X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assia wrote:
    To i ja się przedstawię. Mam 33 lata, to moja pierwsza ciąża - po 6 latach intensywnych starań. Niestety, zamiast się cieszyć, to chodzę cały czas podenerwowana, bo jestem panikarą. Martwię się tym, ze mój pęcherzyk miał wielkość tylko 0,46 cm w 6. tygodniu (dokładnie 5+4). Tak jakby był młodszy o ponad tydzień, a wiem dokładnie, kiedy była owulacja. Liczę, że to przez późniejsze zagnieżdżenie... Poza tym, poza leciutkim bólem piersi, nie mam żadnych objawów.

Na razie myśleliśmy tylko o imionach dla dziewczynki, Zosia lub Gabrysia. Dla chłopca nie mamy pomysłu :)

Właśnie jestem na wakacjach odchudzających ;) bo już wcześniej zapłaciłam, ale starm się oszczędzać. We wrześniu mamy zaplanowane wakacje w Chorwacji i tez mnie to martwi. Pytałam lekarza, czy faktycznie lot może zaszkodzić, to skwitował to tylko jednym słowem: bzdura.... :/ bez słowa uzasadnienia, wiec nie brzmiało dla mnie wiarygodnie.

Mam nadzieje, ze wszystkie nasze ciąże będą zdrowe i jak najmniej stresowe. I ze spotkam się z niektórymi z Was na porodówce ;)

a na kiedy masz termin porodu?

• Klarysa Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z lotu do Paryża zrezygnowaliśmy i to jeszcze zanim zaczęły się plamienia i bóle. Jeszcze jechać gdzieś bym się nie bała, ale lecieć... Ja osobiście sądzę, że to może zaszkodzić, dlatego bym się nie zdecydowała.

zi13vfxm35ee6ihu.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assia wrote:
    To i ja się przedstawię. Mam 33 lata, to moja pierwsza ciąża - po 6 latach intensywnych starań. Niestety, zamiast się cieszyć, to chodzę cały czas podenerwowana, bo jestem panikarą. Martwię się tym, ze mój pęcherzyk miał wielkość tylko 0,46 cm w 6. tygodniu (dokładnie 5+4). Tak jakby był młodszy o ponad tydzień, a wiem dokładnie, kiedy była owulacja. Liczę, że to przez późniejsze zagnieżdżenie... Poza tym, poza leciutkim bólem piersi, nie mam żadnych objawów.

Na razie myśleliśmy tylko o imionach dla dziewczynki, Zosia lub Gabrysia. Dla chłopca nie mamy pomysłu :)

Właśnie jestem na wakacjach odchudzających ;) bo już wcześniej zapłaciłam, ale starm się oszczędzać. We wrześniu mamy zaplanowane wakacje w Chorwacji i tez mnie to martwi. Pytałam lekarza, czy faktycznie lot może zaszkodzić, to skwitował to tylko jednym słowem: bzdura.... :/ bez słowa uzasadnienia, wiec nie brzmiało dla mnie wiarygodnie.

Mam nadzieje, ze wszystkie nasze ciąże będą zdrowe i jak najmniej stresowe. I ze spotkam się z niektórymi z Was na porodówce ;)
    Witaj :)

Miesiąc temu byłam na Krecie i w hotelu były kobiety w ciąży, w różnym stopniu zaawansowania :) Opalały się, korzystały z uroków wakacji. Głowa do góry!

assia lubi tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • PaniMigotka Debiutantka

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja odebrałam swoje wyniki i beta w 48h wzrosła z 101,7 do 223,8 więc chyba dzidzia się rozwija :)
    Powiedzcie mi proszę jaki macie Progesteron? Mi wyszło 23,96 to chyba mieści się w normie?
    Cieszę się że tsh też się obniżyło, we wrześniu miałam prawie 4 a teraz jest 1,45 :)
    Niech nasze dzidzie się rozwijają <3

Agusia_pia, Ilona92 lubią tę wiadomość

f2w3flw15vhu3ijm.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella a kiedy masz imieniny? ;)

Aliskaa no dokładnie z tym, że ja będę z dwójką. Nie wiem jak to przeżyję hehe :D Córka daje nam popalić.

Sarrra przed ICSI podpisywałam umowę, w której wyraźnie jest to wyjaśnione. Tak sobie po prostu zastrzegają. Chcą wiedzieć czy wszystko jest ok i czy wykonali dobrą robotę :P

assia witaj wśród nas :)
    Co do lotów słyszałam, że w I trymestrze lepiej nie latać. Oczywiście każdy robi jak chce ;)

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo. Byłam dziś u gina. Cytologia 1 grupa, szyjka bardzo dobra, "maciczka" - tak określił lekarz haha- tez w normie. Ocenił wyniki na bardzo dobre (hcg i progest.). Kazał mi się zapisać na usg za 2tyg, ale... oczywiście najbliższy termin.na 1.09 na drugim końcu Wawy i to o 21:00. Zapisałam się, ale i tak też pójdę wcześniej prywatnie... Dla chłopca mam już imię: Radek. A dla dziewczynki za dużo opcji na razie.

Aliskaa, Rene lubią tę wiadomość

gannyx8dn8lwgffz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaniMigotka wrote:
    Dziewczyny ja odebrałam swoje wyniki i beta w 48h wzrosła z 101,7 do 223,8 więc chyba dzidzia się rozwija :)
    Powiedzcie mi proszę jaki macie Progesteron? Mi wyszło 23,96 to chyba mieści się w normie?
    Cieszę się że tsh też się obniżyło, we wrześniu miałam prawie 4 a teraz jest 1,45 :)
    Niech nasze dzidzie się rozwijają <3

wynik super :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam witam mam już lapka i będę z wami już na bieżąco,Dziś byłam na zakupach chodzimy po sklepach i nagle zrobiło mi się niedobrze i zemdliło mnie,musiałam szybko wyjść ze sklepu....

Agusia_pia lubi tę wiadomość

preg.png
    201804101670.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula27 wrote:
    Hejo. Byłam dziś u gina. Cytologia 1 grupa, szyjka bardzo dobra, "maciczka" - tak określił lekarz haha- tez w normie. Ocenił wyniki na bardzo dobre (hcg i progest.). Kazał mi się zapisać na usg za 2tyg, ale... oczywiście najbliższy termin.na 1.09 na drugim końcu Wawy i to o 21:00. Zapisałam się, ale i tak też pójdę wcześniej prywatnie... Dla chłopca mam już imię: Radek. A dla dziewczynki za dużo opcji na razie.
    to dobra wiadomość oby tak dalej:-)Ja już mam wybrane imię dla dziewczynki dla chłopca jeszcze nie

preg.png
    201804101670.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assia wrote:

Witaj :) u mnie 4w5d pecherzyk był 0,91x0,55 głowa do gory!

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja się właśnie pakuje, bo jutro powrót do domu...

• Sassy Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiele z Was podaje wynik progesteronu, mi lekarz nie zlecił jeszcze badania. Jest to rutynowe badanie wraz z beta hcg czy są jakieś dodatkowe wskazania?

Jeśli chodzi o wybór ginekologa, to ja nie mam zbyt dużego pola manewru. Mam od kilku lat wykupiony pakiet w Medicover, więc zamierzam z niego korzystać również podczas ciąży. Teraz wszyscy ginekolodzy są na urlopie i ciężko się umówić, wzięłam tego, który był dostępny :D

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • assia Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    a na kiedy masz termin porodu?

Aliska nie wiem, bo nie miałam jeszcze normalnej wizyty, tylko Usg. Według kalkulatora - 5.04, licząc od owulacji. Ale mój pęcherzyk jest malutki, wiec pewnie z tydzień później.

Ilonka, sama widzisz, ze u Ciebie już tydzień wcześniej był duzo większy. Bardzo mnie to martwi. Teraz muszę czekać na Usg do 17.08.

Aliskaa lubi tę wiadomość

0d1y90bv78miqftl.png
  • assia Przyjaciółka

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Jeśli chodzi o wybór ginekologa, to ja nie mam zbyt dużego pola manewru. Mam od kilku lat wykupiony pakiet w Medicover, więc zamierzam z niego korzystać również podczas ciąży. Teraz wszyscy ginekolodzy są na urlopie i ciężko się umówić, wzięłam tego, który był dostępny :D

A ja Ci zazdroszczę tego Medicovera. Sama mam Lux med i moim zdaniem nie ma porównania. Medicover ma więcej dobrych lekarzy i o wiele lepsze przychodnie. Maja nawet szpital położniczy, w którym można prywatnie rodzic w doskonałych warunkach, tylko to już nie jest w ramach pakietu.

Sassy lubi tę wiadomość

0d1y90bv78miqftl.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja na pierwszym usg widziałam pęcherzyk, w przyszłym tygodniu liczę na bijące serduszko. Miewam bóle, skurcze - jak na okres, wieczorami czasami nawet dość silne, tak po 5-10 min kilka razy się zdarzyły. Lekarz mnie uspokoił, że to jest efekt napinania mięśni i silnie przekrwionej macicy. Też się wybieram do drugiego lekarza na NFZ. Liczę na skierowania na badania, szczególnie, że na wrzesień zapisałam się na usg genetyczne i dodatkowe badania prenatalne na NFZ. Cieszę się, gdyż wstępnie był to termin prywatny (Centrum Badań Prenatalnych w Poznaniu), ale bardzo miła Pani obiecała mi, że jak dostaną nowy limit punktów, to mnie przepisze - no i się udało :) Będę do przodu o prawie 400zł. Chłopiec - Adaś, dziewczynka - Jadwiga (po mojej mamie). Pozdrawiam nowe dziewczyny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2017, 20:06

Sassy lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assia wrote:
    Aliska nie wiem, bo nie miałam jeszcze normalnej wizyty, tylko Usg. Według kalkulatora - 5.04, licząc od owulacji. Ale mój pęcherzyk jest malutki, wiec pewnie z tydzień później.

Ilonka, sama widzisz, ze u Ciebie już tydzień wcześniej był duzo większy. Bardzo mnie to martwi. Teraz muszę czekać na Usg do 17.08.

to teraz zapiszę na 5.04, a później najwyżej zmienię ;)

• PaniMigotka Debiutantka

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Wiele z Was podaje wynik progesteronu, mi lekarz nie zlecił jeszcze badania. Jest to rutynowe badanie wraz z beta hcg czy są jakieś dodatkowe wskazania?

Ja sama zrobilam dla własnego spokoju, żeby sprawdzić czy nie jest za niski :)

Sassy lubi tę wiadomość

f2w3flw15vhu3ijm.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo sama robiłam proga. Będę go powtarzać co tydzień.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    assia wrote:

Kochana prawidłowo to powinien byc juz 6 tydzień, ale owulacje miałam ok 20-22 dc wiec wszystko tez mi sie przesunęło . Ja usg mam na 16 także prawie tak samo . Jestem dobrych mysli !
    Co do progesteronu ja badam bo miałam problemy z owulacja i lekarz chce wszystko kontrolować by ciąża miała z czego żyć i jesc :)

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musiałam badać progesteron bo miałam cykl sztuczny i przyjmuję duphaston i luteinę. Trzeba było sprawdzić ich receptywność, a właściwie luteiny bo duphaston nie wychodzi w wynikach krwi.

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ