X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Więc aksamitna ma rację że nie mogą Ci zmniejszyć dnia pracy czy pensji z powodu ciąży, ale przy kompie tylko 4 godziny. Początkiem września u mnie w pracy była też o to afera że się nasz bhpowiec wczul w rolę obrońcy ciezarnych i mi przytahaczal ustawę cała :-)

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dniówka kobiety spodziewającej się dziecka i pracującej przy ekranie komputera nie będzie już skracana do czterech godzin.

Pracownica spodziewająca się dziecka ma mieć 15-minutową przerwę w każdej godzinie pracy przy ekranie komputera. Maksymalnie będzie mogła w ten sposób przepracować osiem godzin na dobę. Tak wynika z projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wykazu prac uciążliwych, niebezpiecznych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet w ciąży lub karmiących dziecko piersią.

Po wejściu w życie tych przepisów (1 maja 2017 r.) przestanie obowiązywać obecna zasada, zgodnie z którą ciężarna może przepracować przy monitorze maksymalnie cztery godziny na dobę.

edwarda20 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy

AJrin, edwarda20 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Amadeusza też znam :D Jeden znajomy moich rodziców jest śpiewakiem operowym i ma dwóch synów: Fryderyka i Amadeusza ;)

Mam znajomego muzyka, który ma synów Amadeusza i Fryderyka :)
    I znam jeszcze 3 innych Amadeuszów. W tym jeden 3letni chodzi do przedszkola z moja córeczka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Najbardziej oryginalne imiona z jakimi się w swoim życiu spotkałam to:

- Wespazjan
    - Dobrosław
    - Amadeusz
    - Maksymiliana
    - Noel - chłopiec
    - Ismena
    - Alojzy
    - Kalina
    - Alex, Axel i Alan- trzech braci ;)

aaa i jeszcze Egbert

Wespazjan i Egbert to dla mnie nowość ;) nie znałam takich imion.
    Za to Maksymilian wydaje się być bardzo popularnym imieniem. Maks, Maksiu sporo ich jest w wieku 0-40.

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iguska , nie Maksymilian, tylko Maksymiliana - ona - dziewczyna ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Iguska , nie Maksymilian, tylko Maksymiliana - ona - dziewczyna ;)
    Aaaaa ślepa jestem. To znam jedna pania ok. 60 tki.tak ta wersja jest rzadka ;)

• pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2017/0796

Tu macie źródło obowiązujących przepisów od 1 maja br. Wg nich ciągła praca kobiety w ciąży przy komputerze może trwać max 50 minut i potem musi być 10 minut przerwy :) i w sumie nie więcej niż 8 h na dobę z wliczonymi przerwami a to oznacza brak konieczności zmniejszania wymiaru czasu pracy. 4 godziny odeszły już w zapomnienie :)

Aksamitna, edwarda20 lubią tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczka co u Ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2017, 09:27

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Gosiaczek niestety to sa dwie strony medalu bo z jednej strony chcesz byc uczciwa, a z drugiej strony pamietaj ze przeleci Ci przed nosem troche pieniążków (100% na zwolnieniu i 80% na macierzynskim). Ja zaszlam w ciaze rowno 3 miesiace przed koncem umowy o prace i zrobilam to celowo w tym czasie z tym ze ja nie wiazalam juz planow z moim chamskim pracodawcą wiec postanowilam wycisnac umowe do konca i na prawde nie interesowalo mnie co on sobie pomysli...

A w ktorym jestes teraz tygodniu? Bo wiesz zawsze mozesz udac ze nie wiedzialas ze jestes w ciazy, bo normalnie miesiaczkowalas itd. Przeciez takie historie sie zdarzaja :) I spokojnie bys mogla popracowac te 4 miesiace...

W 13

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, raz lepiej raz gorzej, wróciłam do pracy ale się okazało że tylko na miesiąc bo dojazdy mnie wykańczają, więc od listopada wracam do pracy zdalnej :) moi szefowie okazali się naprawdę ok :) Maleństwo rośnie zdrowo, niestety mdłości mi nie przeszły do końca, rano i wieczorem dają czadu, ale ogólnie już lepiej jest :) staram się myśleć pozytywnie i mam nadzieję, że się wszystko jakoś poukłada:)

edwarda20 lubi tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • dreamnes Ekspertka

Wysłany: 14 października 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w 17tyg ;) dzisiaj nie moglam spać. Nie mam najmniejszej ochoty do pracy ale musze:/ w Anglii do 29tyg muszę pracować. A z checia bym porobiła inne rzeczy. Bole krzyża i pupy minęły a myslalam że nigdy nie odejdą. Za dwa dni spotkanie z położna moze sprawdzą serduszko.;)

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
  • JuicyB Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O u mnie też już 17 tydzień. Szybko ten czas mija. Bóle krzyża? Od 3 do 6:30 zero snu, bo mnie tak bolało. Chyba czas się przyzwyczaić.
    Dreamnes - a wiesz już jaka płeć?

age.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja umówiłam się z szefową na l4 od stycznia. Sama zasugerowała. A więc czekają mnie jeszcze ponad 2 miesiące pracy. No chyba, że poczuję że nie dam rady. Ostatnio co drugi dzień mam mocny ból głowy. Przed ciążą mi się to nie przytrafiało. No chyba, że z powodu kaca :p

Co do innych dolegliwości, ja również jestem z tych, które nie zwymiotowały ani razu. Co prawda mdliło mnie przez miesiąc, ale ani razu nie poderwałam się w stronę toalety. Wszystko mi smakowało.

Za to od wczoraj, produkty, które lubię dosłownie mi śmierdzą. Jajecznica jak ze starych jaj, ogórki jak kuweta :o No przysięgam, zjadłam na bezdechu, bo byłam głodna, ale nigdy nie czułam tak okropnych zapachów ze swojego śniadania haha

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek, odnośnie Twojego pytania o propozycję pracy- nie wyobrażam sobie sytuacji, aby przyjąć się nie mówiąc potencjalnemu pracodawcy o ciąży. Mi osobiście byłoby wstyd zatrudnić się po czym dostarczyć l4. No chyba,że chcesz pracować do porodu, ale tego nigdy nie można sobie do końca założyć, bo różnie bywa z samopoczuciem. Oczywiście to tylko moje zdanie.

JuicyB, monroe lubią tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy podziwiam - nie dałabym chyba rady tak długo pracować. Niby drugi trymestr lepszy, ale mnie dobiłyby raczej dojazdy zimową porą. A po 2 przyzwyczaiłam się już do odpoczynku - myślałam, że przy mojej ciągłej aktywności trudniej mi to przyjdzie :)

Dzisiaj planuje się udać na poszukiwania kurtki ciążowej, a że niedaleko jest sklep z wózkami to myślałam o tym, żeby tam też wpaść i zrobić rozeznanie, czy są jakieś warte uwagi ;)

Sassy, Rene lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też myślałam że będzie mi ciężko na l4 ale dwa tyg już zleciały szybko :) ja dziś umyłam okna, zamówiłam na allegro zasłony :) już będę miała posprzątane na zimę. od razu uprzedzę że mam niski pokój, małe okna i mycie to była chwila ;) a czuję się dobrze :)
    dziś zaczynamy 15 tc :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    ja też myślałam że będzie mi ciężko na l4 ale dwa tyg już zleciały szybko :) ja dziś umyłam okna, zamówiłam na allegro zasłony :) już będę miała posprzątane na zimę. od razu uprzedzę że mam niski pokój, małe okna i mycie to była chwila ;) a czuję się dobrze :)
    dziś zaczynamy 15 tc :)
    Ja też ostatnio mylam okna i moje okna są dość duże ale ja używam do tego Karchera (jakby ktoś się zastanawiał nad kupnem to polecam!) i też zajęło mi to chwilę :-).
    Ja jutro zaczynam 15 tc :-). Ale to zleciało... Zanim się obejrzymy to już połowa będzie za nami :-).
    A w poniedziałek wizytuje i znów zobaczę moja Kruszynke! Już nie mogę się doczekać :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszcze, tez bym chciala miec tyle energii, od rana leze w lozku z bolem glowy. Nawet sniadanie do lozka dostalam, ale malo co zjadlam. U mbie jak nie ma mdlosci, to jest bol glowy i na odwrot. Masakra jakas. Zaczynam miec dosyc tego samopoczucia.

• acygan Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Ja też ostatnio mylam okna i moje okna są dość duże ale ja używam do tego Karchera (jakby ktoś się zastanawiał nad kupnem to polecam!) i też zajęło mi to chwilę :-).
    Ja jutro zaczynam 15 tc :-). Ale to zleciało... Zanim się obejrzymy to już połowa będzie za nami :-).
    A w poniedziałek wizytuje i znów zobaczę moja Kruszynke! Już nie mogę się doczekać :-).

Jak sciagasz juz ta wode z okna, to nie zostaja Ci smugi? Mam wielki z tym problem,nie wiem jak prawidlowo to zebrac.

trycja lubi tę wiadomość

‹‹ 315 316 317 318 319 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ