X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka, Ty masz chłopaka. Jednak dziewczynki i chłopcy mają różne zapotrzebowanie i inaczej się rozwijają/rosną i dlatego są osobne tabelki centylowe dla dziewczynek i chłopców ;-)

Kala, moja dostaje mm tylko w 2 rzutach- kaszka rano ok.200 ml i wieczorem przed spaniem 150 ml. Ale wydaje mi się, że je dość dużo w ciągu dnia- niemal zawsze mięsny obiad, na kolację kanapkę, w tzw.miedzyczasie owoce, day-up. Właśnie zaczęłam mocno tego pilnować jak chciałam ją odzwyczaić od nocnych pobudek na mleko (budziła się 2 razy czyli piła 3x150 ml+kaszka rano). Szczególnie ważny treściwy obiad i kanapka na kolację. I pytanie jakie mleko dajesz. Jak byliśmy na Capri Care to się budziła. A jak dostaje Bebilon to śpi, nie wiem ile w tym przypadku, bo sporo rzeczy właśnie jak to pilnowanie jedzenia i zmiana mleka zrobiłam jednocześnie.

Kala lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia, mam podobny brzuch, mimo, że jestem od Ciebie 3 tyg.w tył ;-) na którego w ogóle masz termin? (Ps.to chyba ta Chodakowska na nas tak zadziałała, no Ty machalas skalpel, ja trochę machałam skalpel, i teraz obie z brzuchami, haha ;-) )

Kala lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia, Jupik imiona wybrane? :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Agusia, mam podobny brzuch, mimo, że jestem od Ciebie 3 tyg.w tył ;-) na którego w ogóle masz termin? (Ps.to chyba ta Chodakowska na nas tak zadziałała, no Ty machalas skalpel, ja trochę machałam skalpel, i teraz obie z brzuchami, haha ;-) )
    😂😂😂 no cóż teraz zostaje tylko Gessler

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staś je 1x180 , 1x210 i raz na kilka dni kaszke na 180 ml mm.
    Ale np wczoraj nie było ani porannego mleka ani kaszki na mm bo wyjatkowo wstal o 7:40 i jadł kaszke na wodzie z borowkami :)

xk81pfk.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Sweetmalenka, Ty masz chłopaka. Jednak dziewczynki i chłopcy mają różne zapotrzebowanie i inaczej się rozwijają/rosną i dlatego są osobne tabelki centylowe dla dziewczynek i chłopców ;-)

Kala, moja dostaje mm tylko w 2 rzutach- kaszka rano ok.200 ml i wieczorem przed spaniem 150 ml. Ale wydaje mi się, że je dość dużo w ciągu dnia- niemal zawsze mięsny obiad, na kolację kanapkę, w tzw.miedzyczasie owoce, day-up. Właśnie zaczęłam mocno tego pilnować jak chciałam ją odzwyczaić od nocnych pobudek na mleko (budziła się 2 razy czyli piła 3x150 ml+kaszka rano). Szczególnie ważny treściwy obiad i kanapka na kolację. I pytanie jakie mleko dajesz. Jak byliśmy na Capri Care to się budziła. A jak dostaje Bebilon to śpi, nie wiem ile w tym przypadku, bo sporo rzeczy właśnie jak to pilnowanie jedzenia i zmiana mleka zrobiłam jednocześnie.
    Jupik no właśnie do takiej ilości mleka dążymy😀 mleko capri po krowim mm bolał ją brzuch i biegunkę miała, a po capri jest ok i mała je polubiła. Wcześniej piła tylko moje a mm do kaszki, no ale chciałabym już skończyć to ściąganie i w sumie jeszcze kilka dni a będę mogła rzucić w końcu rzucić laktatorem o ścianę 😏 posiłki wydaje mi się ze ma duże ok 200 ml zupa i 220 obiad mięcho codziennie, owoców nie lubi dlatego dostaje z kaszką rano, no i kasza z mm przed snem. I zostawiłabym to właśnie mleko w kaszce i rano z butli, bo chciałabym ją oduczyć zasypiania przy butli ze względu na zęby. Dzisiaj spróbuje położyć ją bez mleka a w nocy zastanawiam się czy zmniejszyć porcje czy ilość zostawić ale np dać 2 miarki zamiast 3?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierzemy się ostro za wychowywanie księżniczki 😉 kurcze co dziecko to inne myślałam, ze wiem co i jak, ale wszystko zależy od egzemplarza. Syn był mega maruda, ciagle jęczał, ale pory posiłków,drzemek i spacerów miał uporządkowane co do godziny. W nocy nie jadł, zęby po prostu wychodziły. Więc oprócz znoszenia ciągłego marudzenia miałam w sumie luz, a mała jest pogodna, wesoła, ale totalny chaos, brak jakiegokolwiek rytmu, jak już mysle ze coś tam się stabilizuje spacery, drzemki, jedzenie to nagle odwrót o 360 stopni i od początku 😉a ząbkuje chyba za całe Trójmiasto.!!!

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do teściowej to mój mały dostał od niej dwa prezenty 50zl na urodzenie i 100zl na roczek i to tyle

Edit. Przepraszam i na święta 50zl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2019, 18:55

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Kala Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Co do teściowej to mój mały dostał od niej dwa prezenty 50zl na urodzenie i 100zl na roczek i to tyle

Edit. Przepraszam i na święta 50zl
    Uuuu zaszalała 😂😂😂. No moja jako teściowa jest świetna, ale jako babcia beznadziejna, zresztą moja mama nic lepsza. Kasy nie żałują to fakt, ale z wnukami kontakt żaden - najlepiej dać kotleta ( to o synu), czekoladę, włączyć bajkę i niech siedzi. Małej prawie nie widują, my nie mamy za bardzo jak jeździć w weekendy mała w samochodzie szału dostaje, a syn ostro kosza trenuje w soboty przeważnie grają mecze a w niedziele musi ogarnąć szkołę na cały tydzień, żeby treningów nie opuszczać. A one du... nie ruszą tylko marudzą, ze daleko mieszkamy i wnuczki nie znają. No.... z Gdańska do Gdyni kawał drogi 😏

ug37df9hq3eabxrz.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Wow to naprawdę duzo :o
    Mnie się nie wydaje dużo tego mleka. On raczej z dystansem je staly pokarm. Często gryzie i wypluwa;/

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Ja mam z OM na 9.09 termin ale ginka powiedziala ze skoro ma byc cc planowane to na sierpien jakos na koniec. No pewnie ta chodakowska tak podzialala :D
    U nas bedzie Kacper a jak sie okaze ze hednak dziewczynka to Karina ale z nim sg gin mowila ze chlopak :)

Jupik lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księżniczka śpi 😀 przed kąpielą jadła kaszkę, zęby umyte,ale bez butelki nie chciała zasnąć. Dałam wodę, bo kaszkę już na sile jadła , wiec raczej głodna nie była, ale jej nie pasowało tylko butelkę gryzła, to wysypałam do tej wody 1 miarkę mm (na 90 ml wody), wypiła, obróciła się na brzuch i śpi. Jak się obudzi o 23 to dostanie resztki mojego mleka, bo w sumie szkoda wylać, a o 2 tez spróbuje dać wodę z 1 miarką. No zobaczymy ....

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Mnie się nie wydaje dużo tego mleka. On raczej z dystansem je staly pokarm. Często gryzie i wypluwa;/
    Aaa no to musi nadrobic mlekiem w takim razie :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to Lila odkąd zaczęła coś tam jeść to dość konkretnie ograniczyła cycka. I tak się zastanawiam czy to dobrze, bo ilości pokarmów stałych dalej marne...

Dziś np. na śniadanie zjadła tylko kilka gryzow jabłka, ze dwa gryzy banana i zawołała żółtego sera, ale zjadła tylko odrobinę. No i później kilka razy po odrobince mojego serka wiejskiego. Takie trochę pierdzielenie zamiast jednego konkretnego posiłku. Potem na obiad zjadła troszkę zupy ogórkowej, takiej gęstej z mięsem. Na spacerze wsunela pół banana niedużego i wafelka orkiszowego. Później że 3 łyżeczki bielucha i znowu kawałeczek żółtego sera, a na koniec troszeczkę pomarańczy, bo wołała. Cycek był przed 6, po 9, przed 12 do spania, przed 13, bo się obudziła i próbowała jeszcze zasnąć, potem dopiero o 18 i do spania przed 20. Nocnych nie liczę. Wiem, że to dużo w dalszym ciągu, ale jak na jedzenie takich ilości to ta przerwa między 13 a 18 trochę mnie dziś przerazila O.o

Edit: Przeczytałam jeszcze raz i to wcale nie jest mało xD ale jestem przyzwyczajona, że jadła jeszcze parę dni temu co 2, max 3h..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2019, 22:59

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala, to może też jednak kwestia Capri Care. Jest łatwo przyswajalne=szybko się trawi. Próbowałaś Bebilon Profutura? Z krowich ma najlepszy skład, u nas nie było problemu żeby się przerzucić. Może wprowadzaj je stopniowo (miarka Bebilon do Capri Care i patrz jak reaguje i potem zwiększaj).
    No ja właśnie oprócz zmiany mleka i zwiększenia treściwości w czasie dnia+ kanapka na kolację, zaczęłam dawać mniej tresciwe w nocy- najpierw zamiast 5 miarek 3, potem 2, potem 1, a potem już woda. Ale u nas właśnie szybko poszło, bo tej wody może ze dwa dni dostała. W sumie to chyba z 5-7 dni i było po temacie nocnych pobudek.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi zębami to też nie wiem, bo my przed snem dajemy jej 150 ml mleka w niekapku, a zęby ma myte wcześniej. Nie wiem jak zgrać jedno z drugim, hmm :-/

Kala lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i u nas dla dziewczynki nie mamy imienia, a dla chłopca..Kacper ;-) rzuciłam hasło jeszcze przed genet.i tak zostało (co ciekawe w poprzedniej ciąży było odwrotnie- mieliśmy dla dziewczynki a dla chłopca za Chiny nic nam nie pasowało).
    No i jedyny minus to, że jest wysoko w rankingu popularności (10 miejsce), ale co tu zrobić, jak nam ni stąd ni zowąd wpadło i wypaść nie chce.. :-/

Kala, Agusia_pia lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 02:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś fantastycznego sprzątanie kociego pawia w nocy 🤮 o a teraz jeszcze do kuwety polazł

Jupik lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 02:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No i u nas dla dziewczynki nie mamy imienia, a dla chłopca..Kacper ;-) rzuciłam hasło jeszcze przed genet.i tak zostało (co ciekawe w poprzedniej ciąży było odwrotnie- mieliśmy dla dziewczynki a dla chłopca za Chiny nic nam nie pasowało).
    No i jedyny minus to, że jest wysoko w rankingu popularności (10 miejsce), ale co tu zrobić, jak nam ni stąd ni zowąd wpadło i wypaść nie chce.. :-/
    Jupik ja imiona miałam jeszcze zanim w ciąże zaszłam .... wtedy dla chłopca, a teraz dla dziewczynki (chociaż liczyłam na chlopca)😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2019, 02:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Z tymi zębami to też nie wiem, bo my przed snem dajemy jej 150 ml mleka w niekapku, a zęby ma myte wcześniej. Nie wiem jak zgrać jedno z drugim, hmm :-/
    No młody właśnie nie pił mleka przed snem tylko jadł kaszkę przed albo po kąpieli, a później już nic. Tylko on sam się odbutelkował 😀 teraz bym tez tak chciała, bo o ile mleko matki ma tam jakieś właściwości przeciwpróchnicze to mm już nie, a widziałam jak próchnica butelkowa wyglada niestety....

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 1586 1587 1588 1589 1590 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ