X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kasia 1805 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    optymistkaaa wrote:
    Dziewczyny!! Napiszcie jak sobie radzicie bądź radziłyście w poprzednich ciążach (jeśli to nie jest wasza pierwsza) z nudnościami. Macie jakieś myki?
    U mnie w miarę pomaga:
    - częste mycie zębów (niweluje na chwilę metaliczny posmak w ustach) oraz
    - krakersy i
    - duuuuuuuże ilości niegazowanej wody (chyba wymywają metaliczny posmak z ust ;))
    Ja na szczęście w pierwszej ciąży ich absolutnie nie miałam, w ogóle nic, czasem tylko w kościele musiałam przesiedziec większość mszy bo jak wstałam to ciśnienie mi wariowalo i słabo mi się robiło. Teraz jak narazie też nic się nie dzieje więc mam nadzieję że będzie jak za pierwszym razem ;)

1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane, mnie póki co nie męczą mdłości. ja dziś zrobiłam drugi test i wyszedł ładnie :) a robiłam z drugiego sikania a nie z pierwszego ;)

https://zapodaj.net/67ed47c7d55e0.jpg.html

co do wzdęcia to nie mam, mam tylko zaparcie i ciężko w WC :(

jutro beta, biorę wynik na cito żeby nie stresować się długo w pracy czekaniem na wynik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 10:26

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • malgosia82 Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniMigotka wrote:
    Jejku dziewczyny tak Wam zazdroszczę tego bicia serduszka <3 Ja rano zaczęłam nad tym niepotrzebne rozmyślać i czarne mysli mnie nachodzą, że poronię, nie będzie bicia serduszka albo coś :( Mam niedoczynność, insulinooporoność i nadwagę (mimo diety) i boję się, że się po prostu nie uda, szczególnie że byłam w szoku jak szybko się udało! Do tego w poprzednim miesiącu miałam dużo stresu i załamania (zmarł mój tata) i pewnie to wszystko mogło wpłynąć na dzidzie :(
    Ech, nie ma co się dołować... Cieszę się, że Wy już słyszałyście bicie serduszka :) Moja gin powiedziała, żebym przyszła do niej w 5-6 tygodniu ale wraca z urlopu dopiero w moim 6 tygodniu i w sumie to chyba za wcześnie, bo nic nie usłyszę i tylko się będę martwiła :(

Głupia jestem, że dzisiaj z ciekawości zrobiłam test i kreska nadal b. blada :( Nie wiem czy to nie jest czasem zły znak :(

A co do mdłości to mnie dopadły dzisiaj :( Mi pomogło picie wody niegazowanej małymi łyczkami i niewstawanie z łóżka przez parędziesiąt minut.
    Hej, ja także mam niedoczynność i Hashimoto, przeciwciała w granicach 500 i też się boję. W ubiegłym roku miałam puste jajo płodowe, ale pocieszam się że wtedy miałam mocne brunatne plamienia a teraz był tylko lekko różowy śluz. Widzę też, że mamy te same tygodnie i dni, nie zamartwiajmy się co ma być to będzie. Ja czekam z wizytą do 7-go tygodnia. Jeżeli chodzi o mdłości to dzisiaj poczułam rano ścisk w gardle i jakoś tak mnie mdli. W pierwszej ciąży nie miałam wymiotów, raz czy dwa mnie zemdliło. Każda ciąża inna więc pewnie teraz będzie odwrotnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 10:42

ckaik0s36dsxflg9.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarysa wrote:
    Jestem po badaniach, jest już echo zarodka, plamienia ustają i lekarka powiedziała, że wygląda na prawidłowo rozwijająca się ciążę. Uznali, że leki nadal będę musiała brać, bo mam za wysoką coś na p... Jezu, zapomniałam co, tak się ucieszyłam jak zobaczyłam to echo.
    Teraz ciesz sie i bądź spokojna. Dbaj o siebie i maluszka ☺️

Rzodkiewka, Klarysa lubią tę wiadomość

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    a w jakich dniach po owulacji biłaś bete?
    Powiem Ci szczerze że nie mam zielonego pojęcia bo ten cykl totalnie sobie odpuscilam, zero obserwacji śluzu, zero wsluchiwania się w cialo. Nawet jajnik mnie nie bolał jak zawsze bolały na owu więc myślałam że jej po prostu nie miałam a tu takie zaskoczenie z dwóch kresek :-)
    Co do mdłości to ja mam, teraz już codziennego rano, czasami wieczorem. Jak coś zjem to najczęściej przechodzi. Ale cieszę się że są, bo w poprzedniej ciąży nie miałam. Zresztą wtedy było zupełnie inaczej od początku.
    Dziewczyny a powiedzcie mi jaki macie śluz? Bo mój jest takiego koloru kremowego,nawet taki żółtawy i to nie daje mi spokoju. Niby czytałam że może taki żółty występować. Nic mnie nie boli, nie piecze, nie ma dyskomfortu. Zobaczymy co 21 powie mój lekarz.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam dopiero 21 sierpnia wizytę u lekarza będzie to mój7 tydzień (6 tydzień i 5 dzień) do tego czasu chyba zwariuję.

a który dzień cyklu robiłaś Darika?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    27 dc robiłam test i po pozytywnym poleciałam tez na bete :-)
    21 sierpnia to będzie nasz szczęśliwy dzień! :-)

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrawa75 wrote:
    Hej- dawno nie pisałam chyba ze strachu .

mam jednak nadzieję, ze wszystko jest ok beta w 5 tyg 4023 to chyba dobrze:)
    W poniedziałek idę na powtórkę - bo tez samoistnie poroniłam (dziecko nie było planowane wtedy) a teraz to świadoma decyzja - mam jednak 42 na karku więc muszę być czujna. Wizyta dopiero 14-go a spokój do tego czasu bezcenny.
    Nic nie piszecie o swoim wieku - ja chyba jestem w klasie seniorek?????
    Mam 18 letnią Martę i 10 letnią Matyldę

Mam 26 lat i synka Jasia 2.5 roku

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    27 dc robiłam test i po pozytywnym poleciałam tez na bete :-)
    21 sierpnia to będzie nasz szczęśliwy dzień! :-)

dobrze , ze już nie robiłaś bety bo z tymi betami to zawału można dostać. Ja robiłam w 25 dc i było 40, potem 27 d c i było 90 potem 29 dc i było 135 (wtedy się zaniepokoiłam bo słaby przyrost tylko 50 proc) ale już w 32 dc beta 444 wiec wzrosła. Teraz mnie tylko martwi to, że może beta za niska majac na uwadze górne granice bety. Ale może po prostu miałam później zagnieżdżenie albo owulka się przesunęła i była 15 dnia a nie 13 jak mi się wydaje.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki się nic nie dzieje poważnego to myślę że nie mamy się o co martwić :-)
    Na pewno będzie wszystko ok, jestem pewna :-)

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Aliskaaa ja też dzisiaj na plażę :D Gdzie jesteś na wczasach bo ja w Niechorzu jeszcze do środy.

optymistkaaa jeśli chodzi o metaliczny posmak to jeszcze doskonale pamiętam jak to było w pierwszej ciąży. Mi najbardziej pomagała fanta. Choć na chwilę zmieniała smak w buzi. Dodatkowo często używałam miętówek takich dużych. Bez nich chyba bym przepadła.
    A tak a propos też jestem z ovufriend :)
    A ja w Łebie ;)

• M-yoko Koleżanka

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak ja zazdroszczę tym co mogą być w domu... niestety sama sobie jestem szefem i do pracy przyjść muszę, ale jestem mega zmulona, najchętniej bym się położyła na biurku i zasnęła :) :)

pijecie kawę? czy odstawiłyście? jak nie umiem bez kawy żyć, już nie mówiąc o ciąży

Wizytę do gina umówię gdzieś za 3 tyg, to moja druga ciąża i wiem że narazie nie ma sensu iść wcześniej
    termin na 15.04.2018

Aliskaa lubi tę wiadomość

w57vrjjg0c55ux7v.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    optymistkaaa wrote:
    Dziewczyny!! Napiszcie jak sobie radzicie bądź radziłyście w poprzednich ciążach (jeśli to nie jest wasza pierwsza) z nudnościami. Macie jakieś myki?
    U mnie w miarę pomaga:
    - częste mycie zębów (niweluje na chwilę metaliczny posmak w ustach) oraz
    - krakersy i
    - duuuuuuuże ilości niegazowanej wody (chyba wymywają metaliczny posmak z ust ;))
    Ja sobie nie radziłam. Pierwszy trym. poprzedniej ciąży tobył dramat. Wymiotowałam po wszystkim (nawy na sam widok jedzenia czy zapachczyicjś perfum) Nie mogłam nawet pić. To były 3 miesiące z wizją odwodnienia. Wszystko co płynne powidowało wymioty. Żyłam na arbuzach i pomarańczach (jedyna forma po której od razu nie wymiotowałam). Po pierwszym miesiącu do tego doszła okropna zgaga i spanie na siedząco. Na zgagę pomagały lody i zimne koktajle. W sumie nie wymiotowałam tylko po pączkach i kebabie z mega ostrym sosem. Po pierwszym trym miałam -6kg i realna stawała się wizja pobytu w szpitalu. Leki przeciwwymiotne nasilały u mnie wymioty. W mdłościach lekko pomagały migdały w skórce, a taże cały czas musiałam coś jeść (na to wpadłam na koniec i w każdej kieszeni miałam landrynki)
    Niestety teraz wygląda to bardzo podobnie. Jeszcze nie wymiotuję tak samoistnie non stop (ale już mnie ciągnie przez cały dzień. Na razie na wadze mam -2kg

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniMigotka wrote:
    Cieszę się, że nie jestem sama w wzdętym brzuchu :D
    BitterSweetSymphony Uff dziękuję za pocieszenie, bo jak widzę dziewczyny którym beta 1 wychodziła 300 to się zaczęłam martwić :( No nic, oby za dwa dni beta ładnie wzrosła (chociaż teraz się zastanawiam czy iść na powtórkę, może to nie potrzebny stres?) no i za 2 tygodnie do ginekologa :) Będzie to 6 tydzień więc chyba za wcześnie na bicie serduszka :(

A w ogóle to jakieś badania już robiłyście albo chcecie zrobić przed pierwszą wizytą u gina?

Ja dzisiaj byłam na drugiej becie. Właśnie myślałam czy nie wykupić pakietu badań przed 1 wizyta, bo wybieram się między 6-7tygodniem..

gannyx8dn8lwgffz.png
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki pakiet badań wystarczy?

W skład pakietu wchodzą następujące badania:
    MORF
    Morfologia (C55)
    AHCV
    HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48)
    TOX-G
    Toxoplazma gondi - p/c IgG (X41)
    GLU
    Glukoza (L43)
    MOCZ
    Badanie ogólne moczu (A01)
    RUB-G
    Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21)
    TOX-M
    Toxoplazma gondi - p/c IgM (X45)
    RUB-M
    Rubella (różyczka) - p/c IgM (V24)
    CMV-G
    CMV - wirus cytomegalii p/c IgG (F19)
    CMV-M
    CMV - wirus cytomegalii p/c IgM (F23)
    HBSAG
    HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39)
    WR
    Test kiłowy - przesiewowy (WR)
    GRUPA
    Grupa krwi, Rh
    TSH
    Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69)
    FE
    Żelazo w surowicy (O95)
    AHIV
    HIV - wirus HIV test przesiewowy (p/c anty-HIV 1/2, antygen p24) (F91)

gannyx8dn8lwgffz.png
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M-yoko wrote:
    jak ja zazdroszczę tym co mogą być w domu... niestety sama sobie jestem szefem i do pracy przyjść muszę, ale jestem mega zmulona, najchętniej bym się położyła na biurku i zasnęła :) :)

pijecie kawę? czy odstawiłyście? jak nie umiem bez kawy żyć, już nie mówiąc o ciąży

Wizytę do gina umówię gdzieś za 3 tyg, to moja druga ciąża i wiem że narazie nie ma sensu iść wcześniej
    termin na 15.04.2018

Można pić do 2 filiżanek słabej kawy dziennie. Ja pijam jedną słabą z mlekiem :):)

• Rene Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa termin według ovu mam na 19.04.2018 jak bedę po wizycie to dam znać czy data się zmieni

Aliskaa lubi tę wiadomość

Patryk
    17u9anlieh0fpken.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene wrote:
    Aliskaa termin według ovu mam na 19.04.2018 jak bedę po wizycie to dam znać czy data się zmieni
    Oki. Juz zapisuje :)

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula27 wrote:
    Ja dzisiaj byłam na drugiej becie. Właśnie myślałam czy nie wykupić pakietu badań przed 1 wizyta, bo wybieram się między 6-7tygodniem..

daj znać jak beta koniecznie.

Leśny_stworek lubi tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M-yoko wrote:
    termin na 15.04.2018

Ja też zapisałam się do lekarza dopiero na 28.08, będzie to 7 tc. Też uważam, że nie ma co iść wcześniej.

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ