Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Halina90 wrote:Cześć wszystkim
My właśnie po wizycie.
Potwierdziła się płeć- chłopczyk
Pozatym wszystko ok.
Na twardnienie brzucha lekarz mi powiedział że jeśli mi dokucza od siedzenia na zajęciach to mam się z ich zwolnićwięc nic konkretnego
Jedyne co, to przyczepił się do wagi - od ostatniej wizyty ok 3kgmimo że nie jem już aż tak dużo, a słodycze sporadycznie.
Mam nadzieję że potem przyrost będzie mniejszy.
Aha i muszę mierzyć 3 razy dziennie ciśnienie.... dziś było 145/75
U mnie w 15tc na wizycie miałam ciśnienie 138/80 a po 15 min 148/78. Położna kazała mi mierzyć przez tydz i w domu w granicach 114-117/75
Któraś z Was pytała o łóżeczko - planujemy kupić drewniane z szufladąprzez chwilę myślałam o dostawce, ale z tego co teraz wyczytałam to bardziej dla dzieci 0-6 mies. Więc nie na długo, chociaż jest poręczne.
Halina90 lubi tę wiadomość
-
ja też uważam że dostawka jest na krótko, jednak wolę łóżeczko. u nas i tak dzidzia pierwsze mc będzie w kolebusi spała w nocy
więc dostawka nie potrzebna.
co do łóżeczka to też chcemy z szufladą i z misiem na bokach
ja zacznę powoli zamawiać od następnej wizyty. jak się potwierdzi na 100% że chłopak, chociaż jak podglądał od dołu o raczej nie ma mowy o pomyłce ale jeszcze poczekam, zresztą w tym mc już dużo wydałam z wypłaty a chcę coś odłożyć więc teraz już zero zakupów, a w grudniu kupię rożek, kocyk, podusię i jakieś ubranka na 62 -
nick nieaktualny
-
My upatrzyliśmy sobie łóżeczko z szafką z przewijakiem:) Jest o tyle fajne, że potem można je przerobić na tapczanik a szafeczkę na małe biurko:) Jest stosunkowo drogie, ale myślę, że warte swojej ceny:)
https://atbmeble.pl/sklep/strefy-zycia/lozko-kompakt-marsylia/
-
casteam wrote:Dziewczyny czytalam w necie ze Octenisept tylko wtedy gdy cos sie dzieje z kikutkiem. Woda z mydlem powinna wystarczyc
Acygan dzieki za listedzieki niej dopisalam kilka do swojej
A masz moze coś na swojej liście, czego u mnie brakuje?Też chętnie skorzystam
Totoro a nie lepiej by było kupić komodę jakąś większą np w Ikei? Zawsze taniej by wyszło. Ja biorę taką opcję pod uwagę, ale w moim przypadku te szafki przy łóżeczku byłyby po prostu niewystarczające
Znalazłam bardzo zadbany wózek za 400 zł, używany oczywiścieCzekam na odpowiedź od sprzedającej, może się uda kupić, ale się napaliłam na niego
Stwierdziliśmy z mężem, że jak trafi się coś ładnego to bierzemy i używany, bo wtedy pozwolimy sobie na dwa. Przydadzą się, bo nie będę musiała wnosić ciągle po schodach. A jak sie zepsuje używka za 400 zł to płakać nie będę, bo w sklepie też można trafić na lipny model.
-
acygan myślałam o tym, ale tu mnie jeszcze kusi opcja tapczanika i biurka - będzie w użyciu przez kilka lat:) W rodzinie jeden dzieciaczek miał podobne i sprawdziło się świetnie, tapczanik służył jeszcze w szkole podstawowej. Jedynie materac się zmieniało, wiadomo:)
-
nick nieaktualnyMi octeniseptem psikali w szpitalu po porodzie na nacinane krocze i kazali kupić do domu i psikac tym właśnie . 5 lat temu miałam inny zabieg w okolicach krocza i również tym psikali w szpitalu i w domu . Z resztą wydaje mi się że na ulotce była informacja , że jest właśnie do stosowania na rany otwarte .
-
nick nieaktualnyFakty ja po operacji kolana również stosowałam octenisept na ranę. A co to przemywania pępka czytałam że najlepiej woda z mydłem, wtedy najszybciej się goi. I w żadnym wypadku alkohol, bo to podobno stary babciny sposób, i wydłuża gojenie a nie skraca. Ale ile ludzi tyle opinii.
-
Ja mam wizytę w poniedziałek. Dwa dni temu robiłam morfologie i mocz i akurat wyniki mają być na poniedziałek. Mam stresa bo nie czuje jeszcze ruchów dziecka. Wiem ze mam jeszcze czas bo to dopiero 16t1d ale mimo tego taki stresik jest czy z dzieckiem wszytsko okStarania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
-
Gosiczek wrote:Ja mam wizytę w poniedziałek. Dwa dni temu robiłam morfologie i mocz i akurat wyniki mają być na poniedziałek. Mam stresa bo nie czuje jeszcze ruchów dziecka. Wiem ze mam jeszcze czas bo to dopiero 16t1d ale mimo tego taki stresik jest czy z dzieckiem wszytsko ok
U mnie 16+2 i też zupełnie nic nie czuję, nie martwię się tym na razieMamy jeszcze czas spokojnie
Totoro to jeśli tak, to jak najbardziej
Agusia chyba mamy podobne gustaedwarda20, Totoro lubią tę wiadomość
-
edwarda20 wrote:Ksiazkowo pierwsze ruchy w 1 ciąży powinno sie czuć po 20tc. Nie rozumiem skąd panika.
Panika nie jest o brak ruchów. Tylko o to czy z dzieckiem ok bo jednak jak sie te ruchy czuje to wiadomo chociaż że maleństwo żyje. A u mnie w rodzinie było kilka poronień i cały czas gdzieś we mnie siedzi tej strachStarania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna -
edwarda20 wrote:Ksiazkowo pierwsze ruchy w 1 ciąży powinno sie czuć po 20tc. Nie rozumiem skąd panika.
Z tego co czytałam, to jednak większość kobiet odczuwa już przed 20, a że to pierwsza ciąża, to trochę się nakręcamy, normalkaJa doskonale rozumiem, choć sama jeszcze się nie martwię
-
Gosiczek wrote:Panika nie jest o brak ruchów. Tylko o to czy z dzieckiem ok bo jednak jak sie te ruchy czuje to wiadomo chociaż że maleństwo żyje. A u mnie w rodzinie było kilka poronień i cały czas gdzieś we mnie siedzi tej strach
). Ja mam 18t3d i dopiero od tamtego tygodnia tak naprawde czuje wyraźne ruchy i wiem, że to na pewno to. Wcześniej czułam tylko jakieś laskotanie, smyranie i to nie codziennie. Więc nie byłam pewna. Dopiero jak zaczęłam czuć stukniecia i pukniecia, a do tego zobaczyłam, że brzuch mi się unosi w tym miejscu to byłam pewna,że to ruchy. Też byłam trochę niespokojna bo martwiłam się, co z malenstwemyale okazało się że wszystko w porządku - u Ciebie też tak będzie
. Połóż się wieczorem wygodnie ale tak, żeby widzieć brzuch. I obserwuj. Może zobaczysz że coś podskoczylo i jednocześnie to poczujesz. Ja tak zaobserwowałam pierwszy raz
. A teraz córa codziennie, kilka razy na dzień daje o sobie znać
.
Swoją drogą to jestem bardzo nieksiazkowym przypadkiem.
Andzia123 lubi tę wiadomość
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
edwarda20 wrote:Acygan nie możesz miec pewności ze dziewczyny sobie nie wkręcają :p Pierwsze ruchy takiego maleństwa można łatwo pomylic z jelitami np.
.
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
darika wrote:Nie martw się, na pewno wszystko jest w porządku (tak, tak wiem - łatwo się mówi
). Ja mam 18t3d i dopiero od tamtego tygodnia tak naprawde czuje wyraźne ruchy i wiem, że to na pewno to. Wcześniej czułam tylko jakieś laskotanie, smyranie i to nie codziennie. Więc nie byłam pewna. Dopiero jak zaczęłam czuć stukniecia i pukniecia, a do tego zobaczyłam, że brzuch mi się unosi w tym miejscu to byłam pewna,że to ruchy. Też byłam trochę niespokojna bo martwiłam się, co z malenstwemyale okazało się że wszystko w porządku - u Ciebie też tak będzie
. Połóż się wieczorem wygodnie ale tak, żeby widzieć brzuch. I obserwuj. Może zobaczysz że coś podskoczylo i jednocześnie to poczujesz. Ja tak zaobserwowałam pierwszy raz
. A teraz córa codziennie, kilka razy na dzień daje o sobie znać
.
Swoją drogą to jestem bardzo nieksiazkowym przypadkiem.
wczesniej czułam jakieś smyrania, ale od soboty czuje dokladnie jak sie rusza i jak kopie
nawet widac jak brzuch sie rusza juz
takze dajcie sobie czas dziewczyny
darika, Aga78 lubią tę wiadomość
07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyU mnie bliźniaki 16+4 i zero ruchów. Na szczęście detektor sie sprawdza, i leżenie na kołkach. Dzieci powędrowały pod pępek, brzuch sie nie spina. No i tak szyjka mam nadzieję trochę się wydłuży.
Co do zakupów w smyk.com jest promocja 50% na pościel i rzeczy do.kąpieli.