Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobrze,że o tym metrażu piszecie, bo my w Nowym domu mamy coś koło 42 i wydawało mi się mało na salon i kuchnie
Co do ubrań to ja kupuje w hm i w pepco.
Na Jagode mam z zeszłego roku spodnie i kurtki ciepłe, a w tym roku na próbę zamówiłam z Ali i super ciepła przyszła i nawet na przyszły rok będzie, A Julianowi kupiłam w pepco i też cieplutka.
Też zawsze kupuje ubrania na przyszłość na promocjach.
Powiem wam, że nie każdy uznaje i lubi, ale ja czasem jade na ciucholand (mam 2 takie fajne obcykane) i można super rzeczy kupic czasem z metkami i tak np. trafilam na super spodnie ocieplane i kombinezon na Jagodzie, nie zniszczone z h&m i parę złotych, A na tłuczenie koło domu idealne, bo nie szkoda -
Dobra zaczynam inny temat - szafy zamiast odkurzaczy 😅
Mam do was pytanie, narazie urządzam wspólny pokój dla chłopaków na dole i zastanawiam się nad układem szafy. Chciałam aby każdy miał swoją cześć. Mam wolną ścianę na 150cm, dlatego planuje paxa z ikei podzielonego na 3 części po 50cm lub 2 części po 75cm. Chce to dobrze rozplanować aby była praktyczna przez naprawdę długi czas (na górze mamy identyczny pokój wiec ją przeniesiemy)
Nie wiem kiedy ich rozdziele bo nie mam pojęcia czego sie spodziewać, ale wtedy wszyscy będziemy musieli przenieść się na góręszacuje, że za jakieś 2-3 lata i wtedy szafa będzie tylko starszego Kubusia (w drugim pokoju już jest bo była specjalna pod wnękę). Wiem, że to kawał szafy jak dla chłopaka, ale zawsze będzie też na jakieś zabawki czy coś, ewentualnie mogę zrobić na metr tylko..
Potrójną szafę tak podzieliłam, że wieszak będzie wspólny aby potrafili sami coś sięgnąć (jak zrobię nad szufladami to nie dosięgną). Może ma ktoś jakieś spostrzeżenia? Bo siedzę nad tym od przeprowadzki i nie mogę się zdecydować, a mąż nagli
-
Czereśniowa jeżeli Kuba docelowo sam będzie korzystał z tej szafy, to zdecydowanie pierwsza wersja, czyli podział na 3 części. Cześć z wieszakami i jedną z półkami będzie miał na ubrania, a druga z półkami i szufladami zostanie mu właśnie na jakieś klamoty.
-
Bluberry ja bardzo lubię ciucholandy ... można tam naprawdę perełki wynaleźć. Kiedyś korzystałam często, teraz nie ma jakiegoś sprawdzonego w pobliżu, no i nie ma czasu na grzebanie 😉 a to jednak czasochłonne zajęcie ...No i najlepsze lumpki są na wsi i małych miejscowościach. U nas większość to już jak sklepy, praktycznie wszystko wycenione i nie jest jakoś super tanio.
-
Czereśniowa jeśli o mnie chodzi to też stawiałabym na pierwszą opcję
Kala właśnie teraz mało czasu na buszowanie po ciuchach, bo z dziećmi ciężko, A nie mam ich jak zostawić, wole sobie zostawić ten czas jak na prawdę muszę coś zalatwic.
Więc czasem jak jest mąż to jedziemy w czasie drzemki Julka i on zostaje z dziećmi w aucie, a ja mam chwilę
Chciałabym już być na etapie urządzania domu, narazie zbieram inspiracje na Printerest
-
Ja bym chciała jakiś remont chociaż ... ale nie ruszamy, bo nie wiemy, czy nie będziemy się przeprowadzać.
I Czereśniowa nie rób na metr, to będzie mało. Dzieci wbrew pozorom mają najwiecej rzeczy (nie mówię tylko o ubraniach oczywiście) i gdzieś to trzeba upychać. Im większa szafa tym lepiej. Potem z wiekiem ta ilość się zmniejsza stopniowo ... Franek ma w pokoju serię Stuva z Ikea i jak w wieku 3 czy 4 lat robiliśmy mu pokój, to tych szafeczek było mnóstwo ... a potem z każdym przemeblowaniem jakaś wypadała i aktualnie ma tylko szafę 60 cm i 2 szafki, z czego jedna praktycznie pusta -
Ja kompletnie nie mam pojęcia jak urządzić pokój chłopaków. Wiem że chce jakiś zestaw mebli może nawet z łóżeczkami. Jakąś szafa komoda jakieś półki czy regał na zabawki no i jakiś stolik i krzesełka żeby Bartek już mógł sobie rysować normalnie.
Póki co mam dość dzisiejszego dnia. Były wybitnie nie grzeczne. Chociaż popołudnie jak co dzień. Wariowanie i dokuczanie. Mąż jest w domu. Zapytał tylko czy mam tak codziennie. Chyba dostrzega w końcu że siedzenie z nimi w domu to nie taka bułka z masłem jak się może wydawać. Dobrze że już usypiają. Uff. -
Czereśniowa jeszcze w temacie szafy jak patrzę na Twoje zdjęcie, to z doświadczenia wiem, że dla dziecka najwygodniejsze są te kosze, który masz na samym dole i ja bym je dała zamiast szuflad. Szufladę jedną na bieliznę. Raz, ze są pojemniejsze, dwa dziecko od razu widzi co gdzie ma np. w jednym koszulki z krótkim rękawkiem, w innym dresy itd
-
Dzięki za rady
Kala, a Franek te szuflady ma 50cm na szerokość? Bo zastanawiam się czy takie są nie za wąskie (wszędzie mam większe właśnie ok 75cm).
Nad serią stuva też myślałam, ale doszłam do wniosku, że taka będzie praktyczniejsza. Mieliśmy w starym mieszkaniu paxa i Kuba bez problemu otwierał te szuflady z cichym dotykiem, a będzie w końcu tylko starszytylko właśnie tam mieliśmy 75 cm, a pewnie im mniejsza tym trudniej sie otwiera..
-
My zarezerwowaliśmy domek
myślę, że dobrze zrobiliśmy i jakoś się pomieścimy. Nie stać nas, żeby dokładać kupę kasy na coś większego, bo i na wykończenie musimy mieć sporo środków.
Ja w pokojach dzieci na pewno zrobię pojemne szafy (choć w niektórych mają być garderoby już) i wstawię łóżka a resztę będę urządzać w zależności od potrzeb. Póki co widzę, że potrzebują tylko pudła na zabawki i miejsce do zabawKomody itp będziemy wstawiać na końcu.
Agusia, ja dziś zatęskniłam za starym poczciwym mopem na drewnianym kiju jak mi teściowie a potem mąż wleźli z błotem do przedpokoju, który musiałam na kolanach ręcznie ściera machać (bo przecież nie będę wyjmować wielkiego mopa parowego).
-
Jupik gratuluję 😀
Czereśniowa Franek ma szuflady na 60 cm. Co do Stuvy, to służy już 10 lat i jeszcze trochę pociągnie ... z czarnymi frontami dla nastolatka jest ok. Tylko właśnie jak pisałam, ustawiliśmy ją w różnych konfiguracjach i ilości w zależności od wieku. -
Jupik no widzisz czasem proste rozwiązania są najlepsze
ale błota i sprzątania współczuję.
No ja wczoraj kuchnie przygotowałam na stolarza ma być po niedzieli już z meblidziś idę łazienki ogarniać po rugowaniu. U nas zima na całego. Kupa sniegu. Teraz jednak widzę sens w kupieniu śniegowców chłopakom... Tylko gdzie dostanę od ręki? Ehh.
A wczoraj Bartuś się uparl że będzie sikał na podłogę w łazience i tak robił... Siedział na kibelku a siurka w górze trzymał o wszystko leciało na podłogę ściany masakra... -
U nas też wreszcie zima z prawdziwego zdarzenia 🤩🤩🛷🛷 spakowalismy się i jedziemy do teściowej z dziećmi na kilka dni. W domu sobie odpoczną, a teściowa się ucieszy, będzie tam też szwagierki z synem, więc Jagódka się będzie fajnie bawić mam nadzieję
Kala, Czereśniowa, Agusia_pia lubią tę wiadomość
-
Mam jeszcze jedno pytanie, korzystała któraś z Was z dostawki? Jeśli tak to jakiej i na ile starczyła?
Totoro chyba używasz? Lila w dostawce próbowała sie kłaść?myśle o takiej z funkcja kołyski i na kołach i obawiam się, że z jednej strony będzie praktyczna, a z drugiej zbyt delikatna jakby Kubie coś odbiło..
-
Co do szaf, jak tylko jest miejsce to brałabym jak największe. Dla mnie im wiecej miejsca do przechowywania tym lepiej. Uwielbiam wszelkie szafy i schowki, uwielbiam jak wszystko jest schowane i nie ma nic na wierzchu. A przy dzieciach to wiadomo, oprocz ciuchów, buty, kurtki, zabawki, plecaki itp itp.
Ja niestety nie korzystam z ciucholandów bo nie znam zadnych fajnych no i trzeba miec czas zeby pojechac i pogrzebac. Ale nie mam nic przeciwko i chetnie bym korzystała gdybym miała taka mozliwosc. Za to zdarzyło mi sie kupic jakies retro ciuchy dla siebie na Vinted.
W Łodzi też przysypało ostro, ciezko sie jezdzi ale bardzo sie ciesze ze jest snieg, ze mały może go zobaczyc, że moze pokorzystać, pojezdzic na sankach itp. Cos innego w tych smutnych czasach.Kala, Blueberry lubią tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny, jeszcze do kupna parę rzeczy formalnych nas czeka, ale przynajmniej decyzję my już podjęliśmy.
Ja też kocham szafki, schowki itp, nie lubię jak mi się wszystko walą po mieszkaniu, a niestety tu nam się dużo wala, więc projektowac będę wlasnie tak, że każda wolna przestrzeń na szafy i schowki. Mamy niby mieć jakaś garderobe w sypialni, ale już z planu widzę, że dla mnie za mała i będę kombinować czy ja likwidować i walnąć i tak wielką szafę, czy oprócz nie wstawiać jakaś szafę.
Bliźniak w budowie, liczymy na to, że przyszłe Święta na nowym, ale zobaczymy czy nie będzie poślizgów, szczególnie na etapie wykończenia.edwarda20 lubi tę wiadomość