X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę, że z wodą nie mam problemu, dwie butelki dziennie to standard, czasem jakaś herbata, generalnie soków i innych takich nie mamy w domu. Przed ciążą piłam dużo zielonej herbaty, ale jako że teraz nie wolno, to nie piję, na szczęście z wodą jest ok :)

Z jedzeniem u nas też tak jest, że w 80% zdrowo, w 20% hulaj dusza. Chociaż nawet te odstępstwa są domowe - dużo piekę, domowe frytki itp więc nie czuję, że grzeszę :D Po wadze też jakoś nie widać, po ciuchach też nie, jak patrzę na wasze brzuszkowe zdjęcia to się czuję jakbym pomyliła grupy na forum, powinnam być w jakichś majówkach-czerwcówkach ;) Ale może to też zasługa tej wody i dużej ilości ruchu - nie mamy auta, więc bardzo dużo chodzę, codziennie ćwiczę jogę rano i wieczorem i staram się ruszać :)

Totoro właśnie miałam Cię podpytać (bo pisałaś chyba, że jesteś trenerem?) czy znasz jakieś fajne zestawy domowych ćwiczeń na czas ciąży na YT?

mjvy9vvjacooymry.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra- twarde bylo ale nie tak jak kamień. Trochę mniej. Ja dzisiaj mam nerwowy dzień i dużo stresu i boli podbrzusze. Wiem ze nie powinnam się stresować ale łatwiej powiedzieć niż zrobić. A nic na nerwy dla ciężarnych nie ma.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Probowalam cytrusow w wodzie niegazowanej, cytryne i pomarancze. Cytryna pomagala, ale odechcialo mi sie pic. Teraz gazowana bardziej mi wchodzi.

Edwarda biore euthyrox a w trakcie sniadania MamaDHA. Zastanawiam sie, czy moze to nie od witamin,ale biore je od jakiegod 5 czy 6 tygodnia. Tak sobie tlumacze ze to ten 12 tydzien jest ciezki,bo wtedy chyba poziom hormonow jest najwyzszy prawda?po 12 spada powoli

Wlasnie ja tez rano euthyrox z 1 lykiem wody. Na poczatku tez bralam zestaw witamin rano (te same co przed ciaza przez pol roku), ale ginekolog powiedziala, ze moje mdlosci i wymioty moga wlasne one potegowac, a szczegolne DHA. Zaczelam brac wieczorem (okolo 9tyg) i odpukac przestalam wymiotowac, tylko czasami mnie zamdli, a najczesniej przed snem jak juz leze w lozku. Sprobuj moze?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:
    Ja się cieszę, że z wodą nie mam problemu, dwie butelki dziennie to standard, czasem jakaś herbata, generalnie soków i innych takich nie mamy w domu. Przed ciążą piłam dużo zielonej herbaty, ale jako że teraz nie wolno, to nie piję, na szczęście z wodą jest ok :)

Z jedzeniem u nas też tak jest, że w 80% zdrowo, w 20% hulaj dusza. Chociaż nawet te odstępstwa są domowe - dużo piekę, domowe frytki itp więc nie czuję, że grzeszę :D Po wadze też jakoś nie widać, po ciuchach też nie, jak patrzę na wasze brzuszkowe zdjęcia to się czuję jakbym pomyliła grupy na forum, powinnam być w jakichś majówkach-czerwcówkach ;) Ale może to też zasługa tej wody i dużej ilości ruchu - nie mamy auta, więc bardzo dużo chodzę, codziennie ćwiczę jogę rano i wieczorem i staram się ruszać :)

Totoro właśnie miałam Cię podpytać (bo pisałaś chyba, że jesteś trenerem?) czy znasz jakieś fajne zestawy domowych ćwiczeń na czas ciąży na YT?

To tylko sie cieszyc, ze maly brzuszek, ze jestes nawodniona i masz ruch. Super! to najzdrowsze dla dzieciaczka. A domowe jedzenie mozna spokojnie ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Wlasnie ja tez rano euthyrox z 1 lykiem wody. Na poczatku tez bralam zestaw witamin rano (te same co przed ciaza przez pol roku), ale ginekolog powiedziala, ze moje mdlosci i wymioty moga wlasne one potegowac, a szczegolne DHA. Zaczelam brac wieczorem (okolo 9tyg) i odpukac przestalam wymiotowac, tylko czasami mnie zamdli, a najczesniej przed snem jak juz leze w lozku. Sprobuj moze?

Moje witaminki bierze sie dwa razy dziennie niestety :/ tez juz patrzylam, zeby moze zmienic na inne, ale ze wzgledu na zawartosc jodu chyba zostane, endokrynolog mowi, ze maja odpowiednia dawke. Zreszta ginekolog tez je poparla i boje sie na wlasna reke zmieniac, a wizyta u gina za miesiac, u endo za dwa. Zobacze co bedzie sie dzialo jak zaczne drugi trymestr, a to juz we wtorek :)

• Totoro Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa ja do tej pory robiłam raptem ten jedyny trening: https://www.youtube.com/watch?v=Uq6PDnL3Yj0

Jest taki "ogólny" na rozruch. Jedynie zastąpiłam wykroki w przód wykrokami w tył - mniej obciążają kolana. W trakcie treningu trzeba pilnować teętna, żeby nie było za wysokie:) Najłatwiej sprawdzić to mówiąć - jak możesz rozmawiać w trakcie treningu to jest ok, jak łapiesz zadyszkę to trzeba zwolnić:)

Sama przymierzałam się jeszcze do jakiegoś pilatesa ciążowego. Podobały mi się też treningi z serii fittapy, np.: https://www.youtube.com/watch?v=6lsT_W7p7Ps

Fajne są też ćwiczenia z piłką gimnastyczną:)

Sama jestem po szkoleniu fitness dla kobiet w ciąży, ale nie cierpię montować treningów dla siebie:D

Może popróbuję też z takimi wolniejszymi, wzmacniającymi, bo też brakuje mi ruchu...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Moje witaminki bierze sie dwa razy dziennie niestety :/ tez juz patrzylam, zeby moze zmienic na inne, ale ze wzgledu na zawartosc jodu chyba zostane, endokrynolog mowi, ze maja odpowiednia dawke. Zreszta ginekolog tez je poparla i boje sie na wlasna reke zmieniac, a wizyta u gina za miesiac, u endo za dwa. Zobacze co bedzie sie dzialo jak zaczne drugi trymestr, a to juz we wtorek :)
    Aha rozumiem :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poki co gazowana woda ale pamietam ze tak mialam i w 2 trymestrze już moglam pic niegazowana normalnie. Teraz pije z sokiem malinowym badz rozcienczam z jablkowym niewielkie ilości ale zmienia smakni daje rade.
    Ja w poprzedniej ciąży mialam duzy brzuch i dużo przytylam. Co do ruchu codziennie robie 8 kilometrow z malcen na spacerze do tego ganiam sie z nim i non stop laze na pieteo i spowrotem. To często sprawa genetyczna i metaboliczna. Ja poki co niby mam 3.5 kilo na plusie ale mi zawsze przed okresem 2 kilo wpada a po wypadalo a że byly 2 kreski to zaczęłam ciaze z plus 2 kilo.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Trudno:) musze przecierpieć na diecie do 4.11 :)
    Zero ziemniaków, makaronu, ryżu, chleba, mleka słodyczy zwłaszcza czekolady, poza tym wysypuje mnie bo grejpfrutach, ogórkach kiszonych.
    Co jem? jogurt, pieczywo wasa, jajka, warzywa, sok z marchwi i jabłek wyciśnięty przeze mnie, mięso, zupy krem warzywne, ciągła chęć na czekoladę ale sie nie poddaje :)
    Ale przecież możesz jeść makaron, tylko pełnoziarnisty. Ta dieta wcale nie jest taka bardzo restrykcyjna jak się wydaje. Dla mnie na trądzik najlepsze są kwasy i darsonval, ale w ciąży nie można. Przy trądziku różowatym zwróć uwagę na kosmetyki (jak najprostszy skład, bogate w wit c i rutynę, na zaczerwienienia dobra jest też sakura (wiśnia japońska), np Arkana ma całą serię dla wrażliwcôw, ze skłonnościami do trądziku różowatego. Ogranicz ostre przyprawy, zmiany temperatur i wszystko co podrażnia

Ilona92 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra,takie wybrzuszenie to ja mialam w trochę starszej ciąży jak maluch się wypinał,tu jednak trochę za wcześnie,tsk jak mówią dziewczyny,nospa i obserwacja,w razie w szpital.

• oli123 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja woda gazowana i soki wyciskane z marchewek i jabłek:) wcześniej wchodzil tylko sok grejpfrutowy, zaś po cytrusach mam mega nasilony trądzik stąd te jabłka i marchew

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Ale przecież możesz jeść makaron, tylko pełnoziarnisty. Ta dieta wcale nie jest taka bardzo restrykcyjna jak się wydaje. Dla mnie na trądzik najlepsze są kwasy i darsonval, ale w ciąży nie można. Przy trądziku różowatym zwróć uwagę na kosmetyki (jak najprostszy skład, bogate w wit c i rutynę, na zaczerwienienia dobra jest też sakura (wiśnia japońska), np Arkana ma całą serię dla wrażliwcôw, ze skłonnościami do trądziku różowatego. Ogranicz ostre przyprawy, zmiany temperatur i wszystko co podrażnia

Jem makaron pełnoziarnisty, jeśli chodzi o ryż to dziki i w małych i losciach oraz kasze kus kus, dermatolog poleciła żel do mycia twarzy avene, i bardzo pomaga złoto monojonowe - mgiełka

mhsvi09k63nasq33.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avene ma super kosmetyki, uzywalam przed ciazą serii przeciwzmarszczkowej.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan mi lekarka kazała brać euthyrox z rana, popić łykiem wody i przez pół godziny nic nie jeść ani nie pić. Ponoć tak najlepiej sie wchłania

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Acygan mi lekarka kazała brać euthyrox z rana, popić łykiem wody i przez pół godziny nic nie jeść ani nie pić. Ponoć tak najlepiej sie wchłania

Tak robie od lat :) aczkolwiek moj lekarz mowi,ze 20 minut wystarczy, dluzej nie czekam,a efekty zadowalajace :)

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jak jestem bardzo glodna to max 20 minut ;p A czasami jak nie chce mi sie wstac z lozka (mam go na szafce nocnej) to i godzine leze ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wodą nie mam problemu:) herbatę zielona dalej pije bo pytałam o to gin i mówiła że 1 lub dwie szklanki słabej nie zaszkodza :)
    Super macie te brzuszki:) już się nie mogę doczekać jak będę na takim etapie jak wy :)

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny też macie problem z rozwolnieniem w ciąży? Już drugi raz mnie chwyciło. Ostatnio trwało tydzień

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Dziewczyny też macie problem z rozwolnieniem w ciąży? Już drugi raz mnie chwyciło. Ostatnio trwało tydzień
    U mnie to raczej w druga strone dziala. Tak jak wczesniej codziennie rano sie wyproznialam to teraz z 2dni smialo moge chodzic.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 października 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:

U mnie wrecz przeciwnie, czasem i kilka dni nic. Dzis to az mnie brzuch boli troche z tego wszystkiego.

‹‹ 284 285 286 287 288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ