Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja Wit d na początku dawałam po kąpieli i też z 2 razy zapomniałam dać. Zaczęłam więc dawać rano. Jak wstajemy i idziemy się przebierać na spacer to dostaje wtedy Wit d. Mojego słońce drażni więc jest cały czas w cieniu
Na przewijak jeszcze się mieści y i od samego początku przewijam malucha w jego pokoju. Tak mi wygodniej. Jak jeździmy do teściowej i mam przebrać małego na kanapie to mi aż nie idzie haha muszę bardziej się pochylić, młody krzywo leży, to tego ja muszę jeszcze się przekrecac więc mi jest mega niewygodnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 09:51
-
Wit d podaje codziennie.
Z przewijaka korzystam tylko przed kapiela i po. Nie przewijam na nim, bo Zosia odpycha się nozkami i raz ze mnie boli wtefy szew to cc a dwa,to boje sie,ze spadnie.
Z zabawek to u nas na topie ostatnio wszystko co piszczy i szelesci
Zosia zaczela lapac zabawki przed soba lezac na brzuszkua jeszcze tak niedawno darla sie jak lezala na brzuchu.
Apropo zwierzat,to moj pies wczoraj wieczorem wyszedl z podworka i do tej pory nie wrociljest mi smutno z tego powodu
-
Zamówiłam właśnie mate piankowa babypol tą 1cm. Ma ktoś, poleca? Bo mata BS jest śliska i już zbyt Mała do leżenia na brzuszku29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Kachna62 wrote:Podejrzewam że to właśnie takie same drżenia. Ale ja jako matka oczywiście już widzę zawsze najgorszy scenariusz że to padaczka albo inne zaburzenia mózgu albo jakas śmiertelna choroba. Głowa mnie boli od tamtego incydentu, nie mogę spać i jeść... Mąż już mi znalazł psychologa bo ja oszaleje. Chyba tylko ja jestem aż tak przewrazliwiona na punkcie dzieci bo inne matki podchodzą spokojniej...
-
kaszelkowa wrote:U nas zabawki naj to zwierzaczki z maty skiphop, oball, samolocik z pepco, łańcuszek link-to-go i drewniane gryzaczki takie zawieszone na koralikach z drewna, silikonu itp
Vit D codziennie daje, u nas to element szykowania do snu- probiotyk, witamina na przewijaku przed rozebranien do kąpieli, dzięki temu pamiętamy:)Teraz lecimy do Turcji i pediatra powiedział, że możemy na 2 tyg odstawić suplementacje..
W ogóle apropo wyjazdu - zrobiłam listę aptexzkową, myślicie że coś tu jeszcze warto dodać?
(sól fizjo, woda morska (samolot!) gaziki, dicoflor, vit D, linomag, dentinox, viburcol, ibuprom, paracetamol, olejek/plasterki lawendowe na komary(??), sudocrem, bepanten, frida, fenistil w kropelkach, filtr)
Nam pediatra poleciła wziąć elektrolity. Nie wiem gdzie lecisz i jaka będzie pogoda , ale mówiła ze warto dodawać so picia , żeby się dziecko nie odwodnilo jak będzie ciepło. I jeszcze kazała wziąć smecte w razie biegunki i czopki glicerynowe wrazie jakby nie mogła zrobić kupy. -
Jupik haha, Lilka tez za gośćmi nie przepada, ale nie aż tak jak kotka xD no i nie wynoszę jej w żadne ciemne kąty. Jeszcze xD
Kachna62 ja mam to samo, jak mała miała obniżone neutrofile to się naczytalam o bialaczkach, pół wieczoru przeplakalam, pojechałam w sobotę prywatnie do pediatry, żeby nie osiwiec a ta mnie wysmiala xD Trzeba trochę wyluzowac, jak widać internet często wyolbrzymia problemy...
-
kaszelkowa wrote:U nas zabawki naj to zwierzaczki z maty skiphop, oball, samolocik z pepco, łańcuszek link-to-go i drewniane gryzaczki takie zawieszone na koralikach z drewna, silikonu itp
Vit D codziennie daje, u nas to element szykowania do snu- probiotyk, witamina na przewijaku przed rozebranien do kąpieli, dzięki temu pamiętamy:)Teraz lecimy do Turcji i pediatra powiedział, że możemy na 2 tyg odstawić suplementacje..
W ogóle apropo wyjazdu - zrobiłam listę aptexzkową, myślicie że coś tu jeszcze warto dodać?
(sól fizjo, woda morska (samolot!) gaziki, dicoflor, vit D, linomag, dentinox, viburcol, ibuprom, paracetamol, olejek/plasterki lawendowe na komary(??), sudocrem, bepanten, frida, fenistil w kropelkach, filtr)
-
edwarda20 wrote:Ja daje codzienni wit d mimo, ze ma w mleku mm.
Uzywacie jeszcze przewijaka? Moj sie juz dawwwwwnooo nie miesci. Teraz uzywam tylko do kup, ale maly lezy na skos i wiadomo, jak trzymam mu nozki to sie miesci. Ale za max 2 tyg go wynosze.
-
mlodaaa wrote:Nam pediatra poleciła wziąć elektrolity. Nie wiem gdzie lecisz i jaka będzie pogoda , ale mówiła ze warto dodawać so picia , żeby się dziecko nie odwodnilo jak będzie ciepło. I jeszcze kazała wziąć smecte w razie biegunki i czopki glicerynowe wrazie jakby nie mogła zrobić kupy.
-
Kinga. wrote:Z moich doświadczeń to poza Europa nasze leki p.biegunkowe nie działają. Lepiej na miejscu uderzać do lekarza, by dał coś co tam zadziała. Druga kwestia ze przy biegunce/wymiotach u tak małego dziecka to koniecznie lekarz, a niestety często i szpital (warto miec dobre ubezpieczenie) Dzieciaki nie chcą pic elektrolitów i lepiej sprawdza się kp. Z probiotykiem jest ten problem ze trzeba go trzymać w lodowce (dobrze kupić szaszetki i rozpuszczać tylko w butelkowanej wodzie)
-
Katy wrote:Ja podaje witamine D codziennie przedpoludniem i wtedy tez lykam Vitapil mama wiec nie zapominam :p
Na przewijaku przewijam normalnie tylko dostaje kopy po brzuchu co nie jest przyjemne xd
Katy widzisz jakąś poprawę po vitapilu? Ja kończę dwumiesieczną kurację i wyzywalam jak diabli, że nic to nie daje, że włosy dalej lecą, aż mam zakola a tu wczoraj zauważyłam, że te zakola cake porosly mi kowymi włosami takimi już ponad 1cmzamówiłam kolejne pudelko:P
-
Aga78 wrote:a dicoflor chyba nie trzeba w lodówce- bo już się przestraszyłam bo podaję małemu. NA opakowaniu jest napisane żeby przechowywać w temp.poniżej 25 stopni C
-
Ja podaję witaminę D codziennie zwykle rano jak małego przewijam przewijam go na przewijaku jeszcze się mieści hehe tylko też dostaję kopniaki w brzuch jak u Was idzie rozszerzanie diety? u nas jest dobrze mały chętnie je łóżeczką. Już dochodzimy do całej porcji więc chyba jutro dostanie około 120 g zupki i nie dostanie wtedy już mleka bo teraz daję mu około 80 g zupki i robię 90 ml mieszanki No i z reguły wszystko zje jest zadowolony do tego dostaje tartę jabłko na lepszą kupę ale już widać że Kupa jest inna po marchewce twardsza niż na samym mleku. Dam mu dziś do troszkę koperku zeby lepiej zrobil a tak to juz nie chce mu dawac koperku zeby mu jelitka sie nie rozleniwily
-
Kinga. wrote:A to u ciebie jest zimniej? U mnie ciągle powyżej 25 st. Ogólnie trzymane w lodowce maja dłuższy termin przydatności.
-
U mnie lecą masakrycznie włosy. Codziennie garść, a czasem dwie zbieram w łazience po czesaniu. Akurat parę dni temu w super pharm można było za darmo zrobić badania skóry głowy więc skorzystalam. Dziewczyny nie uwierzycie w jakim byłam szoku jak zobaczyłam swoją skórę... Babka mówiła, że robi mi się placek na czubku głowy... Porażka. W aptece kupiłam szampon i wcierke z czarnej rzepy więc zobaczymy czy będzie poprawa
Moj maluch uwielbia marchewkę. Daje mu już tydzień i wczoraj zjadł cały mały słoiczek 125g. Byłam w szoku. Przedwczoraj jak dałam mu połowę małego sloiczka to krzyczał, że chce jeszcze. Wczoraj po zjedzeniu całego sloiczka był szczęśliwy i nagle rozgadany. Dzisiaj będę robić mu ziemniaka. Kupiłam parę sloiczkow ziemniaki z marchewka, ale chyba wstrzymam się jeszcze i najpierw dam osobno warzywa, a potem mieszankę -
Totoro wrote:Katy widzisz jakąś poprawę po vitapilu? Ja kończę dwumiesieczną kurację i wyzywalam jak diabli, że nic to nie daje, że włosy dalej lecą, aż mam zakola a tu wczoraj zauważyłam, że te zakola cake porosly mi kowymi włosami takimi już ponad 1cm
zamówiłam kolejne pudelko:P
Szczerze mowiac dopiero 10dni zazywam wiec na efekty jeszcze pewnie za wczesnie :p Rownoczesnie wcieram w skore glowy wcierke Lady Banfi i wlasnie wydaje mi sie, ze tez juz mi rosna nowe bo jak wcieram to czuje klucie pod palcami, ale to raczej jej zasluga, a nie Vitapilu ;p Wlosow dalej duzo wypada -
Chwalimy się naszą aqua sling (chusta na basen) z Chin
. Jest zupełnie inna niż się spodziewałam, ale prawdopodobnie spełni swoje zadanie. Przeznaczona dla dzieci do 15-16 kg (moja szczupła 2,5 l. ma teraz 12 kg). Wygląda zupełnie inaczej niż się spodziewałam, wiąże się ją jak elastyczną, ale prawie wcale się nie rozciąga. Materiał jest bardzo cienki i do tego ma otworki (bardzo przewiewna, prawdopodobnie będzie szybko schła. Noszona na „sucho” nie znosi szczególnie ciężaru (odczucia podobne do elastycznej), ale i tak wygodniej niż noszenie na rękach (starszaka będzie można zawiązać na biodrze więc powinno być ok). Młoda mówiła że jest wygodnie i nic jej nie uwiera. Robiłam też test (wychyla przy wyjętych rękach) i nie wypadła (a córka zrobilła praktycznie mostek). Maluch spał, więc się na testy nie załapał
Gdyby kogoś interesowało, to kosztowala 20€, na paczkę czekałam 11 dni, na metce ma vlokup, no i są dostępne różne kolory.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a8391c82d7e1.jpg