X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie jakis sprawdzony przepis na farsz mięsny? Tez bym polepiła, ale tylko z mięsem :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi rozstepy w pierwszej ciąży zrobiły sie dopiero na 3 tygodnie przed porodem. Gdyby kochany synuś urodził się jak zakładana pewnie by ich nie było :D

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• darika Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lepie z kapusta i grzybami no bo to na święta ;-).

Przyszły mi dzisiaj ciuszki z Next. I powiem szczerze, że jestem zachwycona. Są przepiękne, porządnie uszyte, mięciutkia bawełna. Szczerze polecam! :-) na pewno u nich jeszcze zamówię :-). Ale muszę najpierw kupić prezenty na święta dla rodziny :-P.

Tęskniąca, Aliskaa lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba tez zamowie cos z Next :) kazdy chwali :) szkoda tylko ze ceny oporowe ale moze sa jakies promocje ;) w jakim rozmiarze kupujecie?? Ja wczoraj policzylam ze wiekszosc mam w rozmiarze 62/68. Musze dokupic troche 56 ;)

A ja dzisiaj poczulam kopniaczka :))) w koncu nie tylko przekrecanie sie ale porzadny kopniak prosto w dlon ;)

darika lubi tę wiadomość

• darika Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kompletuje ciuszki w dwóch rozmiarach - 56 i 62. Trochę więcej w 62 :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ! Jestem nowa na tym wątku i chciałabym zapytać Was czy miałyście podobny bądź taki sam problem co ja. Chciałam poszukać, ale jest tu ponad 400 stron i zajęłoby mi to sporo czasu wiec z góry przepraszam jeśli cos takiego juz było!!!! A mianowicie... jestem w 19 tc. Pare dni temu przed badaniami polowkowymi zrobiłam badanie ogólne moczu. Wyszło, ze mam „liczne bakterie”. Lekarz kazał zrobić badanie bakteriologiczne z antybiogramem i wyszło mi, ze mam gronkowca koagulazoujemny. Dostałam antybiotyk na 2 tyg. Lekarz mowil ze nie zagraża dziecku, ale strasznie sie boje, ze ta bakteria moze przejść na mojego synka. Czy któraś z Was miała ta bakterie i dało sie ja wyleczyć?

Ps. Termin mam na 18 kwietnia, a ciuszki kupuje w rozmiarach 56 i 62 :P

Aliskaa lubi tę wiadomość

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Hej dziewczyny ! Jestem nowa na tym wątku i chciałabym zapytać Was czy miałyście podobny bądź taki sam problem co ja. Chciałam poszukać, ale jest tu ponad 400 stron i zajęłoby mi to sporo czasu wiec z góry przepraszam jeśli cos takiego juz było!!!! A mianowicie... jestem w 19 tc. Pare dni temu przed badaniami polowkowymi zrobiłam badanie ogólne moczu. Wyszło, ze mam „liczne bakterie”. Lekarz kazał zrobić badanie bakteriologiczne z antybiogramem i wyszło mi, ze mam gronkowca koagulazoujemny. Dostałam antybiotyk na 2 tyg. Lekarz mowil ze nie zagraża dziecku, ale strasznie sie boje, ze ta bakteria moze przejść na mojego synka. Czy któraś z Was miała ta bakterie i dało sie ja wyleczyć?

Ps. Termin mam na 18 kwietnia, a ciuszki kupuje w rozmiarach 56 i 62 :P

Nie miałam takiego problemu ale akurat też jestem na antybiotyku bo jestem chora. Jaki antybiotyk bierzesz?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • tanith Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba leczyc takie infekcje, bo nieleczone niestety mogą mieć złe konsekwencje. To jest gronkowiec i niestety, żadna żurawinka nie pomoże. Czasem w ciąży trzeba brać antybiotyk.

km5sdf9hi5m1i40u.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dzieciątko wczoraj miało tak ruchliwy dzień, że aż byłam w szoku. Nigdy jeszcze w przeciągu dnia jej, aż tyle nie czułam, ale w sumie głównie się leniłam, tyle co tylko obiad zrobiłam.

Jako, że to pierwszy rok na naszym nowym mieszkaniu i zawsze mieliśmy malutką choinkę, a teraz planujemy taką z prawdziwego zdarzenia to wczoraj miałam zajęcie i szukałam na allegro ozdób świątecznych. Na allegro teraz darmowa wysyłka do paczkomatów jest, więc w sumie wyszło mi tyle paczek, że mąż mnie udusi jak będzie latał to wszystko odbierać :D
    A przy okazji i jakies bodziaki zamówiłam - zobaczymy jak z jakością :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę keflex. To juz poważna sprawa wiec bez antybiotyku sie nie obejdzie, ale szukam chociaż jakieś pozytywnej informacji, ze to cholerstwo da radę pokonać i nie przejdzie na synka :(

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam bakterie w moczu i zapalenie pecherza w 7 tygodniu ciąży które leczone bez antybiotyku dało zapalenie nerek i szpital plus antybiotyk. Więc trzeba leczyć i się nie martw ja na tak wczesnym etapie bałam się strasznie bo wtedy takie bakterie o wiele bardziej zagrazają niż teraz w 2 trymestrze gdzie jest łożysko i czop jest w pełni wytworzony jako bariera.

Co do ciuszków to w pierwszej ciaży kupowałam 62 ciągle mówili wielki chłop i dupa topił sie w 62 trzeba było dokupic 56 kilka sztuk mieliśmy tylko 2 pajace i jeszcze 3 dokupiliśmy. Ale dosłonie te 56 nosił 2 tygodnie i szybko były małe wiec zdążyłam je założyć ze 2/ 3 razy wiec tu super jakoś nie gra tak roli. Dopiero rozmiary od 74 dziciaczki nosza dłużej i tu warto zainwestowac ciut więcej ale to moje zdanie.
    Ciuszki z nexta czy z mothercare sa super jakościowo. Mieliśmy też Smykowe i H&M to taka średnia jakośc ale są nadal w użytku i ok. Ja często polowałam na lidlowe szczególnie spodenki i bodziaki super sie u nas sprawdzały bo jednak jak raczkuje i zaczyna jeść inne posiłki to ilość ciuszków u nas wzrosła a ja nie z tych co lubią robić codziennie pranie ;-)
    Dostaliśmy tez sporo markowych ciuszków typu boss,timberland,brubbery jakością są jak z nexta szału nie ma kupe kasy.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Totoro Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika na brzuchu jeszcze nie mam żadnego, oby tak dalej... :P ogólnie wydawało mi się, że nie mam tendencji do rozstępów, mam od lat już jakieś ze 3 malutkie na biodrach, nawet nie wiem kiedy się zrobiły, bo nigdy nie były czerwone tylko białe od razu. Mimo tego, że chudlam, tylam - żadne nowe mi się nie pojawiały, a tu tym czasem piersi od spodu całe w czerwonych "ścieżkach" :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa gratulacje ;)
    Pisalam wczoraj o tym urzedzie pracy i niestety nie udalo sie tego zalatwic tak jak pisalyscie :/ Musialam napisac wniosek o uniewaznienie rejestracji, teraz czekam na decyzje i bede musiala jeszcze raz od nowa to robic (rejestrowac sie) co mi sie nie usmiecha za bardzo no, ale innego wyjścia nie mam...
    Dzisiaj zaczelam 18 tydzien :D
    Zrobilam wczoraj zupe pieczarkowa pierwszy raz, calkiem dobra mi wyszla, ale niestety nie dane mi bylo sie nia nacieszyc bo tyle co zjadlam zaraz zwymiotowalam :(

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    A macie jakis sprawdzony przepis na farsz mięsny? Tez bym polepiła, ale tylko z mięsem :)
    Edwarda ja gotuje po prostu wybrane rodzaje miesa w jednym garnku z wloszczyzną, lisciem laurowym, pieprzem, sola. Ja np. gotowalam ostatnio 1/4kg szynki i 1/2kg piersi z kurczaka i kawaleczek boczku wedzonego bo lubie ten posmak w pierogach. Jak juz sie pogotuje 1,5godziny to miele mieso, kawalek marchewki i troche namoczonych grzybow suszonych. Do tego dalam dwie srednie podsmazone cebulki, surowe jajko i sol i pieprz do smaku. Jak farsz jest za suchy to dodaje troche wywaru z miesa. Wyszlo mi 80 pierogow z takiej ilosci farszu. Generalnie masz totalna dowolnosc jesli chodzi o mieso, mozesz dac wolowine, kaczke, kurczaka, co tylko Ci przyjdzie do glowy i co lubisz :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy ja uwielbiam pieczarki a od 20 tygodni nie jestem w stanie ich zjesc bo wymiotuje dalej niz widze :) Tak samo mam z daniami z kapusty typu golabki, bigos, pierogi.

• acygan Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie znowu jest problem z jedzeniem miesa smazonego,glownie schabowe i tego typu, bo mielonego zjem. Widok maca tez mnie odrzuca, a lepiej zebym w ogole tego zapachu nie czula :)
    Zreszta w ogole rano mam jeszcze mdlosci, nie wiem czy one mina :/

Ja te 56 kupie w pepco chyba skoro sa mniejsze, a dlugo nie posłużą przeciez, wiec na jakosci mi nie zalezy :) 62 mam sporo, reszte bede myslec po porodzie, bo sporo osob jednak kupuje w prezencie ubranka to raz,a po drugie wtedy bede bardziej orientowac sie w rozmiarowkach :)

Rozstepow jeszcze nie mam, choc brzuch wystrzelil jak glupi juz :) ale pewnie sie doczekam, mam je na biodrach po okresie dojrzewania, takze jestem podatna. Mamie tez w ciazy sie robily niestety.

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore duomox. Lekarka mówiła że nie może tak być że 2 tygodnie kaszle i kicham. Na dodatek migdały powiekszone i katar ropny. Mówi ze ten antybiotyk jest bezpieczny. Dziewczyny macie juz położną wybrane? Mój lekarz rodzinny mówi że powinnam się już do położnej zgłosić

• Paatka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do położnej wybierać się osobno nie muszę, bo na każdej wizycie u mojego lekarza jest oprócz niego też położna. Wizyty po porodzie natomiast będzie miała u mnie położna ze szkoły rodzenia z czego się cieszę bo przez wszystkie zajęcia już w miarę się poznamy to i nie będę miała oporów i niepokoju przed jej wizytami ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja do położnej wybierać się osobno nie muszę, bo na każdej wizycie u mojego lekarza jest oprócz niego też położna. Wizyty po porodzie natomiast będzie miała u mnie położna ze szkoły rodzenia z czego się cieszę bo przez wszystkie zajęcia już w miarę się poznamy to i nie będę miała oporów i niepokoju przed jej wizytami ;)

U mnie też na każdej wizycie u ginekologa jest położna. Ona waży, mierzy ciśnienie, bada czystość pochwy, wypisuję skierowanie na podstawowe badania, umawia następną wizytę. Ale lekarz rodzinny mówi że musze umówić do położnej środowiskowej niby każdy lekarza rodzinny ma jakieś swoje. I ta położna ma mnie odwiedzać w domu jeszcze przed porodem hmmmm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2017, 12:08

• Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie ze pepcowe 62 wypadaja tak jak innych 56

xk81pfk.png
‹‹ 442 443 444 445 446 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ