X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala nie no nie będę się kłócić hahaha :D a tak serio to po prostu każde dziecko w innym kierunku poszło i na innej płaszczyźnie się wykazuje :D

To Lila dziś przy usypianiu powiedziała, zebym jej zrobiła naleśniki i że mają być takie całe i zwinięte w rulonik xD W pierwszej chwili zamarłam, bo jakby mi jeszcze o 21.30 z łóżka wylazla i kazała sobie naleśniki smażyć to chyba strzeliłabym sobie w łeb 🙈 ale na szczęście przegadałyśmy temat i mam jej zrobić jutro na śniadanie 😁

edwarda20, Kala lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie martwi że mój synek tak mało mówi. W sumie tylko podstawowe mama, tata, dada, papa, daj i troche innych. W ogóle nie składa nawet dwóch słów typu: mama daj

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek jeśli nie widzisz żadnych i innych niepokojacych objawów to mową bym się nie martwiła :) i pojedyncze słowa i pełne wypowiedzi są na tym etapie ok :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro i dobrze się nie kłóć 😉 ja nie twierdzę, ze Lila jest taka super hiper we wszystkim, ale ogólnie jak opisujesz jej zachowanie, to baaaaardzo wyprzedza równieśników i Edwarda na pewno się ze mną zgodzi
    Naleśniki zrobione?

Co do mocnych stron dzieci to zauważyłam, ze Kalinka jest bardzo spostrzegawcza i ma niesamowitą pamięć do szczegółów. Mamy te wodne kolorowanki, łącznie z 5 szt i każda ma po ok 5 stron, cześć obrazków nie ma konturów i pojawiają się dopiero po pokolorowaniu, a ta skubana pamięta, gdzie jest np. piłka w kropki, piłka nie kosz (czyt. nożna), robaki w krzakach czy jaka postać ze świnki Peppy, a to są takie maluteńkie szczegóły na obrazkach i nie koloruje specjalnie często może raz w tygodniu...

Gosiaczek ja tez bym się mową nie martwiła, jeżeli mały rozumie polecenia, reaguje na imię i utrzymuje kontakt wzrokowy przede wszystkim

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no i roztańczona jest Kalinka :D mojej tańce w ogóle nie interesują, woli śpiewać :D
    A o naleśnikach zapomniała 😁 będzie kasza jaglana z owocami, a naleśniki jej później zrobię 😁

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to u nas śpiewanie słabo co najwyżej takie „Lalala ...” albo próby śpiewania Kalinki -„Kakiiii...” i to by było na tyle 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2020, 09:48

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecenia rozumie. Z tym reagowaniem na imię jest właśnie różnie.

• Kala Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek a jak ze starszymi było?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala zgadzam sie :)

U nas np puzzle tylko 3 elementy, czwarty wie ktory pasuje ale nie umie wlozyć... Puzzlami zaczal sie interesowac dopiero w zlobku, wczesniej nie kupowalismy, mial jedynie taką duzą, drewnianą układanke, co się wkładalo do odpowiedniej dziury, ale jak zaczął tym rzucac we wszystko w domu, to zabrałam ;p Za to klocki, czy lego czy zwykłe, super, tworzy najrozniejsze konstrukcje, uwielbia. Tez jest taki uwazny i spostrzegawczy, wszystko powtarza, juz wiele razy bylam zaskoczona. No i tanczy non stop, dupka sie rusza jak tylko uslyszy muzykę, czy w domu, czy w aucie, czy na spacerze jak ktos pusci w domu, czy jak slychac z jakiegos auta ;p

Tak jak Totoro mówi, dwulatek może mówić pelnymi zdaniami, a może mowić tylko kilka słow. Wazne zeby rozumiał. Mojej siostry starszy synek do 3 roku zycia mowil wlasnie tylko mama, tata, baba, daj, mniam mniam, pic. A potem jak poszzzloooo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda moja tez wszędzie tańczy 🤣 ostatnio 10 min przy płocie się kręciła, bo ktoś grał na pianinie. Franek tez pokazuje jej różne układy ( jakby mu z koszem nie wyszło to zawsze może zostać instruktorem aerobiku hahaha ) i już fajnie po nim powtarza.

Klocki lubi takie drewniane, z lego sobie nie radzi najwyżej 2 złoży, woli rozwalać, a puzzle teraz jedziemy tak 8-12 elementów i muszę jakieś nowe kupić

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no Lila z racji tego, że gada to potrafi zaśpiewać całe jedzie pociąg np., albo refren piosenki o bałwanku czy Zuzia lalka nieduża itp., za to taniec zupełnie nie 😁 zresztą pisałam Wam o boogie woogie, patrzyła na mnie jak na debila 😂

Gosiczek a kontakt wzrokowy nawiązuje normalnie? Pokazuje paluszkiem? Na imię może nie reagować jak się czymś zajmie mocno, Lila czasem jak ją coś pochłonie to można do niej gadać.. 😁 Jeżeli nic niepokojącego się nie dzieje więcej to nie martwiłabym się :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Kala no Lila z racji tego, że gada to potrafi zaśpiewać całe jedzie pociąg np., albo refren piosenki o bałwanku czy Zuzia lalka nieduża itp., za to taniec zupełnie nie 😁 zresztą pisałam Wam o boogie woogie, patrzyła na mnie jak na debila 😂

Gosiczek a kontakt wzrokowy nawiązuje normalnie? Pokazuje paluszkiem? Na imię może nie reagować jak się czymś zajmie mocno, Lila czasem jak ją coś pochłonie to można do niej gadać.. 😁 Jeżeli nic niepokojącego się nie dzieje więcej to nie martwiłabym się :)

Pokazuje jak książeczkę oglądamy. Pytam gdzie kotek, dinozaur itp. Jak cos chce to raczej przynosi rzeczy np buciki jak chce iść na dwór, albo bierze za rękę i zaprowadza to szafki ze słodyczami jak chce coś słodkiego. Rozumie polecenia np. przynieś książeczkę, auto, ciuchcie, czapke.

Ze starszakami było ok tzn córka była strasznie do przodu a syn raczej mieścił sie w normach.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2020, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek no to pewnie wszystko ok, a jak zacznie mówić to już całymi zdaniami :D mój brat tak miał :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po prenatalnych, z dzidzią wszystko w najlepszym porządku ❤️❤️❤️ Komory mózgu już się wyrównały, są idealnie w normie ❤️ odetchnęłam :D No i córeczka została córeczką :D łożysko mam trochę za nisko, to jest jedyna niepokojąca rzecz, ale jest nadzieja, że jeszcze śmignie do góry. Jeśli nie to niestety zdyskwalifikuje mnie to do porodu domowego. No ale jeszcze jest czas. Póki co się nie spinam. Mam się oszczędzać, żadnych gwałtownych ruchów i tyle.

Kala, edwarda20, Jupik lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super kochana gratuluje 😘 czyli zostaje Sara ? a jak szyjka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2020, 13:50

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki 😊 3,4 cm, szaleństwo jak na mnie! :D

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj dzień pt. „wytrzymaćdowieczora”. U Kalinki w pokoju ściana podciekała z balkonu i dzisiaj przyszli naprawiacze. Mała śpiąca była, twierdzili, ze będą cicho, to ją położyłam.... i jak po 10 min zaczęli napierd... udarem ... oczywiście po spaniu. A co najlepsze taras rozkuli i sobie poszli ...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2020, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dzięki 😊 3,4 cm, szaleństwo jak na mnie! :D

Przypomnij na kiedy masz termin

• Totoro Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2020, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala i jak przetrwalyscie jakoś ten dzień? :)

Gosiczek 28 sierpnia :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2020, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro 18:30 już spała 😀 i dzięki temu nawet film w telewizji udało się obejrzeć bez zgonu na kanapie 😉 teraz zasnęła a słyszę, ze znowu przyleźli grrr.... akurat idealnie się wstrzelili 🤨 masakra. Mam nadzieje, ze już co mieli wywiercić to wywiercili i chociaż kawę zdążę wypić SAMA !!!

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 1815 1816 1817 1818 1819 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ