Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie mała buszuje po brzuchu jak się da. Ma dużo miejsca więc raz ją czuje z prawej, raz z lewej, a znowu innym razem albo dołem albo minimalnie nad pępkiem. Na połówkowym nie chciała się dać zbadać. Najpierw siedziała skulona z podkurczonymi nogami, a potem chowała się za moim pępkiem, potem znowu przytulała do ścian macicy i pępowiną próbowała zakryć buzie, a na koniec założyła nogi na głowę i musieliśmy dać jej spokój. Wydaje się mi dlatego że to ułożenie to aktualne jest w danej chwili. Dopóki dziecko ma dużo miejsca to pewnie co chwile jest inaczej.
darika lubi tę wiadomość
-
hej:-)
KwietniówkaZ witaj:-)
co do skurczy to też je odczuwam ale raczej jako takie nieprzyjemne napięcie bez bólu,najczęściej jak mam pełny pęcherz moczowy -
Czasem twardnieje mi brzuch, myslalam,ze to skora sie tak rozciąga, ale wyczytalam, ze to jest wlasnie objaw takiego napinania. Ale mam to bardzo rzadko, trzyma kilka minut i pozniej kilka dni spokoju. Ale wczoraj bylo usg, bylo wszystko ok, wiec chyba jest dobrze
-
Ja już od dłuższego czasu mam twardnienie brzucha. Najczęściej spina go jak chce mi się siku i zaraz po sikaniu, ale czasem też, gdy za długosiedze czy leżę w jednej pozycji. Konsultowałam to z moim ginem, bo przed ostatnią wizytą doszło też takie uczucie parcia na pochwę - na szczęście wszystko jest ok, szyjka bez zmian (od początku ciąży jest miękka niestety, ale lekarz kazał się tym nie martwić, chyba tak mam po prostu).
A powiedzcie mi, nie macie problemu z sikaniem...? Ja juz pomijając, że biegam strasznie często, to jak nie daj Boże za długo przetrzymam to potem mam ochotę umrzeć na klopieCiśnienie takie, że chce mi pęcherz rozwalić a siku leci strumieniem grubości wykałaczki X_X Badanie moczu w tym tyg wyszło mi ok, więc razcej nie ma to związku z żadnymi stanami zapalnymi, bakteriami itp.
darika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziękuję za wszystkie odpowiedzi dot. wysokości brzucha
Mi brzuch delikatnie trwardnieje tylko jak chce mi się siku lub jak mam wzdęcia.
Czasami mam lekki ból jak na miesiączka ale przy tym brzuch jest miękki. Zapomniałam powiedzieć o tym wczoraj na wizycie ale za tydzień idę na połówkowe i tam się dopytam -
mi brzuch twardnieje jak się przemęczę, np wczoraj, pół dnia w kuchni lepiłam pierogi, kupa roboty a wieczorem czułam cały brzuch napięty, ale położyłam się i przeszło.
co do ruchów to ja różnię czuję, ale najczęściej mam wrażenie że mały trzyma nogi na szyjce macicy bo tam na dole czuję jak kopie, ale kręci się bo są też kopniaki z boku albo koło pępka -
Ja właśnie dzisiaj miałam mało fajną noc bo brzuch twardawy, ale bez bólu... I już sama nie wiem czy to było wzdęcie, czy macica. Wzięłam espumisan i nospę i rano jest już ok, ale musze to monitorować. Do tego mała w nocy dawała mi solidne kopniaki, ale to akurat przyjmowałam z radością mimo, że spać nie mogłam
Miałam trochę badań zrobionych wczoraj ze względu na biegunki i morfologia się ładnie polepszyła od ostatniego razu i CRP w normie, ale za to amylaza odpowiadająca na trzustkę przekroczyła prógZobaczymy co moja internistka na to, ale wizyta we wtorek dopiero...
-
Ja moja córe czuje różnie - czasem po prawej, czasem po lewej, czasem na wysokości pępka, czasem dość nisko, czasem kopie w pęcherz. Ma dużo miejsca (jeszcze) więc się wierci i zmienia pozycje
.
Czasami w nocy mnie budzi kopniakami. Dzisiaj nad ranem była spokojna dopóki nie wstałam siusiu. Jak tylko się z powrotem położyłam to od 7 już miałam z głowy bo mnie tam bombardowała od środka, że usunąć się nie dało. Zresztą ogólnie jest dość aktywna, najczęściej uspokaja się po południu i do wieczora czasem daje i dobie znać. A wieczorem znów zaczyna swoje dzikie tańce
.
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Totoro wrote:
A powiedzcie mi, nie macie problemu z sikaniem...? Ja juz pomijając, że biegam strasznie często, to jak nie daj Boże za długo przetrzymam to potem mam ochotę umrzeć na klopieCiśnienie takie, że chce mi pęcherz rozwalić a siku leci strumieniem grubości wykałaczki X_X Badanie moczu w tym tyg wyszło mi ok, więc razcej nie ma to związku z żadnymi stanami zapalnymi, bakteriami itp.
Chciałam zacytować, nie polubić. Czasami tak mam. Czuje, że chce mi się siku, idę to toalety a tam nie ze jakiś strumień duży tylko troszkę i już. Ale też jest ok - miałam w szpitalu badanie moczu, posiew i wszystko ok. Zresztą nie czuje wtedy bolu ani nic. Może wtedy dzidziuś na pęcherz naciska?
-
Ja tez od niedawna zauwazylam twardnienie brzucha. To jest takie dziwne, jest tak jakby rozlany i nagle napięty jak pilka. Ale nie boli. Jedynie jest mi wtedy niewygodnie. To sa te skurcze przepowiadajace wiec wszystko w normie.
Na bezpiecznego malucha zapisalam sie juz ze 2 tyg temu, w Lodzi jest 24 stycznia.
-
edwarda20 wrote:
Na bezpiecznego malucha zapisalam sie juz ze 2 tyg temu, w Lodzi jest 24 stycznia.
Ja też się właśnie zapisałamedwarda20 lubi tę wiadomość
-
darika wrote:Chciałam zacytować, nie polubić
. Czasami tak mam. Czuje, że chce mi się siku, idę to toalety a tam nie ze jakiś strumień duży tylko troszkę i już. Ale też jest ok - miałam w szpitalu badanie moczu, posiew i wszystko ok. Zresztą nie czuje wtedy bolu ani nic. Może wtedy dzidziuś na pęcherz naciska?
Luizk:D pytałam o to gina, powiedział, że po prostu powiększająca się macica uciska i że to jeszcze nic, zobaczę co będzie później...ale mimo wszystko to sikanie mnie zastanawia. Generalnie mała ułożyła się ostatnio główką do dołu, może to też ma wpływ
-
Totoro wrote:Luizk:D pytałam o to gina, powiedział, że po prostu powiększająca się macica uciska i że to jeszcze nic, zobaczę co będzie później...
ale mimo wszystko to sikanie mnie zastanawia. Generalnie mała ułożyła się ostatnio główką do dołu, może to też ma wpływ
. Ja generalnie zawsze dużo siusiałam ale w ciąży to przegięcie. W II trymestrze trochę się uspokoilo do tego stopnia, że raz w nocy tylko chodzę do wc, bo w I trzy to była norma
. Zobaczymy co będzie w III
Totoro lubi tę wiadomość
-
U mnie na ostatnim USG mała też była glówką w dół. Ale teraz już dobrze wiem, że zmieniła tą pozycję od tamtego czasu już z 10 razy
Bo ciągle kopniaki napływają z innej strony
Dzieciaczki jeszcze mają dużo miejsca, więc fikołki na porządku dziennym
-
AJrin wrote:Kinga a planujesz powrocic po antybiotyku do karmienia. Ja niestety przez zapalenie nerki musialam odstawic Igusia a że przed samym zapaleniem mialam grype zoladkowa to pokarm w zaniku wiec nastapiło totalne odstawienie.
-
KwietniowkaZ wrote:Dziewczyny A jak u was ze skurczami ? Twardnieje wam nagle brzuch i boli jak na @? Co czujecie wtedy?