Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Agusia, ale wiadomość 🤗
A u nas co, jesteśmy na kwarantanne, ja i Jagódka bo w przedszkolu wyszedł pozytywny, ale już tylko do czwartku włącznie, bo po obliczeniach, ostatni kontakt z ta osoba był 15.11, no jeszcze tego nam było trzeba.....
U mnie w fotelikach już obydwoje przodem, tyłem jakoś do 1.5 roku jeździli.
Poza tym z infekcji u nas na szczęście nic się nie rozwinęło, właśnie nebbud myślę, że nas uratował.
Czasem myślę co tam u Jupik, nic już się nie odzywa, jak tam u niej z 3 na pokladzieWiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2021, 22:22
-
O rany, ale mnie tu ominęło!!! 🙉
Agusia nieśmiało gratuluję, daj znać jak rozwój sytuacji! ❤️
Witam nową Forumowiczkę😊
Ja cały czas podczytuję, ale i cały czas żyję w niedoczasie, dlatego mało się ostatnio udzielam 😐
U mnie obie jeżdżą tyłem i jeszcze długo będą, mam nadzieję 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2021, 23:51
-
Czeresniowa polecam zestaw z Czuczu do nauki czytania, jest od 2 lat. Naprawde fajny.
Jesli chodzi o gry to my gramy non stop w Memory i Kalambury - na razie tylko opowiadane. Mamy też kilka gier ale nie do konca mu idzie, bo albo nie rozumie zasad i nie wytrzymuje tłumaczenia bo za długo ;p albo woli grac po swojemu, wiec czasami wyjmiemy te gry, pobawi sie np pionkami i tyle.
-
Czereśniowa dopóki Sara jeździła w pierwszym foteliku, wpinanym do bazy isofix, to po prostu musiałam się przetarabanić pdzez bazę i potem mąż wpinal fotelik z Sarą. Potem jak przesiadła się na fotelik wpięty na stałe, to początkowo ze dwa - trzy razy jechałam w bagażniku 😂 tzn mamy Volkswagena Tourana i on ma w bagażniku dodatkowe rozkładane siedzenie, wiec siedziałam za tylnymi fotelami, przodem do dziewczyn. Teraznjuz od dluzszego czasu jeżdżę z przodu
Co do czytania to my mamy serię zeszytów "Kocham czytać". Tam jest czytanie metodą sylabową Bardzo fajne.
Co do gier, u nas nieustannie - skoczki, potwory do szafy, Znajdź pluszaka z firmy Muduko, z doskoku Chińczyk i warcaby. Grywamy też w farmę, ale to jest trudne, musimy dużo tłumaczyć albo samiza Lilę podejmować jakieś kroki.
-
Edwarda, dzięki, spojrzałam na szybko ale tam jest tylko 20 wyrazów? Myślałam właśnie o metodzie sylabowej.
Totoro polecasz te zeszyty?
U nas też memory i jakieś łatwe planszówki na czasie. Myślałam jeszcze o potworach do szafy i nogi stonogi 😉
Heh a dziewczyny lubią jeździć? Bo u mnie Kuba w końcu polubił na 3 latka, a Tymek płacze od samego włożenia w fotelik…
-
Czereśniowa wrote:Edwarda, dzięki, spojrzałam na szybko ale tam jest tylko 20 wyrazów? Myślałam właśnie o metodzie sylabowej.
Totoro polecasz te zeszyty?
U nas też memory i jakieś łatwe planszówki na czasie. Myślałam jeszcze o potworach do szafy i nogi stonogi 😉
Tam kilka ksiazeczek podzielonych ze względu na poziom, zaczyna się od 2 literowych typu Oj, Oh, Au, potem są 3-4 literowe itp. Oprocz tego są obrazki i wlasnie wyrazy do nich zeby przyporządkowac do obrazka, sa tez same literki do składania.
-
Czereśniowa polecam, bardzo fajne są My kupiliśmy używane na olx, caly zestaw
Dziewczyny lubią jeździć, tzn krotsze trasy spoko, dłuższe różnie, ale z reguły dziewczyny zasypiają. Jesli nie to to zajmuję je jedzeniem, śpiewamy itd 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2021, 10:48
-
Hej. Dziś test z rana negatywny
.. uff. Wiem że zabrzmi to okropnie ale ucieszyłam się . Wiem to smutne..ale dla mnie jednak ulga.
Co do książek my ostatnio zrobiliśmy elementarz 3latka. I w sumie na topie jest zestaw 50 gier z Carotiny.Iggi31, edwarda20, Czereśniowa lubią tę wiadomość
-
Agusia ulżyło? Nie wyrzucaj sobie, to zupełnie normalne, ze ciężko byłoby Ci się pogodzić z trzecią ciążą i doskonale Cię rozumiem … też sobie tego nie wyobrażam.
A nie myślałaś o jakimś pewniejszym zabezpieczeniu? Nie obraź się, ale kalendarzyk to można sobie w … wsadzić. Szczerze polecam Ci założyć spiralę… wygoda mega, zero skutków ubocznych i na 5 lat spokój. Naprawdę warto i wtedy już ponosić może Was do bólu 😂
Jejku ale wasze dzieciaki mądre 🙂 Kalina to przy nich jakiś młot chyba … na książki już się totalnie obraziła, a co dopiero nauka literek 🤦♀️ -
Co do gier, to u nas przoduje domino … może dlatego, że Kalinka bardzo lubi liczyć. No nie mnoży jak sąsiad do 1000 ( on zresztą już na wyższy poziom wszedł 😂), ale lubi pobawić się takimi patyczkami jak dzieci w podstawówce noszą i już fajnie jej wychodzą nawet takie proste działania jak 2+2, 5-3 itp
-
Kala wiesz my zwykle nie szalejmy aż tak ale za dużo wina było. Nie ważne. Ważne że alarm był fałszywy. Tak ulżyło mi. Nie wyobrażam sobie trzeciego dziecka. Teraz jest ciężko a z maluszkiem? Masakra.
Swoją drogą dziś chyba spostrzegłam ciążę u jednej z mam z Bartka grupy. Dziewczyna ma już 3 dzieci i chyba 4 w drodze... Tak mi się wydaje. Bo brzuch jej urósł. Ale pod kurtka może być mylne złudzenie. Albo jej się przytyło. Nie pytałam wprost. Heh. -
Agusia gratuluję dobrych wiadomości😉
Kala,też jak czytam to forum to mam wrażenie,że wszystkie dzieci czytają,liczą,znają angielski i pewnie francuski😜
Czeresniowa,oj ostatnio choroby nas trenują.Nie spodziewałam się,że w drugim roku przedszkola Tomek będzie chorował bardziej niż w pierwszym. W dodatku nie mogę liczyć na pomoc miejscowych pediatria,nawet prywatnie,bo wymyślają dziecku niestworzone rzeczy.Przestalam już nawet chodzić do lekarza i zawsze jak mi przyjdzie to do głowy to kończymy na konsultacji w Poznaniu,mnóstwo stresu przy tym i nic więcej,ale to chyba urok mieszkania w mniejszym mieście. Teraz mamy miesiąc wolnego od przedszkola,mam nadzieję,że trochę odpoczniemy od tematów chorobowych.Kala lubi tę wiadomość
-
Iggi nie przejmuj się. Mój Bartek też mam wrażenie odstaje od innych. Chociaż alfabet cały zna. Próbujemy czytać sylabami. Jak robimy książeczki dla 3latkow to wszystko wie. Ale ostatnio jakoś nie czytamy bajek. Jakoś tak przeszło mu. Musimy do tego wrócić.
Co do chorób to współczuję podejścia lekarzy. Ja akurat mieszkam na wsi ale mam fajną pediatrę i bardzo jej ufam.
-
Agusia gratulacje! małpa przyszła?
Żadne dziecko nie odstaje, kazde ma inne talenty. Jedno swietnie liczy, drugie czyta, trzecie tanczy, czwarte rysuje, piate jest dobre w sporcie itp itp.
Mój probuje czytac, tez lubi cyferki, wymysla historie i opowiada jak co najmniej 5 latek, ale np kredke trzyma jak jaskiniowiec, nie lubi rysowac czy kolorowac, robi to rzadko, a jak ucze go jak trzymac prawidlowo to sie wkurza. Oprocz tego np nie ogarnal do tej pory biegówki ;p We wszystkim nikt nie jest dobry.Czereśniowa lubi tę wiadomość
-
Agusia cieszę sięże ułożyło się po Twojej myśli 🙂 naprawdę to nic strasznego, że ktoś nie ma ochoty na więcej dzieci.. ja Tymka planowałam, a jak dowiedziałam się o ciąży to byłam przez 2 miesiące przerażona i szczęśliwa jednocześnie…
Heh to ja mam wrażenie, że Kuba od wszystkich odstaje 😅 czytanie poruszyłam po wpisie Totoro i pomyslalam, że takie sylaby mogłabym mu zacząć pokazywać, gdyby był oczywiście zainteresowany bo zna już prawie cały alfabet, ale nie planuje nauki czytania 😉
A jak u was z pisaniem? Bo u nas króluje litera T 😉 ale zatrzymał się na poziomie gdy miał fazę nauki liter przed trzecimi urodzinami, teraz wcale nie ćwiczy tylko to T.
Czasami mam wrażenie, że za mało z nim robię bo w sumie ciagle tylko klocki i auta, a w przedszkolu pewnie dzieci tyle się uczą 😉
Iggi oby po nowym roku już wszystko było dobrze 🙂
-
Edwarda właśnie się zaczyna 😁
Czeresniowa dziękuję za zrozumienie.
Hym w sumie nie wiem czy odstaje
Chyba ostatnio po prostu mniej z nim siedzę... Ale ostatnio jak uczyłam go dodawać i odejmować to w granicy 10 nawet mu wychodzi
Macie rację każde inne. Każde wyjątkowe 😍edwarda20, Kala lubią tę wiadomość