X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie wszystko sprowadza się do tego, aby jeść w granicach zdrowego rozsądku :)

Kilka dni temu świrowałam, że nie mam żadnych objawów, a dzisiaj od rana piersi znowu bolą. No i już 13 tydzień. Nie wiem, kiedy to zleciało... Przecież jeszcze pamiętam podejrzenia, że chyba "to to" i w końcu 2 kreski na teście.

Aaaaa, i smaki mam tak powalane że szok :D Zjadłam kapustę kiszoną, a potem zachciało mi się drożdżówki z budyniem. Nie idzie tego zrozumieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 13:46

Ilona92 lubi tę wiadomość

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się zaczęłam zastanawiać nad tym miodem i faktycznie wysokie temp. go zniszczą, cóż to widocznie była kolejna "mądrość" zaciągnięta z internetu. Słyszałam jeszcze taką o malinach, że podobno wywołują poronienie....ale jak zaczęłam o tym czytać, to się okazało że napar z ich liści owszem, ale same owoce są ok ;)

AJrin, Ilona92 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    A ja mam problem z liczeniem.
    Jeśli jestem np. w 10t 5 d ciąży to ogólnie mówimy wtedy, że jestem w 10 czy 11 tygodniu?
    Drugi trymestr zaczyna się więc po skończonym 12 tygodniu ( w 12 tyg i 1 dniu czy od 13 tygodnia i 1 d )?
    Zamotałam się strasznie ;p

I TRYMESTR
    1 miesiąc od 1 do 4 tygodnia, (0t0d - 3t6d)
    2 miesiąc od 5 do 8 tygodnia, (4t0d - 7t6d)
    3 miesiąc od 9 do 13 tygodnia, (8t0d - 12t6d)

II TRYMESTR
    4 miesiąc od 14 do 17 tygodnia, (13t0d - 16t6d)
    5 miesiąc od 18 do 22 tygodnia, (17t0d - 21t6d)
    6 miesiąc od 23 do 27 tygodnia, (22t0d - 26t6d)

III TRYMESTR
    7 miesiąc od 28 do 31 tygodnia, (27t0d - 30t6d)
    8 miesiąc od 32 do 35 tygodnia, (31t0d - 34t6d)
    9 miesiąc od 36 do 40 tygodnia. (35t0d - 39t6d)

Co do właściwości miodu, to poniżej 40 st.trzeba zostawić. Nie wiem,jak ja dziś pojem czosnku, mam taką zgagę!!! Aż mi niedobrze. Muszę gumy do żucia poszukać, bo wczoraj kupiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 14:35

Rene lubi tę wiadomość

• Rene Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny powodzenia na jutrzejszych wizytach trzymam kciuki:-)
    A ja mam chęć na serek typu camembert:-)

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, a ja się chyba załatwiłam tabletkami na zamknięcie naczyń krwionośnych, jakie dostałam na krwawiące dziąsła, dostałam koszmarnych zawrotów głowy :( na szczęście jest alternatywa w postaci rutinoscorbinu ale dzisiaj już na pewno na koncert nie pojedziemy i jest mi z tego powodu mega mega smutno ;(

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 24 września 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam właśnie miody od pszczelarza: gryczany (podobno najlepszy w ciąży) i chciałabym spadziowy-moj ulubiony, ale nie wiem czy będzie. Teraz już raczej mało jest basenów chlorowanych, ja idę na ozonowany. Badania prena. mam w środę i trochę jest stresik...

Rene lubi tę wiadomość

gannyx8dn8lwgffz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja znowu mam chęć na sushi- oczywiście z kurczakiem. Przed ciaza tez jadlam z kurczakiem lub kaczka bo ryb i morskich stworzeń nie lubię. Czekam do 12 tyg. Wyczytalam ze kurczakowe sa bezpieczne ale trzeba uważać ze względu na surowe warzywa itp. A Wy jecie sushi? macie zamiar?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A ja znowu mam chęć na sushi- oczywiście z kurczakiem. Przed ciaza tez jadlam z kurczakiem lub kaczka bo ryb i morskich stworzeń nie lubię. Czekam do 12 tyg. Wyczytalam ze kurczakowe sa bezpieczne ale trzeba uważać ze względu na surowe warzywa itp. A Wy jecie sushi? macie zamiar?
    Ja jem ale nie z surowymi rybami, zazwyczaj z gotowana krewetka. A warzywa sa ok, a nawet wskazane ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Tusianka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Robię w domu z wędzonym łososiem :)

km5stv73sw35n5tw.png
    04/04/2018 3:22
    3990g, 56cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wędzonego łososia nie można.

A to nawet nie wiedziałam o basenach, bo plywać nie umiem:P

Jak mi dzisiaj niedobrze. Ciągle mam mdłości.

• Rene Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    szczerze to nigdy nie jadłam sushi,może się skuszę ale jak piszesz w wersji bezpiecznej dla kobiet w ciąży;-)

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    Wędzonego łososia nie można.

A to nawet nie wiedziałam o basenach, bo plywać nie umiem:P

Jak mi dzisiaj niedobrze. Ciągle mam mdłości.
    współczuję mnie też dziś coś mdli:-(
    A jak jest wędzony na gorąco to można?gdzieś czytałam że tak....

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula27 wrote:
    Ja zamówiłam właśnie miody od pszczelarza: gryczany (podobno najlepszy w ciąży) i chciałabym spadziowy-moj ulubiony, ale nie wiem czy będzie. Teraz już raczej mało jest basenów chlorowanych, ja idę na ozonowany. Badania prena. mam w środę i trochę jest stresik...
    gryczany lubie:-)
    trzymam kciuki za środowe prenatalne:-)

Asiula27 lubi tę wiadomość

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Ja jem ale nie z surowymi rybami, zazwyczaj z gotowana krewetka. A warzywa sa ok, a nawet wskazane ;)
    jasne ze wskazane ale kto nam zagwarantuje ze sa dobrze umyte itp?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie lubię sushi. Lubię rybę, uwielbiam, ale sushi mi nie podchodzi.

Rene powiem, że z tymi rybami i wszystkimi zakazami, to jest takie chuchanie na zimne. Czy nie można zrobić książeczki z info a nie ciągłe gdybanie? Mnie się marzy łosoś parowany. Muszę zrobić.

Dziś to nie wiem, co tknę... Zgadza, mdłości i jeszcze żołądek.

We czwartek też pędzę na prenatalne.

• Paatka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam sushi, ale w ciazy odpuszczam. Chociaz koleżanka w ciąży jadła kilkukrotnie w sprawdzonej restauracji i wszystko było ok.

Teraz wracam z zakupów... wszystkie spodnie już mnie tak cisły, że pojechałam do h&m i kupiłam jeansy dla ciężarnych - super wygodne :) A przy okazji i fajne buty się znalazły ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 17:54

Magdzia85F lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio w pracy jadlam sushi pieczone. Co do lososia na goraco moze byc ja jem wedzony np z makaronem i szpinakiem w sosoe smietanowym bo podsmazam. Ser Plesniowy wnpotrawie jak jest gotowana też dodaje.
    Co do malin to tak chodzi o liście napar z nich ponoc powoduje skurcze macicy ja pilam na wywolanie i niestety nic a nic nie podzialalo ;)

Magdzia85F, Tusianka lubią tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja uwielbiam sushi, ale w ciazy odpuszczam. Chociaz koleżanka w ciąży jadła kilkukrotnie w sprawdzonej restauracji i wszystko było ok.

Teraz wracam z zakupów... wszystkie spodnie już mnie tak cisły, że pojechałam do h&m i kupiłam jeansy dla ciężarnych - super wygodne :) A przy okazji i fajne buty się znalazły ;)
    Pochwał się!!!

• MaGo Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży najlepszy miód gryczany i lipowy :) sama się zaopatrzyłam na zimę ;)

Rene lubi tę wiadomość

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia85F wrote:
    A ja nie lubię sushi. Lubię rybę, uwielbiam, ale sushi mi nie podchodzi.

Rene powiem, że z tymi rybami i wszystkimi zakazami, to jest takie chuchanie na zimne. Czy nie można zrobić książeczki z info a nie ciągłe gdybanie? Mnie się marzy łosoś parowany. Muszę zrobić.

Dziś to nie wiem, co tknę... Zgadza, mdłości i jeszcze żołądek.

We czwartek też pędzę na prenatalne.
    no to kciuki za czwartkowe prenatalne:-)
    ja też w czwartek lecę na usg:-)
    z tym jedzeniem to tak jest że czasem nie wiadomo czy można czy nie,w poprzedniej ciąży miałam taką chęć na ser pleśniowy(teraz zresztą też)kupiłam i zjadłam starałam się za dużo nie czytać bo pote pewnie bym siedziała z wyrzutami sumienia że dziecku coś będzie,miała to byc dla mnie przyjemność a nie zadręczanie się.A przy karmieniu piersią nasze dylematy wcale się nie skończą,miałam już tak z truskawkami urodziłam w połowie maja za chwilę zaczynał się sezon truskawek i co wyszłam na spacer to napotykałam się na stragany z świeżymi truskawkami w końcu nie wytrzymałam i kupiłam,zjadłam kilka i czekałam czy małemu nic nie jest,na szczęście nic mu nie było i mogłam cieszyć się sezonem truskawkowym.Wiem że sytuacja jest inna niż w ciąży bo w przypadku kp jest ,,mniejsza krzywda''dla dziecka gdyby coś zaszkodziło niż w ciąży ale dylematy tak czy siak są czy zjeść czy nie....

preg.png

Ja 38
    On 40
    18.04/20.04 +
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ