Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ulga na dziecko to 1000 zł. Jeśli kobieta nie pracowała w tym 2018 r to i na kobietę przysługuje 1000 zł. Rozlicza nas teraz US, od 15 lutego mamy wgląd internetowo. Akurat my musimy i tak nanosic korektę, bo pierwszy raz rozliczamy się z ulgami A US rozlicza na podstawie danych z ubiegłego roku.
-
Edwarda no przy rozliczeniu trzeba sobie odpisac pelne mc za dziecko
U nas nocki sa w miare..maly glownie jak sie budzi to po smoka czasem chce sie przytulic a czasem laduje w naszym lozku -
Makira wrote:Ja daje, już jakiś czas temu przeszliśmy na nie z hippa, są naprawdę dobre. Julianowi tak smakują, że je w kaszce i bezpośrednio sam wysysa
wg mnie w smaku są mniej słodkie od tych musow hippa i faktycznie lepszy skład bo orzechy, wiórki Kokosowe, jogurt i taniej
Jak ja bym chciała na drutach umieć robić, ale talentu brak
My dziś noc przespana od 21 do 4 pobudka pierwsza na 5 minutowego cyca i później spał do 8.20 szok. Jak ja się wyspałam. Wczoraj go usypial Maz, więc chyba coś w tym jest. Usnal przy nim wczoraj i nie potrzebował cyca, za bardzo się na kolacje objadl bułka, bo sama wczoraj pieklam. Stwierdziłam, że jak tak lubi bulki to mu będę sama piec, przynajmniej wiem co tam jestzjadł prawie całą z serkiem, widocznie się najadl jak zasnął bez cyca i spał tak długo
-
25g drożdży rozpuscilam w ciepłej wodzie (250 ml) , dodałam roztopione masło (1 duża łyżka) to prawdziwe czyli min. 82% tluszczu i mąka tak, żeby wyrobić ciasto. Mieszalam drewniana łyżka, bo metal zabija drożdże. Potem ufornowalam z tego kulki i do piekarnika na 180 stopni, moje się piekly ok 40 min ale czas pieczenia wydaje mi się, że zależy od wielkości tych kulek, żeby ładnie wyrosły i się zarumienily
w przepisie było, żeby dodać jeszcze łyżeczkę soli i cukru, ale ze dla małego to miało być to nie dałam
Mężowi też tak smakowały, że wymyślił że mam narobić na tydzień i zamrozić hahaAgusia_pia, Aga78, Andzia123, Jupik lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny zastanawiam się nad laktatorem do szpitala. Jak myślicie jest sens kupować? Do tej pory sobie radziłam bez, ale czy dam radę ściągać przez tydzień bez dziewczyn i czy nie wpłynie to na zanik laktacji lub na jakieś zapalenie? Z drugiej str tym razem będą sale koedukacyjne ;wiec gdzie i jak to mleko ściągać (pomijając wc?)? Jeśli kupowac, to ręczny czy elektryczny/na baterie? Ściągnięte mleko i tak raczej będzie szło w kanalizacje, bo nie wiem czy będzie dostęp do lodowki itp.
-
Makira wrote:25g drożdży rozpuscilam w ciepłej wodzie (250 ml) , dodałam roztopione masło (1 duża łyżka) to prawdziwe czyli min. 82% tluszczu i mąka tak, żeby wyrobić ciasto. Mieszalam drewniana łyżka, bo metal zabija drożdże. Potem ufornowalam z tego kulki i do piekarnika na 180 stopni, moje się piekly ok 40 min ale czas pieczenia wydaje mi się, że zależy od wielkości tych kulek, żeby ładnie wyrosły i się zarumienily
w przepisie było, żeby dodać jeszcze łyżeczkę soli i cukru, ale ze dla małego to miało być to nie dałam
Mężowi też tak smakowały, że wymyślił że mam narobić na tydzień i zamrozić hahaMakira lubi tę wiadomość
-
Od wczoraj najlepsza zabawa to uciekanie przed nami, wie że do sypialni sam iść nie może i tylko jak idzie w tamtą stronę to przyspiesza i przy łóżku już biegnie jak za nim idę i się tak chichra, jeju komiczny jest
no i dziś na spacerze pierwszy raz gadał do mnie, zawsze włącza mu się tryb spacer i robi taką poker face, nic nie reaguje na to jak go zagaduje, Tylko poważny obserwuje i Po jakimś tam czasie zasypia, a dziś gadał
co prawda tylko o ou itd czyli to co do tej pory opanował ale jednak
07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
WI tak mi sie wydawalo ze juz takie pytanie padlo, ale ze ostatnio czytam jednym okiem to nie bylam pewna czy to u nas czy na majowkach.
Czyli co? musze zglosic do us ze mam dziecko?
A jak to jest jesli rozliczam sie oddzielnie z mezem, to rozumiem ze tylko jedno z nas moze te ulge odliczyc?
W ogole od tego roku US nas sam rozlicza? serio? skad oni tylu ludzi wezma do tego?
A jak ja mam wiecej niz jeden dochod? Maz tez? to jak oni to robia? Wtedy chyba musimy sami sie rozliczyc i zaniesc do us?
-
edwarda20 wrote:WI tak mi sie wydawalo ze juz takie pytanie padlo, ale ze ostatnio czytam jednym okiem to nie bylam pewna czy to u nas czy na majowkach.
Czyli co? musze zglosic do us ze mam dziecko?
A jak to jest jesli rozliczam sie oddzielnie z mezem, to rozumiem ze tylko jedno z nas moze te ulge odliczyc?
W ogole od tego roku US nas sam rozlicza? serio? skad oni tylu ludzi wezma do tego?
A jak ja mam wiecej niz jeden dochod? Maz tez? to jak oni to robia? Wtedy chyba musimy sami sie rozliczyc i zaniesc do us?
Podpinam się. Nic z tego nie kumam. My rozliczamy się z mężem osobno (on ma działalność). W dodatku mamy dodatkowo przychody z najmu (prywatnego), no to chyba jednak sami musimy się rozliczyć? -
Kochane z tego co czytalam w necie jest mozliwosc sie zalogowac w systemie podatkowym i sprawdzenia swojego rozliczenia pit i mozna zrobic korekte i wyslac poprawiony pit
-
Tak, trzeba robić korektę samemu przez neta. Z kosiniakowego się nie rozliczamy chyba, tak mi się wydaje. Ale nie wiem tego na 100%. To jest udogodnienie dla ludzi, u których nic się nie zmienia z roku na rok, bo tam US bierze dane z poprzedniego roku. Dla nas niestety nie wiem czy to takie fajne
-
Katy wrote:A jak ja dostawalam kosiniakowe to tez sie z tego mam rozliczyć? Nie ogarniam tych pitow bo dopiero w 2017 pierwszy raz pracowalam :p
Ja dzisiaj kupilam na probe ten Day up, jak zasmakuje to bede mu kupowac czesciej
Dałam dziś z wiórkami kokosowymi, nie podeszlozobaczymy jak będzie z innymi.
-
Te Dayupy sie nadaja dla naszych maluchow? Kupilam dzis w lidlu, sama sprobuje najpierw, chociaz nienawidze kokosa ble!
Henio robi postepy, dzis probowal zalozyc kolko na piramidke. I pare dni temu zaczal nam dawac wszystko, najpierw podzielil sie chrupka kilka razy i nie wiedzialam czy to przypadek, potem pare razy cos mnie, ale dzis dawal autko mojej mamie przez skypeZrobil misiowi i męzowi cacy. Pokazal gdzie mam nos. I patrzy sie na znak supermana jak go pytam gdzie jest, batmana juz znal ;p A i jak pytam czy zrobil kupe to parzy na drzwi od lazienki, bo tam go juz ze 2 mce myjemy po kupsku.
Wyszlam dzis na 1,5 godz do endo, wracam pedem do mojego misiaczka, a ten zlewka total. Tak mi sie przykro zrobilo... Ale pozniej wspinal mi sie po nogach i mama mama mama wiec ma wybaczone ;p
-
No to u nas jak teściowa była wymyśliła że będą mieli swoje powitanie z Kubą i tak delikatnie czolami się stukali przy czym teściowa jakieś słowo mówiła ale ani razu nie zrozumiałam jakie
w każdym razie Kuba teraz z banki wszystko bije
zaczęło się od telefonu jak z babcią gadał to w wyświetlacz przywalił, dziś mąż miśka jakiegoś wziął i jak przybliżał go tylko do Kuby to ten aż w pas się zginał żeby się czolami styknac, z nami tak samo i jak za klamkę w drzwiach do balkonu łapie to w szybę wali, w lusterko też, śmiech na sali Po prostu
07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
A my chorzy, czyli nas mój ojciec załatwił.. wczoraj ja padłam, a dziś nad ranem Kinga 40. Rano pediatra, gdzie jeszcze puściła wielkiego hafta. Wirusisko jakieś, siedzimy w domu i zbijamy jej gorączkę, ja na szczęście już lepiej. Wystraszyliśmy się jak zwymiotowała, ale w domu na razie się nie powtórzyło. Ja dopiero w czwartek mam usg, żeby podejrzeć co i jak,mam nadzieję, że będzie ok.