X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wam siara też daje tak o sobie znać? Ja już nie nadążam z praniem bo dzień w dzień z rana mam koszulkę do spania całą w żółtych plamkach na wysokości sutków. Chyba muszę zainwestować w jakieś nakładki..

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Uff wreszcie wróciłam do domu.
    To jest Amelka - moje piękne, zdrowe, 400sta gramowe szczęście :
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ccd5d344381c.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6ece327cde35.jpg

Wszystko jest super, do niczego nie można było się przyczepić. Dużo wód plodowych - ale w normie. No i szyjka dobra, długa 3,33 cm. Prawdopodobnie wcześniej mógł być błąd w pomiarach lub mógł wystąpić jakiś skurcz, przez który właśnie krótka się wtedy wydawała. Jestem mega szczęśliwa! :-) Amelka na początku spała i trzymała zacisnieta rączkę przy buzi potem się obudziła i hulała ale ładnie dała się zbadać i obejrzeć :-).
    Mamy bardzo długi i szczegółowy opis badania (strona A4) i mnóstwo zdjęć plus tatuś dostał dwa dla siebie :-D.
    śliczna <3

darika lubi tę wiadomość

• darika Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Dziewczyny czy wam siara też daje tak o sobie znać? Ja już nie nadążam z praniem bo dzień w dzień z rana mam koszulkę do spania całą w żółtych plamkach na wysokości sutków. Chyba muszę zainwestować w jakieś nakładki..
    Ja jeszcze u siebie w ogóle nie zauważyłam siary. Raz tylko wydawało mi się, że coś tam mokrego mam na sutku ale od tamtej pory nic więc to raczej nie to ;-).
    Może warto kupić wkładki laktacyjne? Wtedy nie bedzi szybko musiała ciągle koszulek zmieniać :-)

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jestem pod opieką Endo. Nigdy nie miałam problemów z tarczyca. Żadnych leków. Teraz dostałam skierowanie i taki wynik. Nigdy nie robiłam tez ft3 i ft4. Czytałam właśnie ze w ciąży tsh powinno być do 3 dlatego pytam Was bo wiem ze Wy bardziej się orientujecie w tym temacie :) ja mam siarę ale zawsze nosze stanik. I nie zauważam na nim wycieku :)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Ja jeszcze u siebie w ogóle nie zauważyłam siary. Raz tylko wydawało mi się, że coś tam mokrego mam na sutku ale od tamtej pory nic więc to raczej nie to ;-).
    Może warto kupić wkładki laktacyjne? Wtedy nie bedzi szybko musiała ciągle koszulek zmieniać :-)

No chyba muszę... ale ostatnio każde "ciało obce" mnie drażni, nawet piżama mnie wkurza, rogal do spania w połowie nocy wyrzucam z łóżka. :D Chyba przez to, że ciężko mi się zasypia, to później wymyślam ;d także się boję, że i wkładki mnie będą w nocy irytowały. No ale muszę przetestować i się przekonać.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam cos takiego:

"W I i II trymestrze ciąży TSH nie powinno przekraczać wartości 2,5, zaś w III – 3,0. Dla dobra dziecka lepiej, by ciężarna przyjmowała nieco za dużo niż za mało hormonów tarczycy – nie można pozwolić, aby niedoczynność gruczołu utrzymywała się przez kilka tygodni. To ważne, ponieważ hormony tarczycy są niezbędne do podtrzymania ciąży i prawidłowego rozwoju dziecka, zwłaszcza jego układu nerwowego. Ponieważ matczyne przeciwciała przechodzą przez łożysko, mogą zaburzać pracę prawidłowej tarczycy malca. Dlatego w pierwszych tygodniach po porodzie trzeba odwiedzić z dzieckiem endokrynologa.
    Nieleczona lub źle leczona niedoczynność tarczycy może być przyczyną poronienia, rozwoju u ciężarnej nadciśnienia tętniczego, anemii, przedwczesnego odklejenia się łożyska, krwotoku, a nawet stanu przedrzucawkowego. Dziecko może urodzić się małe, grożą mu kłopoty z oddychaniem, żółtaczką i trudności z mową."

Ale tak jak mowie, kazdy lekarz ma swoje procedury. Ja, gdybym miala tsh blizej 3, to sama zwiekszylabym sobie dawkę leku.

Sweetmalenka uwazam, ze powinnas zrobić jeszcze ft4 i na pewno udac się do endo. Ale to tylko moje zdanie :)

Siary nie zauwazylam.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po badaniach prenatalnych i uwaga - będzie Lilka!!! XD sikam ze śmiechu xD

A poza tym wszystko wszystko wszystko ok :D

Później wrzucę zdjęcia :D

Tęskniąca, acygan, darika, grzanewino, Paatka, MaGo, Andzia123, AJrin, Asiula27, tanith, Aliskaa, justysbp lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dziewczyny jestem po badaniach prenatalnych i uwaga - będzie Lilka!!! XD sikam ze śmiechu xD

A poza tym wszystko wszystko wszystko ok :D

Później wrzucę zdjęcia :D

W sensie, że mial byc chlopiec?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro super, że wszystko ok :-). Koniecznie wrzuć później zdjęcia :-)
    Edwarda ja tam już internetu nie czytam, nie szukam, żeby się nie stresować niepotrzebnie. Jak mam jakies wątpliwości po prostu pytam lekarza. Skoro zdecydowałam się do niego chodzić to znaczy, że mu ufam :-). Skoro mówi, że mam się nie martwić jak tsh będzie powyżej 3 - to się nie martwię ;-). Juz prawie skończyłam 21 tygodni i nic złego się nie dzieje więc nie będę szukać informacji w internecie, gdzie jak wiadomo można napisać wszystko.
    Sweetmalenka najlepiej umów się do endokrynologa i po prostu pokaż wynik i zapytaj :-). I nie stresuj się niepotrzebnie, na pewno wszystko jest ok ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    W sensie, że mial byc chlopiec?

Tak, przynajmniej tak założyliśmy po zdjęciu od mojego gina, bo on nie zdradza płci, a prenatalne robiłam gdzie indziej i lekarka pewna, że dziewczynka xD

grzanewino, AJrin lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • grzanewino Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coraz więcej dziewczynek się ujawnia :)
    Ciekawe kto tam u mnie w brzuszku mieszka ;) jeszcze spooooro czasu zanim się dowiem, 3 tygodnie najmniej

3i49l6d8vill3k1j.png
  • LuLu81 Znajoma

Wysłany: 25 listopada 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U mnie leci 22 tc. Zaliczyliśmy w czwartek połówkowe i okazało się, że czekamy na drugiego synka. Śmieliśmy się, bo lekarz powiedział, że to straszny wiercipięta i nie chce współpracować, a my na to, że już takiego jednego mamy w domu ;-)
    Zaliczyłam też krzywą cukrową. Miałam zrobić wcześniej,bo przytyłam od początku ciąży już 7kg. Ja też jestem z tych,co fatalnie znoszą to badanie. W poprzedniej ciąży zwymiotowałam po pomiarze po 1h. Teraz na szczęście udało mi się przetrwać, dzięki temu, że cały czas siedziałam przy drzwiach i był ruch powietrza, no i oczywiście sok z połowy cytryny dolany do glukozy też był pomocny.

acygan, Totoro, Aliskaa lubią tę wiadomość

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro to mamy to samo imię :)

Totoro lubi tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • acygan Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tsh ostatnio tez skoczylo, ale lekarz kazal zeobic ft3 i ft4 a tsh sie nie przejmowac. Co do dawki to i tak mi zwieksza, bo z kazdym miesiacem wzrasta waga kobiety itd, wiec dawka jeat potrzebna wyzsza. Tak twierdzi moj endokrynolog.

Lulu zazdroszcze, ze masz to juz za soba. Nigdy nie robilam tego badania a boje sie jak cholera. Moja psychika tego nie wytrzyma :) i gratuluję synka :)

Totoro super, ze wszystko ok, gratuluje coreczki :)

Grzanewino zleci szybciutko, zobaczysz, za chwile bedziesz wiedziala kto u Ciebie w brzuszku mieszka :)

A tak z innej beczki. Powiedzcie mi ile kupujecie bodziakow i pajacow w rozmiarze 62?

LuLu81, Totoro lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan ja mam kupionych kilka tylko ale bede dokupywac. Dostane pewnie jakies w paczce od bratowej ale chce kupic takie na wyjscie ;)

A wiecie ze u mnie nie ma zadnych badan oprocz pierwszego pobrania krwi w celu sprawdzenia grupy krwi i tych podstawowych jak toksoplazmowa. Co jakis czas tylko naklucie palca i sprawdzanie hemoglobiny. Zadnej glukozy, badania szyjki etc nie ma :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Btw. Wczoraj kupilam duzo rzeczy na 68 i 74 :) bo naprawde sie oplacalo ;) na 56 musze kupic bodziaki takie rozpinane z boku i pajace a na 62 tez ze 2 bodziaki i z 1 pajac jeszcze.

• acygan Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te kopertowe i ja chce kupić na 56, zeby do szpitala miec :) tylko wlasnie nie wiem jak z tym rozmiarem 62, czy dziecko dlugo bedzie to nosic czy wystarczy kilka sztuk a inwestowac w 68 :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan to bedzie zalezec jakie dzidzi urodzisz. Moze byc takie ze dlugi czas bedzie chodzic w 56 :) ja sie nastawiam na 56 i 62 na poczatek bo ani ja ani moj chlopak nie bylismy duzi jak sie rodzilismy :)

• LuLu81 Znajoma

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inwestować to lepiej w 74 (u nas to było dla 4miesięczniaka) albo w ogóle 86 i 92- te były na rok chodzenia ;-) 68 mój synek też nosił bardzo krótko, max miesiąc.
    Ale to wszystko zależy od dziecka, czy jest duże i później jak przybiera. Inaczej jak się maluch urodzi się z wagą 3,a inaczej ponad 4kg. 2-mies.synek znajomych jest taki duży, że waży prawie 7kg i "chodzi" w pajacach, w których jego siostra paradowała jak miała 5-mies ;-)

• AJrin Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To różne wypada moj prawie 14 miesoeczniak jeszcze w 74 chodzi.
    Od poczatku mówili że bedzie duzy waga prsed porodem wskazywala 4.300. Wiec startowalismy w 62 większość kupionych a jaki psikus urodzil sie 3.740 spadl do 3.50 i szybko M musial dokupic 56.ale fakt te 56 to tylko z 2 max 3 tygodnie i juz 62. Te to moze z miesiac gora 2 i wskoczylisny w 68 tu juz kilka miesiecy. Obecnie po roku glownie 80. Ale jeszcze 74 daja rade i 86 ciut dlugie ale też jakoś daja.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ