X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo pianinko-właśnie nie mam żadnych grających zabawek oprócz maty i bujaka. Muszę coś takiego kupić

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z zabawek to u nas dalej panel do łóżeczka tl, skwish, piłeczka szeleszczącą z metkami, taka wibrująca lalka ;), dzwonek, baby gym z zawieszkami, czasem obejrzy karuzele w łóżeczku turystycznym (bo tej zwykłej nie lubi), a i leżenie przed lustrem uwielbia. Pianiono jej szczególnie nie interesuje, choć jak starsza gra to często nasłuchuje, no i w starszą zapatrzona jak w obrazek (nie raz z mężem robimy z siebie debili, a przyjdzie Sara i powie jej „ Emi nie płacz” i ta się zaczyna śmiać na głos, jakby to był najlepszy kawał...Oczywiście nie ma opcji by starsza zwróciła na nią uwagę dłużej niż min, bo to mega nudne... A i lubi się bawić rzeczami, które nie są zabawkami, np takie foliowe dmuchane poduszki (do zabezpieczania przesyłek w transporcie), a dzis kubek po kawie to były największe hity ;nawet nie wiecie jak się trzęsła na widok tego kubka)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 06:18

Aga78, Andzia123, Totoro, Katy, Jupik, pola80 lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Z zabawek to u nas dalej panel do łóżeczka tl, skwish, piłeczka szeleszczącą z metkami, taka wibrująca lalka ;), dzwonek, baby gym z zawieszkami, czasem obejrzy karuzele w łóżeczku turystycznym (bo tej zwykłej nie lubi), a i leżenie przed lustrem uwielbia. Pianiono jej szczególnie nie interesuje, choć jak starsza gra to często nasłuchuje, no i w starszą zapatrzona jak w obrazek (nie raz z mężem robimy z siebie debili, a przyjdzie Sara i powie jej „ Emi nie płacz” i ta się zaczyna śmiać na głos, jakby to był najlepszy kawał...Oczywiście nie ma opcji by starsza zwróciła na nią uwagę dłużej niż min, bo to mega nudne... A i lubi się bawić rzeczami, które nie są zabawkami, np takie foliowe dmuchane poduszki (do zabezpieczania przesyłek w transporcie), a dzis kubek po kawie to były największe hity ;nawet nie wiecie jak się trzęsła na widok tego kubka)
    ta zabawka skwish, ciekawa..fajne ma opinie..tylko pewnie mój Borys chciałby ja wsadzać sobie do buzi i waliłby się nią po głowie

3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Ależ słodko :D zawsze mnie rozczulały duety dzieci+kot/pies <3 a mi się tymczasem trafiła kotka dzikuska, która ma widok małego chowa się za kanapę.. :p

Moja kotka to też totalny dzik. Ona potrzebuje spokoju, ciszy, nie cierpi gości i prawie całe dnie spędza w najciemniejszym kącie w domu, za to kocur jest trochę jak pies xD

Andzia123 lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 2 dni nie śpię bo 2 dni temu jak mój młody kladl się na drzemkę to dostał drżenia głowy w trakcie karmienia i zasypiania. Szybko go obudziłam i przeszło. Ale strachu się najadłam....
    Czuwam przy nim cała noc bo boje się że to się powtórzy... Dodatkowo przekreca sie w nocy na brzuch i boję się że się udusić.
    Ja kiedyś wyląduje w psychiatryku przez moje dzieci i doszukiwanie się u nich chorób...

• Jupik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Ja od 2 dni nie śpię bo 2 dni temu jak mój młody kladl się na drzemkę to dostał drżenia głowy w trakcie karmienia i zasypiania. Szybko go obudziłam i przeszło. Ale strachu się najadłam....
    Czuwam przy nim cała noc bo boje się że to się powtórzy... Dodatkowo przekreca sie w nocy na brzuch i boję się że się udusić.
    Ja kiedyś wyląduje w psychiatryku przez moje dzieci i doszukiwanie się u nich chorób...

Hmm, drżenie główki? U mojej czasem widzę ręce latają, ale jak nie śpi,i wygląda wtedy jakby była na jakimś dopalaczu albo miała adhd..no ale to tylko rączki, główka jej się nie trzęsie. I póki co nic z tym nie robię, generalnie zdarza to się w domu (na wyjazdach nie) więc zwalam na skumulowaną energię ktorej nie ma jak rozładować- moje dziecko to przeciwieństwo Totoro,im więcej ludzi i im wiecej się dzieje tym lepiej. W domu bida.
    Z tym spaniem też się początkowo bałam, ale już odpuściłam, bo ona i tak się cały czas przekręca, już nawet w bujaku.. i pamiętam, że położna mówiła, że dziecko nie może spać na brzuchu dopóki nie potrafi na rączkach wyprostowanych się unieść, a moja pół dni a tak spędza.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, dobre ;-) Totoro pisała a kotce a ja myślałam, że o dziecku ;-) i jeszcze sobie pomyślałam, jak to możliwe że dziecko spędza dnie w najciemniejszym kącie :-D no blondi ze mnie ;-)

Totoro lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Hmm, drżenie główki? U mojej czasem widzę ręce latają, ale jak nie śpi,i wygląda wtedy jakby była na jakimś dopalaczu albo miała adhd..no ale to tylko rączki, główka jej się nie trzęsie. I póki co nic z tym nie robię, generalnie zdarza to się w domu (na wyjazdach nie) więc zwalam na skumulowaną energię ktorej nie ma jak rozładować- moje dziecko to przeciwieństwo Totoro,im więcej ludzi i im wiecej się dzieje tym lepiej. W domu bida.
    Z tym spaniem też się początkowo bałam, ale już odpuściłam, bo ona i tak się cały czas przekręca, już nawet w bujaku.. i pamiętam, że położna mówiła, że dziecko nie może spać na brzuchu dopóki nie potrafi na rączkach wyprostowanych się unieść, a moja pół dni a tak spędza.
    No normalnie jakby miało Parkinsona - tak drzala przez 5 sekund. Chyba wybiorę się do psychiatry bo zwariuje

• Jupik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    No normalnie jakby miało Parkinsona - tak drzala przez 5 sekund. Chyba wybiorę się do psychiatry bo zwariuje

Ja bym nie panikowała. Pamiętaj, że teraz jest okres najbardziej intensywnego rozwoju neurologicznego. Nasze niemowlaki otrzymują ogromną dawkę bodźców i informacji, którą mózg przetwarza właśnie jak dziecko śpi i wtedy też się rozwija. Te drżenia to pewnie z tym związane. Na szybko wrzuciłam w neta-pare podobnych wpisów o drżeniu główki można znaleźć, kończą się tym, że lekarze nie wiedzą o co kaman, a drżenia przechodzą samoistnie. A na stres nie psychiatra tylko niech mąż przejmie dzieci a Ty gorąca kąpiel w bąbelkach, dobra książka, a na koniec niech Ci mąż masazyk walnie :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Jak następnym razem zobaczysz coś co cię niepokoi, to spróbuj to nagrać i podejść z tym do lekarza. Gdyby się powtarzało warto zrobić też badania krwi. Może porównanie nie jest najlepsze, ale mojemu psu właśnie często drży łapa. Lekarz wtedy każemy podawać witaminy i kwasy omega i przechodzi. Może spróbuj więcej kwasów omega wprowadzić do diety?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 06:26

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga78 wrote:
    ta zabawka skwish, ciekawa..fajne ma opinie..tylko pewnie mój Borys chciałby ja wsadzać sobie do buzi i waliłby się nią po głowie
    No właśnie Emi głownie ją gryzie. Szczególnie po głowie się nie bije (zabawka jest dość lekka), ale czasem wsadzi sobie lekko do oka i jest zdziwiona ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Jak następnym razem zobaczysz coś co cię niepokoi, to spróbuj to nagrać i podejść z tym do lekarza. Gdyby się powtarzało warto zrobić też badania krwi. Może porównanie nie jest najlepsze, ale mojemu psu właśnie często drży łapa. Lekarz wtedy każemy podawać witaminy i kwasy omega i przechodzi. Może spróbuj więcej kwasów omega wprowadzić do diety?
    Podejrzewam że to właśnie takie same drżenia. Ale ja jako matka oczywiście już widzę zawsze najgorszy scenariusz że to padaczka albo inne zaburzenia mózgu albo jakas śmiertelna choroba. Głowa mnie boli od tamtego incydentu, nie mogę spać i jeść... Mąż już mi znalazł psychologa bo ja oszaleje. Chyba tylko ja jestem aż tak przewrazliwiona na punkcie dzieci bo inne matki podchodzą spokojniej...

• darika Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym pozwoliła dziecku spać na brzuszku skoro się przekreca. Poobserwuj w dzień, jeśli dobrze radzi sobie z przekrecaniem główki to czemu nie? Może mu tak wygodniej? Amela od jakiś dwóch miesięcy śpi głównie na brzuszku. W nocy przekreca się na boczki, czasami na plecy. Ale zasypia zawsze na brzuszku. Wybudza się jak nie może się obrócić na brzuch z powrotem bo się np zaklinuje i wtedy muszę jej pomóc. Mamy dostawke i chyba pora rozejrzeć się za szczebelkowym bo wtedy będzie miała więcej miejsca i może mniej pobudek będzie w nocy.

I nas minął okres problemów z jedzeniem, zaczęły się problemy z zasypianiem. Wcześniej wystarczyło położyć ja na brzuszku dać smoczek i odpływala. Ewentualnie ponosić. Teraz przypomniała sobie, że najlepiej zasypia się z butelka i jak jest głodna to je i zasypia. A jak najedzona to muszę się mega nagimnastykowac, żeby zasnęłam. A poprzedza to mega płacz i lament.
    Ulubionymi zabawkami są u nas gryzaczki wodne i kostka z Rossmanna. No i małpka z maty ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też małpka z maty ;-) i kurczak z pałąka z bujaka Chicco. I jeszcze piesek szelestek Mom's. Gryzak też z Rossmanna. I to tyle. Reszta leży niemal nietknięta.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos witamin. Podajecie dzieciakom wit.D mimo że mamy lato i sobie zalapuja słońce? Ja przyznam że jestem niesystematyczna.. ale mała jest sporo na dworzu i się pocieszam, że tego słońca chcąc nie chcąc zawsze zalapie. Ale nie wiem czy mimo wszystko nie powinnam wywiesić w kuchni przypominajki i dawać jej absolutnie codziennie.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik ja tez zapominam często. Kąpiemy malego co 2 dzien i wtedy zawsze po kapieli daje a gdy dzien bez to zapominam.... :D

xk81pfk.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zabawki naj to zwierzaczki z maty skiphop, oball, samolocik z pepco, łańcuszek link-to-go i drewniane gryzaczki takie zawieszone na koralikach z drewna, silikonu itp :)

Vit D codziennie daje, u nas to element szykowania do snu- probiotyk, witamina na przewijaku przed rozebranien do kąpieli, dzięki temu pamiętamy:)Teraz lecimy do Turcji i pediatra powiedział, że możemy na 2 tyg odstawić suplementacje..

W ogóle apropo wyjazdu - zrobiłam listę aptexzkową, myślicie że coś tu jeszcze warto dodać?
    (sól fizjo, woda morska (samolot!) gaziki, dicoflor, vit D, linomag, dentinox, viburcol, ibuprom, paracetamol, olejek/plasterki lawendowe na komary(??), sudocrem, bepanten, frida, fenistil w kropelkach, filtr)

mjvy9vvjacooymry.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daje codzienni wit d mimo, ze ma w mleku mm.

Uzywacie jeszcze przewijaka? Moj sie juz dawwwwwnooo nie miesci. Teraz uzywam tylko do kup, ale maly lezy na skos i wiadomo, jak trzymam mu nozki to sie miesci. Ale za max 2 tyg go wynosze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 09:43

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się na przewijaku jeszcze miescimy :-). Ale nie zawsze zmieniamy na nim pieluche. Kupy zawsze ale siku nie za każdym razem chce mi przenosić mała :-P

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podaję wit. D systematcznie. Pediatra zwrócił mi uwagę, że to istotne, żeby ciemiączko się ładnie zrosło.

3jvzi09kjtx66r5t.png
‹‹ 1206 1207 1208 1209 1210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ