Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    No tak, brzmi to logiczniej ;p Nie wiem jak Wy, ale ja jestem na etapie braku pracy mozgu, nie mogę sie skupic na niczym, ciezko mi przychodzi myslenie, a pamieć dobra jak u ryby...
    Ja notorycznie mylę słowa :D

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupujecie lezaczek-bujaczek?:-) ja przy pierwszym dziecku nie mialam a teraz tak mysle ze moze sie przydac. Sa moze mamusie,ktore moga powiedziec czy taki lezaczek jest przydatny? :-)

Kinga. lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taki bujak z bright stars i nam sie sprawdził. Jest na baterie ale nawet nie zmienialiśmy bo raczej używałam w potrzebie tylko.
    Wiec ogólnie polecam ale należy korzystać z umiarem ponoć może zaburzać motorykę dziecka jeśli będziemy kłaść dziecko na pół dnia do leżaczka.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2017, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kompletnie nie pomyślałam o leżaczku ;) będę musiała kupić.

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z lezaczkiem to wszystko zalezy od dziecka, ja mialam i syn lezal w nim moze z 10 min dziennie, tak zebysmy na szybko sniadanie zjedli. Pozniej juz marudzil i plakal. Z naszego lezaczka korzystala 4 dzieci a tylko jedno go polubilo, reszta na chwile i od razu placz. Wiec mysle ze warto najpierw poobserwowac dziecko czy jest w stanie polezec jakis czas spokojnie i kupić najwyzej pozniej. Tym bardziej ze i tak one sa zalecane po 3 miesiacu.

Andzia123 lubi tę wiadomość

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dzieci lubiły bujaczki ale takie najwzyklejsze, nie huśtawki

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam i chyba na bujaczka postawie :)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za radę. Ja chciałam kupić cały zestaw butelek czyli tam jest 5 szt :P myślałam ze to i tak bedzie za mało :P my bujaczek tez kupujemy, zeby w razie czego na chwile położyć i szybko iść zjeść czy robic inne czynności. Zakupiliśmy juz misia szumisia wiec mam nadzieje, ze nasz maluch bedzie ładnie spał :P a jakie jest Wasze zdanie na temat spania dziecka w swoim pokoju? Lepiej zeby było z rodzicami w sypialni czy moze lepiej zeby spało od początku u siebie w pokoju, a rodzice mając nianie w sypialni z kamerka wiedza co sie dzieje? Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat :)

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas bujaczek pierwsze miesiące sie bardzo sprawdził, później już chętniej i więcej leżał na brzuchu na macie z zabawkami. Ale jak był taki malutki to pasowało mi to, że moge go przenieść do kuchni w bujaku. No ale u nas lubił bujak więc o tyle dobrze.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Ja miałam pod koniec 20 tc polowkowe i młody ważył 420 g co bardzo mnie zdziwiło ze jemu tak szybko waga idzie w gore, a mi tak baaaardzo wolno :P

Dziewczyny, a możecie mi napisać ile mam kupić kompletów np kocykow z poduszkami płaskimi, butelek, smoczków itd? To moja pierwsza ciaza i nie wiem ile rzeczy kupić. Na razie mam 2 ręczniki do kąpieli i chyba wystarczy. Ubranek mam pełno ale z takich innych rzeczy to nie wiem jak mam sie zaopatrzyć. Słyszałam ze kołderki nie kupować na razie bo niemowlak na początku bedzie spał w rożku, ale kiedy mam kupić taka kołderkę? Muszę wogole zrobić listę potrzebnych rzeczy bo coraz mniej czasu, a ja prócz ubranek i tych ręczników to nic nie mam :P
    Kołderki i poduszki nie mam do tej pory. Mi wystarcza jeden śpiworek (co jakiś czas wymieniany na większy), awaryjnie miałam jeszcze 3 kocyki, ale prawie ich nie używałam. Na zimę mam śpiworek do wózka, i mniejszy do fotelika (oba ocieplane). Najczęściej za kocyk u mnie robiła chusta do noszenia.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie:) mnie całą noc bolał brzuch, nie wiem czy to przez ten halny, mały cała noc pukał i sie wiercił, całą noc brzuch mi skakał, nawet to uwieczniłam bo młody wcześniej nie dał się nagrać

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam jeszcze nic kupionego dla dzidzi oprócz kilku ubranek...

mhsvi09k63nasq33.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Dziewczyny dzięki za radę. Ja chciałam kupić cały zestaw butelek czyli tam jest 5 szt :P myślałam ze to i tak bedzie za mało :P my bujaczek tez kupujemy, zeby w razie czego na chwile położyć i szybko iść zjeść czy robic inne czynności. Zakupiliśmy juz misia szumisia wiec mam nadzieje, ze nasz maluch bedzie ładnie spał :P a jakie jest Wasze zdanie na temat spania dziecka w swoim pokoju? Lepiej zeby było z rodzicami w sypialni czy moze lepiej zeby spało od początku u siebie w pokoju, a rodzice mając nianie w sypialni z kamerka wiedza co sie dzieje? Ciekawa jestem Waszego zdania na ten temat :)

ja co prawda nie mam dzieci ale z rad mojej mamy wiem że dziecko powinno od małego spać same. my akurat mamy kawalerkę więc dziecko będzie z nami w pokoju ale w swoim łóżeczku. nie jestem zwolenniczką aby dziecko spało z rodzicami na jednym łóżku. potem ciężko dziecko przyzwyczaić do spania samodzielnie i robi się problem. zresztą ja bym się bała że zrobię dziecku krzywdę jakby spało ze mną w łóżku. niby śpię spokojnie ale nigdy nic nie wiadomo. myślę że spać w jednym pokoju może z rodzicami ale we własnym łóżeczku czy kołysce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2017, 10:11

edwarda20, Katy lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Ja nie mam jeszcze nic kupionego dla dzidzi oprócz kilku ubranek...
    Oli123 spokojnie, ja tylko fotelik do samochodu i kilka ubranek właśnie :D

Dziś postanowiłam wstąpić do Lidla, masa rzeczy jeszcze była, myślałam, że stamtąd nie wyjdę xD wzięłam bodziaki, pajacyk, bluzeczke (jak się okazuje chłopięcą, bo tylko taka mi się podobała O.o) i skarpetunie. Chusta do noszenia mi się strasznie podobała, ale na ścisłość nie wiem czy będę z takiej korzystać, a szkoda mi teraz kasy na pierdoły, bo cała wyprawka przed nami :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są dwie szkoły szkoła bliskości i spania wspólnego i szkoła samodzielności. Każdy wybierze co woli tak naprawdę ale ja nie potrafiła bym spać z dzieckiem i zawsze odkładałam do kołyski. Z doświadczenia innych rodzin wiem, że jak zacznie spać z rodzicami to dzieżko odzwyczaić ale niektórym to nie przeszkadza innym bardzo.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez uwazam, że dziecko powinno spac w swoim pokoju. Na pewno nie z rodzicami w jednym lozku. Moja siostra wychowała 2 synow tak, ze wkladala ich do lozeczka i zostawiala. I pieknie sie nauczyli, nie bylo z nimi nigdy problemu. Bede robic to samo. A np jak slysze od znajomych, ze jedna wozi 2 letnie dziecko wozkiem po klatce zeby zasnelo, a druga wozi autem wokol bloku to mnie boli. Wiadomo, są rozne dzieci, ale według mnie wszystko zalezy od rodziców.

Malyprosiaczek, ja nie bede karmic piersia wiec kupię duuuzoo butelek ;p Wiec wszystko zalezy od Ciebie.

Kolezanka miala bujaczek, jej corka chetnie w nim przebywala, teraz pozyczyla nam. Rozowy, ale trudno ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Moje zdanie jest takie, że nie ma się co nastawiać. Sara odłożona do gondoli/łóżeczka spała max 5 min i wrzask. Najchętniej spała na rękach lub w chuście. Po miesiącu kupiliśmy też samobujający się leżaczek, bo inaczej nie było opcji bym poszła pod prysznic/do wc. Super sprawdzał się przy kolkach wraz z otulaczem (sajgon u nas był 18-24) później wszystko się normowało. Miałyśmy też taki zwykły leżaczek (jak fotelik), ale go zupełnie nie akceptowała, tak samo jak żadnych wibracji. Jak skończyły się problemy z nietolerancją pokarmową, wymiotami itp polubiła się z wózkiem czy łóżkiem i już mogła spać sama. Niestety przy lęku separacyjnym (8-9 m-c) skończyło się samodzielne spanie, bo przez miesiąc bym chyba żadnej nocy nie przespała, a w dzień jesteśmy same więc nie ma opcji że mama jest nieprzytomna, poźniej wysyp zębów i tak jakoś śpi z nami do dziś ;). Jeśli dziecko jest kp lepiej śpi się razem (ja odkładałam do czasu gdy zasnęłam kamiennym snem na fotelu i mogłam upuścić córkę, wtedy odpuściłam i u siebie spała 21-3(4) rano, a jak się budziła na karmienie już zostawała w łóżku. W dzień raczej odkładałam, chyba że razem potrzebowałyśmy drzemki.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 ja też uważam że wszystko zależy od rodziców i ich podejścia. ostatnio moja znajoma która w październiku urodziła powiedziała mi że ona śpi z synkiem a mąż w salonie na kanapie. szczęka mi opadła no ale nie skomentowałam tego. ja bym tak nigdy nie zrobiła. ale to moje zdanie :)

edwarda20, tanith lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    edwarda20 ja też uważam że wszystko zależy od rodziców i ich podejścia. ostatnio moja znajoma która w październiku urodziła powiedziała mi że ona śpi z synkiem a mąż w salonie na kanapie. szczęka mi opadła no ale nie skomentowałam tego. ja bym tak nigdy nie zrobiła. ale to moje zdanie :)
    Ech, nie bede komentowac.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Dziewczyny a kupujecie lezaczek-bujaczek?:-) ja przy pierwszym dziecku nie mialam a teraz tak mysle ze moze sie przydac. Sa moze mamusie,ktore moga powiedziec czy taki lezaczek jest przydatny? :-)
    U nas się sprawdził, ale... Pierwszy bujaczek dostaliśmy (taki ala fotelik) i córka go nie akceptowała. Później jak miała ok miesiąc, kupiłam o innym kształcie (kubełek) i było ok. Także ja bym się wstrzymała z zakupem do narodzin i spr co za egzemplarz się trafi. Jak będzie ugodowy, to może samo łóżeczko starczyć, a jak będzie bardziej wymagające, to można zamawiać online i sprawdzać czy akceptuje czy nie (jak nie to odsyłać, bo szkoda wyrzucać pueniądze na coś co będzie stało nieużywane)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ ‹ 505 506 507 508 509 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ