WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • dreamnes Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Ja miałam usg w 18tc na ktorym lekarz badal obwod glowki, brzuszka, długość kosci udowej i teraz bede miec w 23tc takie same pomiary :)

Ja tez mam mnostwo śluzu i nieraz jak chodze to czuje jak mi cos ciepłego wyplywa. Ale w tamtej ciazy mialam identycznie.
    Tez mi się zaczelo w tym tygodniu z tym sluzem. Wczesniej sucho az za sucho było.

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
  • dreamnes Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    a ja mam na plusie 7 kg, i nie wiem skąd to? nie objadam się, dużo warzyw owoców. no ale widać taka moja natura. chociaż widzę że urósł mi brzuch i piersi a to jednak swoje już waży. lekarz przy ostatniej wizycie powiedział że 2 kg w mc to ok.
    Ja mam plus6 ale ewidentnie woda mi się zbiera przed okresamj tez tak mialam z e 2+ ale niech sobie wybiera moja corka co chce z mojego cialka do budowanaia swojego ;) a wiecie że z piersi jak się mysje to mam takie kropelki siarki. W pierwszej ciazy mialam pod koniec. Ale teraz emocjonalnie bardzo chcialam miec dziecko i ciągle o nim myślę ;D a jak zaczyna kopac to wtedy gadamy :D

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
  • justysbp Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Dziadostwo ten ZUS.. Tyle lat kase mogli mi z pensji pobierać, a jak trzeba coś oddać to kontrola. Nie ma możliwości żeby ktoś z pracy doniósł na mnie.
    Darika szczerze współczuję problemów męża i trzymam kciuki za powrót do zdrowia!
    Zamiast w końcu sobie trochę odpuścić i odpocząć będę się denerwować kontrolami... :(

eikt3e3kj1qmtans.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno jak zus robi kontrolę tzn. że ktoś nas podkablował.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Tez mi się tak wydaje. Szczegolnie w ciązy.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • justysbp Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:

Powiem wam że byłoby to mega dziwne bo mało kto wie że w ogóle w ciąży jestem (tylko najbliżsi) a co dopiero że na zwolnieniu. Nikt mi nie przychodzi do głowy.

eikt3e3kj1qmtans.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    Dziewczyny które chudną w ciąży - co lekarze na to przy wizycie ? Zamiast rosnąć kg to widzę że u was -0,5kg -1kg itp.

w sumie nic ;-) to dopiero początek ciąży, ja pierwsze ważenie miałam w 10 tygodniu i juz wtedy sporo schudłam bo ważyłam ok 3kg mniej niż zawsze po 4tygdonach było 0.5kg mniej a po kolejnych 4 tygodniach 1kg mniej wiec troche mi tych kg ubyło ale to dobrze bo serio mam z czego zrzucuać

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, rany bez Was to bym chyba tylko do gina non stop wydzwaniala O.o

Co do ciśnienia to mi lekarz nigdy nie mierzy (już czuję jakie bym miała wysokie xD), ale kazał mi w domu mierzyć 2x w tyg i przynosić mu spisane na kartce :) tym sposobem jeszcze chyba nigdy nie przekroczyłam 106/63 :D

Za to co do wagi to mój gin ostatnio powiedział, że do 20. tyg to najlepiej w ogóle nie tyc bo to mama rośnie a nie dziecko :/ a ja już chyba 4 kg na plusie od początku :/

edwarda20 lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    jak któraś chce trochę ciałka to ja z chęcią oddam, bo mam już 4,5 kg na plusie ;)
    tylko obiecajcie, że " w cycki" sobie nie wezmiecie bo bede zazdrosna ...haha ;)

pomarańczka_33, darika, jasmina6 lubią tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • pomarańczka_33 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justysbp, zus to kawał cholery - taka jest prawda niestety. im wyższa podstawa tym większe prawdopodobieństwo kontroli, poza tym w tym roku (już na początku) zapowiadali więcej kontroli zwolnień, więc jakoś szczególnie mnie to nie dziwi. natomiast absolutnie się tym nie martw, żywić się czymś musisz, masz prawo wyjść do sklepu po najpotrzebniejsze produkty czy jak wyżej dziewczyny pisały do apteki. na pewno sprawa jest do obronienia :)

Agusia_pia, decyzja należy do Ciebie czy pójdziesz na połówkowe usg czy nie, ja na przykład idę na dwa, jedno prywatnie drugie na nfz ;) ale mi na wizytach pani doktor robi tylko szybkie podglądowe usg i ma w sumie nie najlepszy sprzęt :)

justysbp lubi tę wiadomość

Kirunia - jesteś już z nami Maleńka <3
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi p ciśnienie ja ostatnio w gabinecie miałam 145/70 :/ a granica to 140/90 dlatego lekarz nie chciał mi tego wpisać w kartę.
    Niestety przy pomiarach w domu wcale nie jest lepiej :/ co prawda jeśli zbliżam się do 140 to odpoczywam i mierze do skutku ale znowu aż tak się nie przemeczam więc jaki byłby wskaźnik bezpośrednio po wejściu np. na 4 piętro?
    Jeśli nie spadnie przez kilka dni to chyba będę musiała coś z tym zrobić :/

• oli123 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moja waga nadal bez zmian:)
    Ciągle pracuje i mam się dobrze jak narazie, latam do ubikacji co 15 min na siku oprocz tego mega zatwardzenie, tak strasznie dużo jem a niestety nic ze mnie od 2 dni nie wychodzi, dzisiaj dopiero zauważyłam lekki zarys brzuszka, mały kopie już od tygodna, dzisiaj nawet się martwiłm, kiedy nie czułam ruchów ale to rozrabiaka będzie bo ruchliwy dopiero koło 20 nie mówiąć o jego tańcach o 23 :)
    Dziewczyny mam pytanie jaki rozmiar ciuszków kupujecie dla noworodków?
    Ja kupiłam kilka kompletów 56 i teraz martwie sie, że mogą być za małe, znacie jakieś fajne sklepy online z ciuszkami?:)

mhsvi09k63nasq33.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje w rozmiarze 56 oraz 62. Jak się okaże, że córka bedzie duża i 56 będzie za małe na początek to po prostu sprzedam albo zostawię dla kogoś z rodziny ;-).
    Co do sklepów online to kupuje w h&m, smyk i 5 10 15. Zawsze się rejestruje wtedy są fajne zniżki albo darmowe wysylki ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie fotelika. Chciałabym Maxi Cosi CabrioFix. Co prawda jeszcze nie przymierzalismy do auta, będziemy tym zajmować się po Nowym Roku ale nurtuje mnie jedna rzecz :-P. Wiem, że można dokupić do tego bazę do auta, wtedy fotelik szybko się wpina i można ustawić pod odpowiednim kątem. Jednak te bazy widziałam tylko na wpiecie w Isofix. A jak ja nie mam Isofixa w aucie? Czy te bazy można zamontować inaczej, ewentualnie czy są takie mocowane inaczej? Czy zostaje mi tylko montowanie fotelika na pasy?
    Musisz mieć isofix by zamontować fotelik z bazą. Powinny go mieć auta nowsze niż 2005 rocznik. Fotelik o którym piszesz można zamontować na pasy z auta ale jest to mniej bezpieczne. Ja w swoim pasacie isofixa nie mam ale mam miejsce by go zamontować.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja juz plus 7 kg. Ale widze ze cycki urosły i brzuch:D
    2 kg w miesiac to ok? czyli ok 18 w czasie calej ciazy? cos duzo:)
    Ja jestem zła bo wolałabym mniej tyć ale chyba nic na to już nie poradzę. Mimo, że jem naprawdę mało.
    To takie nie fair-jedne jedza i nie tyją a inne mało jedzą i tyją z powietrza :(
    jak się mierzyłam to w biuście:+ 8 cm
    w talii:+8 cm
    i biodra+6 cm
    ze cycki i "talia" rozumiem ale że biodra? no ludzie! po co? :(

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie się martwie jak urodze, przy wzroście 175cm waże 56kg i nie mam w ogóle bioder

mhsvi09k63nasq33.png
  • Myszka_Lena Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj zaczął się 5 miesiąc a waga wciąż bez zmian, brzuszka też nie widać ale u mnie to chyba kwestia genów, u mojej mamy ciąża była widoczna dopiero w 7 miesiącu :)

ug37zbmhxq91lzcp.png
  • justysbp Przyjaciółka

Wysłany: 14 listopada 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    a ja właśnie się martwie jak urodze, przy wzroście 175cm waże 56kg i nie mam w ogóle bioder

O matko! Modelka ❤
    Ja przy moim hobbitowatym wyglądzie mogę tylko zazdrościć ;)

eikt3e3kj1qmtans.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    2 kg w miesiac to ok? czyli ok 18 w czasie calej ciazy? cos duzo:)
    :(

Waga nie przyrasta w sposób ciągły, przyrost różni się w poszczególnych trymestrach, ostatnio czytałam, że do 0,5 kg na tydzień w 2 trymestrze jest ok - choc tez mi sie to duzo wydaje, bo 12 tyg 2 trymestru to 6 kg, więc zostaje "tylko"ok. 6-12 kg na dwa pozostale trymestry.

Wydaje mi się, że lepiej będzie jak sie tym będziemy martwić za pół roku...teraz nie da sie nic przewidzieć ;) Ja sobie powtarzam " co sobie przytyje, to sobie schudnę później " . ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciazy tyłam: w 1 trymestrze: +3kg, w 2 trymestrze: +6kg, w 3 trymestrze: +7kg. Zero rozstepow na ciele przy takich przyrostach. W trzecim zaczynasz pod koniec puchnac i zbierac wodę. Ja na kilka dni przed porodem nie bylam w stanie ubrac zadnych butow na nogi i na porodowke jechalam w adidasach bez sznurówek. Zanim zaszlam w drugą ciaze to juz wrocilam do wagi sprzed pierwszej ciazy. Mam kolezanki ktore zaczynaly od 50kg i tyly po 20kg a mam takie co zaczynaly z 80kg i tyly tylko 9kg. Ale kazda wracala do wagi sprzed ciazy.

Biodra rosna pod wplywem hormonu zwanego relaksyną ktory ma za zadanie uelastycznic miednice przed porodem. Jak przyjmuja Was do szpitala w dniu porodu to mierzą Wam obwód bioder takim specjalnym cyrklem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 21:29

‹‹ 417 418 419 420 421 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ