X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w rosmannie upolowalam 6ciopak chusteczek nawilzanych, sudocrem, oilatum do kąpieli i krem do smarowania buźki. A dzisiaj zauważyłam że dostałam z aplikacji rosne możliwość odbioru olejku na rozstępy za 1gr :)
    W Lidlu z kolei kupiłam sweterek body, spodenki i bluzeczki. Już mam dość sporo ciuszków na pierwsze miesiace, więc myślę że teraz będę skupiać się na większych rzeczach :D

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek ja mialam polowkowe 19t5d i synek wazyl 360g. Ale te pomiary są na podstawie wymiarow dziecka i bardzo szacunkowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2017, 19:03

dqprqps6kaqxmc83.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia -Skoro z USG wyszedł 20 plus 1 tzn ze wagowo/ wielkościowo jest zbliżony do 20tc :) ja właśnie się zastanawiam nad Bebetto i Adamex i mam spory problem...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mamy tu na sali kogos typu radca prawny? Prawnik? Albo ktoras z Was kogos takiego? Interesuje mnie porada online/telefoniczna.
    Mam straszne problemy rodzinne - najgorsze ze dzisiaj to sobie wysnilam. W najgorszych snach o tym nie myslalam. Jestem strzepkiem nerwow. Wyplakalam morze lez.
    Mam nadzieje ze dzidziusiowi nie zaszkodze :( tym ciaglym placzem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Dziewczyny czy któraś miała robione Usg w 20t6d? Waga mojego maleństwa to 300gram ginekolog mówi że troche mało ale zobaczmy co będzie dalej. Do tej pory było książkowo
    W poprzedniej ciąży miałam w 20t0d wagę 340g. A to jest nieduża różnica. Pamietaj o błędzie pomiaru.

• Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Sylwia -Skoro z USG wyszedł 20 plus 1 tzn ze wagowo/ wielkościowo jest zbliżony do 20tc :) ja właśnie się zastanawiam nad Bebetto i Adamex i mam spory problem...

Wg prentalnego usg byłam w 20+1. I teraz na polowkowych lekarz powiedzial ze wielkoscia odpowiada terminowi z OM. Wydaje mi sie ze w 20+1 by nie wazyl tyle ;)

xk81pfk.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do plynu do prania pamietajcie że dobrze jest tez wasze staniki do karmienia i piżamy wyprac też w lagodnym proszku. Znam też takie osoby co swoja posciel i couchy też praly na pierwsze dni aby nie narażać skóry maluszka ja akurat kladlam zawsze na teatrze czy do nas na łóżko czy na kanape.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Paatka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jutro muszę kupić w biedronce ten proszek skoro polecacie :) A może i do Rossmanna wejdę po zajęciach w szkole rodzenia.

Skończyłam właśnie ubierać choinkę :) Teraz nastrój świąt u mnie w pełni, a tu jeszcze 2 tygodnie trzeba poczekać :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fe65bea76cc5.jpg

MaGo, AJrin, darika, Aliskaa lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też dzisiaj skoczyłam do Lidla, kupilam 2xbody i 2xspodenki i wzięłam rozmiar 62, lepiej większe i podwinąć rękawki czy spodenki ;) Byłam dzisiaj u nowej endokrynolog. Ozywiście dostałam normalną dawkę Letroxu ;) na przemiqn 50 i 75 a u tamtej nie wiem czy bym do końca ciąży doszła do całej całej 75 :D Marcel szaleje dzień w dzień, nawet teraz jak piszę to mało się przez brzuch nie przebije ;) Będzie piłkarz albo karateka haha :D

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pamięci to ze mnie mąż ma taką polewke.... ojezu, ja sama nie moge czasem wytrzymac ze smiechu xddd smiejemy sie, ze maly inteligent rośnie :) a mąż smieje sie i mowi do brzucha 'młody, zostaw mamie chociaż z dwie szare komórki, przydadzą się jej!' Xd

Totoro, jasmina6 lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Dziewczyny czy któraś miała robione Usg w 20t6d? Waga mojego maleństwa to 300gram ginekolog mówi że troche mało ale zobaczmy co będzie dalej. Do tej pory było książkowo
    ja miałam 21 tc i miałam 495g. Lekarz mówił, że dużo. Musiałabym spr w książeczce córki, bo ona długo była wagą poniżej normy i nadrobiła dopiero po świętach BN, jak mama się ciastami poobżerała.

Jeśli chodzi o pamięć, to mi się w każdej ciąży pogarsza, tak jak wzrok (szczególnie wieczorami), sama się śmieję do męża że znów mam kurzą ślepotę;)

Wracając do biustu, to mój wcale nie urósł. Tłumaczę sobie, że w sumie cały czas karmię. Zauważyłam, że siarę (tę przezroczystą) mam już od jakiegoś czasu (córce już tak nie smakuje jak kiedyś ;). Nie miałam powiększonych żył, kamieni itp, tylko sutki są bardziej wrażliwe, no i te różnice temperatur... Też się pocieszam, że później będzie z górki (bo przy córce nic mnie nie bolało przy karmieniu, żadnego dyskomfortu krwawień itp, jedynie trochę nawały dawały mi w kość. Ale ten ból w ciąży dobrze pamiętam ;) tylko nie kojarzę właśnie czy był do samego porodu (wydaje mi się że jakoś wcześniej przeszło), ale zupełnie nie pamiętam kiedy. Na razie męczę się już jakiś miesiąc. Fajnie jakby po NR już było ok.

Jeśli chodzi o pranie, to nigdy nie kupowałam specjalnego proszku. Ciuchy młodej piorę w zwykłym, tylko daję połowę zalecanej dawki i nie używam płynu do płukania. W sumie odkąd korzystam z suszarki, to nawet przy naszym praniu zrezygnowałam.z płynu do płukania. Od czasów pierwszej ciąży irytują mnie intensywne zapachy (kapsułki do prania, większość płynów do płukania czy perfum, mocno perfumowane proszki itp. Mam jeden sprawdzony proszek i jestem mu wiera. Jak czasem jestem u rodziców i mama upierze w swoim proszku, to mnie nadal na wymioty ciągnie, a nawet czasem pojawiają się duszności...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2017, 20:01

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka sliczna :)

Paatka lubi tę wiadomość

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Paatka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to już tej wadze nie wierzę :P Bo na wizycie u mojego gina było 380g, a tydzień później na połówkowym 340g. Zapytałam lekarza skąd taka różnica, czy dziecku mogła waga spaść, to mi powiedział, że to tak naprawdę zależy od sprzętu i tym mam się nie przejmować.
    Z resztą jak moja koleżanka rodziła to też ją straszyli tydzień przed porodem, że dziecko ma co najmniej 4200 i że będzie cesarka jak tak dalej pójdzie, a mały urodził się z 3700... także 0,5kg różnicy..

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia- ale to wydaje mi się ze nie powinno się kierować danymi z ostatniej USG. Przecież na każdym może wyjść inaczej :p tym bardziej ze inaczej się ułoży, inaczej zmierzy. A według polowkowego USG jaki wiek ciąży?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka. Lekarz powiedzial tylko ze waga jest prawidlowa jak na date z miesiaczki. Tak czy siak do porodu torbe itp przygotowuje sie wczesniej :D wazne zeby maly odpowiednio przybieral na wadze :)

xk81pfk.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam pod koniec 20 tc polowkowe i młody ważył 420 g co bardzo mnie zdziwiło ze jemu tak szybko waga idzie w gore, a mi tak baaaardzo wolno :P

Dziewczyny, a możecie mi napisać ile mam kupić kompletów np kocykow z poduszkami płaskimi, butelek, smoczków itd? To moja pierwsza ciaza i nie wiem ile rzeczy kupić. Na razie mam 2 ręczniki do kąpieli i chyba wystarczy. Ubranek mam pełno ale z takich innych rzeczy to nie wiem jak mam sie zaopatrzyć. Słyszałam ze kołderki nie kupować na razie bo niemowlak na początku bedzie spał w rożku, ale kiedy mam kupić taka kołderkę? Muszę wogole zrobić listę potrzebnych rzeczy bo coraz mniej czasu, a ja prócz ubranek i tych ręczników to nic nie mam :P

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:

Ja mialam dokladnie w 20t1d i corka ważyła 330 gram, ale usg na nfz, kiepski sprzet, wiec nie wiem czy wierzyc. Zreszta podobno waga na usg tez czesto jest mylnie okreslana, przynajmniej pod koniec ciąży czesto sie to zdarza. A to bylo na porzadnym sprzecie usg robione? Chyba bym az tak sie nie przejmowala.

Bylam w lidlu i kupilam dwa bodziaki na 50/56 do szpitala, bo sa akurat kopertowe i drugi dwupak wzielam 74/80 chyba. Sama nie wiem czemu taki duzy, bo mialam kupic 68/72. Troche sie wkurzylam, ale przeciez i takie sie przydadza z czasem :)

• AJrin Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprpsiaczek to tak naprawde ile zależy od Ciebie ;)
    Ja to sie powstrzymac nie moglam i mialam tego sporo ale tak naprawde 2 kaplety to minimum aby miec na przebranie warto miec 3. Kocyki polecam wiekszebo te małe to serio posłużyły nam kilka miesiecy i koniec tak samo reczniki lepiej większe.
    Poduszek tak naprawde nie zal3caja maluszka wiec obejdziesz sie bez a koldre pewnie dopiero wrzesien pazdziernik jak bedzie chłodniej wiec na spokojnie dokupisz.
    Co do butelek polecam miec dwie jedna w srednim rozmoarze cos kolo 120 a druga większą 240. Te takie calkiem malutkie dostalam wszpitalu z aventu i w sumie tylko z 2 miesiace pozniej pojemnosc za mała wiec mozna odrazu kupić wiekszy rozmiar a operowac smoczkami przeplyw 1 na poczatek pozniej 2 a na koniec 3.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja miałam pod koniec 20 tc polowkowe i młody ważył 420 g co bardzo mnie zdziwiło ze jemu tak szybko waga idzie w gore, a mi tak baaaardzo wolno :P

Dziewczyny, a możecie mi napisać ile mam kupić kompletów np kocykow z poduszkami płaskimi, butelek, smoczków itd? To moja pierwsza ciaza i nie wiem ile rzeczy kupić. Na razie mam 2 ręczniki do kąpieli i chyba wystarczy. Ubranek mam pełno ale z takich innych rzeczy to nie wiem jak mam sie zaopatrzyć. Słyszałam ze kołderki nie kupować na razie bo niemowlak na początku bedzie spał w rożku, ale kiedy mam kupić taka kołderkę? Muszę wogole zrobić listę potrzebnych rzeczy bo coraz mniej czasu, a ja prócz ubranek i tych ręczników to nic nie mam :P
    Ja miałam 1 poduszkę klin ktora wkladalam pod przescieradlo, 2 przescieradla na gumke, 1 spiworek do spania (kupowany w pepco za 49.99), 1 rozek, 2 kocyki ktore dostalismy w prezencie od znajomych ale to dopiero po porodzie :) taka kołdre i poduszke ale tez plaska kupilismy dopiero jak corka miala ponad roczek :)
    Smoczki mialam 2, butelki tez dwie ale skorzystalam z nich dopiero po 9 miesiacach do podawania wody.
    Ewentualnie moze sie przydac obcinacz do paznokci bo dzieci sie rodza z dlugimi paznokciami i ja juz w szpitalu odcialam na spiocha :) szczotka z miekkim wlosiem, i to chyba na tyle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2017, 20:39

• dreamnes Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaczynam panikowac. Tak sie cieszylam ze moja coreczka sie rusza ale of dwoch dnich coraz wiecej. Dzis moze of rana dwa razy miala pol godziny spania a tak to non stop ruchy czkawka wiercenia. Czy ktoras tak ma? Wizyta dopiero za tydzien I boje sie że cos sie tam w srodku dzieje ehhh;(

34bwrjjgc1z53zcr.png
    3i49t5odk6h77iiq.png
‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ