz rozszerzanie diety??

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Edwarda to madrze Ci odpisali bo kazde dziecko jest inne i ma inne potrzeby. I juz zaczynasz rozszerzanie diety??

Jeszcze nie, za jakies 2 tygodnie. Nie jestem jeszcze gotowa ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj powinien jesc 6x120 wg opakowania a czasem zje nawet 7x120 :P a ma 3mies i 3tyg prawie :P czytałam tez ze dziecko moze zjadac 150-200ml na 1kg ciala a wazy okolo 7kg . Chyba nie jest musze sie martwic ze je za duzo :)

xk81pfk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    Moj powinien jesc 6x120 wg opakowania a czasem zje nawet 7x120 :P a ma 3mies i 3tyg prawie :P czytałam tez ze dziecko moze zjadac 150-200ml na 1kg ciala a wazy okolo 7kg . Chyba nie jest musze sie martwic ze je za duzo :)
    Niee co Ty, kazde dziecko je ile potrzebuje.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak do tej pory Kuba robił 2-3 kupy dziennie tak wczoraj zrobil popołudniu i dopiero teraz, nastawiałam się na ogromną ilość kupy po takim czasie a było naprawdę mało.. Zobaczymy jak jutro będzie..

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak byłam zagorzałą przeciwniczką rozszerzania diety przed ukończeniem 6. miesiąca tak biję się w pierś i oświadczam, że my też zaczniemy wcześniej xD Mieliśmy dziś taką sytuację - mąż jadł jabłko i nosił małą, a ta cały czas się wyrwała do tego jabłka, wyciągała rączki. Daliśmy jej polizac a ona po prostu oczy jak 5 zł i cała aż chodziła :D machala rękami, wierzgala nogami i aż krzyczalajak jej zabraliśmy. Daliśmy jej jeszcze pociumkac - nigdy jej takiej szczęśliwej nie widziałam! Zeskrobalam na czubek łyżeczki troszkę tego jabłka, chcę jej dać ona mnie łap za rękę i sama sobie do buzi wsadziła łyżeczkę moją ręką :D czekam na książkę o rozszerzaniu diety i chyba zaczniemy lada dzień :)

edwarda20, darika, gondi, Katy, Jupik lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dziewczyny, jak byłam zagorzałą przeciwniczką rozszerzania diety przed ukończeniem 6. miesiąca tak biję się w pierś i oświadczam, że my też zaczniemy wcześniej xD Mieliśmy dziś taką sytuację - mąż jadł jabłko i nosił małą, a ta cały czas się wyrwała do tego jabłka, wyciągała rączki. Daliśmy jej polizac a ona po prostu oczy jak 5 zł i cała aż chodziła :D machala rękami, wierzgala nogami i aż krzyczalajak jej zabraliśmy. Daliśmy jej jeszcze pociumkac - nigdy jej takiej szczęśliwej nie widziałam! Zeskrobalam na czubek łyżeczki troszkę tego jabłka, chcę jej dać ona mnie łap za rękę i sama sobie do buzi wsadziła łyżeczkę moją ręką :D czekam na książkę o rozszerzaniu diety i chyba zaczniemy lada dzień :)
    Tylko uważaj na produkty zapierające (bo jeśli dobrze pamiętam ma problemy z wypróznianiem) no i obserwuj jak zareaguje na to jabłko (u starszej była makabra w nocy jak babcia jej dała). Oby u was wszystko było ok. Może daktycznie jest wcześniej gotowa.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    U nas po jablku u corki były cale plecy w wybroczynach jakby ktos ja poparzyl. dopiero w wieku 2 lat wyrosla z tej alergii. Teraz za tydzien ide z synem bo ma cos na buzi czego od 2 miesiecy nie moge sie pozbyc i mu sie paprze...

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama znów mi zaczęła podnosić ciśnienie tekstami w stylu „Daj jej wody. Takie upały...” Więc gdy starsza przyszła i mówi ze chce pic, to się jej pytam co chce. Mleko czy wodę?. Bez zastanowienia odpowiada „melko”. Napiła się i pytam się czy chce jeszcze pić. Odpowiada „nie”, mimo daję jej wodę a ta na mnie krzyczy „pić nie”. No więc dla mnie to ewidentny dowód że kp można zaspokoić pragnienie i wcale nie trzeba dawać wody maluchom. Oczywiście starsza pije też wodę itp, ale w tym wypadku chciałam sprawdzić empirycznie czy ciepłym mlekiem można ugasić pragnienie.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Tylko uważaj na produkty zapierające (bo jeśli dobrze pamiętam ma problemy z wypróznianiem) no i obserwuj jak zareaguje na to jabłko (u starszej była makabra w nocy jak babcia jej dała). Oby u was wszystko było ok. Może daktycznie jest wcześniej gotowa.

Dzięki za rady, na pewno zwrócę uwagę, zwłaszcza, że mam nadzieję, że jak rozszerzymy dietę to wreszcie zacznie częściej te kupki robić :)

Kachna62, Kinga, co do samego jabłka to w zasadzie tylko je pociumkala, a na łyżeczce była dosłownie odrobina na samym czubku, więc nie wiem czy to mogłoby już dać jakiś objaw alergii, ale na pewno będę czujna. Póki co padła jak kawka o 21, bez rytualnego pelzania, cycek i odpływ xD

Dietę będziemy rozszerzać na pewno bardziej racjonalnie niż ten dzisiejszy odpal z jabłkiem, ale tak się rwala jak nigdy, nie mogliśmy się powstrzymać przed pozwoleniem jej pociumkac :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dzięki za rady, na pewno zwrócę uwagę, zwłaszcza, że mam nadzieję, że jak rozszerzymy dietę to wreszcie zacznie częściej te kupki robić :)

Kachna62, Kinga, co do samego jabłka to w zasadzie tylko je pociumkala, a na łyżeczce była dosłownie odrobina na samym czubku, więc nie wiem czy to mogłoby już dać jakiś objaw alergii, ale na pewno będę czujna. Póki co padła jak kawka o 21, bez rytualnego pelzania, cycek i odpływ xD

Dietę będziemy rozszerzać na pewno bardziej racjonalnie niż ten dzisiejszy odpal z jabłkiem, ale tak się rwala jak nigdy, nie mogliśmy się powstrzymać przed pozwoleniem jej pociumkac :D
    Tak, taka ilość wystarczy by pojawiła się alergia. Sarah wymiotowała gdy zjadłam makaron bezjajeczny robiony w tej samej fabryce co jajeczny (niedoczyszczone maszyny), bo jak robiłam w domu bezjajeczny wszystko było ok. A tego jajka było raczej niedużo, a jeszcze mniej pewnie przenikało do mleka ktore jadła. Z reszta pierwsze jabłko to właśnie był kawałek który dostała do ręki i coś tam sobie pociumkała i coś odgryzła.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    My dzis bylosmy na wizycie w sprawie tych plesniawek i bylo wazenie- 5740. Kruszynka w porownaniu do Waszych bejbikow :) ale caly czas przybiera 150g średnio na tydzien wiec spoko :) jeat drobna ale jest w normie :)

Acygan,moja też z tych mniejszych. W niedzielę ją wazylismy (mamy wagę dla niemowląt) i 6100 i ostatnio zdecydowanie wolniej przybiera. Ale cały czas mam wrażenie, że wygląda normalnie, nie jest chuda, więc oprócz tego, że na tym forum wszystkie dzieci (prawie) są już cięższe to jakoś się tym nie przejmuje..u pediatry będziemy koniec sierpnia to zobaczymy jak wtedy będzie.

oli123 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 1188 1189 1190 1191 1192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ