X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się pochwalę,mamy dziś nowe slowa:pupa,siku,kupa😜bardzo monotematycznie😜

Kala, Totoro lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi widzisz, bylo sie tak martwic? Kilka tygodni i zaczyna mówić :)

PS. u nas słowa coraz bardziej zaawansowane typu kapturek i cytryna ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 14:02

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się,że coś zaczyna się dobrego dziać z tą mową,bo mnie ta kwestia bardzo martwi,naczytalam się o autyzmie,aspergerze,już różne myśli człowiek miał..plus te jego nerwowe zachowania to już w ogóle kosmos..Nic tylko usiąść i samemu płakać.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi przy autyzmie czy spektrum autyzmu to w ogóle zazwyczaj jest problem z komunikacją :) plus pokazywanie palcem, często unikanie kontaktu wzrokowego, różne nadwrażliwości, niedowrazliwosci. I ciekawostka - dziecko z autyzmem się nie zakręci - tzn potrafi się kręcić w kółko bez końca, zatrzymać i iść prosto bez utraty równowagi 😀 A sama mowa jeszcze o niczym nie świadczy, zwłaszcza, że nasze dzieci jeszcze mają na nią czas :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze anegdotka, tak mi się przypomniało - moja jedna uczennica, pelnoletnia już w ogóle, chociaż na pierwszy rzut oka każdy ulokowałby ją max w 5-6 klasie podstawówki, podczas spaceru wpadła mi w histerię, zaczęła płakać i wołać, że nie wie gdzie jest jej wolny czas, zgubiła swój czas i nie może go odnaleźć 😀

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro,pracujesz z dziećmi z autyzmem?

• Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Między innymi :D tzn pracowałam :) Jestem oligofrenopedagogiem i właśnie dodatkowo autyzm i spektrum autyzmu zrobiłam :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro nieźle ... rozumiem, ze musiałaś robić za psychologa?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Między innymi :D tzn pracowałam :) Jestem oligofrenopedagogiem i właśnie dodatkowo autyzm i spektrum autyzmu zrobiłam :)
    ???? Oligo... co to jest?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Kala czasem mam wrażenie że jestem ciągle na kwarantannie. Hehe. Ale postaram się więcej pisać. U nas też większość jest na NIe ale już zdarza mu się powiedzieć TA tzn Tak ;)
    A i ostatni hit mowy
    Bartuś powiedz piłka -cipa... :D

Kalinka kiedyś na gołębia mówiła „jebaka”🤣

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro no niezle z ta dziewczyna :O

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Totoro gdybym wiedziała,to nie czytalabym netu w poszukiwaniu informacji o autyzmie.Masz bardzo ciekawą ,choć niełatwa pracę.Ale przyznam szczerze,że czytając Twoje wpisy,miałam wrażenie,że jesteś pedagogiem lub psychologiem😀
    A z tym pokazywaniem palcem u dzieci z autyzmem,rozumiem,że one nie pokazują przedmiotów palcem?Bo u nas jak nie dogadamy się na dźwięki lub nowomowe(np.duży to jest wuwu)to wszystko pokaże palcem.

U dzieci ta nowomowa jest przesmieszna😀ale "jebaka"to dość oryginalne określenie gołębia😀 u nas gołąb to "gru gru"

• Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi no tak określenie było bardzo oryginalne. Z czasem domyśliłam się co autor miał na myśli 🤣 „je”=„jest”, „baka”=„gołąb” i miało być „ ooo jest gołąb”, a w wersji Kalinki było „ooo je baka”

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala oligofrenopedagog to nauczyciel pracujący z dziećmi z niepełnosprawnościami :)

Iggi tak, chodzi o wskazywanie przedmiotów:) często takie dzieci, ale to już w późniejszym wieku nie potrafią też postrzegać niektórych rzeczy jako całości - np. pokazujesz im na zdjęciu plac zabaw, pytasz co to, a dziecko wymieni Ci wszystko co tam jest, ale nie nazwie tego placem zabaw. Nie powie, że na zdjęciu jest nie wiem.. Szkoła, tylko wymieni poszczególne elementy. Często bawi się zabawkami w nietypowy sposób, np. nie jeździ autkiem po podłodze tylko bawi się kółkiem. Jest tego trochę :D u małych dzieci jest dużo trudniej zdiagnozować autyzm czy jego spektrum. Czasem dziecko przejawia jakieś pojedyncze cechy a ostatecznie z nich wyrasta i wcale nie muszą świadczyć o zaburzeniach. Ale w Twoim przypadku bym się nie martwiła tak czy siak :D

A praca ciekawa, fakt i przede wszystkim bardzo nieprzewidywalna 😅 zdarzyło mi się zaplanować lekcję od a do z a skończyć na spacerze, dostać kopa w głowę i zostać opluta, przesmiac się całą lekcję aż do bólu brzucha czy pracować z uczniem, który poza naszymi lekcjami hmm powiedzmy, że komentował dość ordynarnie mój wygląd albo robił za drzwiami inne dziwne rzeczy.. 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 23:59

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jebaka 😂 dobre 😂

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy 4 to jeszcze noc czy już rano??? Na 10 mamy jechać na rytmikę, ale szczerze mówiąc wątpię czy dociągnie ...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany,pobudka o 4?co sie stalo?Kala łącze się w bólu,u nas przy takiej pobudce nie wytrzymałby do 8😜

• Kala Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to nic ... całkiem wyspana się nawet obudziła 😉 ostatnio budziła się około 5, ale to luz, tatuś tez spać nie może już rano, więc sobie razem wstawiali, a ja tak do 7 jeszcze dosypiałam.
    Ale 4 ???? Mam nadzieję, ze się tak nie przestawi. To już jakiś kosmos ... leżałam z nią godzinę i próbowałyśmy spać, ale nie bardzo wyszło, a o 5 juz K. obudziłam i poszłam spać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 08:05

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może za wcześnie chodzi spać?😜
    Młody wczoraj poszedł spać o 21.40 i spał do 6.30-ale w dzień spał ponad 2 godz.
    I nie wiem co z tymi drzemkami,najchętniej bym je zlikwidowała,żeby chodził spać normalnie,ale nie jest jeszcze na to gotowy.Na pewno zjadłby mnie ze złości.

• Kala Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi zasnęła przed 21, więc jak na nią to dosyć późno, ale w dzień 3 godziny ciągnęła. Mnie też te drzemki już powoli wkurzają, bo wszystko musi być ustawione pod spanie, ale też ewidentnie nie jest gotowa. Jak kilka razy w dzień nie zasnęła, to chodziła jak zombie , padała przed 18, a w nocy się wybudzała.

Rytmikę oczywiście odpuściłyśmy, bo po 9 już się pokładała, szybko musiałam dać jej zupę i do spania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 10:16

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 1847 1848 1849 1850 1851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ