Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Iggi przy autyzmie czy spektrum autyzmu to w ogóle zazwyczaj jest problem z komunikacją
plus pokazywanie palcem, często unikanie kontaktu wzrokowego, różne nadwrażliwości, niedowrazliwosci. I ciekawostka - dziecko z autyzmem się nie zakręci - tzn potrafi się kręcić w kółko bez końca, zatrzymać i iść prosto bez utraty równowagi 😀 A sama mowa jeszcze o niczym nie świadczy, zwłaszcza, że nasze dzieci jeszcze mają na nią czas
-
I jeszcze anegdotka, tak mi się przypomniało - moja jedna uczennica, pelnoletnia już w ogóle, chociaż na pierwszy rzut oka każdy ulokowałby ją max w 5-6 klasie podstawówki, podczas spaceru wpadła mi w histerię, zaczęła płakać i wołać, że nie wie gdzie jest jej wolny czas, zgubiła swój czas i nie może go odnaleźć 😀
-
Agusia_pia wrote:Kala czasem mam wrażenie że jestem ciągle na kwarantannie. Hehe. Ale postaram się więcej pisać. U nas też większość jest na NIe ale już zdarza mu się powiedzieć TA tzn Tak
A i ostatni hit mowy
Bartuś powiedz piłka -cipa...
Kalinka kiedyś na gołębia mówiła „jebaka”🤣 -
Ojej Totoro gdybym wiedziała,to nie czytalabym netu w poszukiwaniu informacji o autyzmie.Masz bardzo ciekawą ,choć niełatwa pracę.Ale przyznam szczerze,że czytając Twoje wpisy,miałam wrażenie,że jesteś pedagogiem lub psychologiem😀
A z tym pokazywaniem palcem u dzieci z autyzmem,rozumiem,że one nie pokazują przedmiotów palcem?Bo u nas jak nie dogadamy się na dźwięki lub nowomowe(np.duży to jest wuwu)to wszystko pokaże palcem.
U dzieci ta nowomowa jest przesmieszna😀ale "jebaka"to dość oryginalne określenie gołębia😀 u nas gołąb to "gru gru"
-
Kala oligofrenopedagog to nauczyciel pracujący z dziećmi z niepełnosprawnościami
Iggi tak, chodzi o wskazywanie przedmiotów:) często takie dzieci, ale to już w późniejszym wieku nie potrafią też postrzegać niektórych rzeczy jako całości - np. pokazujesz im na zdjęciu plac zabaw, pytasz co to, a dziecko wymieni Ci wszystko co tam jest, ale nie nazwie tego placem zabaw. Nie powie, że na zdjęciu jest nie wiem.. Szkoła, tylko wymieni poszczególne elementy. Często bawi się zabawkami w nietypowy sposób, np. nie jeździ autkiem po podłodze tylko bawi się kółkiem. Jest tego trochęu małych dzieci jest dużo trudniej zdiagnozować autyzm czy jego spektrum. Czasem dziecko przejawia jakieś pojedyncze cechy a ostatecznie z nich wyrasta i wcale nie muszą świadczyć o zaburzeniach. Ale w Twoim przypadku bym się nie martwiła tak czy siak
A praca ciekawa, fakt i przede wszystkim bardzo nieprzewidywalna 😅 zdarzyło mi się zaplanować lekcję od a do z a skończyć na spacerze, dostać kopa w głowę i zostać opluta, przesmiac się całą lekcję aż do bólu brzucha czy pracować z uczniem, który poza naszymi lekcjami hmm powiedzmy, że komentował dość ordynarnie mój wygląd albo robił za drzwiami inne dziwne rzeczy.. 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2020, 23:59
-
W sumie to nic ... całkiem wyspana się nawet obudziła 😉 ostatnio budziła się około 5, ale to luz, tatuś tez spać nie może już rano, więc sobie razem wstawiali, a ja tak do 7 jeszcze dosypiałam.
Ale 4 ???? Mam nadzieję, ze się tak nie przestawi. To już jakiś kosmos ... leżałam z nią godzinę i próbowałyśmy spać, ale nie bardzo wyszło, a o 5 juz K. obudziłam i poszłam spaćWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 08:05
-
Może za wcześnie chodzi spać?😜
Młody wczoraj poszedł spać o 21.40 i spał do 6.30-ale w dzień spał ponad 2 godz.
I nie wiem co z tymi drzemkami,najchętniej bym je zlikwidowała,żeby chodził spać normalnie,ale nie jest jeszcze na to gotowy.Na pewno zjadłby mnie ze złości. -
Iggi zasnęła przed 21, więc jak na nią to dosyć późno, ale w dzień 3 godziny ciągnęła. Mnie też te drzemki już powoli wkurzają, bo wszystko musi być ustawione pod spanie, ale też ewidentnie nie jest gotowa. Jak kilka razy w dzień nie zasnęła, to chodziła jak zombie , padała przed 18, a w nocy się wybudzała.
Rytmikę oczywiście odpuściłyśmy, bo po 9 już się pokładała, szybko musiałam dać jej zupę i do spaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2020, 10:16