X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale musiałam Was nadrobić :D

My dzisiaj byliśmy na szczepieniu. Młody waży 8kg. Według lekarki jego wzrost jest na 25 centylu, a waga na 50 centylu powiedziała, że jest kluska, ale niedługo zacznie eaczkowac więc wszystko zgubi.. Niedługo maja nam wyjść zeby bo mówiła, że widac. Ja nicn ie widzę prócz opuchnietych dziąseł :p ogólnie z młodym jest wszystko ok. Na szczepieniu tylko chwilkę pisnal i miał zlewke że miał przed chwilą szczepienie :D najbardziej roześmiał mnie sytuacja gdy dziewczynka w jego wieku zaczepiala Wiktorka, a on odwraca głowę w drugą stronę. Tak jakby nie był nią zainteresowany xd ona gugala do niego i dotykał jego rączki, a on tylko patrzył przez sekundę co ona robi i od wracał się od niej. Śmiesznie to wyglądało, ale muszę go nauczyć, że nie może tak perfidnie olewac inne dziewczynki xd

Moj maluch też marudzi, ale nie widzę żeby coś mu było nie tak. Raczej u nas te zeby. A wczoraj w sklepie też miałam sytuację, że nagle obudził mi się, a jak budzi się to zawsze dostaje jeść. Zrobił mi aferę na cały sklep, tak krzyczał z głodu, a ekspedientka do mnie z tekstem z wyrzutami, że ja grzeje dziecko, że jest mu za gorąco, że za ciepło go ubrałam i dlatego krzyczy i że mam go rozebrać. Ja olalam babeczke i szybko pakowalam zakupy, a ona dalej to samo. Prawie przekroczyła granice, bo już łacinie miałam na końcu języka. Zwłaszcza, że młody nie był grubo ubrany jak na taką pogodę. Miał body na krótki rękaw i na to bluzę i cieniutka czapeczka. Mimo, że świeci słońce to wieje więc nie uważam, że ubrałam go za grubo. Podkresle tylko, że nie miał budy zaciągnięte żeby powiedzieć "po co mu czapka przecież w wózku mu nie wieje". Obniżyła mu budę żeby oglądał sobie niebo drzewka itd więc suma sumarum wiało na niego.

Nie wiem czy pamiętacie jak ostatnio pisałam Wam, że Wikuś w nocy cały czas się budzi. 2 noce to były z krzykiem. Teraz wstaje mi w nocy 2 razy! Śpi od 19 do 24 (budzi się na pierś) od razu idzie spać i wstaje o 5 też na pierś, potem idzie spać i wstaje o 6.30. Sprawę załatwiła jedna butelka z mm. Przed snem daje mu mleko z 2 piersi + 120ml mleka. Raz wypija wszystko, a raz 100ml i ładnie mi śpi. Daje mu tylko na noc 1 butelkę mm. Ostatnio byłam na warsztatach "dlaczego moje dziecko nie śpi?" i babka mówiła, że różne są czynniki od właśnie głodu, po skoki, wychodzenie zębów, albo po prostu ze zmęczenia. Ze dzieci w ciągu dnia robią za mało drzemek bo dla 6 miesięcznego dziecko 2 drzemki 1w ciągu dnia to bardzo mało i najlepiej spróbować ululac dziecko jeden raz dodatkowo poprzez zaslonoecie rolet i zasłon w pokoju żeby miało ciemno i cicho i dziecko powinno zasnąć chociaż na te 20 min. Ostatnio wyprobowalam to i mimo, że młody chodzi spac o 19 to postanowiłam położyć go o 18.20 na jeszcze jedną drzemek. Wstał mi po równych 20 min, a o 19 pokazał mi, że jest już pora spania i spał mi dłużej. Więc może tak spróbujcie? Ja najpierw spróbowałam z dodatkową drzemka, a potem wprowadziła ta butle z mm.

edwarda20, Katy, Jupik lubią tę wiadomość

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik dajesz do kaszki swieze zblendowane owoce?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan dzięki :)

Dziewczyny, myślicie, że mięso i jajko w jednym dniu to za dużo? Bo dałam Lili dziś spróbować jajecznicy i byłam przekonana, że przez konsystencję jej nie tknie i będzie miała odruch wymiotny, a tymczasem bardzo jej posmakowala :O no i tak myślę, że może na śniadanie bym jej dała, ale na obiad mam już zupę z mięsem i teraz nie wiem...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro internet mowi, ze jak mieso to tego samego dnia bez jajka.

Totoro lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ma trzy drzemki w ciagu dnia i spi cala noc. Wczoraj np spal 3x po pol gofz. A dzis raz 1.5 godz raz 2 godz i taz godz i juz spi padl przy butelce hehe. Ja zaraz sie biore za cwiczenia.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek mój to dopiero kluska jest.. :D waga na 90 centylu a wzrost na 50 :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 20:34

xk81pfk.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze... obawiam się ze zasloniecie rolet otd srednio by pomoglo. Na spacerze i w foteliku w aucie zasypia i spi ladnie.
    To na pewno feng shui!
    Gabrys w nocy spal mi ladnie. Z 2-3 pobudkami na jedzenie i spal dalej a ostatnio budzi sie i imprezki urządza. Dziś w dzien marudny a gdy partner wrócił o 16.30 to uhahany, radosny. Pojechaliśmy do manufaktury-zasnal. W manu jak widzial swiatelka i ludzi to usmiechal sie i nie bylo marudzenia. Wiec chyba ma jednak matki dosyc

edwarda20 lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma tak samo, nasze dzieci po prostu są towarzyskie:)
    Ja wieczorem tj 18:30- 19:30 daje młodej kaszkę z hippa, bezglutenową i bezmleczną na moim mleku i śpi na niej czasem i do 4, 5.
    I skończyły sie dni dobroci bez okresu, wczoraj przyszła menda jedna! :)

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Makira Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My sobie dziś zrobiliśmy dzień dziecka, poszliśmy do smyka Jul miał sobie wybrać zabawkę, kupiłam mu książeczkę Kubusiowe pianinko i wszystko super tylko zabawka najbardziej się spodobała tacie, nie wiedziałam, że mój mąż takie utwory potrafi zagrać haha
    Super jest mieć dziecko, samemu można się tak poczuć :D
    A później poszliśmy na kawkę do Starbucks i mały dał popis śpiewów :D

Powoli chce wprowadzić kaszki, w przyszłym tyg chyba, mówicie że trzeba od kleiku ryzowego zacząć?
    Mam chyba wszystkie z holle i jeszcze jedna z helpy kupiłam na próbę :D my z mężem też lubimy takie kaszki, więc wszyscy będziemy jeść :D

Ja gruszke dałam raz, ale po godzinie od zjedzenia go wysypalo. Spróbuję jeszcze dać mus gruszka banan truskawka, jak dalej go wyspie to gruszki odstawiamy.

gg646iye46nicebi.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dałam gruszkę koło 14, i nie zauważyłam do wieczora żadnych efektów ubocznych czyli zaakceptował??

co do kaszek ja zaczęłam od mleczno-ryżowej waniliowej z bobovity i poszło ok. samego kleiku nie kupiłam wcale. i chyba nie kupię. do zupek daję kaszkę manną błyskawiczną albo drobny makaron.

u mnie na kolację odpadają posiłki dawane łyżeczką, bo 99% wieczorów jest tak że kąpię małego i pod koniec butelki już zasypia i na śpiocha kończy i kładę go spać.
    dziś pierwsza noc od nie pamiętam kiedy w łóżeczku (do tej pory spał w kołysce) zobaczymy ile razy wyląduje na brzuchu.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Jupik dajesz do kaszki swieze zblendowane owoce?

Tak, dokładnie, choć u mnie banan głównie, Kinia bardzo lubi, teraz będę próbowała nowych.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek,no właśnie mi się wydaje, że najczęstszą przyczyną jest tak jak u Ciebie- pobudka z głodu ;-) i dokarmienie przed snem załatwia sprawę. Moja jak już raz na ruski rok obudzi się o 4 to tylko i wyłącznie z głodu. Ale mój egzemplarz jest taki, że to jest w sumie jedyny powód płaczu w dzień..jak jest głodna to jest ryk. Z nudów tylko marudzi, i w sumie zbytnio nic innego jej nie rusza ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik u nas tak samo. Jak juz glodny to placz. Dzis plakal bo glową walną w regal. Juz sie zacznie rozbijanie heh

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda dzięki, nawet nie miałam kiedy rozeznać się w temacie.

Męża dziś do wieczora nie było a Lilę właśnie kończę usypiac, ja nie wiem co ona, ale też chcę tyle energii O.o wczoraj po 23 to już było pierwsze karmienie, może chociaż jakoś przespi tą nockę O.o

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam pytanie do Was. Kurcze nie mogę sobie poradzić z praniem ciuszków które umazal dynia, marchewka bądź po prostu kupa przeszła. Piore po 4 razy na dodatkowym praniu w programie przeznaczonym do prania dla dzieci. 60 stopni 800 obrotów,a to nie schodzi. Kupiłam odplamiacz, a tu nadal nic. Wcześniej od razu moczylam i do prania wrzucałem, ale nie zeszło. Jak Wy pozbywacie się tych plam?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :D
    Dziś my kończymy pół roku!
    Kiedy to minęło :)

Julian jak się w nocy budzi, bo głodny to robi to bezdzwiecznie po prostu podrzuca nogami trafia w karuzele, jak spadają to mnie to po prostu budzi haha :D

acygan, edwarda20, Katy, Andzia123, Jupik, White Innocent, Sylwiaa95, Totoro, Agusia_pia, Mirabelcia lubią tę wiadomość

gg646iye46nicebi.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Dziewczyny a ja mam pytanie do Was. Kurcze nie mogę sobie poradzić z praniem ciuszków które umazal dynia, marchewka bądź po prostu kupa przeszła. Piore po 4 razy na dodatkowym praniu w programie przeznaczonym do prania dla dzieci. 60 stopni 800 obrotów,a to nie schodzi. Kupiłam odplamiacz, a tu nadal nic. Wcześniej od razu moczylam i do prania wrzucałem, ale nie zeszło. Jak Wy pozbywacie się tych plam?
    Ja zwyczajnie zapieram plamy mydłem;nie wiem jak ono się nazywa po pl) i schodzi. Polecić mogę też odplamiacz sill (najlepszy jaki miałam, ale to raczej używam przy starszej). Ogólnie plamy owocowe zajebiscie schodzą po zalaniu wrzątkiem (brudny ciuch bez moczenia, zapierania itp polewam wrzątkiem z czajnika, plamy z jagód, wiśni itp znikają na oczach. Ciuch do prania już jest czysty. Do plam z warzyw i kup nie testowałam. Na ciuchy już wyprane, gdy plama została wrzątek nie zadziała. Aby zapobiegać plamom przy rozszerzaniu polecam fartuszek z ikei w kropki.

https://m2.ikea.com/pl/pl/p/kladdig-sliniak-wielobarwny-80307223/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 08:58

Totoro lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia w dzien spi minimum 3 razy,zdarza sie 4 a i tak w nocy jest kiepsko. U nas to przez zeby. Teraz jak sa juz na wierzchu to budzi sie rzadziej, ale pozniej zasypia. Jest bardzo marudna wieczorami i nie chce zasnac.

U nas problem z broda i okolica ust. Broda jest mega czerwona i wokol ust mamy czerwone krostki. Mam juz dosyc. Niech to slinienie sie skonczy. A w sobote mamy wesele i akurat teraz takie numery :/

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek spróbuj mydełka galasowego jest w rossku radzi sobie super że wszystkim :)

mjvy9vvjacooymry.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez kupilam to mydelko z rossmana bo mi kupy nie chcialy zejść. Dziala :)

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 1344 1345 1346 1347 1348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ