SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik ile ma m2 ten blizniak?

U nas na 55m2 sporo sie zmiescilo a schowek to moje ulubione pomieszczenie ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też lubię wszystko pochowane, po prostu każdy się dziwi ze chce taką dużą szafę docelowo dla jednego chłopca ;) jeszcze się zastanawiam nad płytszym bo jest 38 cm i 58 cm.. wszędzie piszą, że z tylu trudno się dostać, tylko właśnie czy jest sens polowe miejsca tracić w szafie. Wiem, że taka bedzie zgrabniejsza, no ale zawsze coś by się tam upychało.

My tez dzisiaj na sankach, super się bawiliśmy. Mam sanki z pchaczem dzięki czemu zrobiliśmy też długo spacer aż w południe zrobił drzemkę (w ciazy trudno byłoby mi go ciągnąć) poza tym właśnie cieżko już tak sie schylać i lepić bałwana 😂 wymiękam, słabo dzisiaj śnieg się lepił, któregoś dnia był taki fajny, że wystarczyło kule toczyć i już był wielki bałwan jak ja i to podwójny ;) a dzisiaj zrobiliśmy też dwa ale tylko na 30 cm.

Kala lubi tę wiadomość

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze dzieci tez tak wymyslają? Henryk totalnie, codziennie wymysla takie glupoty, cos ogladał w tv albo ktos mu cos opowiadał a on od razu robi z tego historie ze on w tym uczestniczył. Ostatnio powiedział, że chlopiec w przedszkolu zabral mu zabawke a on go uderzył. Oczywiscie zapytalam o to panią, powiedziala ze nie, Henio byl tylko swiadkiem jak pobily sie inne dzieci...

A i uzywa coraz bardziej zaawansowych słow, np ze tata swinka jest zaokraglony. pytam czy wie co to znaczy - "tak, że jest gruby".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 16:03

Kala lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, bliźniak ma ok 115m, z garażem 135 m. Oczywiście, że dla większego komfortu mogłoby być te 20-30 m więcej. No ALE. Naszukalismy się i większe nic nas nie powaliło lokalizacją i wyglądem, za to ceną i owszem. Będziemy musieli tu się upchnąć, jak zmieścimy się z aneksem w salonie, a wszystko na to wskazuje, mamy 4 sypialnie, tudzież na początku 3 sypialnie i gabineto-bawialnia ;-)

Kinga pytluje raczej o stanie rzeczywistym, wczoraj wlasnie wygadała teściom, że dom kupujemy. Czasem rzuca coś tam z kosmosu- np.dzis stwierdziła, że ona chce na sufit 😎 ale sama się z tego śmieje i nie wiem po co tak gada.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik,gratuluję kupna domu😉taka powierzchnia styknie,tym bardziej,że każde dziecko będzie mieć swój pokój..

Co do szaf,to ja też preferuje najbardziej pojemna i w pokoju Tomka mam Platse z Ikei i jestem bardzo zadowolona..W mieszkaniu miałam Meblik i w sumie bylam zadowolna,ale za cenę jaka dałam za te meble nie warto.Ikea ma fajne meble w przystępnej cenie,w razie czego nie żal wymienić.. A i Platse mam z 3 części,dwie pojemne wysokie szafy,w środku tylko z półkami i szafke mnejsza z szufladami.W szufladach trzymam tylko rzeczy Tomka,reszta szaf jest na zabawki i książki.Oprocz tego mam regal Kallax,na którym Młody ma pod ręką zabawki i książki.

Ojej ominęły mnie dyskusje o zakupach odzieżowych dla dzieciaków.. gdzie upolowalyscie buty Nike,bo my też je kochamy😉
    I jeszcze pytanko,poszukuje spodni dresowych dla Tomka,ale na gumie w pasie(bez troczkow),bo tylko takie mu nie spadają z pupy non stop.Kupowalam na My basic i w Laur,ale nigdzie więcej nie mogę znaleźć..

Takie dziwaczne teksty też się u nas zdarzają.Dzis stwierdził,że "pójdzie do pracy,żeby zarobić na buldozer"😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 18:44

• Totoro Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa tak, my mamy dostawkę :) Sara w niej sypiała w salonie, a w sypialni robiła za barierkę naszego łóżka 😅 teraz robi juz tylko za barierkę 😂 Sara śpi z nami w nocy a w dzień drzemki też robi na naszym łóżku, bo ma bunt na karmienie w normalnej pozycji, chce tylko na leżąco🤷‍♀️ Lila miala identycznie.

Jestem w ogóle po cudownej nocy, Lila tylko jedna pobudka - przyczłapała do nas i spała. Sara to nie wiem bo nic nie pamiętam 🙈 no i Sara wstaje ostatnio o 5, ale po takiej nocy nie przeszkadza mi to 😅 dziś moze być gorzej, bo Sara miala szczepienie. Ta kluska waży 8,1kg i ma ponad 66cm długości. Lila na niecałe pol roku miała 7,3kg i 66cm 🙈

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik gratuluję znalezienia domku ☺️

Edwarda Lila zawsze jak spytam czy umyła ręce albo czy juz się wieczorem w wannie umyła - zawsze wszystko zrobione, mimo, ze w pierwszym przypadku nawet łazienki nie odwiedziła a w drugim nie dotknęła żelu.. 😅

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi znam ten ból ze spodniami ... i szczerze jedyne dresy z którymi nie trzeba było latać do krawcowej w celu wszywania gumki, to były z Primarka marki Rebel ( szwagier nam zawsze większą ilość z Anglii przywoził), troczki mają fakt, ale do tego tak grubą gumę elastyczną, ze wisiały nie używane. Jak gdzieś upolujesz na Allegro, to polecam.

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala,dzięki za namiary.Rzucilam okiem na Allegro,ale raczej nic nie mają😬

• Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi, a masz tą głębsza szafę platsy na 55cm? Wygodnie trzyma się tam zabawki i książki czy za głęboka?
    Szuflady to chyba tam są 60cm?
    Co do butów nike, to ja nie widzę żadnych promocji, ale zazwyczaj dla takich maluchów są lekko ponad 100 zł. W zeszłym roku kupiłam w deichmainn i w tym roku Kubuś też już chyba sobie upatrzył.

Totoro to miałaś dostawkę na kółkach? Ona była drewniana? Tez właśnie myśle o takiej aby być bardziej mobilną.. takiego malucha boje się położyć na kanapie obok Kuby ;)
    Lila spi nadal sama w łóżeczku? :D
    Brawo za wagę 😛 masz co nosić ;)

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi https://allegro.pl/oferta/spodnie-dresowe-dres-rebel-primark-2-3-lata-98-cm-9213880035

Przy Kalince już nie mam tego problemu ... błogosławione legginsy 😀 ale z Frankiem dalej się bujam 😉 jak masz gdzieś w okolicy Tk maxx, to bardzo polecam tam zaglądać, dla chłopców mają świetne markowe ciuchy w naprawdę atrakcyjnych cenach. Młody ma większość rzeczy stamtąd np. dresy nike Jordan za 70 zł ... a normalnie lekko ponad 200 zł. No i można wynaleźć spodnie z odpowiednią gumką 😂 od razu biorę na zapas ... bo to nie jest takie łatwe

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro no niezłą wagę ma Sara 😀 aż z ciekawości zajrzałam w książeczkę Kalinki i na równe 5 miesięcy miała niecałe 6.9 kg, pół roku to 7,5, a 8 kg przekroczyła po skończeniu 9 ...

Mała niedługo Lilkę dogoni 😂😂😂

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeresniowa,mam chyba ta głębsza wersję.Szafy są mega pakowane,oczywiście Tomek nie sięga wysoko,ale to było zamierzone,żeby nie rozciągal wszystkich zabawek

Kala,dziękuję,kiepska ze mnie poszukiwaczka😜cena bardzo przyzwoita,bo w tamtych sklepach potrafiłam dac za spodnie 70 zł.
    Widzę,że dresy to globalny problem.Sieciowki dają tak słabe te gumki,że Tomek potrafi pół nagi biegać..dawalam do krawcowej spodnie z Nexta,bo tylko za nie jestem skłonna dopłacić,no ale ileż można..
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 05:50

Czereśniowa lubi tę wiadomość

• Kala Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi świetna ta szafa 😀

Co do spodni, to jeszcze nike i puma mają dobre gumki, ale cena... moim zdaniem nie warto dla takiego malucha, chyba, ze jakaś super promocję się wynajdzie

ug37df9hq3eabxrz.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się wtrące 😅
    My mamy dostawke Chicco Next2Me Dream. I moim zdaniem jest to pierwsza pozycja na liście wyprawkowej. My kupiliśmy dla Ami i całe szczęście, że nie sprzedaliśmy i teraz korzysta Igor. Nasza ma kółka i funkcję kołyski. Z kołyski nie korzystałam ani przy Amelii ani przy Igorze (nie działał na nich ten rodzaj bujania 🙈). Ale co do plusów dostawki- bok ma składany więc w nocy jest przysunieta do łóżka. Prawie tak jakbyśmy spali razem ale jednak to łóżeczko dziecka. Mam dziecko na wyciągnięcie ręki- jak się wierci , kręci, wystarczy rękę wyciągnąć (u nas wystarczyło położenie ręki na dziecku albo poklepanie po dupci 😉). Jak karmię to odkładam później obok siebie, nie muszę wstawać praktycznie. W dzień Igor na początku spał w salonie, jak pisałam ma kółka więc bardzo łatwo ją za sobą wszędzie ciągać. Do tego ma regulację wysokości z jednej i z drugiej strony więc jak Ami miała katar to wystarczyło obniżyć nóżki albo podnieść główkę i lepiej się jej oddychało . Wszystko ładnie się ściąga do prania, super łatwo się składa i można zabrać ze sobą na wyjazdy. Dodatkowo jeszcze ja jestem całym sercem za dostawką na początku bo moje dzieci najlepiej śpią na brzuszku i Igor tak śpi praktycznie od samego początku więc w nocy miałam go zawsze blisko siebie w razie co. Ale u nas akurat ani u Ami ani u Igora nigdy nic się nie zadziało, ładnie przekładali sobie główkę. Amela korzystała z dostawki dopóki nie zaczęła siedzieć, czyli około 7 miesięcy. Później to już jest niebezpieczne więc zmieniliśmy na zwykłe drewniane łóżeczko. Teraz mam taki sam plan z Igorem. Amela w dostawce spala od samego początku, Igor dopiero po jakiś 2 tygodniach ( pierwsze dwa tygodnie spał ze mną w łóżku bo miałam problem żeby go odłożyć nawet obok siebie i po prostu mi się nie chciało co chwilę go brać z dostawki i wybrałam sen ale szybciutko się przyzwyczaił do spania u siebie ale jednak obok).
    Jejku brzmi to jak reklama 🙈 ale ja naprawdę bardzo bardzo polecam wszystkim dostawke na początek.

A co do szaf jeszcze. Ja też jestem za tym, żeby szaf było jak najwięcej i jak największe jak jest tylko miejsce. Ja mam 3 - dwie na wymiar jedna z Ikei Paxa i chętnie gdybym miała miejsce jeszcze jakaś bym wstawiła 😅. Szafa z Ikei służy nam już około 7 lat i nic absolutnie nic się z nią nie dzieje. I to była nasza pierwsza szafa (swojego czasu jedyna) i przeżyła bardzo dużo, również przestawianie. Także szafy z Ikei również bardzo polecam 🙂.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam Paxa w korytarzu i dla porównania cenowego,kosztowała nas 2.500 zł,a stolarz zazyczyl sobie 8.000 zł,oczywiście nie była to szafa drewniana,tylko z okleiny
    .także tego..

• darika Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby nie to że ja w sypialni i korytarzu chciałam szafę do sufitu to pewnie też byśmy wzięli z Ikei. Ja już nie pamiętam ile my płaciliśmy 7 lat temu za naszą ale też coś około 2 tys, może troszkę więcej ale napewno zdecydowanie mniej niż pod wymiar.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa tak, mamy drewnianą na kółkach, taką jak "mini łóżeczko" :) Lila śpi w łóżeczku, ostatnio jak ma te kiepskie noce to do nas przychodzi, ale zasypia praktycznie codziennie w łóżeczku :)

Kala no naprawdę ja nie wiem skąd ona taka wielka. Lila miała niecałe 10kg na dwa latka 🙈

Na temat szaf się nie wypowiadam, bo sama mam poki co wielką, starą z olx i prędko jej zmieniać nie będziemy 😅

Boże, Sarę tak nóżka boli po dtp, ze masakra, zrobiłam jej oklad i śpi, ale mam już przeciwbólowe pod ręką. Az mi mało nie zwymiotowala tak strasznie płakała :(

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro chyba śmietanę masz w cyckach zamiast mleka 🤣🤣🤣

Biedna Sara 🙁 oby w nocy było dobrze ...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2021, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik to duży dom. Według mnie super metraż.

Iggi haha. Henio też ostatnio mówił że pojedzie szarym autem do mojej pracy i będzie się bawił. Najpierw pytam jakie szare auto, przecież mamy czerwone, a on mówi że Henio ma szare auto (?). No dobra mówię ok ale w mojej pracy nie ma zabawek, a on na to że weźmie ze sobą z domu i wymienił co, między innymi basen z piłkami... A w weekend stwierdził że "jak będzie dorosły to tez się będzie malował" oraz że "jak będzie dorosły to kupie mu takie duże lusterko" i że "jak urośnie to też będzie prasowal".

Ps. A jak zapytałam czy sam będzie jechał tym autem i potwierdził, powiedziałam że przecież nie umie jeździć to stwierdził że pójdzie do pana i go nauczy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2021, 22:02

Totoro, Czereśniowa, Kala, Jupik lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 2013 2014 2015 2016 2017 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie witaminy warto suplementować w ciąży?

Ciąża to okres, w którym organizm kobiety potrzebuje zwiększonej ilości składników odżywczych. Właściwa suplementacja witamin wspiera rozwój dziecka i chroni zdrowie przyszłej mamy. Zanim jednak sięgniemy po jakiekolwiek preparaty, konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, który dobierze suplementację dostosowaną do indywidualnych potrzeb.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ