Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
no ja kupiłam body 2 szt na 1 mc i 5 szt na 3 mc i te na 3 mc są mniejsze niż na 1 mc
więc nie wiem jak to się ma jedno do drugiego ehh no ale kupię właśnie większe a jak będzie trzeba dokupię mniejsze, wolę w tą stronę bo do większych dorośnie a w za małe nie ubiorę. a z tym jak to jedna z nas napisała nie ma teraz problemu więc się nie martwię,
uświadamiam sobie że za jakieś dwa tyg muszę kupić większe bluzki bo w te już na styk a miałam luźniejsze. brzuszek już 7 cm urósł więc sporo. -
Cześć wszystkim
My właśnie po wizycie.
Potwierdziła się płeć- chłopczyk
Pozatym wszystko ok.
Na twardnienie brzucha lekarz mi powiedział że jeśli mi dokucza od siedzenia na zajęciach to mam się z ich zwolnićwięc nic konkretnego
Jedyne co, to przyczepił się do wagi - od ostatniej wizyty ok 3kgmimo że nie jem już aż tak dużo, a słodycze sporadycznie.
Mam nadzieję że potem przyrost będzie mniejszy.
Aha i muszę mierzyć 3 razy dziennie ciśnienie.... dziś było 145/75oli123, darika, tanith, patusia90, acygan, justysbp, Aliskaa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA ja dzisiaj zrobilam zakupy na allegro: butelki, przewijak, wkladki laktacyjne, podklady, majtki poporodowe, nakladki na sutki, laktator, pieluszki tetrowe i flanelowe. Wydalam 330zl z kurierem. Ale nakupowalam mnostwo rzeczy. Zostaly jeszcze te typowo higieniczne dla bobasa i tez bede zamawiala online
oli123, darika, acygan, Tęskniąca lubią tę wiadomość
-
Ja jeszcze nie mam nic dla mojego maluszka, czekam na połówkowe które będą w połowie grudnia tak dla potwierdzenia płci, poza tym wydatki związane z weselem troche nas przerosły:) na szczescie sie zwrócilo! Rzeczy zamierzam kupować dopiero w Styczniu, imię dla chłopca Mikołaj
ciągle sie jeszcze zastanawiam czy nie okaże się dziewczynką, nie obraziłabym się
Maluszek Kopie! tak mocno że aż pare razy sie wytraszyłam, najbardziej aktywny jest miedzy 19-21, wtedy przykładam mu glosniczek do brzucha i puszczam muzykę dla kobiet w ciązy, reaguje na nią kilkoma kopniakami, teraz zastanawiamy się nad łóżeczkiem, nie wiem czy lepsze z dostawką czy zwykłe łóżeczko lub kołyska? Wy dziewczyny macie już wybrane łóżeczka? Podeślecie linki? buziaki!
Aliskaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja myślałam o łóżeczku dostawnym Next to me, ale chyba kupię trochę droższy wózek niż zakładałam więc z niego zrezygnuje, ale znalazłam na allegro sporo takich drewnianych o połowę tańszych.
Pozatym mamy pożyczyć od znajomych mała kołyske, i postawię ja w salonie -
Halina90 wrote:Ja myślałam o łóżeczku dostawnym Next to me, ale chyba kupię trochę droższy wózek niż zakładałam więc z niego zrezygnuje, ale znalazłam na allegro sporo takich drewnianych o połowę tańszych.
Pozatym mamy pożyczyć od znajomych mała kołyske, i postawię ja w salonie -
acygan wrote:Śliczne te ciuszki
Ja z różem jeszcze się wstrzymuję, dopóki nie usłyszę po raz drugi, że noszę małą księżniczkę
Wolę mieć pewność
Dziś mój lekarz na nfz troszkę mnie zaskoczył, bo się na mnie zdenerwował, to do niego niepodobne. Zapytał czy robiłam usg genetyczne, mówię, że nie, bo nie ma dla mnie to większego znaczenia, a później zapytałam o tą cytomegalię, to się zdenerwował, że usg to mało ważne, a na cytomegalii to mi zależy. Chyba trochę zrozumiał swój błąd, bo spuścił z tonu i dokładnie opowiedział na czym to polega, że tego i tak nie da się leczyć w ciąży, że możemy ewentualnie zrobić pod koniec ciąży jeśli będę chciała. Stwierdził, że skoro się naczytałam, to żebym mu wyjaśniła, dlaczego jest ważne i dlaczego mi na tym zależy. No musiałam trochę wybrnąć z sytuacji, bo nie powiem, że lekarz prywatny zlecił
Lista tych artykułów higienicznych (oczywiście to nie musi być wszystko, co potrzebne):
-alantan plus (zielony)
-octanisept do pępuszka
-patyczki do uszu (te dla dzieciaczków oczywiście)
-chusteczki nawilżane Velvet
-oilatum emulsja do kapieli (dodawana do wody, nawilża skórę) lub DERMEDIC BABY EMOLIENT LINUM OLEJEK DO KĄPIELI
Bratowa mówi, że używa tego do wody, żeby później już nie smarować całego
ciała balsamem.
-D-vitum wit. D 400 j.m.
-pianka atoperal baby
-Dermedic baby balsam do ciała (stosowała głównie na trądzik niemowlęcy)
-syrop na gorączkę na wszelki wypadek
-termometr
-wkładki laktacyjne Avent
-waciki takie większe, kwadratowe, do przemywania pupy, gdyby były jakieś problemy skórne, wtedy letnia woda i te waciki się sprawdzają
-nożyczki do paznokci
-szczotka do włosów
-sól fizjologiczna
-woda morska
-aspirator do noska
-termometr do wody
-Bobotic na kolkę
Podkreślam, że to są rzeczy, które nie u wszystkich mogą się sprawdzić. Ja kupię też tylko na start, a potem będę wiedzieć czy służą i ewentualnie dokupować.
https://www.perlanegra.pl/blog/2014/02/fenoksyetanol-toksyczny-skladnik-w-kremach-dla-dzieciWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 16:22
-
Octenisept jest bardzo łagodny w dezynfekcji ran - nie powoduje pieczenia i draznienia rany. Poza tym pierwsze słyszę, że nie można stosować na rany otwarte? W mojej ulotce nie ma o tym mowy, a używamy z mężem Octeniseptu od bardzo dawna
. Wbilam sobie też w internet i tam też nie ma słowa o tym, że nie można. Co więcej mój mąż po operacji miał płukania z Octeniseptu i miał go właśnie później zaleconego do zmian opatrunku w domu, ponieważ jest łagodny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 16:29
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Oli pare dni temu pisałyśmy o wadze, ze dzidzia ma teraz okolo 200 gram, wiec za bardzo nie ma co tyć. Póki co. Ja wciąż mam -3,5kg (było ponad 4kg), które spadły w 1 trymestrze, dzidzia zdrowiutka. Jem mało i raczej zdrowo, choć ostatnio jadłam chipsy, pączki i pilam cole ;p Dziecko dopiero zaczyna rosnąc. Największy przyrost wagi jest w 3 trymestrze. Wiec na luzaku, wszystko jest ok. Ciesz się, że dobrze wyglądasz
Ja się cieszę ;p
-
Zresztą moje zdanie jest takie, że teraz przyczepia się do wszystkiego - wszystko jest szkodliwe i niebezpieczne dla nas, dla dzieci, dla zwierząt,dla wszystkich. Szczepionki są niedobre, składy szamponów są niedobre, składy mydel są niedobre itd. Ja nie daje się zwariować w tym wszystkim
. Mnie rodzice szczepili, myli mnie mydłem używali wielu innych "szkodliwych" rzeczy i żyje i mam się dobrze
.
Katy, Totoro lubią tę wiadomość
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
-
darika wrote:Octenisept jest bardzo łagodny w dezynfekcji ran - nie powoduje pieczenia i draznienia rany. Poza tym pierwsze słyszę, że nie można stosować na rany otwarte? W mojej ulotce nie ma o tym mowy, a używamy z mężem Octeniseptu od bardzo dawna
. Wbilam sobie też w internet i tam też nie ma słowa o tym, że nie można. Co więcej mój mąż po operacji miał płukania z Octeniseptu i miał go właśnie później zaleconego do zmian opatrunku w domu, ponieważ jest łagodny.
-
oli123 wrote:Mi się właśnie strasznie nie podoba to łóżeczko z Chico, myslałam o czymś takim: http://allegro.pl/lozeczko-dostawne-materac-6cz-zestaw-poscieli-i7002118850.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NDQxZGMwNjUtNDIwNS00MDNiLTk5ZWEtNGZlMGRmZTBlZWQ1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2311835b-15f5-47c6-bf52-f26bea15a5c8#thumb/2
Właśnie miałam na myśli coś takiego.
Jak słyszę od dziewczyn o wstawaniu nocnym to myślę sobie że chyba warto coś takiego. -
Jak już pisałam, to są środki, które sprawdziły się u kogoś. Ona przemywała i nic się nie stało, a myślę, że gdyby nie można było, to by nie stosowała, takie moje zdanie. Każdy zrobi tak jak będzie chciał
oli ja jeszcze nadrabiam wagę po spadku w pierwszym trymestrze, także nie martw się
Łóżeczko kupuję białe z szufladą, zapewne z jakimś misiem albo cośDodatki do łóżeczka już kupione, czekam na przesyłkę.
Casteam to faktycznie sporo rzeczy kupiłaś, ale to bardzo dobrzeMniej będziesz miała później na głowie
Halina gratuluję chłopcaHalina90 lubi tę wiadomość
-
Kinga. wrote:Nie wiem skąd ta różnica. To preparat niemiecki i tam nie wolno go stosować na przerwaną skórę (i właśnie są ostrzeżenia nawet na opakowaniu). Mi się nie chciało tego czytać, bo właśnie niby taki polecany...29.09.2016 Aniołek (10 tc)