X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A ja zaczęłam 6 tydzień i się mega boję. Nie mam żadnych objawów:( tylko piersi bardziej jędrne. Coś tam delikatnego raz na jakiś czas w podbrzuszu. Zero mdlosci. Nie jestem spłaca ani zmęczona.
    Ciesz się, że nie masz mdlosci ;) ja od rana nie mogę nic jeść... a waga spada... :/

• Rene Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej:-)
    Krew oddana czekam na wyniki....

Agusia_pia, AJrin lubią tę wiadomość

202512317252.png

201804101670.png
  • Justa.Mayka Znajoma

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Chciałabym do Was dołączyć - wg bellybestfriend termin na 10.04.2018 <
    Wizytę mam 19.08 i już nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić czy wszystlo jest ok

Aliskaa, Ilona92, AJrin, Sassy, Rene lubią tę wiadomość

oar8s65gquxs27x1.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene wrote:
    hej:-)
    Krew oddana czekam na wyniki....
    A to pierwsza beta ?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa.Mayka wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    Chciałabym do Was dołączyć - wg bellybestfriend termin na 10.04.2018 <
    Wizytę mam 19.08 i już nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić czy wszystlo jest ok
    Witamy :) już dopisuję do listy :)

• Justa.Mayka Znajoma

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ogólnie się czujecie w tych pierwszych tygodniach? :)
    Ja póki co nie mam żadnych typowych objawów - odrzuciło mnie jedynie od kawy :)
    To sam początek, ale nie obraziłabym się jakby tak zostało :D

oar8s65gquxs27x1.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Jak za długo siedzę w jednym miejscu to też bolą mnie plecy.
    A na kiedy masz termin porodu?

Jeszcze nawet nie byłam na wizycie, dopiero za 2 tygodnie dr kazał mi przyjść :/

Aliskaa lubi tę wiadomość

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ogromnie gratuluje i zycze nudnych ciąż lutówka 2018 :)

Aliskaa, Justa.Mayka, Agusia_pia, Klarysa, Asiaa1201, Rene, darika, BitterSweetSymphony lubią tę wiadomość

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    M-yoko to M nic nie wie? O to fajowy prezent.
    Ja jestem na macierzynskim konczy mi sie we wrzesniu. Od pazdziernika mialam wracać żłobek już zorganizowany i opłacony. Bede wtedy zaczynac 2 trymest wiec sama nie wiem czy wracac na 3 miesiace do pracy czy nie :/ Ale chyba wrócę.

Z takich ciekawostek: Jeśli pracownica wraca z macierzyńskiego do pracy i nie miną 3 miesiące kiedy powstaje obowiazek wypłacania przez ZUS l4 bądź macierzyńskiego, to wypłata następuje na podstawie wcześniejszych obliczeń i składka jest taka sama. Jeśli przerwa jest dłuższa, to następuje nowe naliczenie podstawy. Czasami jest tak, że finansowo lepiej jest nie mieć dłuższej przerwy niż 3 miesiące. A trzeba jeszcze pamiętać, że pierwsze 33 dni L4 płaci pracodawca :)

M-yoko lubi tę wiadomość

• M-yoko Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    M-yoko to M nic nie wie? O to fajowy prezent.
    Ja jestem na macierzynskim konczy mi sie we wrzesniu. Od pazdziernika mialam wracać żłobek już zorganizowany i opłacony. Bede wtedy zaczynac 2 trymest wiec sama nie wiem czy wracac na 3 miesiace do pracy czy nie :/ Ale chyba wrócę.

nic a nic nie wie!
    i myślę że się nawet nie domyśla :) :) (chociaż dziwi się że szampan który mi kupił tydzień temu tak leży i leży w lodówce nieotwarty...)

nawet nie wiecie jak ciężko utrzymać tajemnice...ja wiem od tygodnia i specjalnie czekałam na ten dzień
    właśnie odebrałam od kuriera słodkie buciki-liski i czapeczke, dokupiłam jeszcze smoczek i malusie body + dwa testy ciążowe :) aaaaa już sie nie moge doczekać aż wrócimy z pracy na obiad hihihih

Aliskaa lubi tę wiadomość

w57vrjjg0c55ux7v.png
  • M-yoko Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    optymistkaaa wrote:
    Z takich ciekawostek: Jeśli pracownica wraca z macierzyńskiego do pracy i nie miną 3 miesiące kiedy powstaje obowiazek wypłacania przez ZUS l4 bądź macierzyńskiego, to wypłata następuje na podstawie wcześniejszych obliczeń i składka jest taka sama. Jeśli przerwa jest dłuższa, to następuje nowe naliczenie podstawy. Czasami jest tak, że finansowo lepiej jest nie mieć dłuższej przerwy niż 3 miesiące. A trzeba jeszcze pamiętać, że pierwsze 33 dni L4 płaci pracodawca :)

dokładnie, zgadzam się z optymistkaaa
    jakby co jestem księgową/kadrową jakbyście miały jakieś pytania - to piszcie, może będę mogła pomóc

Ilona92 lubi tę wiadomość

w57vrjjg0c55ux7v.png
  • milkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo to ja mam pytanko :)
    Jak wyglada sprawa zajścia w ciąże podczas l4 związanego z inna choroba.
    Obecnie wskazania do l4 ciążowego. Czy muszę wrócić do pracy chociaz na 1 dzień aby zwolnienia nie były zsumowane ?

atdci09kpce1t64c.png
  • M-yoko Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milkaa wrote:
    Oooo to ja mam pytanko :)
    Jak wyglada sprawa zajścia w ciąże podczas l4 związanego z inna choroba.
    Obecnie wskazania do l4 ciążowego. Czy muszę wrócić do pracy chociaz na 1 dzień aby zwolnienia nie były zsumowane ?

dzień przerwy nie ma znaczenia.

jeśli w sumie choroba i ciąża nie przekroczą 182 dni w roku to nie wyczerpiesz okresu do zasiłku chorobowego, więc się o nic nie musisz martwić.

jeśli przekroczą to trzeba wystosować pismo (robi to pracodawca) do ZUS - jak podejdą do tematu, czy choroba + ciąża to ten sam okres chorobowy czy jednak inny bo choroba to choroba (okres zasiłkowy 182 dni w roku) a ciąża to ciąża (270 dni)

tu są artykuły do poczytania:
    http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/746814,Jak-ustalic-okres-zasilkowy-dla-pracownicy-w-ciazy.html

http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/671276,Okresy-choroby-w-czasie-ciazy-jeden-okres-zasilkowy.html

w57vrjjg0c55ux7v.png
  • milkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziękuje. Już rozmawiałam w ZUSIE jeśli będzie przerwa pomiędzy jednym a drugim nie ważne ile wynosząca będzie to naliczane jako osobne okresy zasiłkowe. I nie ma wetedy ryzyka i kłopotu z przekroczeniem ilości dni

atdci09kpce1t64c.png
  • Kasia 1805 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M-yoko wrote:
    dokładnie, zgadzam się z optymistkaaa
    jakby co jestem księgową/kadrową jakbyście miały jakieś pytania - to piszcie, może będę mogła pomóc
    A czy ja też mogę O coś zapytać?
    Jestem na wychowawczym I jestem w ciąży, w piątek wybieram się do pracy aby złożyć podanie o przerwaniu wychowawczego, wiem że należy zawiadomić zakład pracy 30 dni wcześniej, ale mam nadzieję że wystarczy 20 bo urlop chcę przerwać od 01.09 i tego samego dnia złożyć zwolnienie od lekarza. I teraz pytanie - czy muszę wrócić do pracy przynajmniej na 1dzień?
    Bo czytałam artykuł jakiejś Pani prawnik i ona pisała, że to bzdura i że nie ma takiego przymusu wracania na przynajmniej jeden dzień. Czy to prawda?

1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wracam w poniedziałek do pracy. Będę pracowała do końca sierpnia. Odczuwam nudności i mega szybko się męczę co nie wróży dobrze w zwiazku z powrotem...

gannyx8dn8lwgffz.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropek sprzed 2 tyg.
    Co do pracy, to zajmuje się córką i nie mogę wziąć l4 (ani za bardzo liczyć na taryfę ulgową). Dobrze że teraz przez chwilę mąż jest w domu, bo nieraz jak ją noszę, to robi mi się strasznie słabo, więc w trochę mnie teraz odciąża. Sajgon będzie jak za 2 tyg wróci do pracy...

2gtoju9.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 14:15

Justa.Mayka, darika lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ciężko nadrobić zaległości tak dużo piszecie no ale przeczytałam!
    co do objawów ja w sikam dużo, chce mi się dużo pić, szybko się męczę i chyba tyle! nie mam mdłości, ale myślę że wszystko przede mną. fasolka ma ok 3 tyg dopiero ;)

co do badań zrobiłam sama aby mieć z czym iść do gin i sprawdzam czy fasolka rośnie bo miałam ciążę biochemiczną w maju i dlatego robiłam progesteron, zresztą biorę dupka i nie wiem czy lekarz będzie kazał brać mi dalej czy odstawić.

co do pracy ja też pracuję przed komputerem po 8 godz, do tego dojeżdżam 70 km dziennie autem, nie wiem do kiedy będę pracować. sierpień na pewno i wrzesień a czy w październiku? w listopadzie moja firma się przenosi na drugi koniec miasta i do nowej siedziby już jeździć nie chcę. więc na pewno na l4 pójdę na koniec października a czy wcześniej? nie wiem. zależy jak się będę czuła.

16 sierpnia mam wizytę i pochwalę się kropkiem :)

Sassy, Ilona92 lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Justa.Mayka Znajoma

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pracy dojeżdżam 100 km i to pociągiem i niestety ale taki mam rozkład że jestem w pracy na 8 a musze być tu do 17... niestety nie mogą mi zmienić godzin, bo już pytałam jakiś czas temu.. strasznie jestem przemęczona i nie wiem jak długo dam radę... wydaje mi się, że teraz moje zmęczenie się jeszcze bardziej nasiliło..

oar8s65gquxs27x1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już w drodze powrotnej do domu...

‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ