X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • acygan Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulga na dziecko to 1000 zł. Jeśli kobieta nie pracowała w tym 2018 r to i na kobietę przysługuje 1000 zł. Rozlicza nas teraz US, od 15 lutego mamy wgląd internetowo. Akurat my musimy i tak nanosic korektę, bo pierwszy raz rozliczamy się z ulgami A US rozlicza na podstawie danych z ubiegłego roku.

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda no przy rozliczeniu trzeba sobie odpisac pelne mc za dziecko ;)
    U nas nocki sa w miare..maly glownie jak sie budzi to po smoka czasem chce sie przytulic a czasem laduje w naszym lozku

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    Ja daje, już jakiś czas temu przeszliśmy na nie z hippa, są naprawdę dobre. Julianowi tak smakują, że je w kaszce i bezpośrednio sam wysysa :D wg mnie w smaku są mniej słodkie od tych musow hippa i faktycznie lepszy skład bo orzechy, wiórki Kokosowe, jogurt i taniej :D

Jak ja bym chciała na drutach umieć robić, ale talentu brak :D

My dziś noc przespana od 21 do 4 pobudka pierwsza na 5 minutowego cyca i później spał do 8.20 szok. Jak ja się wyspałam. Wczoraj go usypial Maz, więc chyba coś w tym jest. Usnal przy nim wczoraj i nie potrzebował cyca, za bardzo się na kolacje objadl bułka, bo sama wczoraj pieklam. Stwierdziłam, że jak tak lubi bulki to mu będę sama piec, przynajmniej wiem co tam jest :) zjadł prawie całą z serkiem, widocznie się najadl jak zasnął bez cyca i spał tak długo :)
    Makira, podziel się przepisem na bułki

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    25g drożdży rozpuscilam w ciepłej wodzie (250 ml) , dodałam roztopione masło (1 duża łyżka) to prawdziwe czyli min. 82% tluszczu i mąka tak, żeby wyrobić ciasto. Mieszalam drewniana łyżka, bo metal zabija drożdże. Potem ufornowalam z tego kulki i do piekarnika na 180 stopni, moje się piekly ok 40 min ale czas pieczenia wydaje mi się, że zależy od wielkości tych kulek, żeby ładnie wyrosły i się zarumienily :) w przepisie było, żeby dodać jeszcze łyżeczkę soli i cukru, ale ze dla małego to miało być to nie dałam :)
    Mężowi też tak smakowały, że wymyślił że mam narobić na tydzień i zamrozić haha

Agusia_pia, Aga78, Andzia123, Jupik lubią tę wiadomość

gg646iye46nicebi.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam jakiś czas temu o pity, czy któraś już rozliczała :P ulga na dziecko przysługuje jak dochody nie przekraczają bodajże 112 tys :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zastanawiam się nad laktatorem do szpitala. Jak myślicie jest sens kupować? Do tej pory sobie radziłam bez, ale czy dam radę ściągać przez tydzień bez dziewczyn i czy nie wpłynie to na zanik laktacji lub na jakieś zapalenie? Z drugiej str tym razem będą sale koedukacyjne ;wiec gdzie i jak to mleko ściągać (pomijając wc?)? Jeśli kupowac, to ręczny czy elektryczny/na baterie? Ściągnięte mleko i tak raczej będzie szło w kanalizacje, bo nie wiem czy będzie dostęp do lodowki itp.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga a nie masz możliwości wypożyczyć na ten czas?

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    25g drożdży rozpuscilam w ciepłej wodzie (250 ml) , dodałam roztopione masło (1 duża łyżka) to prawdziwe czyli min. 82% tluszczu i mąka tak, żeby wyrobić ciasto. Mieszalam drewniana łyżka, bo metal zabija drożdże. Potem ufornowalam z tego kulki i do piekarnika na 180 stopni, moje się piekly ok 40 min ale czas pieczenia wydaje mi się, że zależy od wielkości tych kulek, żeby ładnie wyrosły i się zarumienily :) w przepisie było, żeby dodać jeszcze łyżeczkę soli i cukru, ale ze dla małego to miało być to nie dałam :)
    Mężowi też tak smakowały, że wymyślił że mam narobić na tydzień i zamrozić haha
    To jutro piekę

Makira lubi tę wiadomość

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj najlepsza zabawa to uciekanie przed nami, wie że do sypialni sam iść nie może i tylko jak idzie w tamtą stronę to przyspiesza i przy łóżku już biegnie jak za nim idę i się tak chichra, jeju komiczny jest :D no i dziś na spacerze pierwszy raz gadał do mnie, zawsze włącza mu się tryb spacer i robi taką poker face, nic nie reaguje na to jak go zagaduje, Tylko poważny obserwuje i Po jakimś tam czasie zasypia, a dziś gadał :D co prawda tylko o ou itd czyli to co do tej pory opanował ale jednak :D

qb3ci09k2rozqy86.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WI tak mi sie wydawalo ze juz takie pytanie padlo, ale ze ostatnio czytam jednym okiem to nie bylam pewna czy to u nas czy na majowkach.

Czyli co? musze zglosic do us ze mam dziecko?
    A jak to jest jesli rozliczam sie oddzielnie z mezem, to rozumiem ze tylko jedno z nas moze te ulge odliczyc?
    W ogole od tego roku US nas sam rozlicza? serio? skad oni tylu ludzi wezma do tego? :O
    A jak ja mam wiecej niz jeden dochod? Maz tez? to jak oni to robia? Wtedy chyba musimy sami sie rozliczyc i zaniesc do us?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    WI tak mi sie wydawalo ze juz takie pytanie padlo, ale ze ostatnio czytam jednym okiem to nie bylam pewna czy to u nas czy na majowkach.

Czyli co? musze zglosic do us ze mam dziecko?
    A jak to jest jesli rozliczam sie oddzielnie z mezem, to rozumiem ze tylko jedno z nas moze te ulge odliczyc?
    W ogole od tego roku US nas sam rozlicza? serio? skad oni tylu ludzi wezma do tego? :O
    A jak ja mam wiecej niz jeden dochod? Maz tez? to jak oni to robia? Wtedy chyba musimy sami sie rozliczyc i zaniesc do us?

Podpinam się. Nic z tego nie kumam. My rozliczamy się z mężem osobno (on ma działalność). W dodatku mamy dodatkowo przychody z najmu (prywatnego), no to chyba jednak sami musimy się rozliczyć?

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak ja dostawalam kosiniakowe to tez sie z tego mam rozliczyć? Nie ogarniam tych pitow bo dopiero w 2017 pierwszy raz pracowalam :p

Ja dzisiaj kupilam na probe ten Day up, jak zasmakuje to bede mu kupowac czesciej ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane z tego co czytalam w necie jest mozliwosc sie zalogowac w systemie podatkowym i sprawdzenia swojego rozliczenia pit i mozna zrobic korekte i wyslac poprawiony pit

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, trzeba robić korektę samemu przez neta. Z kosiniakowego się nie rozliczamy chyba, tak mi się wydaje. Ale nie wiem tego na 100%. To jest udogodnienie dla ludzi, u których nic się nie zmienia z roku na rok, bo tam US bierze dane z poprzedniego roku. Dla nas niestety nie wiem czy to takie fajne

• acygan Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    A jak ja dostawalam kosiniakowe to tez sie z tego mam rozliczyć? Nie ogarniam tych pitow bo dopiero w 2017 pierwszy raz pracowalam :p

Ja dzisiaj kupilam na probe ten Day up, jak zasmakuje to bede mu kupowac czesciej ;)

Dałam dziś z wiórkami kokosowymi, nie podeszlo :) zobaczymy jak będzie z innymi.

• Katy Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze inny smak bedzie ok ;)

Ja w koncu sama podcielam Kamilowi grzywe, smialismy sie z narzeczonym przez 5min potem z niego bo tak inaczej i smiesznie wyglada xd Jak mu zaczesalam na bok to lepiej jest :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te Dayupy sie nadaja dla naszych maluchow? Kupilam dzis w lidlu, sama sprobuje najpierw, chociaz nienawidze kokosa ble!

Henio robi postepy, dzis probowal zalozyc kolko na piramidke. I pare dni temu zaczal nam dawac wszystko, najpierw podzielil sie chrupka kilka razy i nie wiedzialam czy to przypadek, potem pare razy cos mnie, ale dzis dawal autko mojej mamie przez skype :) Zrobil misiowi i męzowi cacy. Pokazal gdzie mam nos. I patrzy sie na znak supermana jak go pytam gdzie jest, batmana juz znal ;p A i jak pytam czy zrobil kupe to parzy na drzwi od lazienki, bo tam go juz ze 2 mce myjemy po kupsku.

Wyszlam dzis na 1,5 godz do endo, wracam pedem do mojego misiaczka, a ten zlewka total. Tak mi sie przykro zrobilo... Ale pozniej wspinal mi sie po nogach i mama mama mama wiec ma wybaczone ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie maja w składzie nic co mogloby im zaszkodzić:p

Ja planuje w koncu jakies wyjscie bez Kamila, zobaczymy jak mnie przywita jak wroce :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u nas jak teściowa była wymyśliła że będą mieli swoje powitanie z Kubą i tak delikatnie czolami się stukali przy czym teściowa jakieś słowo mówiła ale ani razu nie zrozumiałam jakie XD w każdym razie Kuba teraz z banki wszystko bije :D zaczęło się od telefonu jak z babcią gadał to w wyświetlacz przywalił, dziś mąż miśka jakiegoś wziął i jak przybliżał go tylko do Kuby to ten aż w pas się zginał żeby się czolami styknac, z nami tak samo i jak za klamkę w drzwiach do balkonu łapie to w szybę wali, w lusterko też, śmiech na sali Po prostu XD

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my chorzy, czyli nas mój ojciec załatwił.. wczoraj ja padłam, a dziś nad ranem Kinga 40. Rano pediatra, gdzie jeszcze puściła wielkiego hafta. Wirusisko jakieś, siedzimy w domu i zbijamy jej gorączkę, ja na szczęście już lepiej. Wystraszyliśmy się jak zwymiotowała, ale w domu na razie się nie powtórzyło. Ja dopiero w czwartek mam usg, żeby podejrzeć co i jak,mam nadzieję, że będzie ok.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 1515 1516 1517 1518 1519 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ