WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się pochwalę,mamy dziś nowe slowa:pupa,siku,kupa😜bardzo monotematycznie😜

Kala, Totoro lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi widzisz, bylo sie tak martwic? Kilka tygodni i zaczyna mówić :)

PS. u nas słowa coraz bardziej zaawansowane typu kapturek i cytryna ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 14:02

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się,że coś zaczyna się dobrego dziać z tą mową,bo mnie ta kwestia bardzo martwi,naczytalam się o autyzmie,aspergerze,już różne myśli człowiek miał..plus te jego nerwowe zachowania to już w ogóle kosmos..Nic tylko usiąść i samemu płakać.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi przy autyzmie czy spektrum autyzmu to w ogóle zazwyczaj jest problem z komunikacją :) plus pokazywanie palcem, często unikanie kontaktu wzrokowego, różne nadwrażliwości, niedowrazliwosci. I ciekawostka - dziecko z autyzmem się nie zakręci - tzn potrafi się kręcić w kółko bez końca, zatrzymać i iść prosto bez utraty równowagi 😀 A sama mowa jeszcze o niczym nie świadczy, zwłaszcza, że nasze dzieci jeszcze mają na nią czas :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze anegdotka, tak mi się przypomniało - moja jedna uczennica, pelnoletnia już w ogóle, chociaż na pierwszy rzut oka każdy ulokowałby ją max w 5-6 klasie podstawówki, podczas spaceru wpadła mi w histerię, zaczęła płakać i wołać, że nie wie gdzie jest jej wolny czas, zgubiła swój czas i nie może go odnaleźć 😀

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro,pracujesz z dziećmi z autyzmem?

• Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Między innymi :D tzn pracowałam :) Jestem oligofrenopedagogiem i właśnie dodatkowo autyzm i spektrum autyzmu zrobiłam :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro nieźle ... rozumiem, ze musiałaś robić za psychologa?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Między innymi :D tzn pracowałam :) Jestem oligofrenopedagogiem i właśnie dodatkowo autyzm i spektrum autyzmu zrobiłam :)
    ???? Oligo... co to jest?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Kala czasem mam wrażenie że jestem ciągle na kwarantannie. Hehe. Ale postaram się więcej pisać. U nas też większość jest na NIe ale już zdarza mu się powiedzieć TA tzn Tak ;)
    A i ostatni hit mowy
    Bartuś powiedz piłka -cipa... :D

Kalinka kiedyś na gołębia mówiła „jebaka”🤣

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro no niezle z ta dziewczyna :O

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Totoro gdybym wiedziała,to nie czytalabym netu w poszukiwaniu informacji o autyzmie.Masz bardzo ciekawą ,choć niełatwa pracę.Ale przyznam szczerze,że czytając Twoje wpisy,miałam wrażenie,że jesteś pedagogiem lub psychologiem😀
    A z tym pokazywaniem palcem u dzieci z autyzmem,rozumiem,że one nie pokazują przedmiotów palcem?Bo u nas jak nie dogadamy się na dźwięki lub nowomowe(np.duży to jest wuwu)to wszystko pokaże palcem.

U dzieci ta nowomowa jest przesmieszna😀ale "jebaka"to dość oryginalne określenie gołębia😀 u nas gołąb to "gru gru"

• Kala Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi no tak określenie było bardzo oryginalne. Z czasem domyśliłam się co autor miał na myśli 🤣 „je”=„jest”, „baka”=„gołąb” i miało być „ ooo jest gołąb”, a w wersji Kalinki było „ooo je baka”

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala oligofrenopedagog to nauczyciel pracujący z dziećmi z niepełnosprawnościami :)

Iggi tak, chodzi o wskazywanie przedmiotów:) często takie dzieci, ale to już w późniejszym wieku nie potrafią też postrzegać niektórych rzeczy jako całości - np. pokazujesz im na zdjęciu plac zabaw, pytasz co to, a dziecko wymieni Ci wszystko co tam jest, ale nie nazwie tego placem zabaw. Nie powie, że na zdjęciu jest nie wiem.. Szkoła, tylko wymieni poszczególne elementy. Często bawi się zabawkami w nietypowy sposób, np. nie jeździ autkiem po podłodze tylko bawi się kółkiem. Jest tego trochę :D u małych dzieci jest dużo trudniej zdiagnozować autyzm czy jego spektrum. Czasem dziecko przejawia jakieś pojedyncze cechy a ostatecznie z nich wyrasta i wcale nie muszą świadczyć o zaburzeniach. Ale w Twoim przypadku bym się nie martwiła tak czy siak :D

A praca ciekawa, fakt i przede wszystkim bardzo nieprzewidywalna 😅 zdarzyło mi się zaplanować lekcję od a do z a skończyć na spacerze, dostać kopa w głowę i zostać opluta, przesmiac się całą lekcję aż do bólu brzucha czy pracować z uczniem, który poza naszymi lekcjami hmm powiedzmy, że komentował dość ordynarnie mój wygląd albo robił za drzwiami inne dziwne rzeczy.. 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 23:59

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jebaka 😂 dobre 😂

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy 4 to jeszcze noc czy już rano??? Na 10 mamy jechać na rytmikę, ale szczerze mówiąc wątpię czy dociągnie ...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany,pobudka o 4?co sie stalo?Kala łącze się w bólu,u nas przy takiej pobudce nie wytrzymałby do 8😜

• Kala Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to nic ... całkiem wyspana się nawet obudziła 😉 ostatnio budziła się około 5, ale to luz, tatuś tez spać nie może już rano, więc sobie razem wstawiali, a ja tak do 7 jeszcze dosypiałam.
    Ale 4 ???? Mam nadzieję, ze się tak nie przestawi. To już jakiś kosmos ... leżałam z nią godzinę i próbowałyśmy spać, ale nie bardzo wyszło, a o 5 juz K. obudziłam i poszłam spać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 08:05

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może za wcześnie chodzi spać?😜
    Młody wczoraj poszedł spać o 21.40 i spał do 6.30-ale w dzień spał ponad 2 godz.
    I nie wiem co z tymi drzemkami,najchętniej bym je zlikwidowała,żeby chodził spać normalnie,ale nie jest jeszcze na to gotowy.Na pewno zjadłby mnie ze złości.

• Kala Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi zasnęła przed 21, więc jak na nią to dosyć późno, ale w dzień 3 godziny ciągnęła. Mnie też te drzemki już powoli wkurzają, bo wszystko musi być ustawione pod spanie, ale też ewidentnie nie jest gotowa. Jak kilka razy w dzień nie zasnęła, to chodziła jak zombie , padała przed 18, a w nocy się wybudzała.

Rytmikę oczywiście odpuściłyśmy, bo po 9 już się pokładała, szybko musiałam dać jej zupę i do spania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 10:16

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 1847 1848 1849 1850 1851 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ