X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ciężko wyczuć z tą rozmiarówką... Ja pokupiłam większość 62 i teraz już chyba się przerzucę na 68, żeby później nie żałować, że tyle kasy poszło na ciuszki raz założone.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Edwarda ja tam już internetu nie czytam, nie szukam, żeby się nie stresować niepotrzebnie. Jak mam jakies wątpliwości po prostu pytam lekarza. Skoro zdecydowałam się do niego chodzić to znaczy, że mu ufam :-). Skoro mówi, że mam się nie martwić jak tsh będzie powyżej 3 - to się nie martwię ;-). Juz prawie skończyłam 21 tygodni i nic złego się nie dzieje więc nie będę szukać informacji w internecie, gdzie jak wiadomo można napisać wszystko.
    Sweetmalenka najlepiej umów się do endokrynologa i po prostu pokaż wynik i zapytaj :-). I nie stresuj się niepotrzebnie, na pewno wszystko jest ok ;-).

W tym przypadku potwierdzilam internetem to co juz wiedzialam, że tsh 3 to za wysoko, tarczyca jest bardzo wazna w ciazy i trzeba ja leczyc. Co jak co, ale po kilku latach niedoczynnosci cos tam wiem. Leki zaczelam brac dopiero tuz przed zajsciem w ciaze, wczesniej leczylam sie naturalnie, przeczytalam o tarczycy milion ksiazek, publikacji naukowych i pol internetu. I zgadzam sie z moją endo, ze w ciazy tsh powinno byc blizej 1, a ft4 im wyzej tym lepiej. Ale jak już wiemy, każdy ma swój rozum i robi co chce.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam tsh 3,25 zaraz na poczatku i ginekolog nic nie powiedziala. Jak zmienilam lekarza prowadzacego powiedzial ze niby to w normie ale lepiej brac leki zeby obnizyc i pozniej dziecko bedzie sprwaniejsze umyslowo czy jakos tak bo norma jest do 4. Wybralam opakowanie euthyroxu 50 i mam skierowanie na tsh wiec zobaczymy ;)

xk81pfk.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    W tym przypadku potwierdzilam internetem to co juz wiedzialam, że tsh 3 to za wysoko, tarczyca jest bardzo wazna w ciazy i trzeba ja leczyc. Co jak co, ale po kilku latach niedoczynnosci cos tam wiem. Leki zaczelam brac dopiero tuz przed zajsciem w ciaze, wczesniej leczylam sie naturalnie, przeczytalam o tarczycy milion ksiazek, publikacji naukowych i pol internetu. I zgadzam sie z moją endo, ze w ciazy tsh powinno byc blizej 1, a ft4 im wyzej tym lepiej. Ale jak już wiemy, każdy ma swój rozum i robi co chce.

To widocznie co lekarz to opinia, bo moj mi mowil, ze ft4 kiedys starali sie utrzymywac w gornych granicach, teraz uznaje sie za najlepsza srodkowa wartosc.

Wlasnie nie wiem jak z tym 62, mam ich dosc sporo, wiec chyba juz nie bede kupowac, najwyzej po porodzie maz bedzie biegal po sklepach albo pral :) kupie kilka 56 i inwestuje w 68 :) na razie wiekszych nie kupuje, bo sporo rodzina w prezentach przyniesie. Powiem Wam,ze myslalam, ze wyprawka dla dziecka nie bedzie trudna, a tu psikus. Jestem mega niezdecydowana i wszystko dookola mi sie podoba :)

• darika Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:

Wlasnie nie wiem jak z tym 62, mam ich dosc sporo, wiec chyba juz nie bede kupowac, najwyzej po porodzie maz bedzie biegal po sklepach albo pral :) kupie kilka 56 i inwestuje w 68 :) na razie wiekszych nie kupuje, bo sporo rodzina w prezentach przyniesie. Powiem Wam,ze myslalam, ze wyprawka dla dziecka nie bedzie trudna, a tu psikus. Jestem mega niezdecydowana i wszystko dookola mi sie podoba :)

Jakbym czytała o sobie :-D. Mam dokładnie tak samo - myślałam, że to będzie proste a tu niestety. Jedni mówią, żeby 56, inni żeby 62 a jeszcze inni żeby większe. Ja już zgłupiałam :-P.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa no i nie mówiąc o tych, co absulutnie zabraniają kupować tak wcześnie :-P haha

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    Ja mialam tsh 3,25 zaraz na poczatku i ginekolog nic nie powiedziala. Jak zmienilam lekarza prowadzacego powiedzial ze niby to w normie ale lepiej brac leki zeby obnizyc i pozniej dziecko bedzie sprwaniejsze umyslowo czy jakos tak bo norma jest do 4. Wybralam opakowanie euthyroxu 50 i mam skierowanie na tsh wiec zobaczymy ;)
    bo ginekolodzy patrza tylkp na normy niestety. tez mialam taka sytuacje przed staraniami- nowa ginekolog nie wiedzac ze mam niedoczynnosc, zlecila mi min tsh. wtedy mialam ponad 3. ginekolog nic a nic powiedziala, przeciez w normie. endo za to kazala natychmiast zbijac.
    powinnas brac leki caly czas, jesli teraz odstawisz to tsh ci od razu wzrosnie.

Acygan od zawsze jest tak ze ft3i ft4 dobrze mieć okolo 50% ale na lekach im wyżej tym lepiej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 17:54

dqprqps6kaqxmc83.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli ktoś ma problemy z tarczycą, bądź leczy się u endo to myślę, że wtedy też jakoś są inne "normy". Zwykły ginekolog który ma normy 0,01-3,00 nie przyczepi się wyniku poniżej 3 a nawet troszkę powyżej. Tak myślę ;)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowe normy sa do 4. A normy to normy, dla każdego takie same. Ginowie, nie mowie ze wszyscy oczywiście, po prostu nie do konca sie na tym znają i trzymają sie wlasnie norm. Ile to historii takich czytałam, choćby tutaj na obu na staraczkach. Dziewczyny nie zachodzily, tracily ciążę itp przez tarczyce bo gin nie zlecil badan/ opieral sie tylko na tsh/ olal podwyższone wyniki itp itp.
    I tu nie chodzi o czepianie sie wyniku trche ponad czy trche mniej a o nasze i dziecka zdrowie :)

LuLu81 lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 biore caly czas, a jedynie moze mi jak cos zwiekszyc dawke. Mowil ze do konca ciazy trzeba bedzie brac :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

xk81pfk.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarka, do ktorej chodzilam na poczatku jak zobaczyla, ze tsh mam 3.1 to kazala od razu do endokrynologa isc. Po miesiacu z euthyroxem 50 spadlo do 0.9, w przyszlym tygodniu znowu skontroluje i zobaczymy jak teraz jest ;)

Nie moglam sie powstrzymac dzisiaj w pepco :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ddfda505b29b.jpg

Totoro, Sylwiaa95, grzanewino, darika, Tęskniąca, Aliskaa lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja generalnie nigdy nie miałam problemów z tarczycą, chociaż darzą się przed ciążą, że miałam powyżej 2, co niby do zajścia było już za wysoko. Nigdy jednak nic nie brałam (poza jodem i wit D przez jakiś czas) i spadała do 1 z groszem. W ciąży w ferworze badań na samym początku machnęłam sobie też TSH i było chyba 2,8. Zaczęłam czytać w necie, że za wysoko , spanikowalam, wsiadlam w auto i pojechałam do gina. Opieprzyl mnie, że po co to w ogóle robiłam i że przecież w normie jest, że mogłoby niby być niższe, ale w ciąży często skacze a ważniejsze i tak jest ft4. Oczywiście też zrobiłam i wyszło ok. Dlatego nie ma co panikowac, chyba że wcześniej już były problemy - wtedy zawsze lepiej skonsultować :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/ee413bc7c175.jpg.html

A to moj obiecany brzuszek :) rano taki nie jest,no ale po calym dniu nie da sie ukryc hehe :) a to dopiero 18t5d no i pierwsza ciaza :)

grzanewino, Myszka_Lena, Sylwiaa95, KaMiszka, malgosia82, Totoro, darika, Tęskniąca, Aliskaa, tanith, Katy, justysbp lubią tę wiadomość

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka FT4 jak skoczyło powyżej normy kazała zbijać.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj zauwazylam ze linea negra mi sie pojawila, delikatna jak narazie ale jest widoczna, az sie mąż zaciekawił a co to, a dlaczego itd haha :D

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Moja lekarka FT4 jak skoczyło powyżej normy kazała zbijać.
    Ft4 poza gorna norma moze oznaczac nadczynność. Poniżej normy jeszcze gorzej. Musi mieścić sie w normie, najlepiej powyżej polowy.

Acygan ladny brzus.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupiłam ciuszki dla maluszka i większość na rozmiar 56 ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 ja dzisiaj dostrzegam że i u mnie się pojawiła, co prawda delikatnie ale w lusterku widać :) myślałam że pojawi się troszkę później.
    Co do ciuszków mam większość 62, miałam jeszcze dokupić 56 bo mam zaledwie kilka sztuk ale chyba zrezygnuje bo ja przy urodzeniu miałam 57cm mąż 59cm więc myślę że i syn malutki nie będzie.

• darika Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lini to ja mam od zawsze. Teraz jedynie trochę się przyciemnila. Tak samo zresztą jak brodawki i wszystkie piegi na buzi stały się bardziej widoczne :-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja mam dziś stresujący dzień. Właśnie wróciłam z SORu - dostałam bardzo silnych skurczy (aż krzyczałam) i zaczęłam krwawić. Całe szczęście wszystko jest w miarę ok i puścili mnie do domu - mam leżeć. Dzidziuś ma bardzo nisko główkę, już pcha się na świat....ale poza tym reszta bez zmian, wiec teraz musze odpoczywać i liczyć na to, że bobasek się przesunie.

No to leże a moje plany na ten tydzień znów muszą poczekać....;(

nqtko7eswtot5kmm.png
‹‹ 455 456 457 458 459 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ