X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dawałam czerwoną paprykę. Ukroiłam taki słupek, dość gruby i dałam do ciamania. Tylko, że ja jej trzymałam, bo się bałam zostawić XD i dałam ze skórą i dopiero później pomyślałam, że może trzeba było obrać? Ale nic jej nie było,
    a papryka chyba smakowała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2018, 13:36

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo dla Kubusia ;)

Nie moge sie doczekac az moj synek usiądzie:p

Ja tez mam termometr Microlife, ale praktycznie uzywalam go tylko do mierzenia temperatury wody w wanience, a malemu moze raz mierzylam nim temperature :p

A no i kupilam paste do zebow, jednak Alterry :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2018, 13:59

Andzia123, White Innocent lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja wrzuciłam w końcu paprykę do zupki, którą jej na dziś gotuję, nie wiem właśnie czy wierzyć temu kiedy co dawać czy nie. Na pewno trzymam się zasady, że wprowadzam pojedynczo, czyli dziś tylko papryka jako nowy składnik, reszta to co już jadła. Jak coś jej będzie będę wiedziała po czym.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Ja dawałam czerwoną paprykę. Ukroiłam taki słupek, dość gruby i dałam do ciamania. Tylko, że ja jej trzymałam, bo się bałam zostawić XD i dałam ze skórą i dopiero później pomyślałam, że może trzeba było obrać? Ale nic jej nie było,
    a papryka chyba smakowała :)

Dałaś surową czy podgotowana? Ja wprawdzie nadal papki, ale powooooluuutku chce jej wprowadzać coś do pociamania (skórki chleba się boję, bo jej dałam i super jej smakowało, tylko to co Kinga napisała- kawałek przykleił się do podniebienia..dobrze, że wiedziałam żeby sprawdzić) i się zastanawiam co dać jej w miarę bezpiecznego.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staś dziś kończy pół roku <3

Agusia_pia, Jupik, acygan, Katy, White Innocent, Aga78, Malyprosiaczek lubią tę wiadomość

xk81pfk.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No ja wrzuciłam w końcu paprykę do zupki, którą jej na dziś gotuję, nie wiem właśnie czy wierzyć temu kiedy co dawać czy nie. Na pewno trzymam się zasady, że wprowadzam pojedynczo, czyli dziś tylko papryka jako nowy składnik, reszta to co już jadła. Jak coś jej będzie będę wiedziała po czym.

Też tak wprowadzam :)

Jupik lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Czy warzywa typu pomidor, papryka, jeszcze się nie daje i faktycznie trzeba czekać do 10 mca? Kusi mnie szczególnie papryka bo to skarbnica wit.C.
    Ja już nawet selera podałam bo nie wiedziałam, że nie można, i było ok..
    Czemu nie wolno selera?? Ja daje juz chyba od mc seler i jest ok. Mam swoj z ogrodka

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja nie wiem co dac do pociumkania. Daje zupki z lekkimi grudkami zeby sie oswajał ale dzis np zaczal mniec odruch wyniotny i zblendowalam na gladko jednak. Daje mu pietke od chleba ale na chwile tylko i sprawdzam podniebienie

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Czemu nie wolno selera?? Ja daje juz chyba od mc seler i jest ok. Mam swoj z ogrodka

Zdaje się że Kinga napisała, że boi się dawać seler, bo może silnie uczulać.. :-/ ja tam nie wiedziałam i to było jedno z pierwszych warzyw jakie Kinia dostała w zupce. Zakładam, że skoro nic po nim nie jest to można dawać ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uczulic może wszystko oprócz wody i tlenu. Moja córka miała wysypki od stóp do głów i biegunki po jablku pod każda postacią. Wyrosła w wieku 2.5 roku.

Młody z kolei ma na buzi egzemę (czyli wyprysk kontaktowy). prawdopodobnie też z tego wyrośnie w wieku 3 latek.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No woda też może uczulać (rzadkie, ale nie niemożliwe) ;-P

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakies fajne przepisy na dania dla takich maluchow? Ja jestem kulinarnym glabem i dla nas umiem cos tam zrobic, ale dla malego kompletnie nie mam pomyslu, bo sie wszystkiego boje, ze cos zle zrobie.
    Masakra.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A w ogóle to wczoraj jeszcze szukalam info w necie o monitorach oddechu. Wiedzialyscie ze jest monitor skarpetka?! Super rozwiazanie ale tez dla malutkich dzieci a nie takich wierciochow.
    U nas odpada. Obie uwielbiały ściągać skarpetki. Pamiętam że już było chłodno w listopadzie i ludzie się na mnie dziwnie patrzyli jak Sarah jeździła w wózku bez skarpet. W sensie ja jej zakładałam, ale ona od razu ściągała i wyrzucała. Jak zauważyłam to podnosiłam, a jak nie to wracała bez (mimo ze na spacer brałam kilka par... Emi robi tak samo ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko może uczulac, ja seler też już dość dawno wprowadziłam i nic się nie dzieje.

Co do przepisów to cały czas bazuje na tym co Lila ma już wprowadzone i tym sposobem robię zupki na bazie:
    Marchew + pietruszka + seler +
    i tu w zależności jaką chcę zupkę - dynia /cukinia/pomidor

Do zupki dodaję ziemniaka (ale rzadziej, bo Lila ogólnie nie przepada)/mięso/jajko/kleik/kaszkę mannę/kaszkę kukurydzianą/jaglaną.

Kaszki, kleiki itp. na razie wstrzymałam przez zaparcia, dziś pierwszy raz w tym tygodniu dałam troszkę jaglanej i zobaczę co będzie się działo.

Tak więc mało twórcze te moje obiady :/ chcę wprowadzić mąkę - zrobić drobny makaron do zupki, myślałam, żeby jutro to ogarnąć, zobaczymy. Jak wprowadzę to w dalszej kolejności może brokuł, żeby te zupki bardziej urozmaicone były.

Na śniadania albo jogurt naturalny z owocami (jabłko/śliwka suszona/gruszka/nektaryna/banan), albo jajecznica albo jabłko duszone z dynią i cynamonem.

Myślę jakie obiady zamiast zupek mogłabym jeszcze wykombinować, ale biorąc pod uwagę papki i to co do tej pory wprowadzilam to chyba tylko to na razie.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamietam kto chcial kupic inhalator ale beda jakies od czwartku w biedronce za 69.90 zl ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2018, 20:15

xk81pfk.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Zdaje się że Kinga napisała, że boi się dawać seler, bo może silnie uczulać.. :-/ ja tam nie wiedziałam i to było jedno z pierwszych warzyw jakie Kinia dostała w zupce. Zakładam, że skoro nic po nim nie jest to można dawać ;-)
    Można dawać, ale się boję bo moja starsza była mocno uczulona na seler. Gdyby nie to już bym próbowała. Jak macie wątpliwości to tylko 20 % wszystkich uczulonych na seler jest uczulonych na gotowany, Sara niestety zaliczała się do tych 20 %, ale właśnie radziłabym zacząć od gotowanego i jak będzie ok to dopiero próbować z surowym.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Uczulic może wszystko oprócz wody i tlenu. Moja córka miała wysypki od stóp do głów i biegunki po jablku pod każda postacią. Wyrosła w wieku 2.5 roku.

Młody z kolei ma na buzi egzemę (czyli wyprysk kontaktowy). prawdopodobnie też z tego wyrośnie w wieku 3 latek.
    Ja mam czasem uczulenie na wodę z kranu ;), na szczęście to tylko reakcja kontaktowa i szybko schodzi

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Macie jakies fajne przepisy na dania dla takich maluchow? Ja jestem kulinarnym glabem i dla nas umiem cos tam zrobic, ale dla malego kompletnie nie mam pomyslu, bo sie wszystkiego boje, ze cos zle zrobie.
    Masakra.
    Ja zwykle korzystam z alantkowego blw. Maja dużo fajnych przepisów (wystarczy zmodyfikować konsystencję jeśli nie idziecie metoda blw)

J.S lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Masakra.

Moje zupki też mało twórcze..wsadzam do gara co mam ;-) z warzyw które już Kinia je, tzn.rotuje nimi w różnych kombinacjach. Ale muszę zacząć jej dawać tak, żeby był smak konkretnego warzywa, np.dzis był smak paprykowy (choć mogłam jej wrzucić jeszcze więcej żeby był bardziej wyrazisty,ale to pierwszy raz więc zachowałam umiar).
    Tak więc jak ktoś wrzuci fajne kombinacje to sama skorzystam.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 20 października 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chętnie skorzystam :)

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
‹‹ 1352 1353 1354 1355 1356 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ