X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Ja jeśli o Lilę chodzi to nie uważam, że byłam za miękka czy za łatwo się uginalam. Ja po prostu chciałam zaspokoić jej potrzeby. Jeśli w dzień pięknie spała w łóżeczku, potem w wózku 3h to jej nie ruszalam, niech śpi. Jak w nocy każda próba odłożenia kończyła się krzykiem, wiszeniem na piersi i wymiotowaniem mlekiem na zmianę a okazało się, że nagle z nami potrafi przespać noc z 1 pobudką a potem wcale no to ewidentnie potrzebowała być przy nas. No ale wiadomo, nie każdy chce nie każdy lubi spać z dzieckiem, grunt, że reaguje na płacz. Ostatnio rozmawiałam z jedną mamą, ma dziecko 2 miesiące starsze od Lili i jak usłyszała, że Lila śpi z nami to się za głowę złapała i powiedziała, że ona od początku mówiła, że jej dziecko na głowę nie wejdzie, nauczy je spać samo itd - niestety metodą wyplakiwania się.. "Serce pękalo, ale byłam nieugieta, zaparlam się i wreszcie zaczęła zasypiac sama.". No cóż, dla mnie to nie jest oznaka siły a głupoty, a czekanie aż dziecko zaśnie ze zmęczenia to przemoc, ale zamierzony efekt osiągnęła - odkłada dziecko, dziecko przytula się do pieluszki i zasypia. Wygodnie.
    To ze spi sie z dzieckiem nie jest jednoznaczne ze pozwala sie dziecku wchodzic na głowę tak jak piszesz jedno dziecko potrzebuje wiecej bliskosci i poczucia bezpieczenstwa niz inne. Ogolnie to trzeba sie wczuc w potrzeby dziecka i kierowac sie rozsądkiem. Skrajnosc ani w jedna ani w druga stronę nie jest dobra moim zdaniem. Co do metody na wyplakanie sie dziecja jestem tak jak Ty przeciwna raz sprobowalam zobaczyc z mysla moze zadziala i powiem ze tak szybko jak wyszlam z pok9ju placzacego dzieckw tak szybko wrocilam z powrotem nie moglam zniesc tego placzu serce mi pękło. I ktos moglby mi zarzucic ze jestem za miekka ale to nie prawda.

Kala, Totoro lubią tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Kala Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Kala to mnie teście ciągle upominali, żebym Lilę odkladala, żebym nie nosiła tyle itd itd a tylko kwiekla na spaniu i już lecieli ją wyciągać z łóżeczka. Co się nagadalam, żeby ją zostawili, bo śpi jeszcze, to moje 🙄
    No moja teściowa raz z Kalinką została 20 min hahahaha i jednak nie do końca było tak jak mówiła, ze dzieci jedzą i śpią ... hmmm zaczęła drzeć się po 10 min, spać i jeść oczywiście nie chciała i teściowa na rękach ciagle nosiła 😂 no rozpuszczona oczywiście 😉

Rene, Totoro lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    O to się Patryczek rozkręcił 😀 a taki grzeczniutki był. Kciuki za leczenie i badania Patryka. Ciagle w związku z tą wagą go badają?
    Dziecko nie do poznania 🙂
    Dzieki za kciuki
    Z waga poki co mamy spokój jest jeszcze za niska jak na jego wiek mamy cos okolo 8900g ale przyrosty juz sa zadawalajace wizyte u gastroenterologa mamy w sierpniu. W czerwcu jak lezal 2 szpitalu to nam troche waga zwolnila ale to przez chorobe

Kala lubi tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    No moja teściowa raz z Kalinką została 20 min hahahaha i jednak nie do końca było tak jak mówiła, ze dzieci jedzą i śpią ... hmmm zaczęła drzeć się po 10 min, spać i jeść oczywiście nie chciała i teściowa na rękach ciagle nosiła 😂 no rozpuszczona oczywiście 😉
    Poczula na wlasnej skórze jak to jest 😂

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Kala Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene ja kiedyś stwierdziłam ze spróbuje 3-5-7 i skonczyło się hmm na ...1?

Rene lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Rene ja kiedyś stwierdziłam ze spróbuje 3-5-7 i skonczyło się hmm na ...1?
    I potwierdza sie to ze to zadna metoda tylko fundowanie sobie i dziecku niepotrzebnego stresu.
    Kala ciekawe co nasz ekspert na to😂

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Kala Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ekspert nas olewa ☹️ dziecko eksperta to pewnie samo maszeruje do łóżeczka, wcześniej robiąc sobie mleko.

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Ekspert nas olewa ☹️ dziecko eksperta to pewnie samo maszeruje do łóżeczka, wcześniej robiąc sobie mleko.
    O to juz wyższy poziom 😁 tu nawet nie ma sensu sie porównywać bo blado wyjdziemy 😂moj to nawet łóżka sam sobie nie potrafi pościelić a zeby sobue sam mleko zrobil chyba w marzeniach 😂🤣
    No właśnie mialam sie pytac czy byl odzew jak mnie tu nie bylo hihi

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene wrote:
    To ze spi sie z dzieckiem nie jest jednoznaczne ze pozwala sie dziecku wchodzic na głowę tak jak piszesz jedno dziecko potrzebuje wiecej bliskosci i poczucia bezpieczenstwa niz inne. Ogolnie to trzeba sie wczuc w potrzeby dziecka i kierowac sie rozsądkiem. Skrajnosc ani w jedna ani w druga stronę nie jest dobra moim zdaniem. Co do metody na wyplakanie sie dziecja jestem tak jak Ty przeciwna raz sprobowalam zobaczyc z mysla moze zadziala i powiem ze tak szybko jak wyszlam z pok9ju placzacego dzieckw tak szybko wrocilam z powrotem nie moglam zniesc tego placzu serce mi pękło. I ktos moglby mi zarzucic ze jestem za miekka ale to nie prawda.

Dokładnie tak :) A co do wyplakiwania to trzeba mieć chyba niezłą znieczulicę, żeby praktykować :/ Albo bardzo pokopany system wartości 😬

Rene lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety to ma mega wpływ na całe życie... ja jako niemowlak 2 miesiące spędziłam w szpitalu, a wiadomo jakie były szpitale w PRL. No i pamietam, ze jako dziecko potem absolutnie nie potrzebowałam przytulania, nie lubiłam kontaktu fizycznego i nie cierpiałam z kimś spać, do tej pory nie lubię zasypiać przytulona do męża. Tak na prawdę to dopiero przy synu nauczyłam się czerpać przyjemność z bliskości ...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dokładnie tak :) A co do wyplakiwania to trzeba mieć chyba niezłą znieczulicę, żeby praktykować :/ Albo bardzo pokopany system wartości 😬
    I ja sie dziwie ze kiedys to czesciej sie stosowalo i w wiekszosci przypadków z powodzeniem z tego co ludzie starsi u nas na wsi mówią. Czy to znaczy ze kiedys kobiety nie mialy uczuc i poczucia ze dziecko cierpi bo nikt nie reaguje na jego potrzeby. Czasy sie zmieniaja, ale milosc matki i dziecka jest taka sama teraz jak i 100 lat temu
    Wiec nie wiem skad takie postepowanie moze to kiedys bylo na topie i uwazane za dobre albo nikt sie nie zaglebial w psychologie dziecka.

Kala lubi tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    niestety to ma mega wpływ na całe życie... ja jako niemowlak 2 miesiące spędziłam w szpitalu, a wiadomo jakie były szpitale w PRL. No i pamietam, ze jako dziecko potem absolutnie nie potrzebowałam przytulania, nie lubiłam kontaktu fizycznego i nie cierpiałam z kimś spać, do tej pory nie lubię zasypiać przytulona do męża. Tak na prawdę to dopiero przy synu nauczyłam się czerpać przyjemność z bliskości ...
    I sama po sobie wiesz .Cale szczescie ze te czasy odeszly dawno temu ale niestety skutki sa do dziś. Dobrze ze Twoj syn pomogl Ci odnaleźć potrzebe bliskości i ze Ty swoim dzieciom potrafisz to dać 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 21:12

Kala lubi tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro poczatki sa zawsze trudne. Najważniejsze to sie nie poddawac :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda no muszę przycisnąć znowu🙄 najgorsze, że u nas dochodzi jeszcze to, że Lila jest takim niejadkiem i każdy gryz, każda łyżeczka są na wagę złota :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Lili09 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2019, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala dzięki za radę z olejem,teraz mamy kupki codziennie,a wczoraj były nawet trzy😜
    Co do spania z dzieckiem,to ja jestem zagorzala przeciwniczka spania z dzieckiem,ale ostatnio u nas noce się poparły i musialam zweryfikować swoje poglady😜mój Mały pospi parę godzin w łóżeczku,w nocy się budzi i lądujemy razem na jego kanapie,jest mi mega niewygodnie,ale dziecko jest spokojne i zadowolone i to jest najważniejsze.

Kala lubi tę wiadomość

• Rene Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Edwarda no muszę przycisnąć znowu🙄 najgorsze, że u nas dochodzi jeszcze to, że Lila jest takim niejadkiem i każdy gryz, każda łyżeczka są na wagę złota :/
    To my bardzo chetnie oddamy troche apetytu Patryka 😋
    Dzis posprzeczal sie z bratem o kanapkę a mojemu chcial zabrac herbatę 😁

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene wrote:
    To my bardzo chetnie oddamy troche apetytu Patryka 😋
    Dzis posprzeczal sie z bratem o kanapkę a mojemu chcial zabrac herbatę 😁

Biorę w ciemno 😁

Rene lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to powiem Wam, że ten skok to jest jakaś masakra 😂 Gdzie jest moje dziecko, ja się pytam??? Wczoraj w trakcie blendowania jej zupy zdążyła zapierdzielic mi telefon ze stołu (informując mnie o tym przerazliwym krzykiem), porozpieprzac klocki i wylać mi resztkę kawy 🤦‍♀️ Cały czas gada, nadziera się, pyta o wszystko na raz, a ulubione zajęcie to wywalanie zabawek z regału jak leci, za siebie. Miejsca, które do tej pory pokazywała mówiąc "nie nie nie" już nie są żadnym problemem, wszystkiego trzeba dotknąć, obejrzeć z bliska, tudzież wlezc. Lata cała nabuzowana, usiedzieć nie może, szok 😱 i ma fazę na "JA.". Pytam kto pomazal podłogę - "ja!" i pokazuje na siebie. Albo podchodzi do takiego obrazka, który też pomazala w jednym miejscu, pokazuje na to łapką i "ja! Ja!" 😶

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wątek sie rozkrecil ;)
    Ja tez zawsze mowilam ze nie bede spac z malym i faktycznie konsekwentnie nie spalam z nim do jakiegos roku. Potem zaczal sie budzic z placzem wiec bralam go do siebie. Zwykle po godz dwoch go przenosilam do lozeczka i spal do rana. Teraz zasypia na lozku moim i spi ze mna ale to mus bo nie chce go dzwigac w nocy gdy sie budzi a budzi sie co noc praktycznie. Albo placze przez sen albo smoczek mu wypadnie. A i kazde wstanie z lozka to dla mnie meczarnia. Brzuch duzy i juz jest ciezko. Zreszta po cc tez bedzie ze mna spal jakis czas bo nie bede go dzwigac. Ale jak dojde to siebie to rozpoczne proces oduczania spania z nami. Mam nadzieje ze w zimie zacznie spac u siebie znowu cale noce. Kacperka za to chce od poczatku odkladac do kolyski.
    Z noszeniem robilam jak Jupik. Albo siadalam i tulilam albo bralam chwile na rece i szybko znowu na podloge albo na lozku siadalam z nim. Chociaz on malo plakal. Teraz wiecej ale wymusza wiec ja nie reaguje i on wie ze nie wygra.
    Maz pojechal dzis po urlopie do pracy. Smutno mi i pocieszam sie lodami :(
    Tak w ogole nie dociera do mnie ze za jakies 4 tyg moge juz byc w szpitalu! Ze maly moze juz byc na swiecie. I to ogarniecie zycia z dwojka takich maluchow. Nie wiem jak to bedzie. Powoli ukladam sobie rytm dnia a przynajmniej wieczoru. Kapieli karmienia usypiania. Ale zycie pokaze jak to wyjdzie. :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro a może to jakiś bunt z opóźnionym zapłonem? Bo do tej pory chyba Lila tylko taka ułożona była. No jakbym czytała o Kalince sprzed miesiąca, pamietam jeszcze pisałam jaka niedobra się zrobiła. Tylko u nas nie było ja (brawo Lila 😀), ale Kalci 😉Kaci daj, Kacia jeść ... i wszystko z krzykiem oczywiście. A w ogóle na czym ten skok ostatni polega?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2019, 10:46

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 1706 1707 1708 1709 1710 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ