X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    A ja zaczęłam 6 tydzień i się mega boję. Nie mam żadnych objawów:( tylko piersi bardziej jędrne. Coś tam delikatnego raz na jakiś czas w podbrzuszu. Zero mdlosci. Nie jestem spłaca ani zmęczona.
    Ciesz się, że nie masz mdlosci ;) ja od rana nie mogę nic jeść... a waga spada... :/

• Rene Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej:-)
    Krew oddana czekam na wyniki....

Agusia_pia, AJrin lubią tę wiadomość

Patryk
    17u9anlieh0fpken.png
  • Justa.Mayka Znajoma

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Chciałabym do Was dołączyć - wg bellybestfriend termin na 10.04.2018 <
    Wizytę mam 19.08 i już nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić czy wszystlo jest ok

Aliskaa, Ilona92, AJrin, Sassy, Rene lubią tę wiadomość

oar8s65gquxs27x1.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene wrote:
    hej:-)
    Krew oddana czekam na wyniki....
    A to pierwsza beta ?

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa.Mayka wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    Chciałabym do Was dołączyć - wg bellybestfriend termin na 10.04.2018 <
    Wizytę mam 19.08 i już nie mogę się doczekać, żeby sprawdzić czy wszystlo jest ok
    Witamy :) już dopisuję do listy :)

• Justa.Mayka Znajoma

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ogólnie się czujecie w tych pierwszych tygodniach? :)
    Ja póki co nie mam żadnych typowych objawów - odrzuciło mnie jedynie od kawy :)
    To sam początek, ale nie obraziłabym się jakby tak zostało :D

oar8s65gquxs27x1.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Jak za długo siedzę w jednym miejscu to też bolą mnie plecy.
    A na kiedy masz termin porodu?

Jeszcze nawet nie byłam na wizycie, dopiero za 2 tygodnie dr kazał mi przyjść :/

Aliskaa lubi tę wiadomość

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ogromnie gratuluje i zycze nudnych ciąż lutówka 2018 :)

Aliskaa, Justa.Mayka, Agusia_pia, Klarysa, Asiaa1201, Rene, darika, BitterSweetSymphony lubią tę wiadomość

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    M-yoko to M nic nie wie? O to fajowy prezent.
    Ja jestem na macierzynskim konczy mi sie we wrzesniu. Od pazdziernika mialam wracać żłobek już zorganizowany i opłacony. Bede wtedy zaczynac 2 trymest wiec sama nie wiem czy wracac na 3 miesiace do pracy czy nie :/ Ale chyba wrócę.

Z takich ciekawostek: Jeśli pracownica wraca z macierzyńskiego do pracy i nie miną 3 miesiące kiedy powstaje obowiazek wypłacania przez ZUS l4 bądź macierzyńskiego, to wypłata następuje na podstawie wcześniejszych obliczeń i składka jest taka sama. Jeśli przerwa jest dłuższa, to następuje nowe naliczenie podstawy. Czasami jest tak, że finansowo lepiej jest nie mieć dłuższej przerwy niż 3 miesiące. A trzeba jeszcze pamiętać, że pierwsze 33 dni L4 płaci pracodawca :)

M-yoko lubi tę wiadomość

• M-yoko Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    M-yoko to M nic nie wie? O to fajowy prezent.
    Ja jestem na macierzynskim konczy mi sie we wrzesniu. Od pazdziernika mialam wracać żłobek już zorganizowany i opłacony. Bede wtedy zaczynac 2 trymest wiec sama nie wiem czy wracac na 3 miesiace do pracy czy nie :/ Ale chyba wrócę.

nic a nic nie wie!
    i myślę że się nawet nie domyśla :) :) (chociaż dziwi się że szampan który mi kupił tydzień temu tak leży i leży w lodówce nieotwarty...)

nawet nie wiecie jak ciężko utrzymać tajemnice...ja wiem od tygodnia i specjalnie czekałam na ten dzień
    właśnie odebrałam od kuriera słodkie buciki-liski i czapeczke, dokupiłam jeszcze smoczek i malusie body + dwa testy ciążowe :) aaaaa już sie nie moge doczekać aż wrócimy z pracy na obiad hihihih

Aliskaa lubi tę wiadomość

w57vrjjg0c55ux7v.png
  • M-yoko Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    optymistkaaa wrote:
    Z takich ciekawostek: Jeśli pracownica wraca z macierzyńskiego do pracy i nie miną 3 miesiące kiedy powstaje obowiazek wypłacania przez ZUS l4 bądź macierzyńskiego, to wypłata następuje na podstawie wcześniejszych obliczeń i składka jest taka sama. Jeśli przerwa jest dłuższa, to następuje nowe naliczenie podstawy. Czasami jest tak, że finansowo lepiej jest nie mieć dłuższej przerwy niż 3 miesiące. A trzeba jeszcze pamiętać, że pierwsze 33 dni L4 płaci pracodawca :)

dokładnie, zgadzam się z optymistkaaa
    jakby co jestem księgową/kadrową jakbyście miały jakieś pytania - to piszcie, może będę mogła pomóc

Ilona92 lubi tę wiadomość

w57vrjjg0c55ux7v.png
  • milkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo to ja mam pytanko :)
    Jak wyglada sprawa zajścia w ciąże podczas l4 związanego z inna choroba.
    Obecnie wskazania do l4 ciążowego. Czy muszę wrócić do pracy chociaz na 1 dzień aby zwolnienia nie były zsumowane ?

atdci09kpce1t64c.png
  • M-yoko Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milkaa wrote:
    Oooo to ja mam pytanko :)
    Jak wyglada sprawa zajścia w ciąże podczas l4 związanego z inna choroba.
    Obecnie wskazania do l4 ciążowego. Czy muszę wrócić do pracy chociaz na 1 dzień aby zwolnienia nie były zsumowane ?

dzień przerwy nie ma znaczenia.

jeśli w sumie choroba i ciąża nie przekroczą 182 dni w roku to nie wyczerpiesz okresu do zasiłku chorobowego, więc się o nic nie musisz martwić.

jeśli przekroczą to trzeba wystosować pismo (robi to pracodawca) do ZUS - jak podejdą do tematu, czy choroba + ciąża to ten sam okres chorobowy czy jednak inny bo choroba to choroba (okres zasiłkowy 182 dni w roku) a ciąża to ciąża (270 dni)

tu są artykuły do poczytania:
    http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/746814,Jak-ustalic-okres-zasilkowy-dla-pracownicy-w-ciazy.html

http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/671276,Okresy-choroby-w-czasie-ciazy-jeden-okres-zasilkowy.html

w57vrjjg0c55ux7v.png
  • milkaa Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziękuje. Już rozmawiałam w ZUSIE jeśli będzie przerwa pomiędzy jednym a drugim nie ważne ile wynosząca będzie to naliczane jako osobne okresy zasiłkowe. I nie ma wetedy ryzyka i kłopotu z przekroczeniem ilości dni

atdci09kpce1t64c.png
  • Kasia 1805 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M-yoko wrote:
    dokładnie, zgadzam się z optymistkaaa
    jakby co jestem księgową/kadrową jakbyście miały jakieś pytania - to piszcie, może będę mogła pomóc
    A czy ja też mogę O coś zapytać?
    Jestem na wychowawczym I jestem w ciąży, w piątek wybieram się do pracy aby złożyć podanie o przerwaniu wychowawczego, wiem że należy zawiadomić zakład pracy 30 dni wcześniej, ale mam nadzieję że wystarczy 20 bo urlop chcę przerwać od 01.09 i tego samego dnia złożyć zwolnienie od lekarza. I teraz pytanie - czy muszę wrócić do pracy przynajmniej na 1dzień?
    Bo czytałam artykuł jakiejś Pani prawnik i ona pisała, że to bzdura i że nie ma takiego przymusu wracania na przynajmniej jeden dzień. Czy to prawda?

1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wracam w poniedziałek do pracy. Będę pracowała do końca sierpnia. Odczuwam nudności i mega szybko się męczę co nie wróży dobrze w zwiazku z powrotem...

gannyx8dn8lwgffz.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropek sprzed 2 tyg.
    Co do pracy, to zajmuje się córką i nie mogę wziąć l4 (ani za bardzo liczyć na taryfę ulgową). Dobrze że teraz przez chwilę mąż jest w domu, bo nieraz jak ją noszę, to robi mi się strasznie słabo, więc w trochę mnie teraz odciąża. Sajgon będzie jak za 2 tyg wróci do pracy...

2gtoju9.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 14:15

Justa.Mayka, darika lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ciężko nadrobić zaległości tak dużo piszecie no ale przeczytałam!
    co do objawów ja w sikam dużo, chce mi się dużo pić, szybko się męczę i chyba tyle! nie mam mdłości, ale myślę że wszystko przede mną. fasolka ma ok 3 tyg dopiero ;)

co do badań zrobiłam sama aby mieć z czym iść do gin i sprawdzam czy fasolka rośnie bo miałam ciążę biochemiczną w maju i dlatego robiłam progesteron, zresztą biorę dupka i nie wiem czy lekarz będzie kazał brać mi dalej czy odstawić.

co do pracy ja też pracuję przed komputerem po 8 godz, do tego dojeżdżam 70 km dziennie autem, nie wiem do kiedy będę pracować. sierpień na pewno i wrzesień a czy w październiku? w listopadzie moja firma się przenosi na drugi koniec miasta i do nowej siedziby już jeździć nie chcę. więc na pewno na l4 pójdę na koniec października a czy wcześniej? nie wiem. zależy jak się będę czuła.

16 sierpnia mam wizytę i pochwalę się kropkiem :)

Sassy, Ilona92 lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Justa.Mayka Znajoma

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pracy dojeżdżam 100 km i to pociągiem i niestety ale taki mam rozkład że jestem w pracy na 8 a musze być tu do 17... niestety nie mogą mi zmienić godzin, bo już pytałam jakiś czas temu.. strasznie jestem przemęczona i nie wiem jak długo dam radę... wydaje mi się, że teraz moje zmęczenie się jeszcze bardziej nasiliło..

oar8s65gquxs27x1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już w drodze powrotnej do domu...

‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ