Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Hej, witam się w 12 tygodniu
Wczoraj byłam u ginekologa założyć kartę ciąży i przedyskutować wyniki z moczu i krwi. Zrobił mi też USG. Trwało ono kilka dobrych minut, pokazał nawet kość nosową,także na prenetalne 4.10 idę już nieco spokojniejsza.
Dziś zapowiada się leniwa niedziela co bardzo mnie cieszy przed kolejnym tygodniem pracydarika lubi tę wiadomość
-
Magdzia85F wrote:Mnie łapie przeziębienie...:'(. Można moczyć nogi w gorącej wodzie z solą?
Zjadłam kanapkę z czosnkiem i cebulą.
BuuuMój przykład
Ja mam prenatalne w poniedziałek, nie wiem czy nie za szybko. Ale pani, która mnie zapisywała na badanie ( nie moja ginekolog) wręcz z krzykiem do mnie przez telefon, że to idealny termin, bo tydzień później będzie już za późno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 09:35
Magdzia85F lubi tę wiadomość
Marcel❤
-
witam
u mnie do drugiego trymestru jeszcze trochę ale zleci szybciutko:-)
jak samopoczucie u was? -
Rene wrote:witam
u mnie do drugiego trymestru jeszcze trochę ale zleci szybciutko:-)
jak samopoczucie u was?.
A jutro wizyta u mojej gin. Ktoś jeszcze jutro wizytuje? Ja już się nie mogę doczekać!29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Ból piersi zdecydowanie mniejszy, a mdłości to trafiają się chwilowe może z raz na dwa dni jak z łakomstwa za dużo na raz czegoś zjem
Drzemka czasami bywa potrzebna
Ale ogólnie wydaje mi się, że jestem zdecydowanie spokojniejsza i więcej pozytywnego nastroju we mnie
-
Ja już nie czuję się senna w dzień
Piersi nie bolą, jedynie sutki przy dotyku są czułe pieką i szczypią. Rano zazwyczaj pobolewa w dole pleców, a później już ok. Mdłości mam największe popołudniami, po 15:00 już uważam co jem , bo na samą myśl o jedzeniu mam odruch wymiotny, ale staram się małymi porcjami, choć czuję głód to nie mogę
Rano lekkie mdłości od czasu do czasu. No ale te popołudnia i wieczory najgorsze. Brzuch przestał boleć, jedynie może raz dziennie coś tam zaćmi czy pociągnie przez minutkę aż to jest dla mnie dziwne, bo bolał codziennie i to dość mocno. Ale może to już ten czas, że objawy się jakby troszkę wyciszają?
Marcel❤
-
darika wrote:Na kaszel polecam syrop z cebuli. Cebulę pokroić, wrzucić do słoika, zasypac paroma łyżkami cukry i odstawić w ciepłe miejsce. Jak puści sok pić 3 razy dziennie po łyżce. Mi pomaga nie tylko na kaszel ale również na przeziębienia
.
DZIĘKUJĘ , naprawdę pomogłoPrzespałam całą noc bez kaszlu.
Część z Was poleca/stosuje herbatę z miodem i cytryną, pamiętajcie, żeby zwrócić uwagę, czy miód jest pasteryzowany. Nie chce siać paniki, ale skoro juz tak bardzo o siebie dbamy to tylko przypominam
Czy któraś z Was chodzi na basen? Czy uważacie że to dobry pomysł? Strasznie mi się za tym tęskni i myślę, że pływanie byłoby zbawienne dla mojego ciała ale boje się chorób i infekcji w czasie ciąży wyjątkowo.
Miłej niedzieli wszystkim
-
Tęskniąca wrote:DZIĘKUJĘ , naprawdę pomogło
Przespałam całą noc bez kaszlu.
Część z Was poleca/stosuje herbatę z miodem i cytryną, pamiętajcie, żeby zwrócić uwagę, czy miód jest pasteryzowany. Nie chce siać paniki, ale skoro juz tak bardzo o siebie dbamy to tylko przypominam
Czy któraś z Was chodzi na basen? Czy uważacie że to dobry pomysł? Strasznie mi się za tym tęskni i myślę, że pływanie byłoby zbawienne dla mojego ciała ale boje się chorób i infekcji w czasie ciąży wyjątkowo.
Miłej niedzieli wszystkim
Bardzo się cieszę, że pomogło!Ilona92 lubi tę wiadomość
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
-
Co do miodu to moja siostra była ostatnio w górach i przywiozła oscypka i już miałam go sobie wrzucać na patelke i szamac z żurawina... jak przypomniało mi się że nie mogę
. Prawie się popłakałam bo uwielbiam oscypki no ale cóż. Jakoś będę musiała przetrwać...
Ja na basen raczej rzadko chodziłam. Myślę że jak ktoś nie ma tendencji do infekcji to śmiało może - podobno basen jest świetny w czasie ciąży. Ale jak ktoś szybko i często łapie infekcje to raczej niech dobrze przemysli. A najlepiej skonsultować z lekarzem.
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
-
nick nieaktualnyHej!!!
Ja jeszcze troszkę i też 2 trymestr.
Na basen nie chodzę, bo mam uczulenie na wodę z chlorem. Z Mężem jak byliśmy w marcu na wakacjach, to tak od basenu mnie wysypało po 10 min w wodzie.
Miód mam od pszczelarza.soku z malin nie mam a szkoda, bo mama robiła. Pozostaje mi cytryna.
Mąż natarł mnie amolem i się pod kocem grzeję.
MaGo lubi tę wiadomość
-
Hej
U mnie jeszcze 2 tyg do 2 trymestru
Moj straszliwy bol jajnikow minal jak reka odjął.
I w sumie teraz nie wiem czy jutro umawiac sie do ginka,bo taki mialam plan.
Maz mowi ze panikuje,i ze sama sobie glupoty wmawiam.
Jedyne co mi teraz doskwiera to lekki bol podbrzusza jak na okres,ale to chyba wszystkie mamy??
Na szczescie chociaz przeziebienie mnie omija...
-
nick nieaktualnydarika wrote:Mnie jeszcze czasami męczą mdłości (najczęściej wieczorem chociaż dziś pojawiły się rano) ale nie sa już takie uciążliwe. Nadal ból piersi i codziennie po południu muszę uciąć sobie krótka drzemke ale zauważyłam, że mam już nieco więcej energii, np. wczoraj byłam tak nakrecona, że sama siebie nie poznawalam
.
A jutro wizyta u mojej gin. Ktoś jeszcze jutro wizytuje? Ja już się nie mogę doczekać!darika lubi tę wiadomość
-
Kurde ale miody sa chyba wszystkie noe pasteryzowane ale pierwsze slyszezeby miód sprawdzać czy pasteryzowany.
Miod aby skuteczny w herbacie musi byc ponizej 60.stopni bo powuzej traci wszystkie swoje cenne właściwości.Ilona92, Magdzia85F lubią tę wiadomość
-
A ja mam problem z liczeniem.
Jeśli jestem np. w 10t 5 d ciąży to ogólnie mówimy wtedy, że jestem w 10 czy 11 tygodniu?
Drugi trymestr zaczyna się więc po skończonym 12 tygodniu ( w 12 tyg i 1 dniu czy od 13 tygodnia i 1 d )?
Zamotałam się strasznie ;p
-
Tęskniąca wrote:DZIĘKUJĘ , naprawdę pomogło
Przespałam całą noc bez kaszlu.
Miłej niedzieli wszystkimWiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 13:20
-
Teskniaca dokladnie tak jak piszesz. Zaokragla sie jesli mówimy ktory tydzień.
Ale dla lelarza zawsze licza sie skonczone tygodnieod skonczonego 12 mamy 2 trymest.
-
darika wrote:Co do miodu to moja siostra była ostatnio w górach i przywiozła oscypka i już miałam go sobie wrzucać na patelke i szamac z żurawina... jak przypomniało mi się że nie mogę
. Prawie się popłakałam bo uwielbiam oscypki no ale cóż. Jakoś będę musiała przetrwać...
Ja na basen raczej rzadko chodziłam. Myślę że jak ktoś nie ma tendencji do infekcji to śmiało może - podobno basen jest świetny w czasie ciąży. Ale jak ktoś szybko i często łapie infekcje to raczej niech dobrze przemysli. A najlepiej skonsultować z lekarzem.
Co do miodu, jak mozna go pasteryzować?
Nie przesadzajcie tak z tym jedzeniem.
Myślicie, ze we Francji kobiety rezygnują z serów?
Lepiej nie jesc surowego, niedogotowanego miesa, niedogotowanych jsj(niewiadomego pochodzenia) i surowych owocow morza bo da bardzo zanieczyszczone lub strasznie zakonserwowane. Udanych wizyt jutroMagdzia85F lubi tę wiadomość