X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Nie wiem właśnie jak z plastrami O.o mi zalecił tylko żel fastum i apap albo paracetamol w kryzysowych momentach.
    polubilam niechcący :(

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa gratuluje synka :)

• sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie znam ale z mojego punktu widzenia plastry chyba odpadają przynajmniej ja bym nie ryzykowała bo jednak są one wygrzewające, a w ciąży nie wolno ani gorących pryszniców ani kąpieli ani termoforów na brzuch a krzyże to miejsce takie dość blisko dziecka, więc nie wiem czy wolno wygrzewać.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozmawiałam z jednym lekarzem i mówi, że jak chce to mogę wyjść na święta na własne żądanie (oczywiście, on jakby co tego nie mówił), bo on wie, że w święta leżenie tu jest bez sensu i w domu też tak mogę leżeć... ale jak coś będzie się dziać to mam od razu wracać... i teraz kurcze nie wiem co robić...

• Totoro Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda luzik :D

Aliskaa nie wiem co Ci poradzić... Kuszące wyjście na święta, tylko, żeby w razie czego nikt Ci problemów nie robił z ponownym przyjęciem... :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa czeka Cię trudna decyzja. Myślę, że żadna z nas tutaj Ci nie będzie doradzała, bo to jednak poważny i odważny wybór... Ja sama bym się pewnie biła myślami w tym przypadku. Dzisiaj byłam na kontrolce u lekarza, wszystko ok, siara leci, szyjka długa, brak obrzęków łydek. Kedyne co to niedokrwistość, ale mówił że łożysko się coś tam rozrasta i coś jeszcze i niemal wszystkim mamuśkom na tym etapiebleci hemoglobina. Będę brała Szelazo.

gannyx8dn8lwgffz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa kochana nie wiem co powiedzieć, może pogadaj z innym lekarzem zapytaj o opinię co i jak. wtedy podejmiesz decyzję. wizja świąt w szpitalu słabo, no ale dziecko najważniejsze :*

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm Apap mam w razie czego :) kuzynka naklejała plastry na bolący kręgosłup; tak jej doradził ginekolog, ale ja swojej zapomniałam zapytać :(
    Byłam tak rozkojarzona, że chciałam wyjść bez płacenia ! O matko myślałam , że się zapadnę pod ziemię :D

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • moniśka... Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa spytaj sie moze o przepustke na swieta, oczywiście pod warunkiem ze w domu bedziesz lezala. Zawsze to inaczej niz na wlasne zadanie.

• darika Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chyba nie zaryzykowała i nie wychodziła na własne żądanie, zwłaszcza jak pisałaś ciągle twardnieje brzuch i w ogóle... Ja wiem, że wizja spędzenia świat w szpitalu nie napawa optymizmem ale pomysl, że robisz to dla dziecka, że za rok będziecie i z w trójeczke w domu na święta. W razie gdyby coś się zadziało (tfu tfu, lepiej żeby nie) to jesteś na miejscu i możesz liczyć na szybka reakcje. Ale to już oczywiście Twój wybór.

Malyprosiaczek lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    https://oczekujac.pl/2012/09/fotelik-samochodowy-i-lezaczek-zdanie-rehabilitantki.html
    Jak napisałam wcześniej, jestem lekarzem, mam codzienny kontakt z fizjoterapeutami. Ja tylko, w grzecznych słowach, przytoczyłam zdanie specjalistów, ale oczywiście każdy ma prawo do własnych opinii i realizuje własny sposób na wychowanie i opiekę nad dzieckiem.
    Lekarz a lekarz to różnica. A opinie o kubełku są podzielone, połowa tak a druga inaczej.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniśka... wrote:
    Aliskaa spytaj sie moze o przepustke na swieta, oczywiście pod warunkiem ze w domu bedziesz lezala. Zawsze to inaczej niz na wlasne zadanie.
    Nie ma już czegoś takiego jak przepustka, przynamniej mi tak powiedzieli jak leżałam.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    rozmawiałam z jednym lekarzem i mówi, że jak chce to mogę wyjść na święta na własne żądanie (oczywiście, on jakby co tego nie mówił), bo on wie, że w święta leżenie tu jest bez sensu i w domu też tak mogę leżeć... ale jak coś będzie się dziać to mam od razu wracać... i teraz kurcze nie wiem co robić...
    Ja bym chyba na Twoim miejscu nie ryzykowała. Niech mąż przyjedzie z podwojnymi porcjami którychs potraw, połączcie sie z rodzicami na messengerze, złóżcie sobie nawzajem życzenia i tyle. Teraz najważniejsze jest dziecko. Przynajmniej ja bym tak zrobiła.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzis na wizycie, wyniki badań mocz ok, tsh ok , polozna sprawdzala puls malego , mial 146 :) waga od ostaniej wizyty 5 tyg temu na minusie 2,2kg. No i ogolnie na nastepna wizyte mocz, morfologia no i ta glukoza :-/

Aliskaa, acygan lubią tę wiadomość

xk81pfk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://mumme.pl/2017/11/26/10-bezsensownych-rzeczy-ktore-robilam-pierwszej-ciazy/
    100% trafione :)

Aliska ja bym nie wychodzila.

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    czytam właśnie wątek i zauważyłam, że wiele z nas ma jakieś "bolączki" a które macie różne sposoby. Jednym z nich jest Apap lub inna forma paracetamolu. Często poleca Wam go lekarz, a mój kategorycznie zabronił mi brać paracetamolu i ibuprofenu. Wiem też z doświadczenia, że no-spy też nie toleruje (wzielam raz jak bylam nastolatka i o malo nie zeszlam z tego swiata) . W zwiazku z tym pozostaja mi tylko "babcine" sposoby radzenia sobie z bolami i innymi niedogodnosciami, czyli lezenie, lezenie i jeszcze raz lezenie a na przeziebienie syrop z cebuli...;)

Jesli macie jakies inne sposoby na uczynienie zycia w ciazy latwiejszym to ja bym o nie bardzo prosila, bo ten drugi trymestr nie jest dla mnie laskawy, caly czas mi cos dolega...;( np. bol ledzwi, krocza, gula w gardle, bolesna skurcze itd...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2017, 21:23

nqtko7eswtot5kmm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Hej,
    czytam właśnie wątek i zauważyłam, że wiele z nas ma jakieś "bolączki" a które macie różne sposoby. Jednym z nich jest Apap lub inna forma paracetamolu. Często poleca Wam go lekarz, a mój kategorycznie zabronił mi brać paracetamolu i ibuprofenu. Wiem też z doświadczenia, że no-spy też nie toleruje (wzielam raz jak bylam nastolatka i o malo nie zeszlam z tego swiata) . W zwiazku z tym pozostaja mi tylko "babcine" sposoby radzenia sobie z bolami i innymi niedogodnosciami, czyli lezenie, lezenie i jeszcze raz lezenie a na przeziebienie syrop z cebuli...;)

Jesli macie jakies inne sposoby na uczynienie zycia w ciazy latwiejszym to ja bym o nie bardzo prosila, bo ten drugi trymestr nie jest dla mnie laskawy, caly czas mi cos dolega...;(

Na jednym z watkow, kobitka wysnula teorie, że apap w ciazy powoduje autyzm u dzieci. Coz... Uwazam, że to totalna bzdura. Ale tez unikam jakichkolwiek lekow. Im mniej tym lepiej.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 19 grudnia 2017, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny też dokucza mi ból krocza (dokładnie kości lonowej), który chyba najbardziej nasila się rano jak wstaje z łóżka lub po wysiłku. Czytałam że jeśli to objaw rozchodzacego się spojenia to może być klasyfikacja do cc :/ muszę zapytać o to lekarza przy następnej wizycie, ale może któraś ma jakaś wiedzę na ten temat?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2017, 00:23

• patusia90 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2017, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wy pomimo prywatnych wizyt u ginekologa miałyście skierowanie na krzywą? Mi lekarz wypisal fakt, że na zwyklej kartce ale była pieczątka miałam to schowane w teczce i nie ma... Przeszukałam całe mieszkanie i zniknęło... Zadzwonię jutro rano do przychodni czy i tak mogę przyjść :(

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2017, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Hej,

Jesli macie jakies inne sposoby na uczynienie zycia w ciazy latwiejszym to ja bym o nie bardzo prosila, bo ten drugi trymestr nie jest dla mnie laskawy, caly czas mi cos dolega...;( np. bol ledzwi, krocza, gula w gardle, bolesna skurcze itd...
    Na skurcze biorę magnez, na bóle kręgosłupa pomocna może być ciążowa joga, ćwiczenia na piłce itp, na ból lędźwi robię ciepłe okłady (zwykle poducha elektryczna idzie w ruch), na ból gardła dla mnie najlepszy imbir (plasterek świeżego co godzinę, kierować w sok w stronę bolącego miejsca). Mnie często boli kość ogonowa (trochę pomaga motanie brzucha chustą). Od połowy 2 trym (najlepiej za zgodą lekarza) można próbować herbaty z liści malin (u mnie dziadek robił ją też na przeziębienia)

Tęskniąca, Elwira.eli lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 537 538 539 540 541 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ