X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas raczej czołga się niż raczkuje ale to na zasadzie może 1 m dziennie. Mówi mama, baba, tata/rzadko/ i bardzo emocjonalnie na siostrę reaguje ;)
    Ja już powoli myślami nastawiam się na kolejną ciążę;)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila chodzi przy meblach dalej, ale ostatnio bardzo mało, kosztem siedzenia u nas na rękach właśnie. Za to zaczyna stać bez trzymania się. Dziś w ogóle chyba wstała nie trzymając się niczego, tzn kucala przy mnie i nagle się spionizowala i stanęła. Chyba przez przypadek tak zrobiła, bo więcej już tego nie powtórzyła O.o

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kate86 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2019, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Kate86- edit. Dzis spróbowałam mleka z rosmanna "3" I smakuje jak... woda ;/ bebiko dla porównania o niebo lepsze

Ja kupiłam 2 z Rossmanna i jest mega gęste, małej smakuje,więc daje raz bebilon A na noc daje babydream,nie wiem czy tak można?

IVF maj 2017 nieudane
    Transfer crio lipiec 2017 - udany córeczka <3
    Transfer crio maj 2019 - czekamy na <3
    iv09df9hddm181mm.png

[w4squgpj0lnox53g.png
  • Kate86 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2019, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Z chodzeniem to bez przesady ;p Sa dzieciaczki, ktore zaczynaja sporo wczesniej od innych, ale standardowo to tak po roczku sie puszczaja dopiero.

Moja pierwsze samodzielne kroczki zaczęła robić na początku stycznia, teraz już śmiga sama po całej chacie,oczywiście czasami upada na dupkę,ale potrafi np przejść cały salon i iść do swojego pokoju,na boso,w butach wgl nie potrafi chodzić,ciągle się potyka,przewraca i patrzy co ma na stopach :)
    Dziś postawiłam ją na chodnik i szła za rączkę ( też się potykala) była taka zajarana że później nie chciała ani do wózka ani na ręce ...
    A fizjo ciągle mówi,że to za szybko i będzie mieć krzywe nogi... stresuje mnie :/

IVF maj 2017 nieudane
    iv09df9hddm181mm.png

[w4squgpj0lnox53g.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie odwrotnie. Dziś pierwszy kurde raz poszliśmy z mężem na koncert zostawiając dziecko u moich rodziców. Porażka. Wracałam w trakcie, bo "dziecko płacze". Tyle, że jak wróciłam dziecko uchachane, bo dziadkowie w końcu wpadli na pomysł, żeby jej muzę puścić (uwielbia muzykę).. no a dla mnie koncert się skończył..matka do mnie, że to moja wina, bo widziała jak wychodzimy. Ale jakoś zupełnie nie wpadła na to, żeby wcześniej oswajać Kinie, brać na rączki czy coś, tylko sobie zmywała, a potem leżała, a potem chyba myślała, że ja włożę dziecko do lozeczka i sobie będzie w nim grzecznie siedzieć, a ona nic nie będzie musiała robić. A na dokładkę mój ojciec zapomniał nam powiedzieć, że w sumie jest chory :-/ i jeszcze mi ją zarazi. No żesz kurna, dziś dostaliśmy szkołę, że z moimi rodzicami Kingi nie ma co zostawiać..przykre. W dodatku pół takiego fajnego koncertu przepadło :-(

Kate86-chyba czytałam w jakiejś mądrej książce, że dziecko sobie krzywdy nie zrobi i skoro chce chodzić znaczy jest w pewnym stopniu gotowe. Nie wolno stymulować, ale nie ma co na siłę nie pozwalać. Ja na początku też myślałam, że Kinga przez to będzie mieć krzywe nogi, zaczęła stawać na 7 mcy, ale popyla i jakoś nogi ma cały czas prościutkie :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 03:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate86 wrote:
    Ja kupiłam 2 z Rossmanna i jest mega gęste, małej smakuje,więc daje raz bebilon A na noc daje babydream,nie wiem czy tak można?
    Tak. 2 jest mega gęsta. Ja mówię o 3 bo od 10 msc podaje się 3 w babydream. Myślę że jeśli nie boli dziecka brzuszek to można zmieniać. Ja ostatnio dałam humane-nowe opakowanie i cudowna łyżeczka w kształcie serca:p
    Tylko wczoraj specjalnie rozrobilaM 30 ml babydream 30 ml bebiko. Bebiko rozpyscilo się na "gładka mase" i czuć było że jest lepsze, bardziej tresciwe, natomiast babydream to taka woda z grudkami/większe drobinki/ i smak bardzo wodnisty. 2 Może i smakowała inaczej , natomiast 3 jest wydaje mi się mało tresciwa.
    U mnie na szczęście tesciowa gdy zostaje z młodym to jest wszystko ok. W końcu pierwszy wnuk ;)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate86, Sweetmalenka po co takie kombinacje z mlekiem? Czemu nie jeden rodzaj caly czas?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy już w pl. Dziewczyny były mega grzeczne ( jak na nie;)) Trasę udało się zrobić w 7h z długim postojem, by mogły się wyszaleć na stacji.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Kate86, Sweetmalenka po co takie kombinacje z mlekiem? Czemu nie jeden rodzaj caly czas?
    Na początku zmieniałam bardzo często ono brzuch go bolał. A teraz po prostu patrzę co jest dobre, co mu smakuje, co syci itd.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate ostatnio coś czytałam właśnie o bucikach, bo sie zastanawiałam kiedy i jakie i podobno zakłada się dopiero jak dziecko już jakiś czas stabilnie chodzi. A na takie dreptanie jak teraz najlepsza bosa stopa ew. skarpeta :) w sumie szkoda, że akurat taka pogoda jest jak nasze dzieciaki zaczynają chodzić, bo tak to puściłabym Mała na bosaka po ogródku :) chociaż u nas to jeszcze chwila zanim pójdzie, na razie wciąż przy meblach i widzę, że w ogóle nie ogarnia kroku na przód, za to dostawnym już prawie biega XD więc może zanim przyjdzie czas na swobodne chodzenie to się już ociepli :)

Jupik nie poznałam! :D szkoda, że tak wyszło. Moja mama jest jedyną osobą, przy której Mała zapomina o mnie całkowicie. Ale ona też poświęca jej 101% uwagi wtedy i nie mam żadnych obaw żeby jej zostawić Młodą. Szkoda tylko, że nie mieszka blisko :(

A u mnie drugi okres... Po 28 dniach, jak w mordę strzelił :P liczyłam a trochę większy odstęp.

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga ja to Was podziwiam. Dla mnie wyjazd z Lilą 10 km od domu to wyprawa... I przeprawa xD

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Kinga ja to Was podziwiam. Dla mnie wyjazd z Lilą 10 km od domu to wyprawa... I przeprawa xD
    No to może pocieszę, ale wiele „nie lubiących” dzieci zaczyna akceptować jazdę ok 2-2,5, także jeszcze chwila i Lila też pewnie zaakceptuje ten środek lokomocji. U nas nie ma inne opcji (samolot póki co u mnie odpada), z reszta w sezonie infekcyjnym też raczej jest skreślony, po ostatnich przygodach ;)

WI jeśli chodzi o buty, to w domu bieaga bez, ale jeśli chodzi o miejsca publiczne, typu kościół, plac zabaw itp, to już zakładam buty, bo jest zimno. Pamiętam jak właśnie w marcu poszłam z S. na plac zabaw, założyłam jej grubsze skarpety i takie miękkie buty/kapcie z podeszwa skórzana. Było ciepło (poszła w body i bluzie i tu było ok) Bawiła się jak gdyby nigdy nic, a po powrocie do domu stopy miała tak bardzo lodowate, ze aż się wystraszyłam. Także teraz się nie wygłupiam. I wożę normalne buty w torbie, które zakładam jak panna ma ochotę spacerować.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kate86 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Koleżanka mówiła,że od kiedy daje na noc babydream jej mała zaczęła lepiej spać.
    Więc chciałam spróbować

IVF maj 2017 nieudane
    iv09df9hddm181mm.png

[w4squgpj0lnox53g.png

Wysłany: 3 lutego 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, na dwór też bym pewnie założyła jeśli by już chciała chodzić. Dlatego mówię, że szkoda, że taka pogoda, bo tak to latała by boso po trawie :) ale po domu póki co nic nie zakładam :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate86 wrote:
    Koleżanka mówiła,że od kiedy daje na noc babydream jej mała zaczęła lepiej spać.
    Więc chciałam spróbować
    To u mnie tak nie jest:)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mozecie polecic jakiś tani podgrzewacz do mleka. Fajnie jakby był dość szybki i miał możliwość podgrzewania do niskiej temp czyli tak do 37 st no i żeby pochodził tak 1-2 tyg bez awarii ;). Nie musi być szeroki, bo dziewczyny nie słoiczkowe. Fajnie jakby miał funkcje utrzymywania temp (czyli proponuje mleko, mloda nie chce, odkładam i trzyma temp na wypadek gdyby jednak księżniczka zmieniła zdanie i postanowiła coś zjeść ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png

Wysłany: 3 lutego 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Sisi Baby: o taki. Kupiłam na samym początku jak Mała jeszcze była dokarmiana odciąganym mlekiem. Używałam bardzo krótko, bo udało nam się przejść na cycka, ale generalnie byłam zadowolona. Funkcji podtrzymywania temperatury nie używałam, ale ma taką opcję. No i kupiłam używany na olx za 25 zł :P

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kate86 Przyjaciółka

Wysłany: 3 lutego 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka u nas też się nie potwierdziło,nie śpi do rana hahahah

Ale śpi trochę lepiej bo nie wybudza się do karmienia czyli do ok 2,jednak nie wiem czy to "zasługa" mleka czy po prostu jej się zmieniło. Dawałam na razie 3 razy

IVF maj 2017 nieudane
    iv09df9hddm181mm.png

[w4squgpj0lnox53g.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga no właśnie mam nadzieję, że później Lila przekona się do jazdy. Ja jako dzieciak uwielbialam jeździć, to samo moje rodzeństwo, zresztą dużo jeździliśmy z rodzicami, bo to była dla nas atrakcja :D u Lili jest od początku jeden problem - nie cierpi być unieruchomiona. Był problem ze spacerami w gondolce, był w spacerowce no i w foteliku też. Przy czym w spacerowce daje radę wytrzymać z pół godziny-40 min aktualnie, tylko muszę cały czas do niej gadać i całą drogę pokazuje mi lampy xD dlatego spacery robimy w porach drzemki w dalszym ciągu, ewentualnie wychodzimy trochę przed, żeby całego spaceru nie przespała albo jak się obudzi to jeszcze trochę chodzimy. Mam. Nadzieję, że jej się to zmieni :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White Innocent wrote:
    Ja mam Sisi Baby: o taki. Kupiłam na samym początku jak Mała jeszcze była dokarmiana odciąganym mlekiem. Używałam bardzo krótko, bo udało nam się przejść na cycka, ale generalnie byłam zadowolona. Funkcji podtrzymywania temperatury nie używałam, ale ma taką opcję. No i kupiłam używany na olx za 25 zł :P
    Ile mniejwiecej czasu trzeba było by czekać by podgrzać mleko (i ile ml podgrzewalas?)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1512 1513 1514 1515 1516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ