X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po roku nie ma już konieczności podawania mm, można krowie. Ja na pewno po odstawieniu będę podawać krowie, ale nie wiem jak to jest w sytuacji jak ktoś daje wcześniej mm - czy lepiej zastępować czy po prostu stopniowo schodzić z porcji mm...

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wprowadziłem krowie. Bardzo smakowało. Najpierw rozcienczone z woda

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie sie wydaje ze mm po roczku ma wiecej witamin itp niż takie mleko ze sklepu (biala woda). Chyba ze ktos ma dostep do prawdziwego mleka od krowy.
    Kiedys czytalam że gdyby nakarmic cielaka takim mlekiem ze sklepu to zdechlby w kilka dni.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Ja już wprowadziłem krowie. Bardzo smakowało. Najpierw rozcienczone z woda

Dajesz mleko z kartona czy od gospodarza?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Mnie sie wydaje ze mm po roczku ma wiecej witamin itp niż takie mleko ze sklepu (biala woda). Chyba ze ktos ma dostep do prawdziwego mleka od krowy.
    Kiedys czytalam że gdyby nakarmic cielaka takim mlekiem ze sklepu to zdechlby w kilka dni.

No padłam ze śmiechu :-P

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png

Wysłany: 24 stycznia 2019, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, bo może źle napisałam poprzednią wiadomość - że będę zastępować kp mlekiem krowim. Na myśli miałam, że czasami będę dawać płatki z mlekiem, kakao itp., a nie że zamiast cycka będę 4 razy dziennie dawała do picia mleko. O :)

Bo za te parę miesięcy, mam nadzieję, Mała będzie już jadła normalnie i nie będzie potrzebowała ani kp ani mm, bo wszystkie witaminy i potrzebne składniki będzie dostawała z pokarmami stałymi.

Katy, edwarda20 lubią tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na prawde po roku podobno dzieci nie musza juz pic mleka jako posiłek :p Pamietam, ze moja kuzynka dawala pozniej dzieciom mleko przegotowane prosto od krowy i tak pili chyba do 3r.z, a teraz jedno z nich ma alergie i nie moze w ogole nabialu jesc :/ Nie mowie, ze to ma cos wspolnego, ale ja jak skoncze kp to raczej mleka nie bede dawac jako posiłek:p

O wlasnie dokladnie mam na mysli to co napisałaś WI :p Tez licze na to, ze juz bedzie jadl bardziej "normalnie".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 16:37

White Innocent lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Kuba dał mi dzisiaj popalić.. Nie dość że noc ciężka to jeszcze w ciągu dnia tylko go usypialam, odkładalam i Po 5min pobudka z płaczem, marudził cały dzień, obstawiam ze to przez zęby.. Nic nie byłam w stanie zrobić, bo non stop na ręce się wspinał i nawet na rękach marudził. Teraz udalo mi się go w końcu ululac, zobaczymy ile pośpi..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 16:50

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    )Chyba ze ktos ma dostep do prawdziwego mleka od krowy.

Jeszcze do tego miałam się odnieść i zapomniałam. Takie mleko prosto od krowy trzeba by w domowych warunkach poddać pasteryzacji, żeby można było je podać dziecku. Nie można dawać dziecku mleka niepasteryzowanego, bo grozi to zatruciem.

My już od dawien dawna kupujemy mleko tzw. "świeże", to które w sklepie jest w lodówkach. Ono jest poddawane mikrofiltracji i pasteryzowane w niskiej temperaturze. Dzięki temu to mleko ma trochę więcej składników odżywczych niż UHT, a przy tym w lepszym stopniu jest zachowany smak i aromat mleka.

Chociaż ja i tak pije mało mleka. Właściwie prawie mi się nie zdarza pić tak prosto ze szklanki, raczej wykorzystuje do naleśników, deserów itp. :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, mi się wydaje, choć muszę dopytać, że moja siora dawała dzieciom zawsze szklankę dziennie z rana. Ale nie wiem, czy to od roczku i czy już takie z kartonu..ja tam piję w ogóle mleko bez laktozy. Nie wiem, czy całkowite wykluczenie mleka z diety też jest dobre. Muszę poczytać, bo nie wiem.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Hmm, mi się wydaje, choć muszę dopytać, że moja siora dawała dzieciom zawsze szklankę dziennie z rana. Ale nie wiem, czy to od roczku i czy już takie z kartonu..ja tam piję w ogóle mleko bez laktozy. Nie wiem, czy całkowite wykluczenie mleka z diety też jest dobre. Muszę poczytać, bo nie wiem.

Generalnie po roku powinno się dawać do 500 ml przetworów mlecznych. Ale to może być jogurt, ser albo właśnie dania do których używa się mleka jako składnika itd. Nie musi być mleko w szklance :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No padłam ze śmiechu :-P
    Czemu?

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I wydaje mi się, że odpowiednio komponując dietę da się obejść bez przetworów mlecznych zupełnie, ale nie zagłębiałam się w temat, bo ja zamierzam podawać normalnie :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WI tak tak miałam na mysli mleko nie prosto od krowy i do buzi (chociaz moi rodzice pamietaja jak tak u babci pili), a takie juz przygotowane. Ale nadal nie biała wode :p

Moja siostra po roczku dawala mm rano i wieczorem, a potem do 3 roku zycia mm rano lub wieczorem. W miedzyczasie dawala wlasnie kakao z normalnym mlekiem, platki itp.

Jupik moj maz ma nietolerancje laktozy i odkad pijemy mleko bez laktozy to też sie lepiej czuje.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara bez mleka żyć nie może. Ona w sumie ma po tatusiu miłość do nabiału (mimo ze na początku miała nietolerancję ). Oni mleko/ser itp mogą jeść na każdy posiłek. Także jak mniej dostanie mleka z kp, to nadrabia krowim z kartonu lub butelki (sama się dopomina). W sumie jako dziecko sama piłam mleko lub śmietanę 36% taka od krowy, ale teraz niekoniecznie chciałabym by piła tyle tego kupowanego mleka, no ale widocznie potrzebuje.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Sara bez mleka żyć nie może. Ona w sumie ma po tatusiu miłość do nabiału (mimo ze na początku miała nietolerancję ). Oni mleko/ser itp mogą jeść na każdy posiłek. Także jak mniej dostanie mleka z kp, to nadrabia krowim z kartonu lub butelki (sama się dopomina). W sumie jako dziecko sama piłam mleko lub śmietanę 36% taka od krowy, ale teraz niekoniecznie chciałabym by piła tyle tego kupowanego mleka, no ale widocznie potrzebuje.

To jak ja :D ja bez nabiału żyć nie potrafię, a od serków wiejskich i kakao jestem uzależniona xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 20:11

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kate86 Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie, czy któraś jest po ivf i cesarce i decyduje się na kolejną ciążę w najbliższym czasie?

IVF maj 2017 nieudane
    Transfer crio lipiec 2017 - udany córeczka <3
    Transfer crio maj 2019 - czekamy na <3
    iv09df9hddm181mm.png

[w4squgpj0lnox53g.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda- z kartonu.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Edwarda- z kartonu.
    To Gosiczek pytala ;p Ale ok ;)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik napisz z czego sie chichralas, bo zostanawialam sie czy nie napisalam jakiejs glupoty ;p

Moj maly dzis caly dzien: dzidzidzidzidzi i niuniuniuniu :)
    Na szczescie goraczki nie mial, humor dobry, ale apetyt mniejszy niz zwykle. Mam nadzieje ze to przez dolne dwojki, jedna juz sie przebila, druga jest blisko.

White Innocent lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 1499 1500 1501 1502 1503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ