X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas maly gryzie okrpnie. Ciagniecie za wlosy juz mu przeszlo ale gryzienie nie :( on sie przymila robi takie dlugie iiiaaaa i cap za noge albo reke hak siedze z nim na dywanie. Nie wiem czy to chec zainteresowania nim bo zykle gryzie gdy sie po prostu bawimy. Oby mu to przeszlo. Wiem ze ida dlsze zeby bo dziasla juz bieleja. Zobaczymy.
    Za to noc masakra spal ze mna i wedrowal po calym lozku a ja nie spalam tylko go ciagle przenosilam do gory i tak lazil przez sen ze wpadl glowa za lozko a nogi w gorze :/ ehh proba odlozenia do lozeczka skonczyla sie placzem wiec taka dzis nie dobita jestem troche...

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nie gryzie w ogóle, nigdy mu się nie zdarzyło. Za to ciągnie za włosy strasznie, ale to jak się obudzi i próbuje mnie obudzić, albo jak się za nisko przy nim pochyle.
    Idę w piątek do fryzjera na dłużej, zrobię sobie chyba jakaś metamorfozę już się nie mogę doczekać, takie wyjście bez małego, ale nie mam obaw z Mężem go zostawić wiem że da sobie świetnie radę :)

gg646iye46nicebi.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gotuje zazwyczaj jakieś warzywa które mam i oddzielnie mięso, próbuje trochę doprawić bez soli żeby to jakoś lepiej smakowało ale i tak nie chce. Dawałyście już wieprzowine ?
    Dziewczyny które dostały już okres mam do was pytanie. Długo się wam normowal cykl? Bo kurcze aż zaczynam się stresować, zawsze miałam jak w zegarku, nawet o podobnej godzinie równiutko okres, w sobotę minął miesiąc od poprzedniego okresu i cichosza, podbrzusze trochę pobolewa, kilka dni temu sutki bolały podczas karmienia a dalej okresu nie ma, nie wiem czy czekać cierpliwie jeszcze kilka dni czy robić test..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 11:09

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga nie lubie takiej pseudo psychologii (chyba ze jestes psychologiem o czym nie wiem), nie mowie ze to co piszesz to nieprawda, bo nie wiemy co siedzi w tych malutkich glowkach. Ale to troche przesada ze od razu z grubej rury ze to problemy, zlosc, flustracje, niepokoje itp. Byloby tu sporo zestresowannych dzieci w takim razie.

U Henia (mam nadzieje) to wielki lek separacyjny i skok. Zaczelo sie w okolicach swiat BN. Nie odstepuje mnie nie na krok, ciagle mama mama, wlazenie na mnie, lapanie mnie za noge, podnoszenie sie na mnie zebym wziela, placz jak na chwile znikne z oczu (co uwaga w kawalerce jest naprawde trudne ;p), nawet jak tata jest wieczorami to i tak do mnie przychodzi, albo bawiac sie z tata i tak patrzy ciagle czy jestem itp itp itp. Jestem z nim 24 na dobe, tylko ja w 90%. Maz wraca z pracy 17-18 a maly idzie spac 20-20.30. Nigdy nie zostal beze mnie na noc. Wiec moze jak siedze i on widzi ze nie patrze na niego, moze sie boi, nie czuje sie bezpiecznie? np codziennie kaze mi czytac ksiazeczki i tylko przy jednej ze mna siedzi i slucha i oglada obrazki, a przy innych gdzies tam sobie idzie sie bawic, wspinac sie itp i mam caly czas czytac, jak przestane to krzyczy ze mam czytac. Wiec czytam a ten sobie cos robi i jest ok. Tak jakby on sie bawi ale slyszy ze mama jest wiec jest w porządku. Mam nadzieje ze tak jest. A nie ze to problemy emocjonalne.

PS. ale fakt, ze podgryzalam go czesto bo nie moglam sie powstrzymac. Przestane w takim razie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 11:52

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan coś Ty, na pewno skok albo zęby. Lila też miała takie fazy. Nie bała się jakiegoś dźwięku a tu nagle jednego dnia ryk :)

Edwarda wydaje mi się, że Kinga miała na myśli, że właśnie takie wyrażanie złości i frustracji w ten sposób ma miejsce raczej później :) teraz to widoczne taki etap, skoro wszystkie jesteśmy podgryzane xD

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Edwarda wydaje mi się, że Kinga miała na myśli, że właśnie takie wyrażanie złości i frustracji w ten sposób ma miejsce raczej później :) teraz to widoczne taki etap, skoro wszystkie jesteśmy podgryzane xD

Mam nadzieje ;)

Totoro lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas Kuba też gryzie i my tez go podgryzalismy bo się przy tym chichral więc pewnie myśli że to super fajne :p raz chodziłam z siniakiem na policzku tak mocno mnie ugryzł :p

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MY nigdy nie podgryzalismy małego więc nie wiem skąd mu się to wzięło. Moja mama mówiła, że jak ja byłam mała to strasznie gryzlam mojego brata. Tak mocno, że miał siniaki mojej szczęki. I nie mogła wywalczyć u mnie żebym przestała. Brat się mnie bal i uciekam, a mama już nie miała siły i jednego dnia źle się czuła i powiedziała do mojego brata żeby mi oddał dwa razy mocniej. Podobno od tamtego momentu już ani razu brata nie ugryzlam.

Dzisiaj strasznie boli mnie głowa, ale tak mocno, że aż na wymioty mnie bierze ehh.. A u mnie okres też był w miarę punktualna i trwał 5 dni, a teraz po ciąży to mega wydluzyly mi się cykle i są nieregularne, a okres trwa nie 5 a 8 dni...

Edwarda, dodatków abutla nic nie dała. Młody w nocy dalej chciał jeść i do tego dostał większej energii bo chciał się bawić i skakał mi po łóżku

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie uregulowanie sie cyklu trwało prawie pol roku :p No i dalej nie jest jak przed ciaza :/

U nas gryzienie jest bardzo sporadycznie, przy usypianiu nie wiem czemu xd Szczypanie i ciagniecie za wlosy częściej:/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja kiedyś miałam cykle jak w zegarku, a teraz to w świat. Jeden cykl (ten zanim zaszłam) okres mi przyszedł tydzień wcześniej, a w tym cyklu co zaszłam z usg wynika, że owu musiała być z kolei tydzień później, więc jak robiłam test myśląc, że już parę dni nie mam @ to dopiero był sam początek.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie Kinia ugryzła właśnie raz jak bardzo chciała na siebie zwrócić uwagę a ja olewka. Więcej nie powtórzyła. Ja jej nigdy nie podgryzalam. Myślę, że od początku trzeba oduczać dziecko, żeby właśnie nie doszło do sytuacji, że w przedszkolu kogoś gryzie, bo widzi w tym jakiś fajny sposób na cholera wie co. Ode mnie poszło od razu grube "nie wolno", mam nadzieję, że zapamiętała ;-)

Edit.swoja drogą też mam nauczkę, żeby jej tak oscentacyjnie nie ignorować, a przecież jest za mała, żeby zrozumieć, że jak rozmawiam nie wolno krzyczeć nad uchem..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 14:16

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psychologiem nie jestem, ale zgłębiałam temat od tej strony, bo moja starsza córka jakiś czas temu zaczęła gryźć. Za pierwszym razem jak to zobaczyłam, to nie wytrzymałam i musiałam wyjsć, bo inaczej wybuchlabym ze śmiechu (bo czegoś takiego jeszcze nigdy u niej nie widziałam, u nas w domu nie ma przemocy i nie wiedziałam skąd się to wzięło, ani tym bardziej jak się powinnam zachować ).

Wracając do tematu bicie czy gryzienie to nie są zaburzenia, tylko zachowania rozwojowe (instynkt po pra pra pra przodkach). Dzieciaki radzą sobie tak, jak potrafią, kolejnym etapem będzie wyrażenie tego słowami, ale to zdecydowanie później bo muszą trochę ogarnąc mowę rozpoznać swoje emocje i wyrazić słowami. Tylko, o ile dorosły to zrozumie, to inne dziecko czy jego opiekunowie nawet jeśli zrozumieją, to nie koniecznie będą akceptować. Ta sytuacja jest trudna za równo dla dziecka gryzącego jak i ofiar pogryzień. Dlatego dobrze od samego początku interweniować. Zastanowić się co powoduje takie zachowanie i proponować (pokazywać jakieś) alternatywne sposoby, przekazania tego co dziecko komunikuje gryząc (tak żeby tego gryzienia czy bicia dodatkowo nie wzmacniac.

Oczywiście nie każde dziecko gryzie inne osoby, ale im dłużej to robi, tym trudniej jest je odzwyczaić. Piszę to ze swojej perspektywy, a także innych mam z tym samy problemem. My z S.bujamy się z tym tematem już prawie rok, jest lepiej, ale nie idealnie (wystarczy, że dojdą czynniki dodatkowe typu choroba czy przemęczenie i problem wraca (gryzieniem broni swoich granic). Póki co jesteśmy w o tyle dobrej sytuacji, że nie chodzi do żłobka/przedszkola. Ale właśnie słyszałam o groźbach wydalenia dziecka ze żłobka za gryzienie, jeśli np nie poprawi swojego zachowania w ciągu 2 tyg.(Dla mnie to trochę absurd, bo to jeszcze maluchy, które dopiero się uczą, a 2 tyg to strasznie mało czasu), ale po części rozumiem motywacje dyrekcji (bo sama bym nie chciała by moje dziecko wracało z siniakami i strachem przed innym gryzącym dzieckiem).

Trochę się znów rozpisałam, oczywiście nie musicie mnie słuchać. Jeśli komuś przydadzą się moje wypociny to super. Na pewno będą dzieciaki, które sobie wypracują własne rozwiązania, ale będą też takie, które będą potrzebowały pomocy np psychologa, żeby w dorosłym życiu nie obgryzać paznokci czy długopisów w trudnych sytuacjach.

Totoro, Andzia123, acygan, Jupik lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga rozpisuj się jak najczęściej <3

Totoro, Andzia123 lubią tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę nie mogę się dzis pozbierać odkąd dziewczyna z innego wątku napisała, że serce wyczekane córki przestało bić 2 dni przed terminem wywoływania. Kurcze nie wiem czy bym się po czymś takim pozbierała...A jeszcze dzis musi ją urodzić...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia mój pierwszy cykl trwał ponad 30 dni, drugi ponad 60 dni, ciekawe jak z trzecim będzie :) przed ciążą regularnie.

• acygan Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Kurczę nie mogę się dzis pozbierać odkąd dziewczyna z innego wątku napisała, że serce wyczekane córki przestało bić 2 dni przed terminem wywoływania. Kurcze nie wiem czy bym się po czymś takim pozbierała...A jeszcze dzis musi ją urodzić...

Nawet nie chce myśleć.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:

Matko, ale tragedia :-( a wiadomo czemu to serducho się zatrzymało? No nie wyobrażam sobie.. na październikowych jest dziewczyna, u której serducho dziecka przestało bić w 26 tyg. Jak czytam takie dramaty to a) dziękuję Bogu za Kingunie, b) modlę się o zdrową całą teraźniejszą ciążę. Też nie wiem, czy bym się pozbierała.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest horror. Ja odkąd mam Lilę jestem tak wrażliwa na wszelkie tego typu tragedie, że jak dawniej rozkminialam, zastanawiałam się, łączyłam w bólu tak teraz nie wchodzę w żadne artykuły dotyczące krzywdy, chorób dzieci, nic nie czytam, a jak już się czegoś dowiem, to od razu wypieram i zajmuję się czymś innym, bo inaczej bym chyba zwariowała.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    To jest horror. Ja odkąd mam Lilę jestem tak wrażliwa na wszelkie tego typu tragedie, że jak dawniej rozkminialam, zastanawiałam się, łączyłam w bólu tak teraz nie wchodzę w żadne artykuły dotyczące krzywdy, chorób dzieci, nic nie czytam, a jak już się czegoś dowiem, to od razu wypieram i zajmuję się czymś innym, bo inaczej bym chyba zwariowała.
    Ja tak samo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakich uzywacie szczoteczek do zębów dla dzieciaków? Wcześniej kupilam aquafresh i powyrywal wlosie (tak szczoteczke tez gryzie). Teraz muszę zamowic cos lepszego...

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 1525 1526 1527 1528 1529 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ