X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2021, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala,Edwarda,my też w domu pijemy filtrowana wodę,ale dodatkowo jej nie przegotowuje. Mamy super sprawę w domu,stacje uzdatniania wody,woda jestodkamieniana i filtrowana,leje się bezpośrednio z kranu.
    U nas na wyjścia też tylko butelkowany Zdrojek.Bidony są niepraktycznie i zgadzam się z Kala,że nie doczysci się tych rurek.W tej tritanowej z B.box to tylko tyle,że można dokupowac zapasowe słomki,ale żeby to było higieniczne to trzeba by wymieniać codziennie.Poza tym tak jak pisałam,dla mnie jest zbyt duża i napełniona wodą,bardzo ciężka.

• Kala Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2021, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie przygotowujemy wody ...nienawidzę przegotowanej wody bleee.... aż mnie wzdryga na samą myśl. Chyba uraz z dzieciństwa jak stała sobie taka w dzbanku przeznaczona do picia oczywiście z kamieniem na dole 😂 teściowa zresztą dalej tą tradycję podtrzymuje... chociaż kupiliśmy jej dzbanek filtrujący
    Wodę pijemy normalną miejską z kranu bez żadnego uzdatniania. Do filtrowania mam ten dzbanek britta i tą leje przeważnie do ekspresu, żeby się nie zakamieniał i Kalinie do bidonu z tego samego powodu 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2021, 21:25

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi słomki faktycznie gorzej doczyscic ale rozumiem że jak się z niej pije sok czy mleko to może być niebezpiecznie z bakteriami itp ale woda?

Aaaa no i pisałam o butelce tritanowej z bboxa czyli butelce z dziubkiem a nie butelce bidonie bo są 2 rodzaje. Może bidon jest wielki i ciężki bo butelka (dla mnie) nie :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2021, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przestaliśmy zakładać Młodej śpiwór jak przestała spać w pieluszce w nocy. Bo ona sama się "oporządza" rano i czasami było tak, że jej się zamek gdzieś zaciął albo nie zdążyła na tyle szybko ściągnąć i lekko popuściła, więc wygodniej jak jest w piżamie po prostu. Najpierw miała kołdrę 90x120 i z niej się ciągle wykopywała. Teraz śpi pod 100x160 i raczej śpi przykryta. Też myślałam, że kołdra nie zda u nas egzaminu, bo Młoda też się rzuca po łóżku, ale nie jest tak źle ☺️

Co do wody to my pijemy kranówkę. Młodej dość długo przegotowywałam, Mały od początku prawie dostaje z kranu (drugie dziecko... 😂). Te butelki Nalgene się rewelacyjnie czyści, nie ma szans nie doczyścić. A do bidonów mam takie hmm czyściki(?). W sensie malutką szczoteczkę na drucie i codzinnie myję rurkę w środku. Chociaż u nas i tak głównie woda.

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png

Wysłany: 19 lutego 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa, co do dostawki jeszcze, to ja właśnie nie chciałam takiej doczepianej za wózkiem, bo właśnie bez przedłużenia rączki trzeba iść z boku. Przez 4 czy 5 miesięcy używałam dostawki bocznej (BuggyPod - kupiłam na olx za 250 zł), później trafiłam na zajebistą ofertę na podwójną spacerówkę Valco i kupiłam. Później Młoda już praktycznie nie chciała jeździć w wózku tylko na rowerku, ale chodziłam z podwójnym na spacery i jak się zmęczyła po drodze to się ładowała do wózka, a rower się mieścił do koszyka pod 😅 a teraz sprzedaje ten podwójny wózek, a w zamian kupiliśmy przyczepkę rowerową dla dwójki 🙈 mamy zamiar zacząć z nimi trochę jeździć jak się zrobi ciepło, a przyczepkę można też szybko przerobić na wózek, więc jak nagle się okaże, że potrzebujemy przewieźć jakoś dwójkę to też będziemy mieli w czym ☺️

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie zamawiam Kalince sandałki na zalando. Wzięłam 2 rozmiary, 100 dni na zwrot, więc na spokojnie zdążymy zwrócić jeden z nich.
    I szukam hulajnogi na urodziny. Polecacie coś?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do hulajnogi to też myślę o niej na urodziny lub dzień dziecka :)

Kala lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My śpiworku w ogóle nie używamy, urodził się w maju to już były upały, a na jesień nie zaakceptował. Przykrywałam go kocykiem bawełnianym wiec jest taki cięższy i fajnie sie dopasowuje, a teraz to w ogóle spi tylko w bluzce i spodniach na długi rękaw, jak go tylko przykryje to od razu sie rozkopuje a nawet wybudza 😅 mam zimnolubne dziecko.
    U mnie jest większa różnica wieku wiec wózek dwuosobowy nie wchodzi w grę, zaraz zacznie znów śmigać na rowerku 🙂 ale chce mieć jakąś alternatywę aby mieć go pod ręka w niektórych sytuacjach...

Kala jakie sandałki? :) chyba tych ubranek dziewczęcych najbardziej mi szkoda ;)
    Wasze dzieci maja ulubione kolory? Mój teraz niebieski i czarny :)

Co do hulajnogi to właśnie nie wiem czy już jest dobry czas na taki ruch jednostronny, a raczej maluchy nie bedą zmieniać nogi? Jakoś rower bardziej do mnie przemawia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2021, 10:46

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa ja akurat różu nie trawię i takich typowo dziewczynkowych, dopóki mam na to wpływ Kalinka nie nosi 🤷‍♀️ a sandałki akurat unisex. W zeszłym roku się sprawdziły, bardzo wygodne i teraz zamówiłam takie same. Birkenstock model New York

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa ale taki zwykły rower? Bo biegowy mamy od roku i Kalinka już do dawna śmiga ..

Ububiony kolor: niebieski 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2021, 10:52

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no ja tez nie mowię o typowym różu, też wole stonowane kolory dla dzieci i nie koniecznie z postaciami z bajek chociaż już coraz bardziej Kuba chce bluzki w samochody.
    Fajne sandałki :)
    Tak, chodziło mi o rowerek biegowy, też w zeszłym roku zaczął na nim jeździć, ale na zimę wiadomo przestaliśmy zabierać rower, wiec czekam na wiosnę aż znów zaczniemy sezon wtedy wózka już w ogóle nie używamy.

Kala lubi tę wiadomość

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Henio uwielbia zielony, odkad potrafił pokazać który kolor lubi (około roczku) to zawsze zielony. Miał z pół roku temu fazę na czarny ale na szczęście przeszło.

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 20 lutego 2021, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy hulajnogę już od roku jakoś. Używa na zmianę z rowerkiem, w zależności na co ma ochotę. Częściej wybiera rowerek. Kupowałam zwykłą, najzwyklejszą z dwoma kołami z przodu na Allegro, płaciłam coś koło 70 zł chyba. Bardzo polecane są Scoot and Ride, ale to wydatek ponad 4 stówy. Może by to miało sens jakby kupić koło roczku-półtora (najpierw może służyć jako jeździk). Bo teraz to wydaje mi się, że bez sensu tyle wydawać i za chwilę zmieniać na normalną hulajnogę na dwóch kółkach. Lepiej tą kolejną kupić porządniejszą chyba ☺️

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    U mnie chłopaki piją wodę przegotowaną głównie ze względu na młodszego. Bartek już mógłby pić zwykła filtrujemy w dzbanku britta.
    Na urodziny jakoś nie myślałam o prezencie. U nas hulajnoga odpada bo po podwórku nie równo a na szosie samochody jeżdżą i nie ma chłodnika. Więc coś pomyślę innego. Planujemy zjeżdżalnie im kupić może akurat będzie już ciepło w kwietniu :)

A jak u Was jest z ubieraniem? Same dzieciaki się ubierają czy nie ? Bo mój Bartek to leń. Nie chce nawet majtek założyć czy zdjąć. Nic. Muszę go całego sama ubierać. Kiedyś sam nawet bluzki już zakładał a teraz nie chce.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Henio rozbiera się sam prawie zawsze. Z ubieraniem ma różne fazy, jakis czas temu nie pozwalał się dotknąć i wszystko sam zakładał. Potem że ktoś ma go ubrać, ostatnio pół na pół, raz chce sam a raz mówi że nie umie...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mnie Henryk rozwalił bo coś robił, widzę że się męczy więc pytam czy mu pomóc, a on na to: "bardzo dziękuję, poradzę sobie" :D

Agusia_pia, Totoro, Kala lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala super sprawa :) to są specjalne zajęcia dla maluchów, czy każdy z rodzicami robi co chce?
    Kalinka ma takie ładne długie włoski 😊

Przed tą cała epidemią, czyli jeszcze dokładnie rok temu, chodziliśmy dosłownie co sobotę na jakąś sale zabaw, a teraz kompletnie nic. Muszę coś też wymyślić w szczególności na jesień zamiast przedszkola aby miał rozrywkę...

Kala lubi tę wiadomość

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa zajęcia są zorganizowane, jest tez podział na grupy w zależności od wieku. Rodzice mogą, ale nie muszą uczestniczyć.

My chodzimy 2 razy w tyg na rytmikę cały czas ... no i teraz jeszcze ta gimnastyka dojdzie raz w tygodniu

Ja to muszę jej jeszcze jakoś basen od września ogarnąć, bo chciałabym, żeby w zerówce podeszła do egzaminu do klasy pływackiej.... nie żebym miała jakieś ambicje pod tym kątem, ale jeżeli w naszej osiedlowej szkole jest taka możliwość, to moim zdaniem szkoda nie skorzystać. Nigdzie nie nauczy się tak świetnie pływać wszystkimi stylami i nie skończy jak ja z tzw. wczasową żabką” 😂 i tak te 3 lata mogłaby pochodzić ... dłużej już nie, bo jednak dziewczynkom, takie intensywnie treningi, bardzo sylwetkę deformują

Co do włosów, to bardzo dziękujemy za komplement 😘 ona ma u góry proste, a na dole jej się kręcą ... jakby w papilotach spała 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2021, 19:34

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala ale super, zazdroszczę zajęć 😍 Na naszej pipidówie to bieda o fajne zajęcia :( basen tez mi się marzy, juz od niemowlaka, a ostatecznie nigdy się nie wybraliśmy z Lilą :( moze jak nas nie pozamykają i zrobi się spokojniej to się wreszcie zorganizujemy z dziewczynkami.

U nas rodzinny weekend, wczoraj u teściów, dziś byli moi rodzice :) Sarze złagodniała mamoza, wybawila się wczoraj trochę z tesciami, dziś długo z moim tatą :)

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala świetna sprawa, a ona chętnie ćwiczy z innymi dziećmi, przez tą rytmikę pewnie jest przyzwyczajona? :) musisz ją czasem namawiać na zajęcia? W każdym razie dziewczyna bedzie wytrenowana ;)

Totoro aż dziwnie u Ciebie słyszeć, że Sara się z kimś innym pobawiła 😁 a Lila dalej zazdrosna wśród dziadków?

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
‹‹ 2046 2047 2048 2049 2050 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ