WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja kupiłam body 2 szt na 1 mc i 5 szt na 3 mc i te na 3 mc są mniejsze niż na 1 mc :D więc nie wiem jak to się ma jedno do drugiego ehh no ale kupię właśnie większe a jak będzie trzeba dokupię mniejsze, wolę w tą stronę bo do większych dorośnie a w za małe nie ubiorę. a z tym jak to jedna z nas napisała nie ma teraz problemu więc się nie martwię,
    uświadamiam sobie że za jakieś dwa tyg muszę kupić większe bluzki bo w te już na styk a miałam luźniejsze. brzuszek już 7 cm urósł więc sporo.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim :)

My właśnie po wizycie.
    Potwierdziła się płeć- chłopczyk :)

Pozatym wszystko ok.
    Na twardnienie brzucha lekarz mi powiedział że jeśli mi dokucza od siedzenia na zajęciach to mam się z ich zwolnić :) więc nic konkretnego

Jedyne co, to przyczepił się do wagi - od ostatniej wizyty ok 3kg :/ mimo że nie jem już aż tak dużo, a słodycze sporadycznie.

Mam nadzieję że potem przyrost będzie mniejszy.

Aha i muszę mierzyć 3 razy dziennie ciśnienie.... dziś było 145/75 :(

oli123, darika, tanith, patusia90, acygan, justysbp, Aliskaa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj zrobilam zakupy na allegro: butelki, przewijak, wkladki laktacyjne, podklady, majtki poporodowe, nakladki na sutki, laktator, pieluszki tetrowe i flanelowe. Wydalam 330zl z kurierem. Ale nakupowalam mnostwo rzeczy. Zostaly jeszcze te typowo higieniczne dla bobasa i tez bede zamawiala online :)

oli123, darika, acygan, Tęskniąca lubią tę wiadomość

• oli123 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mam nic dla mojego maluszka, czekam na połówkowe które będą w połowie grudnia tak dla potwierdzenia płci, poza tym wydatki związane z weselem troche nas przerosły:) na szczescie sie zwrócilo! Rzeczy zamierzam kupować dopiero w Styczniu, imię dla chłopca Mikołaj :) ciągle sie jeszcze zastanawiam czy nie okaże się dziewczynką, nie obraziłabym się :) Maluszek Kopie! tak mocno że aż pare razy sie wytraszyłam, najbardziej aktywny jest miedzy 19-21, wtedy przykładam mu glosniczek do brzucha i puszczam muzykę dla kobiet w ciązy, reaguje na nią kilkoma kopniakami, teraz zastanawiamy się nad łóżeczkiem, nie wiem czy lepsze z dostawką czy zwykłe łóżeczko lub kołyska? Wy dziewczyny macie już wybrane łóżeczka? Podeślecie linki? buziaki!

Aliskaa lubi tę wiadomość

mhsvi09k63nasq33.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupie zwykle lozeczko z szuflada na dole. Lozeczko bede miala w sypialni obok lozka :)

oli123 lubi tę wiadomość

• oli123 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno pytanie ile już przytyłyście w ciąży? Bo u mnie waga stoi w miejscu, ani grama nie przytyłam, lekarz tego nie komentowal ale troche sie martwie

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Ja kupie zwykle lozeczko z szuflada na dole. Lozeczko bede miala w sypialni obok lozka :)
    też o tym myślałam, zwykłe łóżeczko i do tego kokonik:) zastanawiałam się jeszcze nad koszem mojżesza, może byłoby łatwiej w nocy

mhsvi09k63nasq33.png
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam o łóżeczku dostawnym Next to me, ale chyba kupię trochę droższy wózek niż zakładałam więc z niego zrezygnuje, ale znalazłam na allegro sporo takich drewnianych o połowę tańszych.
    Pozatym mamy pożyczyć od znajomych mała kołyske, i postawię ja w salonie :)

• oli123 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:
    Ja myślałam o łóżeczku dostawnym Next to me, ale chyba kupię trochę droższy wózek niż zakładałam więc z niego zrezygnuje, ale znalazłam na allegro sporo takich drewnianych o połowę tańszych.
    Pozatym mamy pożyczyć od znajomych mała kołyske, i postawię ja w salonie :)
    Mi się właśnie strasznie nie podoba to łóżeczko z Chico, myslałam o czymś takim: http://allegro.pl/lozeczko-dostawne-materac-6cz-zestaw-poscieli-i7002118850.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NDQxZGMwNjUtNDIwNS00MDNiLTk5ZWEtNGZlMGRmZTBlZWQ1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2311835b-15f5-47c6-bf52-f26bea15a5c8#thumb/2

mhsvi09k63nasq33.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    dziewczyny posiadacie adapter do pasów? Bo zastanawiam się czy to jest potrzebne do jazdy czy zbędny wydatek.
    Tak, od poprzedniej ciąży, gdy mąż mocniej przyhamował i wysunęłam się dołem. W nim czuję się dużo bezpieczniej.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Śliczne te ciuszki :) Ja z różem jeszcze się wstrzymuję, dopóki nie usłyszę po raz drugi, że noszę małą księżniczkę :) Wolę mieć pewność :)

Dziś mój lekarz na nfz troszkę mnie zaskoczył, bo się na mnie zdenerwował, to do niego niepodobne. Zapytał czy robiłam usg genetyczne, mówię, że nie, bo nie ma dla mnie to większego znaczenia, a później zapytałam o tą cytomegalię, to się zdenerwował, że usg to mało ważne, a na cytomegalii to mi zależy. Chyba trochę zrozumiał swój błąd, bo spuścił z tonu i dokładnie opowiedział na czym to polega, że tego i tak nie da się leczyć w ciąży, że możemy ewentualnie zrobić pod koniec ciąży jeśli będę chciała. Stwierdził, że skoro się naczytałam, to żebym mu wyjaśniła, dlaczego jest ważne i dlaczego mi na tym zależy. No musiałam trochę wybrnąć z sytuacji, bo nie powiem, że lekarz prywatny zlecił :)

Lista tych artykułów higienicznych (oczywiście to nie musi być wszystko, co potrzebne):

-alantan plus (zielony)
    -octanisept do pępuszka
    -patyczki do uszu (te dla dzieciaczków oczywiście)
    -chusteczki nawilżane Velvet
    -oilatum emulsja do kapieli (dodawana do wody, nawilża skórę) lub DERMEDIC BABY EMOLIENT LINUM OLEJEK DO KĄPIELI
    Bratowa mówi, że używa tego do wody, żeby później już nie smarować całego
    ciała balsamem.
    -D-vitum wit. D 400 j.m.
    -pianka atoperal baby
    -Dermedic baby balsam do ciała (stosowała głównie na trądzik niemowlęcy)
    -syrop na gorączkę na wszelki wypadek
    -termometr
    -wkładki laktacyjne Avent
    -waciki takie większe, kwadratowe, do przemywania pupy, gdyby były jakieś problemy skórne, wtedy letnia woda i te waciki się sprawdzają
    -nożyczki do paznokci
    -szczotka do włosów
    -sól fizjologiczna
    -woda morska
    -aspirator do noska
    -termometr do wody
    -Bobotic na kolkę

Podkreślam, że to są rzeczy, które nie u wszystkich mogą się sprawdzić. Ja kupię też tylko na start, a potem będę wiedzieć czy służą i ewentualnie dokupować.
    Dziewczyny zastanówcie się czy chcecie używać octaniseptu. To środek dezynfekcyjny, który nie powinien mieć kontaktu z otwartymi ranami (pisze o tym sam producent w ulotce). W poprzedniej ciąży zahaczyłam kolczykiem w pępku i wdała się infekcja. Jak powiedziałam lekarce czego używałam do dezynfekcji, to nieźle mi się dostało właśnie za jego używanie na przerwaną ciągłość skóry.

https://www.perlanegra.pl/blog/2014/02/fenoksyetanol-toksyczny-skladnik-w-kremach-dla-dzieci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 16:22

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pepka kupie gaziki nasaczone 70% alkoholem izopropylowym :) albo wlasnie octenisept bo sme dobre opinie widzialam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 17:31

xk81pfk.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Octenisept jest bardzo łagodny w dezynfekcji ran - nie powoduje pieczenia i draznienia rany. Poza tym pierwsze słyszę, że nie można stosować na rany otwarte? W mojej ulotce nie ma o tym mowy, a używamy z mężem Octeniseptu od bardzo dawna :-). Wbilam sobie też w internet i tam też nie ma słowa o tym, że nie można. Co więcej mój mąż po operacji miał płukania z Octeniseptu i miał go właśnie później zaleconego do zmian opatrunku w domu, ponieważ jest łagodny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 16:29

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli pare dni temu pisałyśmy o wadze, ze dzidzia ma teraz okolo 200 gram, wiec za bardzo nie ma co tyć. Póki co. Ja wciąż mam -3,5kg (było ponad 4kg), które spadły w 1 trymestrze, dzidzia zdrowiutka. Jem mało i raczej zdrowo, choć ostatnio jadłam chipsy, pączki i pilam cole ;p Dziecko dopiero zaczyna rosnąc. Największy przyrost wagi jest w 3 trymestrze. Wiec na luzaku, wszystko jest ok. Ciesz się, że dobrze wyglądasz ;) Ja się cieszę ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą moje zdanie jest takie, że teraz przyczepia się do wszystkiego - wszystko jest szkodliwe i niebezpieczne dla nas, dla dzieci, dla zwierząt,dla wszystkich. Szczepionki są niedobre, składy szamponów są niedobre, składy mydel są niedobre itd. Ja nie daje się zwariować w tym wszystkim :-). Mnie rodzice szczepili, myli mnie mydłem używali wielu innych "szkodliwych" rzeczy i żyje i mam się dobrze :-).

Katy, Totoro lubią tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie już na 100% będziemy kupować łóżeczko dostanę next to me. :-) na razie z normalnego łóżeczka rezygnujemy :-)

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Octenisept jest bardzo łagodny w dezynfekcji ran - nie powoduje pieczenia i draznienia rany. Poza tym pierwsze słyszę, że nie można stosować na rany otwarte? W mojej ulotce nie ma o tym mowy, a używamy z mężem Octeniseptu od bardzo dawna :-). Wbilam sobie też w internet i tam też nie ma słowa o tym, że nie można. Co więcej mój mąż po operacji miał płukania z Octeniseptu i miał go właśnie później zaleconego do zmian opatrunku w domu, ponieważ jest łagodny.
    Nie wiem skąd ta różnica. To preparat niemiecki i tam nie wolno go stosować na przerwaną skórę (i właśnie są ostrzeżenia nawet na opakowaniu). Mi się nie chciało tego czytać, bo właśnie niby taki polecany...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Mi się właśnie strasznie nie podoba to łóżeczko z Chico, myslałam o czymś takim: http://allegro.pl/lozeczko-dostawne-materac-6cz-zestaw-poscieli-i7002118850.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NDQxZGMwNjUtNDIwNS00MDNiLTk5ZWEtNGZlMGRmZTBlZWQ1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2311835b-15f5-47c6-bf52-f26bea15a5c8#thumb/2

Właśnie miałam na myśli coś takiego.
    Jak słyszę od dziewczyn o wstawaniu nocnym to myślę sobie że chyba warto coś takiego.

• acygan Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już pisałam, to są środki, które sprawdziły się u kogoś. Ona przemywała i nic się nie stało, a myślę, że gdyby nie można było, to by nie stosowała, takie moje zdanie. Każdy zrobi tak jak będzie chciał :)

oli ja jeszcze nadrabiam wagę po spadku w pierwszym trymestrze, także nie martw się :)
    Łóżeczko kupuję białe z szufladą, zapewne z jakimś misiem albo coś :) Dodatki do łóżeczka już kupione, czekam na przesyłkę.

Casteam to faktycznie sporo rzeczy kupiłaś, ale to bardzo dobrze :) Mniej będziesz miała później na głowie :)

Halina gratuluję chłopca :)

Halina90 lubi tę wiadomość

• darika Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Nie wiem skąd ta różnica. To preparat niemiecki i tam nie wolno go stosować na przerwaną skórę (i właśnie są ostrzeżenia nawet na opakowaniu). Mi się nie chciało tego czytać, bo właśnie niby taki polecany...
    Moze maja inne składy? Czasami składy niemieckie różnią się od polskich. Z tego co wiem to jest łagodny, bo nie zawiera alkoholu więc dlatego nie drażni.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
‹‹ 395 396 397 398 399 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ