Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Iggi przy autyzmie czy spektrum autyzmu to w ogóle zazwyczaj jest problem z komunikacją
plus pokazywanie palcem, często unikanie kontaktu wzrokowego, różne nadwrażliwości, niedowrazliwosci. I ciekawostka - dziecko z autyzmem się nie zakręci - tzn potrafi się kręcić w kółko bez końca, zatrzymać i iść prosto bez utraty równowagi 😀 A sama mowa jeszcze o niczym nie świadczy, zwłaszcza, że nasze dzieci jeszcze mają na nią czas

-
I jeszcze anegdotka, tak mi się przypomniało - moja jedna uczennica, pelnoletnia już w ogóle, chociaż na pierwszy rzut oka każdy ulokowałby ją max w 5-6 klasie podstawówki, podczas spaceru wpadła mi w histerię, zaczęła płakać i wołać, że nie wie gdzie jest jej wolny czas, zgubiła swój czas i nie może go odnaleźć 😀

-
Agusia_pia wrote:Kala czasem mam wrażenie że jestem ciągle na kwarantannie. Hehe. Ale postaram się więcej pisać. U nas też większość jest na NIe ale już zdarza mu się powiedzieć TA tzn Tak

A i ostatni hit mowy
Bartuś powiedz piłka -cipa...
Kalinka kiedyś na gołębia mówiła „jebaka”🤣 -
Ojej Totoro gdybym wiedziała,to nie czytalabym netu w poszukiwaniu informacji o autyzmie.Masz bardzo ciekawą ,choć niełatwa pracę.Ale przyznam szczerze,że czytając Twoje wpisy,miałam wrażenie,że jesteś pedagogiem lub psychologiem😀
A z tym pokazywaniem palcem u dzieci z autyzmem,rozumiem,że one nie pokazują przedmiotów palcem?Bo u nas jak nie dogadamy się na dźwięki lub nowomowe(np.duży to jest wuwu)to wszystko pokaże palcem.
U dzieci ta nowomowa jest przesmieszna😀ale "jebaka"to dość oryginalne określenie gołębia😀 u nas gołąb to "gru gru"
-
Kala oligofrenopedagog to nauczyciel pracujący z dziećmi z niepełnosprawnościami

Iggi tak, chodzi o wskazywanie przedmiotów:) często takie dzieci, ale to już w późniejszym wieku nie potrafią też postrzegać niektórych rzeczy jako całości - np. pokazujesz im na zdjęciu plac zabaw, pytasz co to, a dziecko wymieni Ci wszystko co tam jest, ale nie nazwie tego placem zabaw. Nie powie, że na zdjęciu jest nie wiem.. Szkoła, tylko wymieni poszczególne elementy. Często bawi się zabawkami w nietypowy sposób, np. nie jeździ autkiem po podłodze tylko bawi się kółkiem. Jest tego trochę
u małych dzieci jest dużo trudniej zdiagnozować autyzm czy jego spektrum. Czasem dziecko przejawia jakieś pojedyncze cechy a ostatecznie z nich wyrasta i wcale nie muszą świadczyć o zaburzeniach. Ale w Twoim przypadku bym się nie martwiła tak czy siak 
A praca ciekawa, fakt i przede wszystkim bardzo nieprzewidywalna 😅 zdarzyło mi się zaplanować lekcję od a do z a skończyć na spacerze, dostać kopa w głowę i zostać opluta, przesmiac się całą lekcję aż do bólu brzucha czy pracować z uczniem, który poza naszymi lekcjami hmm powiedzmy, że komentował dość ordynarnie mój wygląd albo robił za drzwiami inne dziwne rzeczy.. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 23:59

-
W sumie to nic ... całkiem wyspana się nawet obudziła 😉 ostatnio budziła się około 5, ale to luz, tatuś tez spać nie może już rano, więc sobie razem wstawiali, a ja tak do 7 jeszcze dosypiałam.
Ale 4 ???? Mam nadzieję, ze się tak nie przestawi. To już jakiś kosmos ... leżałam z nią godzinę i próbowałyśmy spać, ale nie bardzo wyszło, a o 5 juz K. obudziłam i poszłam spaćWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 08:05
-
Może za wcześnie chodzi spać?😜
Młody wczoraj poszedł spać o 21.40 i spał do 6.30-ale w dzień spał ponad 2 godz.
I nie wiem co z tymi drzemkami,najchętniej bym je zlikwidowała,żeby chodził spać normalnie,ale nie jest jeszcze na to gotowy.Na pewno zjadłby mnie ze złości. -
Iggi zasnęła przed 21, więc jak na nią to dosyć późno, ale w dzień 3 godziny ciągnęła. Mnie też te drzemki już powoli wkurzają, bo wszystko musi być ustawione pod spanie, ale też ewidentnie nie jest gotowa. Jak kilka razy w dzień nie zasnęła, to chodziła jak zombie , padała przed 18, a w nocy się wybudzała.
Rytmikę oczywiście odpuściłyśmy, bo po 9 już się pokładała, szybko musiałam dać jej zupę i do spaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 10:16