WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, byliśmy na gwiezdnych wojnach. Ogólnie film jest mega, ale łapały mnie skurcze w nogach i do tego tak sie objadanie naczosami, ze teraz leżę z bólem brzucha :(

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Absurd z tym fotelikiem mimo wszystko. W takim razie na wyjście będę miała kocyk, do tego fotelika haha.

Obejrzałam milion wózków dzisiaj, aż mnie łeb rozbolał :D Za dużo tego. Doszłam do wniosku, że nie ma co się wkręcać za mocno w temat, bo pewnie jak mała wyrośnie z gondoli to zaraz okaże się, że spacerówka z kompletu 2w1 jest za duża i nieporęczna i tym sposobem na (kolejną) wiosnę kupię lekką i składaną spacerówę, a wózek przez który nie śpię po nocach pójdzie na olx :P

Wnioski na dziś: Quinny jest bardzo ładny i lekki, ale ma za małe kółka do wciagania po schodach, Anex Sport jest przekozacki, ale Bebetto nie jest gorsze, a różnica cenowa jest spora. Szkoda mi wydawać sporo na wózek, bo musimy kupić auto i wykończyć mieszkanie :D Boże dopomóż!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 22:54

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o wózkach Tako?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2017, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze i absurd z tym fotelikiem ale jednak malo kto teraz wraca na piechote ze szpitala gdy np pada deszcz a maluszek ma 3dni. Warto sie rozejrzec jak to wyglada w Waszych szpitalach :-)
    Ja nie mam problemu z wozkiem bo mam po synku riko nano :P gondola u nas sie sprawdzila ale spacerowka byla straszna i od razu sie przerzucilismy na lekka spacerowke :-) tym razem bedzie pewnie to samo. Stelaz z tej gondolowej zajmowal pol bagaznika i nigdzie sie sama nie ruszalam bez meza a lekka spacerowke skladam jednym ruchem i malo miejsca zajmuje. Chociaz teraz to nam wozek juz nie jest potrzebny :-)
    Dzis chodzil u nas ksiadz po koledzie od 9rano. Do nas zawital o 21.. Synek czekal pol dnia i sie nie doczekal bo juz spal..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki, to rajstopy u nas szły w ruch dopiero w zimie. Po pierwsze wszystkie były za duże, po drugie za gorąco. Co do kombinezonu to nie był potrzebny. Gdy było mega zimno zakładałam na spacer śpiworek , a tak w wózku chusta robiła za kocyk. Raz założyłam kombinezon i było młodej za gorąco, zrobiła taka awanturę, ze biegiem wracaliśmy ze spaceru. Dla mnie kombinezon to zbędny wydatek. Lepiej kupić śpiworek do wózka/ fotelika, jeszcze w zimie będzie się z niego korzystać.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Absurd z tym fotelikiem mimo wszystko. W takim razie na wyjście będę miała kocyk, do tego fotelika haha.

Obejrzałam milion wózków dzisiaj, aż mnie łeb rozbolał :D Za dużo tego. Doszłam do wniosku, że nie ma co się wkręcać za mocno w temat, bo pewnie jak mała wyrośnie z gondoli to zaraz okaże się, że spacerówka z kompletu 2w1 jest za duża i nieporęczna i tym sposobem na (kolejną) wiosnę kupię lekką i składaną spacerówę, a wózek przez który nie śpię po nocach pójdzie na olx :P

Wnioski na dziś: Quinny jest bardzo ładny i lekki, ale ma za małe kółka do wciagania po schodach, Anex Sport jest przekozacki, ale Bebetto nie jest gorsze, a różnica cenowa jest spora. Szkoda mi wydawać sporo na wózek, bo musimy kupić auto i wykończyć mieszkanie :D Boże dopomóż!

Widzę, że nie tylko my dziś wózkach utknelismy O.o jak nie wiedziałam co wybrać tak teraz już w ogóle pojęcia nie mam......... O.o zakochałam się w jednym, ale jest ponad nasz budżet... Mutsy Evo. A stanie prawdopodobnie na baby designe i teraz albo Lupo, albo Husky albo Dotti lub na x-landerze którymś. Chyba O.o

Sassy lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, wróciłam przez święta nie było kiedy napisać. widzę że temat wózków na tapecie. my byliśmy ostatnio pooglądać w sklepie, były dwa modele adamex i bebetto. kilka różnych, ale ceny są dla nas za wysokie, zresztą uważam to za bezsensowne wydawać na wózek tyle kasy bo jest modny. ale każdy robi jak uważa i na co go stać. my zamówimy na allegro wózek, już patrzyłam, ale marki mi nic nie mówią.

jak wasze wagi po świętach? u mnie w dwa tyg + 3 kg! mam na liczniku już + 12 kg. jednak ciasta, sałatki z majonezem dały o sobie znać, chociaż z wymiarów poszło w brzuch tylko więc źle nie jest.
    zauważyłam że puchną mi nogi, wieczorem nie mam kostek, łydki bańki. jak sobie z tym radzicie?

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:

Podziwiam, że chcesz wciągać wózek po schodach. Dla mnie to było mega nieporęczne. Bałam się że córka wypadnie,a była za ciężka by ją nosić na jednej ręce. Stanęło na tym że znosiłam ją z wózkiem, do pewnego zimowego dnia, gdy było bardzo ślisko i jakoś żle chwyciłam wózek i później przez miesiąc tak bolał mnie kręgosłup, że każdy ruch sprawiał, że łzy napływały mi do oczu. Dobrze, że wtedy akurat byłam u rodziców, a młoda nauczyła się siedzieć i nie trzeba było jej tyle co wcześniej nosić. Po tej przygodzie myślę właśnie o dokupieniu wkładu do naszej lekkiej spacerówki (tylko 6kg) na wyjazdy i ewentualne wyjścia do miejsc nieprzystosowanych do wózków (czyli głównie do pl ;), bo rodzice mieszkają w małym mieście, gdzie z wózkiem swobodnie można poruszać się w 2 sklepach ((w innych regały są za blisko, o stanowisku do przewijania można tylko pomarzyć,
    tak jak o podjazdach na schody.

Oczywiście na krótkie spacery z psem itp (bez zakupów), to bezapelacyjnie najlepsza była chusta. Córka była z tych co niechętnie jeżdziła w wózku do 5 miesiąca, i jak wzięłam wózek, to i tak wracałam z dzieckiem na rękach, psem i jeszcze wózkiem

Sassy lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    A co myślicie o wózkach Tako?

Hej, Tako to producent z mojego miasta. Byłam ostatnio u nich na prezentacji. Pani polecała jednak http://junama.com - ma dużo bajerów - amortyzatory "anyszok" na przednich kółkach, fajne składanie i wiele innych ulepszeń, z tego co porównywałam z Bebetto i Quinny to chyba najwięcej. Ale nie jest najlżejszy za to - ok. 15 kg.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witajcie po świętach!

My zdecydowaliśmy, że kupujemy wózek używany - na różnych grupach można upolować niemal nówki za ułamek ceny, przekalkulowałam to wszystko i bez sensu jest dla nas wydać kilka tys na nowy wózek, tylko dlatego, żeby wyjechać nim ze sklepu.. taka gondola posłuży parę miesięcy, potem może kupimy nową spacerówkę, na drugą, taką do biegania (bo oboje biegamy) też będziemy polować z drugiej ręki, chociaż to raczej na wiosnę za rok.. No i oczywiście nowy fotelik, aby mieć pewność, że jest bezpieczny..

Do kompletowania wyprawki ubrankowej korzystam z tej listy - https://agnieszkakudela.pl/ubranka-dla-noworodka-wyprawka/ i najwyżej potem co nieco dokupimy :)

Wczoraj rozplanowaliśmy juz remont w pokoju maluszka, najpierw trzeba go jednak opróżnić z naszych i rodziców rzeczy więc spooooro do zrobienia :)

A jeśli chodzi o Gwiezdne Wojny - my byliśmy jakoś przed świętami, rzeczywiście długi strasznie, warto iść z 20 minut później, żeby jeszcze niepotrzebnie na reklamach nie siedzieć, bo tak to 3 godizny wyjęte z życia!

mjvy9vvjacooymry.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj przemyślałam i chyba zdecyduje się na Bebetto. Tak jak któraś pisała - Anex jest w sumie bardzo podobny a sporo droższy. Na pewno zainwestujemy w fotelik i bazę.
    A powiedzcie mi. Bo wiem, że fotelik trzeba przymierzyć do auta, bo nie każdy pasuje. A jak kupuje się bazę to coś zmienia (oprócz szybszego montażu fotelika oczywiście i większego bezpieczeństwa)? Czy z bazą można ten kąt sobie jakoś ustawić czy też jest tak, ze nie zawsze pasuje? Jestem w tym trochę zielona ;-). I tak na pewno będziemy mierzyć ale chciałabym mieć jakieś rozeznanie :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Ja wczoraj przemyślałam i chyba zdecyduje się na Bebetto. Tak jak któraś pisała - Anex jest w sumie bardzo podobny a sporo droższy. Na pewno zainwestujemy w fotelik i bazę.
    A powiedzcie mi. Bo wiem, że fotelik trzeba przymierzyć do auta, bo nie każdy pasuje. A jak kupuje się bazę to coś zmienia (oprócz szybszego montażu fotelika oczywiście i większego bezpieczeństwa)? Czy z bazą można ten kąt sobie jakoś ustawić czy też jest tak, ze nie zawsze pasuje? Jestem w tym trochę zielona ;-). I tak na pewno będziemy mierzyć ale chciałabym mieć jakieś rozeznanie :-).
    Baza jako tako nie zwiększa bezpieczeństwa (skraca czas montażu i zmniejsza ryzyko nieprawidłowego montażu, czasem jest pomocna przy krôtkich pasach samochodowych). To raczej sztywne połączenie, więc na dużą regulację nie ma co liczyć i najlepiej mierzyć fotelik z bazą (czy kąt jest dobry, czy oba elementy mieszczą się do auta itp), bo największy wpływ na to czy będzie pasować czy nie ma kształt kanapy. Im bardziej prosta (płaska) tym łatwiej dobrać fotelik. Do tego dochodzi kwestia schowkôw podłogowych(utrudniają prawidłowy montaż stopy (czasem można dokupić fabryczne wypełnienia do tych schowków), ułożenia zapięć od pasów (bukle crunch) itp

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • tanith Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ok, ja sie zgadzam że po porodzie raczej nikt piechota do domu nie wraca,że może być deszcz itd. Ale nie ma żadnego przepisu, że trzeba wracać samochodem do domu. Wiem, że teraz prawie każdy ma jakiś samochod, ale nie wszyscy.
    Jestem poprostu głęboko zdziwiona i zaskoczona tym co pisałyście o szpitalach, bo dla mnie to dosyc absurdalne. Przeciez to moja sprawa czy będę na siłach wrócić spacerkiem z wozkiem, czy wózkiem autobusem (ja mam szpital 2 przystanki od domu). I niby jak to sprawdzaja- pielęgniarka schodzi na parking i czeka aż przyjedzie transport z fotelikiem?
    Dobrze, że o tym wspomniałyście, ale ja osobiście jestem czymś takim zszokowana.

Sassy lubi tę wiadomość

km5sdf9hi5m1i40u.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanith wrote:
    No ok, ja sie zgadzam że po porodzie raczej nikt piechota do domu nie wraca,że może być deszcz itd. Ale nie ma żadnego przepisu, że trzeba wracać samochodem do domu. Wiem, że teraz prawie każdy ma jakiś samochod, ale nie wszyscy.
    Jestem poprostu głęboko zdziwiona i zaskoczona tym co pisałyście o szpitalach, bo dla mnie to dosyc absurdalne. Przeciez to moja sprawa czy będę na siłach wrócić spacerkiem z wozkiem, czy wózkiem autobusem (ja mam szpital 2 przystanki od domu). I niby jak to sprawdzaja- pielęgniarka schodzi na parking i czeka aż przyjedzie transport z fotelikiem?
    Dobrze, że o tym wspomniałyście, ale ja osobiście jestem czymś takim zszokowana.
    Nie, to raczej rodzic z fotelikiem wchodzi na oddział i tam wpina dziecko. U mnie wielkiego wyboru nie było. Do szpitala miałam 15 km. Powrót tylko autem/autobusem. W każdym przypadku powinien być w foteliku (ze wzg na bezpieczeństwo), a to że nie każdy autobus itp ma pasy, to już inna, przykra historia...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie tak jak Kinga pisze. W taxi czy innym transporcie fotelik musi byc. Mimo ze ja pare razy korzystalam z taxi jak synek byl maly i jechalam do lekarza to uslyszalam (przy dzwonienku po taxi od pewnej babki) ze w taxi fotelik nie jest pktrzebny! Przeciez to chodzi o bezpieczenstwo dziecka. W zyciu bym nie jechala bez fotelika.

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taxi to w końcu też pojazd więc dla mnie obowiązkiem jest mieć fotelik - dla bezpieczeństwa maluszka ;-).
    Moim zdaniem każdy ma swój rozum i i tak zrobi jak uważa.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do baz do fotelików - pewnie dla większości to oczywistość, ale info dla nowicjuszek: żeby zamontować bazę izofix trzeba mieć izofix w samochodzie (wszystkie nowe mają, ale te starsze warto sprawdzić). Warto myśleć też o następnym foteliku - czy kupimy tej samej firmy, czy będzie kompatybilny z bazą? W przeciwnym razie - nowy fotelik, nowa baza... Dla fotelików 0-13 są też bazy belted - na pasy. Mnie się podobają: nie zajmują tyle miejsca, łatwo się je demontuje, można zamontować na przednim fotelu (po wyłączeniu poduszki), choć to nie do końca zgodne z przepisami. Jednak gdy prowadzisz sama trochę wygodniej mieć dziecko obok siebie. Taka baza izofix to dość duży klocek, który blokuje znaczną część tylnej kanapy, demontaż bywa skomplikowany, ogranicza to miejsce dla dorosłych, jeśli nie wieziemy akurat dziecka - do rozważenia dla właścicieli mniejszych aut.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 10:01

Sassy lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze zaczynają mi nogi drętwieć od tego leżenia w łóżku... masakra jakaś... a jak wstanę do toalety to czuję się taka ociążała... chyba za długo już leżę ;(

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś dzwoniąc po taxi uslyszalam ze taxi to transport publiczny i fotelika nie potrzeba... Co do wynoszenia dziecka w foteliku to może to głupie porównanie ale nawet gdy bierzemy zwierzę ze schroniska to musimy mieć transporter bo nikt nam zwierzaka w ręce nie odda. Co do wózków to myślałam o używanym jednak często ludzie przeklamuja i boje się ze kupie coś co zaraz się rozpadnie. W gondoli faktycznie dziecko długo nie będzie jeździli jednak mam nadzieje ze w spacerowce tej z zestawu tak. Bo nie chce szybko zmieniać na lzejsza a co za tym idzie "delikatniejsza" :)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można kupić wózek w komisie. Ceny bywają bardzo zachęcające. Ja kupiłam zestaw Peg Perego - cena nowego ok.5000zł za 1600zl. Wózek czyściutki, po serwisie; dla mnie jak nowy - może znajdzie się kilka rysek na stelażu, ale po 1-2 podróży w bagażniku na nowym będzie tak samo. Mam paragon i gwarancję. Dodatkowy bonus :) - bardzo podoba mi się kolor; najnowsza kolekcja nie jest dla mnie tak atrakcyjna, ale to kwestia gustu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 10:37

‹‹ 559 560 561 562 563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ