X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • dreamnes Ekspertka

Wysłany: 14 października 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    A wg tego:
    https://pl.pinterest.com/pin/491877590526653465/sent/?sfo=1&sender=819444232107341039&invite_code=8841e1420b24420580049d32410a53b1
    Haha wyszlo chlopiec ;)

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wszystkim :) termin mam na 1.05 wiec w sumie moge tu tez dolaczyc jesli nie macie nic przeciwko :) Tak Was podczytywalam i akurat trafilam jak pisalyscie o pracy i L4. U mnie pod tym wzgledem sprawa jest skomplikowana i moze potrzebuje oceny kogos z zewnatrz...od stycznia tego roku zaczelam pracowac na umowe o prace, jakos w maju lub czerwcu dowiedziałam sie, ze szefowa (mialam z nia umowe, a nie z firma) zostala zwolniona i pracuje tylko do 31.08. Od poczatku zaznaczyla, ze nie zostawi nas (swoich pracownikow) na lodzie i szukala takiej pracy gdzie bedzie mogla z nami przejsc, ale ostatecznie w sierpniu okazalo sie, ze praca ta bylaby prawie 30km od mojego miejsca zamieszkania, nie mam auta wiec, a po za tym mialabym na 6 rano to juz wgl dojazd byl niemozliwy takze zrezygnowalam. O ciazy dowiedzialam sie 30sierpnia, ale byla jeszcze nie potwierdzona. Postanowilam przyjac sie u faceta, ktory dostal miejsce mojej bylej szefowej i pracuje tam do teraz.Tylko, ze po pierwsze mam umowe zlecenie, po drugie musze pracowac na nocki, caly czas na nogach, musze dzwigac itp A musze dodac, ze od 8 tygodnia dzidzius mnie nie oszczedza i codziennie rano (ostatnio tez po poludniu) wymiotuje...Mam obiecana umowe o prace w polowie listopada, ale naprawde juz nie wyrabiam...mam 188 godzin wpisane w grafik w tym miesiacu...I po prostu nie wiem czy czekac na ta umowe i meczyc sie dalej czy jak rozwiazac ta sytuacje :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2017, 20:55

edwarda20 lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Czesc wszystkim :) termin mam na 1.05 wiec w sumie moge tu tez dolaczyc jesli nie macie nic przeciwko :) Tak Was podczytywalam i akurat trafilam jak pisalyscie o pracy i L4. U mnie pod tym wzgledem sprawa jest skomplikowana i moze potrzebuje oceny kogos z zewnatrz...od stycznia tego roku zaczelam pracowac na umowe o prace, jakos w maju lub czerwcu dowiedziałam sie, ze szefowa (mialam z nia umowe, a nie z firma) zostala zwolniona i pracuje tylko do 31.08. Od poczatku zaznaczyla, ze nie zostawi nas (swoich pracownikow) na lodzie i szukala takiej pracy gdzie bedzie mogla z nami przejsc, ale ostatecznie w sierpniu okazalo sie, ze praca ta bylaby prawie 30km od mojego miejsca zamieszkania, nie mam auta wiec, a po za tym mialabym na 6 rano to juz wgl dojazd byl niemozliwy takze zrezygnowalam. O ciazy dowiedzialam sie 30sierpnia, ale byla jeszcze nie potwierdzona. Postanowilam przyjac sie u faceta, ktory dostal miejsce mojej bylej szefowej i pracuje tam do teraz.Tylko, ze po pierwsze mam umowe zlecenie, po drugie musze pracowac na nocki, caly czas na nogach, musze dzwigac itp A musze dodac, ze od 8 tygodnia dzidzius mnie nie oszczedza i codziennie rano (ostatnio tez po poludniu) wymiotuje...Mam obiecana umowe o prace w polowie listopada, ale naprawde juz nie wyrabiam...mam 188 godzin wpisane w grafik w tym miesiacu...I po prostu nie wiem czy czekac na ta umowe i meczyc sie dalej czy jak rozwiazac ta sytuacje :(

Witamy i zapraszamy.

Co do Twojej sytuacji: ciezka sprawa, a najgorsze i najbardziej niebezpieczny jest tryb Twojej pracy. Rozumiem, że nie masz wyjścia i z czegos trzeba zyc... Rozumiem, że szef nie wie o Twojej ciązy bo na pewno by Cię zwolnil...? Jedyne co przychodzi mi do glowy, to zlozenie zawiadomienia do pip, zeby uznali te umowe zlecenie jako umowe o pracę bo z tego co czytam ta umowa ma wszelkie znamiona umowy o prace: wykonywana jest w 1 miejscu, o stalych porach, jest grafik, te same obowiazki. To oczywiscie jest posunieciem z grubej rury, ale gdyby Ci uznali to dostalabys to co się nalezy, l4, macierzynski + byc moze odszkodowanie za pracę w warunkach, w ktorych nie powinnas. Nie mam pojecia co innego doradzic niestety.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    A masz Rennie? Mi czasami pomaga jak mi ciezko na zoladku...

nic nie mam takiego. wypiłam herbatę słabą z cytryną i jakoś powoli jest lżej, powoli się trawi.
    jutro mam rodzinny obiad i będzie góra jedzenia, obym mogła chociaż popróbować smakołyków

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda20 Nie wie o ciazy bo na 90% by mnie zwolnil. On potrzebuje ludzi, ktorzy za przeproszeniem beda zapier****, a ja bede dla niego kula u nogi...Brakuje mu pracownikow, a ich nie szanuje :/ To o czym piszesz jest chyba jedyna opcja, ale to tez pewnie potrwa wszystko..Mysle jeszcze o mniej uczciwym sposobie, ale nawet balabym sie chyba czegos takiego..Tzn zeby zatrudnic sie u znajomego tylko po to zeby dostac to l4, ale z tego pewnie moga byc niezle problemy :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    To zależy też od twojego podejścia, ja mam prace biurową w budżetówce, ale straciłam dwie ciąże, o Lilkę starałam się dwa lata i mała jest poczęta drogą in vitro, za dużo mnie to kosztowało nerwów, zdrowia i pieniędzy by teraz (pomijając krwiaka) poprzez 30 km dojazdy w jedną stronę ją stracić...
    Z drugiej strony rozumiem, że kasa jest Ci potrzebna...

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy takie zatrudnienie jest mega kontrolowane, ZUS idzie do sądu i są urządzane przesłuchania Ciebie, współpracowników i pracodawcy, wszyscy są przepytywani m.in. o zakres wykonywanych przez Ciebie czynności...

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Edwarda20 Nie wie o ciazy bo na 90% by mnie zwolnil. On potrzebuje ludzi, ktorzy za przeproszeniem beda zapier****, a ja bede dla niego kula u nogi...Brakuje mu pracownikow, a ich nie szanuje :/ To o czym piszesz jest chyba jedyna opcja, ale to tez pewnie potrwa wszystko..Mysle jeszcze o mniej uczciwym sposobie, ale nawet balabym sie chyba czegos takiego..Tzn zeby zatrudnic sie u znajomego tylko po to zeby dostac to l4, ale z tego pewnie moga byc niezle problemy :/
    Katy to by chyba obecnie nie przeszło bo moi znajomi tez zatrudnili swoją kolezanke w ciazy, dali jej dosyc ladna pensje, ona zaraz dala L4 i koledzy szybko mieli kontrole i dostali ponad 20tys kary...

• Katy Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tego sie obawiam, ze tylko problemy z tego wyjda :/ z drugiej strony prawie od poczatku ciazy mam ciagle jakies stresy i boje sie, ze cos bedzie nie tak jak jeszcze bede sie przemeczac...To nie tak, ze jak sie nie uda to zostane bez grosza bo moj chlopak pracuje, ale nie wiem czy wyrobi na tyle zebysmy w trojke zyli na jakims normalnym poziomie tzn po prostu nie martwili sie, ze na cos nam braknie...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Katy to by chyba obecnie nie przeszło bo moi znajomi tez zatrudnili swoją kolezanke w ciazy, dali jej dosyc ladna pensje, ona zaraz dala L4 i koledzy szybko mieli kontrole i dostali ponad 20tys kary...
    Wymiksowali się jakoś z tej kary?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2017, 06:56

3i49uay3vn9a2peg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze dziewczyny mowia, ze zus kontroluje takie przypadki.

Moze przez okres ciazy rodzice Wam pomoga? a potem dostaniesz becikowe, kosiniakowe i 500+ jesli chlopak zarabia malo. Potem juz bedzie latwiej. Mysl teraz o dzieciatku, jak bardzo niebezpieczna jest Twoja praca. Mozesz bobasowi zrobic krzywde. I pomysl o rozwiazaniu o ktorym napisalam wczesniej. Wiadomo ze musialabys zostawic prace a sama sprawa troche by trwala. Jednakze pracownik jest chroniony i na pewno wygrasz.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zatrudnianie się u znajomego, żeby tylko iść na l4 to owszem- kiedyś to było bardzo praktykowane, bo ZUS raczej nie kontrolował. Teraz natomiast zdecydowanie odradzalabym taka opcje, bo słyszę, że jest mega dużo kontroli i mogłaby mieć firma problemy i ty...
    Ale nie wiem jak to wygląda, jeśli umowę miałaś do 30 sierpnia a już byłaś w ciąży ale o niej nie wiedziałaś... Bo wydaje mi się że w takim przypadku muszą odnowić Ci stosunek pracy do dnia porodu tylko musisz mieć zaświadczenie od lekarza, że w tym czasie byłaś już w ciąży. Być może się mylę, ale tak mi się coś obiło o uszy, musisz doczytać.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle ja ostatnio, tzn 2 dni temu poczułam coś dziwnego. Wczoraj się to powtórzyło. A mianowicie poczułam takie smyranie. Jakby ktoś mnie smyral po brzuchu tylko od środka. Ludze się, że to maleństwo :-P ale mam wrażenie, że to za wcześnie. Tylko, że to było naprawdę takie delikatne ale natychmiast zwróciłam na to uwagę, bo nigdy czegoś takiego nie czułam. Być może się mylę i to jelita, ale mam nadzieję, że jednak nie :-P.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    W ogóle ja ostatnio, tzn 2 dni temu poczułam coś dziwnego. Wczoraj się to powtórzyło. A mianowicie poczułam takie smyranie. Jakby ktoś mnie smyral po brzuchu tylko od środka. Ludze się, że to maleństwo :-P ale mam wrażenie, że to za wcześnie. Tylko, że to było naprawdę takie delikatne ale natychmiast zwróciłam na to uwagę, bo nigdy czegoś takiego nie czułam. Być może się mylę i to jelita, ale mam nadzieję, że jednak nie :-P.
    Ja tez wczoraj poczulam cos takiego :D

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Ja tez wczoraj poczulam cos takiego :D
    Ja też w środę i choć towarzystwo mówi że to jelita bo za wczesnie to ja jednak czuje, że to mała bo w końcu wiem jak wygląda jeżdżenie po jelitach, czuje to od 30 lat ;D
    Pociesza mnie to bo wizyta dawno a najbliższa we wtorek ;)

3i49uay3vn9a2peg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Wymiksowali się jakoś z tej kary?
    Zaplacili... Ale juz nigdy nie zatrudnili po znajomosci zadnej kobiety w ciazy...

• Paatka Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnio problemy ze spaniem... w 1 trym. wystarczyło, że przyłożyłam poduszkę do głowy i spałam w sekundę. Teraz się wiercę i budze ciągle. To mi niewygodnie, to za ciepło, to za zimno... kombinacje niesamowite. Musze pomyśleć o rogalu do spania to może przynajmniej uśpie w jednej pozycji.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna mogli powiedzieć że nie wiedzieli o ciąży

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    musicie to przeczytać, ja padłam ze śmiechu:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5810266ce1ef.jpg

darika, edwarda20, justysbp lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Zaplacili... Ale juz nigdy nie zatrudnili po znajomosci zadnej kobiety w ciazy...
    Kurczę szkoda, że nie poszli do sądu... pieprz... ZUS

3i49uay3vn9a2peg.png
‹‹ 321 322 323 324 325 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ