X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    To Toro i jak zareagowała na samego ziemniaka? Może dzisiaj zamiast samego ziemniaka to dam też mi ziemniak + marchewka

Krzywila się bardzo i nie zjadła za wiele :D raz jej też dałam ziemniaka rozciapanego z moim mlekiem, ale też szału nie było :D na razie prym wiedzie zupka cukiniowa i marchewka z jabłkiem :D

Lilka jak idę do niej z łyżeczką to wierzga nogami i rękami tak macha jakby chciała odleciec xD i weź ją tu nakarm xD w ogóle najpierw karmilam ją w foteliku do karmienia, ale raz mi się paskudnie zakrztusila i zanim ją wypielam z tych szelek to myślałam, że zawału dostanę i póki co karmię ją na kanapie tak na polsiedzaco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 11:43

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja jednak odstawiam ziemniaka, bo tak mi się wydaje że mały źle na niego reaguje. jak dawałam samą marchewkę przez 6 dni to wszystko z brzuszkiem ok, po jabłku też ok, wczoraj i w pon dałam mu do marchewki ziemniaka, w pon małą kostkę, wczoraj trochę więcej i już w pon na wieczór nie mógł zasnąć, a wczoraj to już masakra, każde odłożenie to krzyk i prężenie brzuszek miał napięty, dałam mu koperek i 5 kropelek espumisanu, położyłam na brzuszek odbiło mu się i zasnął mi na rękach. oczywiście z mężem się pokłóciłam bo on twierdzi że za dużo mu daję itp... ok może 80 gr na raz to za dużo ale już jadł tyle i było ok, teraz zmniejszam porcję i znowu sama marchewka i jabłuszko i zobaczymy, a ziemniak dopiero po 5 mc. kupiłam pietruszkę, dodam mu do marchewki po weekendzie.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    a ja jednak odstawiam ziemniaka, bo tak mi się wydaje że mały źle na niego reaguje. jak dawałam samą marchewkę przez 6 dni to wszystko z brzuszkiem ok, po jabłku też ok, wczoraj i w pon dałam mu do marchewki ziemniaka, w pon małą kostkę, wczoraj trochę więcej i już w pon na wieczór nie mógł zasnąć, a wczoraj to już masakra, każde odłożenie to krzyk i prężenie brzuszek miał napięty, dałam mu koperek i 5 kropelek espumisanu, położyłam na brzuszek odbiło mu się i zasnął mi na rękach. oczywiście z mężem się pokłóciłam bo on twierdzi że za dużo mu daję itp... ok może 80 gr na raz to za dużo ale już jadł tyle i było ok, teraz zmniejszam porcję i znowu sama marchewka i jabłuszko i zobaczymy, a ziemniak dopiero po 5 mc. kupiłam pietruszkę, dodam mu do marchewki po weekendzie.
    Ja poki co mam niewielka wiedze na temat rozszerzania diety, bo na razie skupilam sie na 1 fazie, czyli pojedyncze warzywa przez kilka tygodni. Ale wydaje mi sie, ze wlasnie troche za szybko jedziesz. Z tego co wyczytalam to np: marchewka 5 dni, potem ziemniak 5 dni, potem dynia 5 dni itp, potem dopiero owoce podobnie i po 5 mcu mozna lączyc smaki warzyw i dodawac owoca. Ale jak to wyglada w praktyce to nie wiem.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ja poki co mam niewielka wiedze na temat rozszerzania diety, bo na razie skupilam sie na 1 fazie, czyli pojedyncze warzywa przez kilka tygodni. Ale wydaje mi sie, ze wlasnie troche za szybko jedziesz. Z tego co wyczytalam to np: marchewka 5 dni, potem ziemniak 5 dni, potem dynia 5 dni itp, potem dopiero owoce podobnie i po 5 mcu mozna lączyc smaki warzyw i dodawac owoca. Ale jak to wyglada w praktyce to nie wiem.

no ja dałam marchew przez 6 dni, a potem dodałam troszkę ziemniaka, ale chyba to błąd, jabłuszko daję żeby kupka szła ale mało max 30 gr. no nic człowiek się uczy, może teraz zostanie na marchewce a potem przez tydzień brokuły?

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    no ja dałam marchew przez 6 dni, a potem dodałam troszkę ziemniaka, ale chyba to błąd, jabłuszko daję żeby kupka szła ale mało max 30 gr. no nic człowiek się uczy, może teraz zostanie na marchewce a potem przez tydzień brokuły?
    Ja kupilam sloiczek dyni i brokuła. Co dam drugie to jeszcze nie wiem.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:

Wszystko zależy chyba od tego, jak dziecko reaguje na jedzenie. Jak coś jest nie tak, to lepiej tą rzecz odstawić i za jakiś czas spróbować znowu. No i przede wszystkim własna intuicja, same wiecie co dla Waszych dzieci jest lepsze. U nas przez 3 dni była marchewka, potem od razu marchewka z ziemniakiem, zupka jarzynowa, itp. Mała próbowała już też owoce. Generalnie rwie się do jedzenia, je bardzo chętnie, niczym nie pluje. Wiadomo, czasem musi się przyzwyczaić do nowego smaku (tak było u nas z dynią). Ostatnio nie można przy niej nic jeść, bo zaraz też by chciała, a jak nie dostanie to jest płacz. Od 3 dni wprowadziliśmy też kaszki. Konsultowałam z pediatrą i mówiła, że każde dziecko inaczej reaguje i tylko się cieszyć, jeśli chętnie je i nie ma żadnych problemów. Z brzuszkiem też nic się nie dzieje, ale nie było też nigdy wcześniej. Aktualnie słoiczek mamy na 2 dni.

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stas wczoraj jadl marchewke 1 raz i sie krzywil ale nie plul zjadl troche wiecej nie chcial. A dzis to zero krzywienia, wcinal az rece z radosci 'chodzily' i placz jak sie skonczylo :P dalam mu lacznie dzis tak ze 2 lyzki stolowe ;)

xk81pfk.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dałam dziś małemu marchewke 1 raz. Miał minę jakbym chciała go otruć i 2 razy miał odruch wymiotny. Krzywil sie strasznie. Nie mogłam przestać się smiac ;p Wiekszośc mu wyciekła z buzki, nie wiem czy w ogole cos polknal. Mam nadzieje, ze to normalna reakcja a nie ze nie jest jeszcze gotowy.
    Przyjrzyj się jak je. Zwykle odruch wymiotny wskazuje na brak gotowości. Dziecko gotowe na rozszerzanie diety powinno
    - siedzieć min. z podparciem
    - nie wypychać jedzenia językiem, nie powinno posiadać odruchu wymiotnego (o ile się nie krztusi)
    -potrafić zebrać językiem pokarm z łyżeczki

Więcej info znajdziecie np tutaj

http://malgorzatajackowska.com/2016/10/19/rozszerzanie-diety-sciagawka/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 14:12

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mały jak przy nim się coś teraz je to też patrzy jakby już chciał jak widzi że niose jego czerwoną łyżeczkę to już nóżki chodzą i wie że będzie jadł ogólnie je chętnie i już szeroko otwiera buzię ale teraz nie będę dawać tego ziemniaka tylko samą marchewkę a jak kupię brokuły no to pewnie brokuły jakoś po weekendzie zobaczymy Na razie Poczekam popatrzę jak po samej marchewce

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dałam dziś małemu marchewke 1 raz. Miał minę jakbym chciała go otruć i 2 razy miał odruch wymiotny. Krzywil sie strasznie. Nie mogłam przestać się smiac ;p Wiekszośc mu wyciekła z buzki, nie wiem czy w ogole cos polknal. Mam nadzieje, ze to normalna reakcja a nie ze nie jest jeszcze gotowy.

Reakcja mojej na marchewkę była podobna, zarówno pierwszego jak i drugiego i trzeciego dnia. Mój wniosek-mala nie jest gotowa. Zrobiłam trochę przerwy i w przyszłym tyg.znow coś dam- ale tylko odrobinę na łyżeczkę żeby smak poznawała.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Reakcja mojej na marchewkę była podobna, zarówno pierwszego jak i drugiego i trzeciego dnia. Mój wniosek-mala nie jest gotowa. Zrobiłam trochę przerwy i w przyszłym tyg.znow coś dam- ale tylko odrobinę na łyżeczkę żeby smak poznawała.
    No wlasnie. Zobaczymy jak bedzie w nastepne dni.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dziś znowu tak się rzuciła na marchew z jabłkiem, że komedia. Mąż ją karmil, chciał już skończyć a ta w ryk xD

W ogóle złożyłam matę znowu w kojec, bo mi się dziś majgnęła z brzucha na plecy, sturlala z maty i uderzyła głową o podłogę ;( Muszę chyba kupić większą, piankową..

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do nas już przyszła piankowa i jest super. Tamta była już zbyt śliska i zbyt mała. Oczywiście rozłożona jest w salonie. Już nie mogę się doczekać jak zrobimy Amelce pokój i wyorowadze ją z tymi wszystkimi zabawkami :-P

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój właśnie piereszy raz jadł marchewkę z ziemniakiem. Płakał jak mu więcej nie chciałam dać xd aż mi przykro było że chciał a dać nie mogłam bo to pierwszy raz to nie ma co przesadzać

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mąż poszedł kosic trawę przed domem a ja sprzedałam dziecko teściowej :-P. Leżę, jem kolacje, pije piwo i nie wiem co mam ze sobą zrobić :-D

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Moja dziś znowu tak się rzuciła na marchew z jabłkiem, że komedia. Mąż ją karmil, chciał już skończyć a ta w ryk xD

W ogóle złożyłam matę znowu w kojec, bo mi się dziś majgnęła z brzucha na plecy, sturlala z maty i uderzyła głową o podłogę ;( Muszę chyba kupić większą, piankową..

No ja tą matę rozłożyłam na..nasz narożnik w salonie. Mamy duży, po rozłożeniu jest duuuzo miejsca. Kładę tam matę, wrzucam zabawki, obkladam poduchami z zewn.strony podtrzymywanymi przez sroliczek i mała ma kupę miejsca na harce. Na podłodze nie zdawało egzaminu bo ona cały czas z niej zlazila na podłogę. A tu turla się i pelza po calym narożniku do woli bez ryzyka że walnie główką w twarde.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik no ja niestety nie mam takiego miejsca :/ musiałabym na naszym łóżku, ale tam to już w ogóle jej nie zostawię.

Darika, a którą matę kupowałas, bo nie pamiętam czy pisałaś :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam babypol. Czarno-biała z jednej, z drugiej literki, grubość 1cm. I naprawdę jestem zadowolona i Amela też bo dowolnie może się obkrecac i "śmigać" po niej ;-)

Totoro lubi tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę nad taką, ale jakoś ta cena przy tych babypol czy humbi podejrzanie niska O.o

https://allegro.pl/gruba-mata-piankowa-edukacyjna-standard-200-180-1-i7452841583.html

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synek narazie niestety poznaje nowe smaki w postaci antybiotyku. Tak mi się wydaje, że nie będzie wybredny bo nawet mu wchodzi. A dodam, że lekarstwo ma wyjątkowo gorzki smak. Co prawda musimy się nieźle nagimnastykować, żeby obyło się bez stresu. Mąż miesza antybiotyk z moim mlekiem i podaje w strzykawce. Mały leży na przewijaku ja mam nad nim otwartą kolorową parasolkę, którą obkręcam śpiewając piosenkę: Jadą ,jadą Misie. Mąż mu wstrzykuje po policzku a Borys jest tak zaaferowany , że wszystko połyka.Ufff jeszcze 2 dni takiego cyrku. Potem chcę poczekać z 2 tygodnie, niech organizm wróci do normy i zacznę rozszerzać dietę. W międzyczasie podczytuje bloga małgorzaty jackowskuej i alaantków.

Edwarda..i jak ta mata? Zadowolona jesteś,warta cenyjej ceny? Ja podkusiłam się na taką tanią za około 40 zł i jest beznadziejna.Muszę zainwestować w coś porządnego. Myślałam o tej z puzzli ze skip hopa. Ma ją ktoś?

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
‹‹ 1209 1210 1211 1212 1213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ