X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    A dajesz papkę czy po prostu cukinię (blw)?
    Spróbuj daj coś o lepszym smaku (marchewka, dynia) i łyżeczką i wtedy zobacz czy dalej jest odruch wymiotny.

Notabene mnie to blw zupełnie nie przekonuje.. pchać dziecku kawałki żeby rzygalo i samo sobie wybierało co ma jeść.. no way. I jak Acygan- balabym się, wolę na razie dawać papki i sama decydować co moje dziecko zje.

Daję papki. Do tej pory aż się trzęsła do łyżeczki jak dawałam jej witaminy. Jutro spróbuję z marchewką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 17:26

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Odruch wymiotny to oznaka braku gotowości. To jest do wycwiczenia (pchanie palcu, zabawek do buzi itp). Możesz próbować też dawać jedzenie, ale jest większe ryzyko zadławienia. Teoretycznie w momencie rozszerzania odruch powinien być w tylnej części (chroni przed zadławieniem)

Nie wiem czy moge sie z tym zgodzic. Moj mial 4 mce i tydzien jak zaczelam mu dawac marchewke i tez pierwsze pare razy mial odruch wymiotny, kazdego dnia coraz mniejszy ale mial. Jak dostal dynie jako drugie to juz ladnie przelykal. A potem pieknie poszlo, otwieral buzke juz na sam widok miseczki. Wiec chyba po prostu musza sie te bobasy przyzwyczaic do innej konsystencji.

Katy, Mirabelcia lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w ogole nie bylo odruchu wymiotnego. Dzisiejsza dynia byla troche gęstsza ale i tak świetnie sobie poradzila. Moze to faktycznie oznaka gotowości

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Edwarda mi sie tez podoba sklad w sloiczkach hipp. Za to bobovita ma juz make kukurydziana jesli dobrze pamietam. Ja uwazam,ze im mniej skladnikow tym lepiej. W hippie tylko warzywa,woda i olej :) a przynajmniej ja mam takie sloiczki,bo moze sa i gorsze :)

Niestety nie wszystkie hippa sa ok, a powiedzialabym nawet ze wiekszosc nie jest :( White Innocent wrzucala niedawno fajna tabelke ze skladami i wiekszosc byla nie ok...

Malyprosiaczek, White Innocent lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj nie miał od początku odruchu wymiotnego, jedynie jak mu dawałam swoją marchewkę która nie była gładko zblendowana to miał ale to grudki go tak cofały. widzę że muszę mu zacząć dawać zupki z małymi grudkami bo będzie się dławił potem...
    co do słoiczków to trzeba czytać skład! ja np dostałam słoiczek od koleżanki z bobovita brzoskwinie jabłuszko i ma mąkę kukurydzianą. dam małemu ale nie kupię sama z takim dodatkiem, ja zawsze czytam co jest w słoiczku, chociaż mało ich podaję bo sama gotuję. ale owoce jednak daję ze słoiczka np suszone śliwki czy mango.
    z hipp morele miały dosypkę cukru, ale taką że wywaliłam pół słoika bo mały nie chciał takie słodkie,

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, jutro spróbuję nowy smak. Może z dnia na dzień będzie lepiej :)

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba odruchu wymiotnego też nie miał, pluł tylko :p dzisiaj dałam mu trochę banana to coś tam sobie pociumkal ale nie był nim zachwycony tak jak gruszką czy jabłkiem i później dałam mu trochę ogórka, zasysal jak cyca i płakał jak się skończył xd

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co polecacie za ząbkowanie?

xk81pfk.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez na blw nie mam odwagi

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    Ja mam żel bonjela z Anglii, można na allegro zamówić, rzeczywiście czuć że dretwieje trochę język, Ale na krótko, wszystkie te żele na bazie lidokainy działają krótko a można stosować co 2-3h więc jazda jest tak czy siak. Chłodzone gryzaki coś tam delikatnie działają.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:

ja mam bobodent, jest dziwny w smaku, małemu daje ulgę na chwilę, ale on nie szczególnie marudzi na te zęby, w sumie nie wiedziałam że wychodzą do póki nie poczułam jak mnie za brodę złapał hehe.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy dentinox ale uzylam moze ze 2 razy. Raczej daje mu gryzaki lub zajmuje czyms, nie lubie lekow i tego typu specyfikow, wiec staram sie unikac.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    A dajesz papkę czy po prostu cukinię (blw)?
    Spróbuj daj coś o lepszym smaku (marchewka, dynia) i łyżeczką i wtedy zobacz czy dalej jest odruch wymiotny.

Notabene mnie to blw zupełnie nie przekonuje.. pchać dziecku kawałki żeby rzygalo i samo sobie wybierało co ma jeść.. no way. I jak Acygan- balabym się, wolę na razie dawać papki i sama decydować co moje dziecko zje.
    No właśnie blw nie polega na pchaniu (w przeciwieństwie do karmienia łyżeczką). Dziecko samo sobie bierze i wkłada do buzi (przy okazji ćwiczy sobie moała motorykę). Nie wymiotuje, chyba że się zakrztusi (wtedy korzysta z odruchu wymiotnego by wypluć. Przy Sarze wymioty zdarzyły mi się raz, właśnie jak dostała papkę, zadławiła się nią i za bardzą nią wstrząsnęłam, dlatego u niej było tylko blw (początkowo chciałam mieszać i jednego dnia dawać papki, a innego kawałki.

Także moje dziewczyny nie mialy odruchu wymiotnego przy początkach rozszerzania diety, ale wcześniej ok 2 miesiąca widziałam, że jak włożyły sobie palce za głęboko lub jakąś zabawkę to miały. Z czasem ta odległość na którą mogły sobie wkładać coś do buzi się zwiększała, dlatego uważam że to kwestia wycwiczenia a nie samej konsystencji, bo jak już ruszyliśmy z rozszerzaniem to wszystko było ok.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i przy BLW też decydujesz co dziecko zje.. w sumie rodzic decyduje co i kiedy, a dziecko czy i ile :)

mjvy9vvjacooymry.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój dzień to dziś dramat, szkoda opisywać...
    Co oznaczają plamy na twarzy i głowie takie wielkości jej paznokci, płaskie, czerwone. Ma to od rana. Wczoraj drugi raz dostała więcej jajka ale efekty alergii po ponad 12 godzinach? Dałam jej fenistil w kropelkach, ale zeszło tylko trochę. Nie chciała kolacji, skończyło się na cycu i padła nieprzytomna, nie rusza ją włączanie światła w pokoju. Głowę ma całą spoconą, policzki czerwone. Tak płakała że dałam jej paracetamol bo boje sie że coś ją boli?

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Dziewczyny mój dzień to dziś dramat, szkoda opisywać...
    Co oznaczają plamy na twarzy i głowie takie wielkości jej paznokci, płaskie, czerwone. Ma to od rana. Wczoraj drugi raz dostała więcej jajka ale efekty alergii po ponad 12 godzinach? Dałam jej fenistil w kropelkach, ale zeszło tylko trochę. Nie chciała kolacji, skończyło się na cycu i padła nieprzytomna, nie rusza ją włączanie światła w pokoju. Głowę ma całą spoconą, policzki czerwone. Tak płakała że dałam jej paracetamol bo boje sie że coś ją boli?
    Mierzylas goraczke?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmina6 ja bym gnala do lekarza.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym już leciała do szpitala pewnie :( trzymajcie się!!

mjvy9vvjacooymry.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma gorączki.
    Totoro jak jutro nie przejdzie to pójdę. Boje sie jednak, że tam złapie coś dużo gorszego. Dodam że przez cały dzień spała trzy razy, łącznie 40 min.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmina, też bym szła do lekarza. Jajko dałaś całe? (z białkiem?). Może to jednak alergia. Najważniejsze, że nie ma temp.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 1337 1338 1339 1340 1341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ