Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.s mam dwa kocury i kotkę i kocury są fajniejsze.Kotka bywa fałszywa,jest też z nami najkrócej i być może jeszcze nie w pełni nam ufa.
    Kocur musi być wykastrowany,bo inaczej lepiej się wyprowadzić z chaty,niż myć i popierać smród moczu.Najgorzej jak taki załatwi buty,nic tylko wyrzucić..
    Moje koty są wykastrowany,kotka wysterylizowana i nie wyobrażam sobie inaczej,chyba,że ma się takiego kota "przy domu".Po kastracji nie znaczą niczego,ale też zostały szybko wycięte.

Edwarda,brawo dla Henia.Nie ma nic lepszego na rodzicielska dusze,niż widzieć jak dziecko się dobrze rozwija.
    Tomek zna prawie cały alfabet.Liczy sam do 5.Potem mu się wszystko myli.

Mamy teraz duży dom,w zapasie są 2 wolne pokoje-jeden gościnny i jeden dla ew.potomstwa😝Tak jak pisałam wcześniej,nasze 60m pękalo w szwach.Teraz jest komfort przestrzeni i własnego ogrodu.

• Kala Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawa dla chłopaków za postępy rozwojowo naukowe 😘

Kalinka dzisiaj drugi dzień bez drzemki ... i szczerze mówiąc, to już bym chciała, żeby z niej zrezygnowała. To się już upierdliwe robiło, zwłaszcza po przestawieniu czasu. Rano już nie wychodziłyśmy, bo chyba bym musiała już od 8 spacerować, żeby to miało sens ... potem ten cały rytuał jedzeniowo- drzemkowy, obiad i w rezultacie jakieś wyjście dopiero po 14 mogłyśmy zaliczyć. A potem latała do wieczora i usypianie trwało wieki ... wczoraj zasnęła przed 18 wstała po 6, więc 12 pociągnęła 😉 i już jej nie kładłam. Na spacer wyszłyśmy przed 11 jak ludzie i ponad 3 godziny łazilismy 🙂 wszyscy dotlenieni, zadowoleni ... a teraz już po kąpieli w ręczniczku Kalinka siedzi 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2020, 16:56

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również gratuluje chłopakom :)

Co do spania, to Kuba tez tak miał, a potrafi juz bez drzemki dociągnąć do 20... zazwyczaj ok 16-17 ma zjazd ze chciałby drzemkę, ale go nie kładę, a potem znów szaleje.. liczyłam, ze dłużej bedzie mi chodził spać o 18 :) w ogóle ostatnio słabo spi i popłakuje w nocy... nie wiem czy to przez ciąże czy taki etap.

Iggi super metraż! Ile wam w końcu zajęła budowa domu?

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi to teraz trzeba jakoś ten pokój zapełnić 😉 zartuje ...ale tez miałam taki dodatkowy i mąż się o niego wkurzał, ze po co mi 4 pokoje jak pusty stoi . A wcale nie stał pusty, bo rowery w nim były i pranie suszyłam 🤷‍♀️
    No ale w końcu przydał się nie tylko do prania 🤣🤣🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2020, 17:15

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa ta 18 to jest luksus 🙂 ale już ledwie siedzi ... szybko jej tylko kaszkę wcisnę, zęby i spać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2020, 17:17

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa, a jaki model Ty masz tego odkurzacza?
    Ja mam 3 kotki dachowce. Z kanapy i foteli wychodzą wióry, przynajmniej krzeseł nie tykają. Taaak, koty się bierze z dobrodziejstwem inwentarza. Sierść wszędzie, drapią meble, rozsypują żwirek.. Trzeba kochać koty, żeby z tym żyć :-)

Kala lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala to trzeba sie cieszyć i dobrze wykorzystać wolny wieczór :D
    Jupik ja mam akurat najnowszy, wiec wcale taki tani nie był jak na chińczyka - Roborock S6 MaxV. Chciałam wydać do 2000 ale ten najnowszy ma już kamerki do analizy obrazu, czyli jest w stanie rozpoznawać obiekty. Jak wytłumaczyłam mężowi to sam wziął i kupił ten najnowszy. Poprzez oprogramowanie myśle, ze mogą go bardzo fajnie rozwijać. Wcześniej sie zastanawiałam nad s6 lub s5 MaxV.

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też musiałabym wyeliminować drzemkę,bo wstaje coraz wcześniej i chodzi spać coraz później.Przyznam szczerze boję się tego procesu i ryku towarzyszącego.W sumie,przeszkodą jest przedszkole,bo co powiem ciociom,żeby go nie kładły?

Kala,wypluj(póki co)te słowa😝może będę gotowa za parę lat,teraz na pewno nie.

Czeresniowa budowalismy się od kwietnia 2019 i już mam dość😝

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi w naszym przedszkolu dzieci jak nie chcą lub nie mogą zasnąć to ciocie zapewniają im jakieś rozrywki. Henio jeszcze śpi ale ostatnio spał krociutko i razem z dziećmi, które już nie mają drzemki malował rysunek dla mamy :p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda u nas też podążają za dzieckiem i spać nie musi.Tylko co?mam powiedzieć,że nie życzę sobie żeby moje dziecko spało,kiedy ma na to ochotę..planuje spróbować go odzwyczaic w okolicach świąt,będzie trochę wolnego i okazja ku temu.
    Dziś Tomek spał prawie 2 godz.Nie chce myśleć,o której zaśnie..

• Kala Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa normalnie szaleję ... chyba sobie telewizor włączę 😂😂

Iggi no u mnie ten pokój ponad 5 lat za suszarnię robił 😆

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi źle zrozumiałam w takim razie, że on już nie chce spać a panie kładą. Ja z drzemka czekam aż sam przestanie potrzebowac, póki co potrzebuje bardzo ale jak już pisalam, budzę go po 1.5 h bo też potrafił spać 2-2.5 h a potem balanga do późna. Te 1.5 h jest w sam raz, trochę się zregeneruje, nie marudzi, nie jęczy a spać idzie o normalnej godzinie i wstaje 6.30-7.00.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos suszarni to właśnie żałuję że nie zaplanowałam pralko-suszarki albo suszarki oddzielnie. Suszenie przy takiej pogodzie i przy Heniu to katorga.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda,mi też przyjdzie poczekać z likwidacja drzemki,bo Tomek uwielbia spać w dzień.Podejme próbę w święta.Moze zaskoczy.
    I też się przymierzam do zakupu suszarki,ale jako oddzielnego od pralki sprzętu.Wszysscy,którzy mają są mega zadowoleni.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naprodukowalyscie 😁

Brawa dla Henia!❤️ Lilka na etapie "dlaczego?", a w połączeniu z ciągłym czytaniem ostatnio to po prostu calutki dzień gadania. Jeszcze chwila i będę brzmiała jak leciwa palaczka 😅

Co do kotów - mam kocura Ragdolla i kotkę brytyjską. Kocur to tylko z nazwy i wyglądu kocur, a tak naprawdę to pies, który przeżył reinkarnację. 😁 A tak serio to nasz ragdoll to typowy pluszak. To jest kot wiecznie spragniony miłości i czułości. Przywiązuje się strasznie, łazi za nami jak pies, cokolwiek się dzieje w domu to jest głównym zainteresowanym. Mam ogromne wyrzuty sumienia, bo przed dziećmi to on właściwie był jak nadze dziecko... Spał z nami, ciągle był głaskany, przytulany.. Twraz strasznie go odepchnęłam, wkurza mnie, ze mi się pląta pod nogami, ciągle na mnie ładuje jak karmię Sarę itd.. :( muszę nadntym popracować, bo to naprawdę bardzo wdzięczne kocie.. Za to Lila nadrabia czułości za nas wszystkich razem wziętych. Kot pokochał ją odkąd przekroczyła próg naszego jeszcze wtedy mieszkania (opowiadałam tu kiedyś, ze próbował przyciągnąć do siebie Lilę w beciku.. 😅). Lila też go uwielbia, mimo że juz wiele razy ją w zabawie podrapał. Kotka z kolei to dzik 😁 totalne przeciwieństwo. Jak coś się w domu dzieje to powodzenia w znalezieniu jej 😁 Nie cierpi obcych, nie cierpi być noszona, pieszczona itd. Pogłaskać - ok, ale na jej warunkach, na kolanka - jak bedzie chciała to sama przyjdzie. Generalnie trzyma się nie z człowiekiem tylko przy człowieku. Jest zawsze w pobliżu, ale na dystans. Dla dziecka zdecydowanie ragdoll :)

J.S, Jupik lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    JS no nieźle odjechałaś z odkurzaniem 🤣🤣🤣 musisz się dobrze zastanowić, czy jesteś gotowa na kota ... sierść to nie tylko kwestia podłogi, ale ona jest dosłownie wszędzie na kanapie, w szafach, nawet się kurcze potrafi do kafelek w łazience przykleić. Do tego rozsypany żwirek z kuwety, fakt wycieraczka plus odpowiedni piasek dają radę, ale nie w 100% zawsze się coś pałęta pod nogami. Podrapane meble też mogą się zdarzyć... do tego jak u mnie obgryzanie kabli i ładowarek ...
    absolutnie Ci nie odradzam, bo koty to cudowne stworzenia, ale trzeba je brać z całym dobrodziejstwem inwentarza niestety 🤷‍♀️
    Ja np. nigdy bym nie była gotowa na psa ... nawet jak dziecko błagałoby na kolanach. No nie ... nie znoszę zapachu psa i nie przemogłabym się do sprzątania cieplej kupy przez woreczek 🤨

Podpisuję się rękami i nogami. Sierść jest wszędzie, mogę dodać jeszcze, ze również w ręcznikach, jedzeniu itp.🙈 Co do psa, mam dokładnie tak samo 😁

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    ja się przymierzałam do Xiaomi, bo kiedyś WI chwaliła (ciekawe co u niej) ale pomysł jakoś przycichł. Teraz znów rozważam.

Jestem, czytam w miarę na bieżąco, ale jakiś czas temu mnie wywaliło z forum i dłuższy czas nie mogłam się zalogować, jak już się zalogowałam to ciężko z czasem i tak o...

Gratuluję trzeciego Okrucha pod sercem ☺️ z jednej strony zazdroszczę, z drugiej gdybym zaszła teraz w ciążę to bym chyba się załamała. Marzy nam się trójka, ale Janek tak daje czadu, że na pewno będzie większy odstęp między nim a ewentualnym rodzeństwem. Dwa lata, jeśli znowu trafiło by się dziecko z cechami hnb, to dla mnie samobójstwo 😛 jest (było?) mi tak mega ciężko, że nawet sobie nie wyobrażałam, że może tak być, trochę różnych pobocznych rzeczy się na to jeszcze nałożyło, wylądowałam nawet u psychologa, bo podejrzewam u siebie depresję poporodową, ale niestety "nie kliknęło" między mną a panią psycholog, a na wyprawy do innego miasta chwilowo nie mogę sobie pozwolić z uwagi na czas pracy męża i zupełne zero rąk do pomocy. Rozważałam sesje online, ale nie mogę się przełamać. Wraz z mobilnością Młodego też się nieco poprawia sytuacja, no i żłobek! Jak Mała poszła we wrześniu tak chodziła do teraz, ale zamknęli nam właśnie grupę z powodu braku personelu (tyle osób na L4, że nawet zastępstw nie ma jak zrobić). To też mi dużo dało, oddech, spokój, zaczęłam trochę panować nad sytuacją. Boje się, że znowu nas uziemią w domach i znów wpadnę w parszywy nastrój z którego nie będę umiała wyjść sama. No ale dość smęcenia 😉

Mała gada jak najęta, zaczęła się rozkręcać w okolicy świąt BN tamtego roku, teraz recytuje wiersze, śpiewa miliony piosenek, liczy do 13 (🤷), alfabet ma w poważaniu, zna kolory, kocha książki i puzzle (sama układa 30-36 el., z lekką pomocą ostatnio układała 48 i 54 el.), lubi mi pomagać w kuchni, śmiga na biegówce tak, że serce mi podjeżdża do gardła średnio raz na sekundę, wszędzie się wspina, skacze, zeskakuje, łobuzuje. Na święta chcemy jej kupić ten wielki drewniany bujak ze zjeżdżalnią, może będzie tam pożytkować swoją energię 😛 ostatnio był chyba też temat zakładania skarpetek? Mała zakłada sama, buty też, właściwie ma problem z koszulkami tylko, czasami jej się uda, czasami się zablokuje na etapie wkładania rąk do rękawów. Starszą siostrą jest fajną, ale widać że chciałaby już porozrabiać razem z bratem 😉 także za pół roku albo będę królową życia, bo dzieci będą się zajmować sobą albo przedwcześnie osiwieję i trafię do Tworków 😂

Tyle u nas w skrócie, postaram się częściej udzielać (jak mnie zaraz znowu nie wywali 🙈)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2020, 23:16

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro historii z becikiem nie znam...🤔

Edwarda Iggi co do drzemki, to ja bym też absolutnie nie zabierała, jeżeli chłopaki tego potrzebują. U nas to jakoś tak samo z siebie wychodzi, zaczęło się po przestawieniu czasu .... drzemki coraz krótsze się robiły maks 45 min i coraz trudniej jej było zasnąć, w sobotę w ogóle nie pozwoliła mężowi się położyć (a normalnie to ona pierwsza jest do spania), ale zachowywała się normalnie nie była jakaś padnięta. Przespała potem ponad 12 godz, więc normę dobowa wyrobiła ... dzisiaj tak samo 18 do 6:30 ... także zobaczymy

WI fajnie, ze się odezwałaś 🙂 głowa do góry ... mały coraz starszy i będzie tylko lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2020, 07:40

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi to chyba szybko poszło z budową domu. 1,5 roku jeszcze przy epidemii to wydaje mi sie ze dobry wynik :)

WI wydaje mi się, ze zawsze warto z kimś obcym porozmawiać, tylko pewnie nie tak łatwo trafić na kogoś sensownego. Sama kiedyś o tym myślałam bo chciałabym z kimś od serca pogadać, a niekoniecznie chce by był to ktoś znajomy, ktoś kto zaraz ocenia. A Twoja córka nieźle daje czadu :) gratuluje zdolności. Mój to do puzzli w ogóle nie ma serca, mam nadzieje, ze kiedyś polubi bo z chęcią bym poukładał :D

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój puzzli tez w ogole nie ogarnia. I o ile widzi elementy obrazka to nie umie poprawnie wlozyc i nerwy.

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 1913 1914 1915 1916 1917 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ