WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mi szczena w dół poleciała, ja dopiero zaczynam się wdrażać w temat i nie miałam pojęcia jak to wygląda. Babka z którą gadalysmy mówiła, że jest jeszcze woźna i jakaś pomoc, ale nie jedna dodatkowo na grupę, tylko do wszystkich :-/ i że zgłaszali zapotrzebowanie na więcej, to ktoś mądry stwierdził, że im nie potrzeba. Byłam w szoku. 25 trzylatków i jedna kobieta. Trochę nie wierzę w dobrą opiekę przy takiej ilości. A niby to przedszkole obok nas jest niezłe i koleżanka mówiła, że to był jej drugi wybór.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jak np. wyjście na spacer ogarnie przy takiej ilości dzieci? Zwłaszcza zimą, bez pomocy w ubieraniu się nie obędzie, no i sama opieka na spacerze. Jedna osoba to stanowczo za mało

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obawiam się, że w tym przypadku spacerów po prostu..nie ma :-/ no porażka. Dobrze, że zaczęłam się wcześniej orientować, bo coś czuję, że może się okazać, że znalezienie żłobka/przedszkola, które będzie nam pasować trochę zajmie..

Kala, wstałaś po 5? Mi Kinga poszła spać wczoraj o 23 :-/ (przez tą długa drzemkę w dzień), więc ja się położyłam chyba 1.30..5 to środek nocy dla mnie ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik no są to koszty spore, nie da sie ukryc. Ale opieka jak i zajęcia dla dziecka nieporownywalne. Ze zdjec widze, ze w tym prywatnym sa male grupy, tak max 10 dzieci. Na zdjeciach widze tez 2-3 rozne panie z tymi dziecmi, pewnie to tez zalezy od rodzaju zajec. Jak sie w to wszystko wczytalam i zobaczylam jak wyglada to jednak chcialabym go poslac do tego prywatnego, chociaz na poczatek na 4 godziny dziennie, a moze od stycznia na 8. Zobaczymy jak bedzie, czy sie dostanie, no i potem czy znajde prace i za ile ;)

A w przedszkolach juz inaczej jest, te panstwowe nie wszystkie sa takie zle. Ja jedno mam pod blokiem, podobno jedno z lepszych w lodzi, kolejne 5 minut od bloku (przy zlobku do ktorego aplikowalismy). A marzy mi sie Lingwistyczne na radogoszczu ;)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w żłobku jest grupa 24 dzieci i są 3 panie. Wiadomo, nigdy też nie jest tak, żeby cała grupa się odliczyla. Jeśli chodzi o koszt to nie mam pojęcia.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Kingę wyśle nie wcześniej jak za rok, ale jednak już chcę się orientować, żeby potem na szybko nie szukać. Jak już dam te 1400 to też chce być pewna, że za coś płacę. Żłobek państwowy też mam na oku i wygląda nieźle.
    Ale w tym naszym przedszkolu grupa 25 i 1 osoba- dla mnie nie do przyjęcia, choćby nie wiem jakie super opinie mieli. Jako przedszkole dla mnie odpada, więc przedszkola jeszcze będę musiała pooglądać.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    U nas w żłobku jest grupa 24 dzieci i są 3 panie. Wiadomo, nigdy też nie jest tak, żeby cała grupa się odliczyla. Jeśli chodzi o koszt to nie mam pojęcia.

U nas w żłobku państwowym też tak- 1 Pani na 8 dzieci, chyba że grupa poniżej 1 roku to 1 na 5.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Obawiam się, że w tym przypadku spacerów po prostu..nie ma :-/ no porażka. Dobrze, że zaczęłam się wcześniej orientować, bo coś czuję, że może się okazać, że znalezienie żłobka/przedszkola, które będzie nam pasować trochę zajmie..

Kala, wstałaś po 5? Mi Kinga poszła spać wczoraj o 23 :-/ (przez tą długa drzemkę w dzień), więc ja się położyłam chyba 1.30..5 to środek nocy dla mnie ;-)
    Jupik o 5 😉 ale tylko dlatego, ze młody wyjeżdżał na wycieczkę i zbiórkę mieli o 5:45, a Księżniczka aż do 6 pocisnęła. No głupi ma ten rytm wyjątkowo. Wczoraj już o 17:30 poszła spać. Syn miał jak dla mnie idealny 19-7, drzemka 12-15, a tutaj ...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie z ciekawości sprawdziłam ile wołają teraz u nas w przedszkolu. 530 zł podstawowa opłata i pewnie z 200 zł za wyżywienie. Nawet specjalnie cen nie podnieśli, wtedy tez coś koło 500 zł płaciliśmy. I już chyba nie będę kombinować i zostaniemy przy tym, zwłaszcza, ze jak dzieci już do szkoły chodziły to tez je zawsze przygarnęli w wakacje i problem opieki się rozwiązywał. Jak będę widziała, ze jest gotowa to od września 2020 pójdzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 12:19

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik zapomniałam zapytać do której Kinga spała jak zasnęła o 1:30?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Właśnie z ciekawości sprawdziłam ile wołają teraz u nas w przedszkolu. 530 zł podstawowa opłata i pewnie z 200 zł za wyżywienie. Nawet specjalnie cen nie podnieśli, wtedy tez coś koło 500 zł płaciliśmy. I już chyba nie będę kombinować i zostaniemy przy tym, zwłaszcza, ze jak dzieci już do szkoły chodziły to tez je zawsze przygarnęli w wakacje i problem opieki się rozwiązywał. Jak będę widziała, ze jest gotowa to od września 2020 pójdzie

A przyjmą Ci od września 2020? Bo u nas w przedszkolu baba powiedziała, że Kinga nie przejdzie rekrutacji bez ukończonych 3 lat. A we wrześniu za rok będzie 2 i 5 mcy. Babka sugerowała, że można spróbować to obejść idąc do dyrektorki i może coś da się zrobić. Ale w zwykłej rekrutacji nie mamy co uczestniczyć. Hmm..Polska.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Jupik zapomniałam zapytać do której Kinga spała jak zasnęła o 1:30?

To ja zasnęłam 1.30 ;-) Ją wypchnęliśmy przed 23 i zasnęła pewnie 23.15. Spała do..10 ;-) Masakra ten jej tryb. Już się śmiejemy, że powinniśmy otworzyć przedszkole o nazwie Nocny Marek. Dzieci przychodzą 10-12 i są odbierane 19-21, haha ;-)

Kala lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalinkę. tam mi przyjmą nawet 2 latkę z pampersem by wzięli ostatecznie🙂 tak z ulicy to pewnie coś by marudzili, ale już po tak długiej znajomosci z dyrekcją.... Był taki okres w czasie tej reformy szkolnej gdzie 6 - latki już musowo musiały iść do pierwszej klasy (potem to zmienili, bo bez sensu było), to cześć 5 latków maszerowała już do zerówki w szkole i wtedy sami przyjmowali od 2 lat, bo dużo miejsc wolnych było. Pamietam, że kiedyś tam poszłam z młodym, bo chciał życzenia świąteczne złożyć i się zdziwiłam bo tam żłobek się zrobił. Dużo przedszkoli wtedy upadło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 13:55

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do państwowego to nie ma szans jako 2,5 latka. Tam by mogła pójść dopiero jako 3,5 latek jakby w ogóle się dostała ... w co wątpię. To już trochę taki stary przedszkolak by się zrobił ...dlatego najpierw pójdzie do tego niepublicznego, a w między czasie podjedziemy do rekrutacji do państwowych nie zaszkodzi. Tylko tez muszę warunki obadać

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik niby mówi sie ze do przedszkola to juz bez pampersa ale rzeczywistosc wyglada inaczej, wiele 3 latkow i nawet 3.5 latkow ma jeszcze pieluche. Inne czasy nastaly, wiec mysle ze ja przyjma. Tez tak bede kombinowac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 13:58

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona w sumie już jest przyjęta 😉 jeszcze w ciąży kiedyś dyrektorkę spotkałam, to mówiłam, ze meldujemy się we wrześniu 2020. Teraz jako rodzeństwo absolwenta od razu jest na górze listy, z młodym był problem takie przepełnienie było, ze zapisałam go jak miał 9 miesięcy i jeszcze nie było pewne czy się dostanie

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala, no jak to jest niepubliczne to faktycznie nie ma problemu, a jak znasz dyrektorkę, to już w ogóle masz luks :-)
    Mi właśnie w państwowym mówili, że musi być ukończone 3 bo nawet system nie przyjmie, ale skoro baba sugerowała spotkanie z dyrektorką, to i pewnie to da się obejść. No zobaczymy.
    Niby jeszcze rok, ale pewnie szybko minie.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam:-)
    My dziś cały dzień poza domem rano byliśmy w przychodni na pomiar cukru i mamy 93 przy okazji zdążyliśmy młodego dziś waga pokazała 8200g później byliśmy w przedszkolu na przedstawieniu z okazji dnia mamy i taty
    No i najważniejsze wczoraj wieczorem synek poraz pierwszy sam wszedł na łóżko :-)

Kala lubi tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Rene Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Ona w sumie już jest przyjęta 😉 jeszcze w ciąży kiedyś dyrektorkę spotkałam, to mówiłam, ze meldujemy się we wrześniu 2020. Teraz jako rodzeństwo absolwenta od razu jest na górze listy, z młodym był problem takie przepełnienie było, ze zapisałam go jak miał 9 miesięcy i jeszcze nie było pewne czy się dostanie
    To tak jak u nas Patryk ma już pewne miejsce:-) u nas przyjmują 2,5 latków ,biorą nawet z pampersem :-) .Przedszkole prywatne niestety państwowych u nas na wiosce nie ma.co do cen to jest zależne na ile godzin daje się dziecko Moje chłopaki chodza od 7 do 15 czasem zostają do 16 za podstawę płacimy 180zeta posiłki 4 zł za dzień .Można sobie też załatwić dofinansowanie posiłkow jak komuś nie przekracza dochód

Kala lubi tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene to gdzie Ty mieszkasz??? 180 zł za prywatne? Szok ...😮 Nie to żebym była fanką prywatnych przedszkoli, raczej jestem za publiczną edukacją, ale cena mnie poraziła. To nasze było kiedyś państwowe, w sumie od 1980 roku działa, więc sprawdzone z tradycjami.

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 1653 1654 1655 1656 1657 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ