X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, jak czytam ile macie to aż przerażenie bierze że ja mam tak mało ale z mężem postanowiliśmy że zostawiamy zakupy duże na luty a teraz będziemy zbierać $. co do pościeli to ja kupuję poduszkę i kołderkę do łóżeczka, a do wózka poduszkę płaską z kocykiem. i jeszcze 2 -3 kocyki do noszenia przykrywania, rożek i chyba tyle. ale to się może zmienić więc zobaczę :)

właśnie zjadłam pierwszego w tym sezonie Mikołaja z czekolady :)
    Jutro wizyta! :)
    mały kopie, ale taty nie chciał kopnąć, jak kładł mąż na brzuchu rękę to mały przestawał hehe,

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    EDEARDA20 pokażesz tą z diverse jak na Tobie leży ? Też mi jedna w oko wpadła w kolorze khaki ale nie miałam czasu żeby przymierzyć :(

https://zapodaj.net/6cad5a417d03b.jpg.html - przód

https://zapodaj.net/e9a938e361de5.jpg.html - bok

https://zapodaj.net/27e8810be5485.jpg.html - po wypchaniu grubą poduchą

Mam 150 cm wzrostu, w butach moze ze 158 cm. Kurtka xs, ciut za duza, oczywiscie zupelnie nie moj fason, ale jedyna w ktorej miesci sie wielki brzus. Bo jaki bedzie na koniec marca tego nikt nie wie...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Witajcie raz jeszcze :-)
    To moja druga ciaza. Termin na 15.04. Poki co nie znamy plci, chociaz prawdopodobnie chlopak. 5.12 mam usg polowkowe to dowiemy sie kto siedzi w brzuszku :-) od poczatku tej ciazy zmagam sie z cukrzyca.
    Jak Ci się objawia cukrzyca? Czy pojazują to tylko wyniki?

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zastanawiałam się dziś czy nie jechać na IP bo od wczoraj nie czuje ruchów, też macie takie przerwy?

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Dziewczyny zastanawiałam się dziś czy nie jechać na IP bo od wczoraj nie czuje ruchów, też macie takie przerwy?
    Tak tez tak mialam i sie stresowalam ale okazalo sie ze jest ok.

U mnie po polowkowym Mikołaj zostaje Mikołajem i wazy juz 640g!

Na poczatku dziecko powinno spac na płaskim i w spiworku zeby sie nie udusilo pod koldra i z nosem w poduszce i zeby mialo prosty kregoslup :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2017, 15:19

Tęskniąca, acygan, Aliskaa lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Tak tez tak mialam i sie stresowalam ale okazalo sie ze jest ok.

U mnie po polowkowym Mikołaj zostaje Mikołajem i wazy juz 640g!

Na poczatku dziecko powinno spac na płaskim i w spiworku zeby sie nie udusilo pod koldra i z nosem w poduszce i zeby mialo prosty kregoslup :)

Kwiecien - czerwiec spiworek, a jak beda upaly to kocyk? Na jesien znowu spiworek?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Kwiecien - czerwiec spiworek, a jak beda upaly to kocyk? Na jesien znowu spiworek?
    Tak. Masz tez różne grubosci spiworkow. Sa takie na zime fajnie ocieplone, a letnie sa jak przescieradlo :) Latem ja mialam czasami w domu 25 stopni wiec wszuscy spalismy odkryci :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

• patusia90 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    hej, jak czytam ile macie to aż przerażenie bierze że ja mam tak mało ale z mężem postanowiliśmy że zostawiamy zakupy duże na luty a teraz będziemy zbierać $. co do pościeli to ja kupuję poduszkę i kołderkę do łóżeczka, a do wózka poduszkę płaską z kocykiem. i jeszcze 2 -3 kocyki do noszenia przykrywania, rożek i chyba tyle. ale to się może zmienić więc zobaczę :)

właśnie zjadłam pierwszego w tym sezonie Mikołaja z czekolady :)
    Jutro wizyta! :)
    mały kopie, ale taty nie chciał kopnąć, jak kładł mąż na brzuchu rękę to mały przestawał hehe,
    Ja wczoraj zwlekałam z wizytą w toalecie i młody się chyba zdenerwował bo zaczął kopać mnie w pęcherz :D nawet mężowi udało się poczuć ale wystraszył się, że tak mocno. Co zrobić, on raz wyczuje a mnie czasami mocno kopie :D
    Dzisiaj rano chyba miał nóżki gdzieś przy pępku bo zaczął kopać wysoko :)

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • tanith Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Ja tak mam. 2-3 dni maleństwo dokazuje w brzuchu, a potem 2-3 dni leniwe, czasem cisza i nawet ciezko się wczuć jak leżę spokojnie. Gdyby nie detektor to pewnie bym miała takie same dylematy. Ja gdzieś czytałam, ze jesli po 27-28 tyg. nagle nie ma ruchów cały dzień, to wtedy trzeba na IP.

jasmina6 lubi tę wiadomość

km5sdf9hi5m1i40u.png
  • patusia90 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też czasami stresuje się jak nie czuje ruchów :( detektora nie mam niestety.

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Zjedz coś słodkiego, połóż się wygodnie i czekaj. Dziecko powinno się poruszyć. I nie stresuj się. Ja w ubiegłą niedzielę czułam rzadko i też się trochę martwiłam ale córka narobiła w poniedziałek.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu w którym rodziłam zakazywano kołderek. Na wyjście dostałyśmy śpiworek w prezencie. Ale córka spała ze mną i korzystałyśmy czasem z dużej kołdry (zawsze czuwała też snuza), No i budziłam się co chwilę by spr czy wszystko jest ok (ponoć to normalne przy kp że matka śpi bardzo czujnie, przynajmniej przez pierwsze pół roku.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Polecam klasyczną książkę "Czego się spodziewać kiedy się spodziewasz", ja kupiłam wersję oryginalną w Amazonie na Kindle. Niestety chyba nie ma polskiego tłumaczenia. Są tam odpowiedzi nawet na najbardziej niespodziewane pytania. Wyczytałam: do 28 tyg. może być nawet kilka dni bez wyczuwalnych ruchów. Po 28 tyg. warto liczyć ruchy; położyć się i włączyć stoper, liczyć ruchy do 10; sprawdzić czas. Można sobie zapisywać te dane i ma się obraz ruchliwości swojego dziecka, każde jest inne. Ogólnie, czas tych 10 ruchów powinien się mieścić w 1 godzinie. Przed 28 tyg. jeżeli chce się pobudzić malucha można się napić lub najeść, najlepiej czegoś słodkiego, położyć na plecach i ew. lekko pogłaskać brzuch - to powinno, ale nie musi, pobudzić brzdąca. Polską wersję ma tytuł "Ciężarówką przez 9 miesięcy" - bardzo żartobliwie i wesoło napisane. Tłumaczenie spolonizowane - są polskie dane do rożnych organizacji, linki do polskich stron, opisane polskie realia. Ciąg dalszy to "Dzieciozmagania" - też mogę polecić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2017, 18:05

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kupuje kołderke, taką lekką, oddychającą. Dwójkę wychowałam z kołderkami i teraz też mam taki zamiar:-)

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Ale na początku już robili Ci badania?
    Ja chyba zrobię prywatnie krzywa bo tamta krzywa to nie krzywa skoro tylko po 1h wynik... A po 2 już nie. Bo ciągnie mnie do słodyczy bardzo. Nawet w nocy się budzę i musze coś słodkiego wypić bo tak mnie ciągnie :(
    Na poczatku kazda z nas badala cukier na czczo :-) ja juz wtedy mialam cukier 100, gdzie norma dla kobiety w ciazy jest 90. No i potem krzywa cukrowa, ktora to potwierdzila. Od poczatku jestem na diecie i kilka razy dziennie badam cukier glukometrem :-) a krzywa powinna byc 3-punktowa (na czczo, po godzinie i po dwoch).

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Jak Ci się objawia cukrzyca? Czy pojazują to tylko wyniki?
    Nie mam zadnych objawow :-) jako normalny czlowiek mieszcze sie w normach, ale dla kobiet w ciazy sa inne-bardziej wysrubowane. Glownie mam problem z cukrem na czczo i po pierwszym sniadaniu :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W segregatorze od Mamaginekolog też jest informacja, że do 28 tygodnia ruchy mogą być jeszcze bardzo nieregularne i nie co dzień.
    U mnie też są takie dni, gdzie malutkiej nie czuje, lub czuje bardzo słabo, no i mimo, że wiem, że tak może być to i tak zwykle jakiś tam cień stresu się pojawia ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że też wiecie o czym mówię... wczoraj na ruchy nie pomogła beza pavlowa którą robiłam, więc słodkie nie zawsze działa

3i49uay3vn9a2peg.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w 1 ciąży cukrzyce ciazowa ale tak jak Ty- bez insuliny. Tu właśnie nie było 3 punktowej dlatego pewnie pójdę prywatnie... Ponadto gdyby moja gin zobaczyła tylko 10 różnicy między max. Cukrem to by to pewnie olala... Teraz też stwierdziła ze TSH jest ok mimo iż mam 2,65 a norma w II trymestrze jest podobno do 2,5...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka to dziwne. Bo skoro w 1 ciazy mialas cukrzyce to jestes tez w grupie zwiekszonego ryzyka-ze i tym razem cukrzyca moze byc. Dlatego dziwie sie, ze tak podeszli do tego tematu. A z drugiej strony robic drugi raz krzywa cukrowa i pic ta glukoze to nic przyjemnego. Czyli wg Twojej gin cukier 100 na czczo jest ok?

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
‹‹ 477 478 479 480 481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ