WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze proszę, bo powoli dostaję świra - jak zaczęłyście czuć pierwsze ruchy, a konkretnie te "pukniecia", kopniaczki, to od tego momentu czujecie je codziennie? Ja pierwsze (tak myślę) poczułam w środę wieczorem, leżąc na plecach, potem powtórzyły się w czwartek wieczorem a wczoraj cisza :( na usg też dzidziek spał i zaczynam się martwić czy wszystko ok:(
    Nie świruj. Ja w pierwszej ciąży bardzo póžno coś poczułam i nigdy nie były to regularne ruchu. Nie wiem na czym polega ich liczenie, bo czułam tylko wyraźne kopnięcia. Ale jakoś dziwnie miałam ułożone łożysko i dziecko czułam jak mi sprzedało kopa w żebra itp... W brzuch nic nie czułam i praktycznie nic nie było widać do samego końca ((jedynie czasem brzuch się robił asymetryczny i jajowaty), ale żadnych uwypukleń nie było widać, a koleżanka pokazywała mi filmiki gdy jej wyciskał przez brzuch poszczególne części ciała typu ręka czy noga. Teraz dzidzię czuję nieco wyraźniej, ale też nie o jakichś stałych porach.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ja czulam ruchy 1 dzien, a potem 3 dni nie czulam nic i kombinowalam jak sie polozyc zeby czuc ale to nic nie dawalo :) Teraz dopiero od tygodnia czuje takie codzienne pukniecia ale jednego dbia mocniej drugiego mniej.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulżyło mi po Waszych odpowiedziach :) dziękuję :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro napewno wszystko jest ok :) ja też mam łożysko na przedniej ścianie, ruchy czuje jeden dzień mocniej, a drugi praktycznie w ogóle. W niedzielę czułam praktycznie co 2-3godziny ale to wtedy cały dzień byłam jak nie w samochodzie to w galerii handlowej, więc cały dzień na pełnych obrotach.

Totoro lubi tę wiadomość

• patusia90 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze proszę, bo powoli dostaję świra - jak zaczęłyście czuć pierwsze ruchy, a konkretnie te "pukniecia", kopniaczki, to od tego momentu czujecie je codziennie? Ja pierwsze (tak myślę) poczułam w środę wieczorem, leżąc na plecach, potem powtórzyły się w czwartek wieczorem a wczoraj cisza :( na usg też dzidziek spał i zaczynam się martwić czy wszystko ok:(
    Czasami czuję, ale nie jest to regularne. Mój maluch jest leniwy a poza tym mam łożysko na przedniej ścianie więc to też amortyzuje. Po wczorajszej wizycie przestałam się stresować bo wiem, że synek żyje :)

Totoro lubi tę wiadomość

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku, jak zaczęłam czuć to było to bardzo nieregularne. Teraz czuję codziennie, sporo do południa, potem cisza i dopiero wieczorami i czasami jak się w nocy przebudze. Nie muszę leżeć na plecach, żeby czuc (wcześniej tylko tak czułam), czuję jak leżę na boku, a nawet jak siedzę (oczywiście nie zawsze). Jak zasadzi "kopniaka" to nawet mąż czuje pod ręką :-). Jestem osobą szczupła i łożysko na tylnej ścianie więc jakby warunki mam dobre :-). Ale myślę, że mamy jeszcze czas na regularne i mocne ruchy :-) i nie ma co się martwić na zapas :-).

Totoro lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się zawsze muszę czymś spinać, co za głupi charakter... :/ wczoraj to zwalniające serduszko tak mnie zestresowalo, potem to, że dzidziun zamiast brykać jak ostatnio to spał, teraz te ruchy... no ale lekarz powiedział, że wszystko w porządku, więc musi być wszystko w porządku. :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czułam kilka razy raz puknięcie, raz łaskotanie, a od kilku dni cisza, nawet wieczorem. nie martwię się tym bo wiem że dzidzia jest malutka i ma jeszcze dużo miejsca. mama mi mówiła że pierwsze ruchy można poczuć nawet w 22 tc więc kochane spokojnie :) jesteśmy o usg więc wszystko dobrze z naszymi pociechami.

ja właśnie zjadłam banana i gruszkę podsmażoną na patelni :D pycha :)

Totoro lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Ja sobie nie zaluje slodyczy :) mam maly brzuszek jedynie wieczorem widac go bardziej :)

Dzirwczyny nie jezdzcie kapusniaka na noc ;) wczoraj dalam czadu ;))
    Ja też wczoraj kapuśniak i to z kiszonej kapusty, było ciekawie ;)

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ruchów jako tako jeszcze nie czuje, chociaż od paru dni czuje dziwne "wibracje" w brzuchu, więc może to to i odkąd się pojawiły to są wmiarę reguralne ale co do pewności że to ruchy nie mam. To moja pierwsza ciąża, jestem dość szczupła, łożysko na tylnej ścianie ale się nie stresuje wiem że na takie pewne ruchy będę musiała raczej poczekać sporo bo dopiero w tym tygodniu przybyło mi 0,5kg a i tak nie jestem pewna czy to przypadkiem nie przez zaparcia. Brzuch mały więc pewnie dzidzia ma sporo miejsca skoro jeszcze się nie wypycha do przodu.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też sie martwię bo jakieś 1.5tygodnia temu czułam kilka razy delikatne coś w brzuchu a od jakiegoś czasu nic, kompletne zero. Wizyta w poniedziałek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 14:39

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia
    czy Ty jesteś z Lublina i chodzisz do dr Oli Stupak?
    Bo czytałam tutaj ranking lekarzy i napotkałam Twoją opinię :)
    ja do dr Oli chodzę na usg na Jutrzenki właśnie :)

3i49l6d8vill3k1j.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Ja odkad poczulam 3 mocne kopniaki czuje codziennie kilka razy w ciagu dnia i wieczorem przez dluzszy czas, puszczam malemu muzyczke dla ciezarnych z yt i od razu kopie:) mozesz wyprobowac

Totoro lubi tę wiadomość

mhsvi09k63nasq33.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Ja odkad poczulam 3 mocne kopniaki czuje codziennie kilka razy w ciagu dnia i wieczorem przez dluzszy czas, puszczam malemu muzyczke dla ciezarnych z yt i od razu kopie:) mozesz wyprobowac

Dzięki, spróbuję :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Ja też wczoraj kapuśniak i to z kiszonej kapusty, było ciekawie ;)
    Też wczoraj jadłam kapuśniak i to na wieczór właśnie hahaha:D

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam szykować kolację i zaczął kopać <3 i czułam już nie na leżąco tylko stojąc :D jeśli to na pewno to, a nie jakieś dziwne skurcze macicy O.o ale takie ewidentne pukanie raz lżejsze a raz do wyczucia pod dłonią :D

grzanewino, Tęskniąca, sylvia94, darika lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale zazdroszcze ruchów :D ja jeszcze troche pewnie poczekam .. ;)

xk81pfk.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja dziś kilka puknięć na wysokości majtek. Ale to mega smyra. Niby jakby ktoś delikatnie zapukał ale zupełnie nie przypomina to skurczu, tego nie da sie z niczym innym pomylić. Nawet gazy w jelitach buszują inaczej ;)

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już czuję ruchy codziennie ;) nawet parę razy dziennie :D Dzisiaj prawie cały dzień przespałam :)
    Wczorajszy panieński był boski ;) bardzo miło i całą noc szalałyśmy ;]
    a za tydzień już będę mężatką...

Tęskniąca, grzanewino, Totoro, Aga78, tanith, Agusia_pia, acygan, justysbp lubią tę wiadomość

• Totoro Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    Ale zazdroszcze ruchów :D ja jeszcze troche pewnie poczekam .. ;)

Najpierw się tak czeka i czeka na te ruchy, a potem jak już są to czemu nie codziennie, a czemu tak słabo, a czemu dziś wieczorem nie... XD nie wiem czy nie byłam spokojniejsza jak jeszcze nie czułam, chociaż wtedy oczywiście mówiłam, że szkoda, że jeszcze nie czuję ruchów, bo byłabym spokojniejsza, że z dzidzią wszystko ok... XD uczucie cudowne, nie ma o czym mówić, ale u mnie powoduje kolejne stresy :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 407 408 409 410 411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ