Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
AJrin wrote:Tez o tym słyszałam niestety u mnie skonczyło sie CC więc nie wiem a mam szerokie biodra. Ale niestety moja macica i szyjka nie reagują na poród i próby wywołania
No własnie, mnie wczoraj lekarka mowila, ze moje biodra sa idealne do rodzenia, ale to kwestia akcji porodowej. Ale szerokie biodra na pewno pomagaja.
Katy, wedlug mnie tam gdzie mieszkasz, mozesz byc zameldowana w Honolulu, a mieszkac w Gdansku. Pewnie trzeba to zglosic i juz
-
nick nieaktualny
-
sweetmalenka wrote:Sok z buraków jest okropny... Próbowałam i nie polecam:p nawet pól na po z jablkiem jest okropny:p
Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015 -
acygan wrote:Darika super, ze jest lepiej,oby ten bol juz nie wrocil. Ciekawe co na usg wyjdzie. Kiedys slyszalam, ze nawet jesli sa jakies kamienie, to na usg moze nie byc ich widac i to jest najgorsze chyba. Jesli oczywiscie atak byl spowodowany kamieniami, taka pierwsza mysl mi przyszla do glowy.
A mam pytanie do dziewczyn, ktore juz rodzily, a maja budowe ciala gruszki. Czy to prawda, ze szerokie biodra ulatwiaja porod, czy to mit? -
Kinga. wrote:Ja mam co prawda jabłko, ale biodra też b. szerokie. Ogólnie to poszło gładko. Córka była mała i poszło bez większych problemów. Najgorsza dla mnie była pierwsza faza i rozwieranie szyjki. Z gorszych wiadomości biodra po porodzie się jrozszerzyły i w ciągu niecałych 2 lat nie wróciły do stanu sprzed. Mam wrażenie że to tak już zostanie...
o kurcze! nie chce miec jeszcze szerszychWiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 11:39
-
Majek wrote:Dla zainteresowanych zasiłkami chorobowymi w okresie ciąży (100%)
Kilka kroków do obliczenia wynagrodzenia (zasiłku) chorobowego:
Bierzemy wynagrodzenie z 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy (lub za okres krótszy w sytuacji krótszego zatrudnienia),
Liczymy średnią z tych miesięcy (będzie to nasza kwota Y)
Kwotę Y pomniejszamy o kwotę składek na ubezpieczenia społeczne finansowane ze środków pracownika (13,71%)
Tak obliczona kwota jest stała już przez cały okres trwania niezdolności do pracy – jest to podstawa zasiłku (X)
Aby obliczyć stawkę za 1 dzień L4, należy kwotę X podzielić przez 30 dni (bez względu na faktyczną liczbę dni w miesiącu). W konkretnym m-cu mnożymy tę stawkę przez liczbę dni niezdolności do pracy (łącznie z sobotami i niedzielami lub innymi dniami wolnymi od pracy).
Dla wynagrodzenia z 12 m-cy w kwocie 2000 zł brutto zasiłek za grudzień 2017 r. obliczymy następująco:
Y=2000 zł (średnia z wynagrodzeń wypłaconych w okresie 12.2016-11.2017r.)
X=2000-(2000*13,71%)=1 725,80 zł
Stawka za 1 dzień L4: 1 725,80 zł/30 dni=57,53 zł
W grudniu 2017 r.: 31 dni kalendarzowych*57,53 zł=1 783,43 (w lutym 2018 r. byłoby: 28*57,53 zł=1 610,84 zł)
Od tej kwoty oczywiście opłacamy podatek i składkę na ubezpieczenie zdrowotne
Dokładnie tak jak napisałaś,liczy się średnia z 12 miesięcy poprzedzających L4, dodam jeszcze (dla osób, które były w ostatnim czasie na zwolnieniu i wróciły do pracy)
"Jeżeli między okresami pobierania zasiłków (bez znaczenia, czy to świadczenia tego samego czy innego rodzaju) nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe, to podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo" -
nick nieaktualny
-
No, że średnia z 12 msc. to wiem, ale trochę mnie zdziwiło, że za miesiąc 30 dni dostanę mniej, niż za 31. Myślałam, że ta średnia jest po prostu ustalona i na jej podstawie co miesiąc wypłacana jest ta sama kwota.
U mnie obecnie bez śniegu. Duża mgła i mroźno.
Jutro już grudzieńRozmyślam właśnie kiedy się zabrać za pieczenie pierniczków, żeby ładnie zmiękły na święta i chyba w przyszłym tygodniu się za to zabiorę
-
AJrin wrote:Dziewczyny czy któraś się orientuje jak jest wyliczane L4 dokładnie są to 3 ostatnie miesiące?
Bo ja pewnie na L4 pojde w lutym czyli wejdzie mi 3 ostatnie miesiace czyli Listopad, Grudzień i Styczeń. Przy czym Listopad i Grudzien mam przekroczony próg. To jak to się liczy do L4? Dodam, że tez dostałam podwyke w Listopadzie więc jeśli pełne 3 miesiace to fajnie załapie sie ale jeśli ten próg jest brany pod uwage to lipa na maksa i lepiej abym już teraz szła na L4
Jeśli pójdziesz na zwolnienie w lutym, to do zasiłku będą liczyć średnią z miesięcy styczeń 2018 - luty 2017 (jeżeli nie miałaś teraz zwolnienia w okresie 3 miesięcy)
-
Położna jest środowiskowa i z tamtąd gdzie zgłosisz dziecko do pediatry powinna przyjść na kilka wizyt położna.
Asiula27 lubi tę wiadomość
Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015 -
Kurcze tez nie chce juz szerszych,ale jak patrze na bratowa, to faktycznie jej biodra sie poszerzyly,a tez miala szerokie. Nie to ze jakos chamsko to pisze, noc z tych rzeczy,zazdroszcze jej,ze rodzila trzy razy a najdluzszy porod to 4 godziny
wiec chyba cos za cos.
U mnie polozna z pediatra chyba przyjezdza,ale tylko raz jesli jestem dobrze poinformowana. A pediatra to lekarz nasz rodzinny,do ktorego nalezy cala rodzina,ona dobrze nas zna,wiec nie obawiam sie tego -
jasmina- ja nie mówię o kiszonym buraku tylko soku z sokowirówki ze świeżego
Może dlatego mi nie podchodzi
Co do porodów cc i sn to pierwszą miałam CC, mimo chęci SN. Wtedy miałam figurę jabłka. Po porodzie i samozaparciu mam klepsydre. Nie wiem czy ma coś wspolnego z porodem stan sprzed ciąży, bo coś mi się obiło o uszy że w czasie ciąży i tak biodra "rosną"/rozchodzą się/jakieś tam więzadła rozciągają czy coś.
Ja dzisiaj połowkowe. W końcu! Nie widziałam malucha już 10 tygodni ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 12:11
-
Kate86 wrote:Dokładnie tak jak napisałaś,liczy się średnia z 12 miesięcy poprzedzających L4, dodam jeszcze (dla osób, które były w ostatnim czasie na zwolnieniu i wróciły do pracy)
"Jeżeli między okresami pobierania zasiłków (bez znaczenia, czy to świadczenia tego samego czy innego rodzaju) nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe, to podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo"
Do września byłam na macierzyńskim rok 80%
Od Listopada jestem normalnie w pracy bez L4 i planuje do lutego pobyć.
Będą mi liczyc 12 miesiecy czy ostatnie 3 miesiace przepracowane? -
acygan wrote:Darika super, ze jest lepiej,oby ten bol juz nie wrocil. Ciekawe co na usg wyjdzie. Kiedys slyszalam, ze nawet jesli sa jakies kamienie, to na usg moze nie byc ich widac i to jest najgorsze chyba. Jesli oczywiscie atak byl spowodowany kamieniami, taka pierwsza mysl mi przyszla do glowy.
A mam pytanie do dziewczyn, ktore juz rodzily, a maja budowe ciala gruszki. Czy to prawda, ze szerokie biodra ulatwiaja porod, czy to mit?
Syna rodzilam naturalnie przy dosc waskich biodrach, nie wspominam tego dobrze, mimo ciezkiego porodu personel szpitala nie zdecydowal sie na Cc, moze jak bym mialam lekarza W tym szpitalu to inaczyj to by się potoczylo, niestety moja Pani gin. nie pracowala w zadnym szpitalu:(, po porodzie anastezjolog ktora dawala znieczulenie, zasugerowala mi że przy nastepnej ciaży to tylko Cc bo moje biodrach nie nadaja się do porodu sn...Syn ur. 2011 r.
-
Mnie pociesza i trzyma w nadziei jedna rzecz: i mama i moja siostra, wszystkie 3 jestesmy identyczne, ten sam wzrost (150cm-154cm), ta sama figura gruchy itp. Mama urodzila nas 2, jedna 3,5 kg, druga 4 kg, zero rozstępow, a biodra ok ;p Siostra to samo, urodzila 2 synow po prawie 4 kg, tez bez rozstępow, biodra ok, szczuplutka. Wiec to mnie pociesza, ze moze u mnie tez tak będzie
Bo jak biodra jeszcze bardziej mi sie rozejdą to ja dziękuje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2017, 13:05
-
nick nieaktualny
-
Aliskaa wrote:a to prawda, że do położnej chodzi się od 21tc ? bo moja znajoma mi tak mówiła... a ja nikogo nie mam
Pierwsze słyszę, jedyna położna z jaką mam kontakt to ta, do której wchodzę przed wizytą u lekarza. Zarówno ona jak i moja lekarz pracują w szpitalu, w którym będę rodzić, może to wystarczy.