WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mąż zabrał na Festiwal pizzy do Pizza Hut i objadłam się masakrycznie :D Na 19:15 wizyta u lekarza, aż się boję ile wyjdzie jak stanę na wadze ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 17:21

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Ja mam hemoroidy i mnie też nie bolą. Na szczęście nie krwawią i nie mam problemów z zaparciami. Ale moja gin i tak kazała mi aplikować maść.
    U mnie widac dokladnie miejsce w ktorym skora pękła, takze wydaje mi sie, ze to nie to

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli co do karmienia to każdy ma inną opinię...

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:
    Co do kolek przy KP ostatnio odwiedziła mnie znajoma która rodziła w Niemczech i dostała takie zalecenie żeby wykluczyć nabiał oraz np pomidory itd. W przypadku pojawienia się kolki ma dawać dziecku wodę do picia ok 15 min przed karmieniem. Póki co problem się nie pojawił a dziecko ma ok 5-6 tygodni.
    To chyba miała polską położną. Tu nie ma diety dla matki karmiącej. W szpitalu dostaje się wszystko do jedzenia. Do tego jeśli dziecko ma alergię na jakieś białko to sama eliminacja nabiału nie wystarczy (dodawane jest do wędlin, pasztetów i całej reszty w postaci protein mlecznych, serwatkowch, do tego dochodzi np laktoza (cukier mleczny który jest nawet w mrożonkach warzywnych /zanieczyszczenia produkcyjne/. Mnie najbardziej zdziwiła obecność białka krowiego w rybach... W każdym razie przy alergii trzeba czytać skład każdego produktu... Mi położna zalecała ostrożność przy jedzeniu (tzn pojawią się truskawki pierwszego dnia zjeść 2-3 szt, a nie od razu kg i obserwować dziecko itp). Obecnie do 0,5 roku who nie zaleca podawania wody/herbatek dzieciom (bez względu czy kp czy mm). Kiedyś jak dzieci piły zwykle mleko krowie lub w proszku brak wody =zaparcia. Teraz mm jest tak robione, że mie trzeba przepajać, a hetbatki mogą dodatkowo wywołać problemy z brzuchem

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Czyli co do karmienia to każdy ma inną opinię...

Wszystko wyjdzie pewnie po porodach, która z nas jaką drogę obierze ;) Ja mam koleżankę dietetyczkę, która na studiach miała mówione, że dieta matki karmiącej nie istnieje ;) Ale za to mogą występować alergie u danego dziecka na wybrane produkty i to wtedy u maluszka może coś się dziać, a nie że produkt ciężkostrawny i wzdymający. Dlatego najlepiej maleństwo obserwować i w razie problemów coś wyeliminować z menu, bo to tylko i wyłącznie zależy od danego bobasa ;) Ta dietetyczka jadła wszystko karmiąc syna i on nigdy nie miał problemów z kolkami, ani innych kłopotów trawiennych.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo chcę karmić piersią, przynajmniej przez pierwsze pół roku. Narazie wcale nie mam w planach zakupu laktatora, liczę na to że dam radę bez niego. Jeśli nagle okaże się potrzebny to po prostu dokupię. Jeśli chodzi o dietę, to zamierzam jeść wszystko co do tej pory :)

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo jak Sassy :) Pewnie zycie zweryfikuje nasze plany, ale narazie trzymam sie tego co postanowilam ;)

Sassy, Andzia123 lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dieta matki karmiącej to mit nad mitami. Mleko powstaje w gruczolach, z krwi, w której znajdują się substancje odżywcze z tego co je mama a nie gazy bo jadła kapustę czy inne ciezkostrawne rzeczy. Kolka bierze się z jeszcze nie do końca sprawnie pracującego ukladu pokarmowego dziecka. Wiadomo, że trzeba jeść zdrowo, żeby mleko było jak najbardziej wartościowe, ale nie dietowac i ograniczać się. No i wiadomo, nie można nic co wędruje do krwi jak alkohol i inne używki, leki itd.

Sassy lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Czyli dla karmiących mm też Canpol Haberman i Medela Calma są najlepsze? :)
    W instrukcji smoczka Calma jest napisane, iż nie nadaje się do mm. Nie wiem, czy próbowałyście pić same przez ten smok - ja tak :) leci naprawdę mało i trzeba się mocno przyssać (trochę łatwiej w modelu dla dzieci ze słabym odruchem ssania) - dlatego nadają się tylko do mleka kobiecego, ono jest bardziej wodniste, mieszanki są za gęste. Firma Medela ma dla mm normalne smoczki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 19:53

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    A zamierzacie stosowac diete dla mam karmiacych? Bo z tego co wiem to podobno mozna jesc wszystko... ale nie chcialabym, zeby dziecko mialo kolki

Nie istnieje coś takiego jak dieta matki karmiącej .. to mit

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    W instrukcji smoczka Calma jest napisane, iż nie nadaje się do mm. Nie wiem, czy próbowałyście pić same przez ten smok - ja tak :) leci naprawdę mało i trzeba się mocno przyssać (trochę łatwiej w modelu dla dzieci ze słabym odruchem ssania) - dlatego nadają się tylko do mleka kobiecego, ono jest bardziej wodniste, mieszanki są za gęste. Firma Medela ma dla mm normalne smoczki.
    Dzięki :) wlasnie sie rozglądam za butelkami do mm i nic zupelnie nie wiem :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kupiłam z lovi medical+ butelke właśnie coś na styl medela nie zaburzającej ssania z cyca .. ale jesli one faktycznie do mm sie nie nadaja to dokupie wrazie czego jakas inna .. przy pierwszym dziecku była susza, ale i ja nie zabiegałam jakoś o karmienie .. teraz nastawiam się tylko na karmienie piersią i od początku będę wspomagać się felmaltikierem - podobno działa cuda :)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Mała ma 1013g i wszystko jest w normie.
    Jakiś stan zapalny się przypałętał i muszę stosować Nystatynę :/ Z szyjką mimo twardnień brzuszka wszystko ok.
    Pierwszy raz u mojego lekarza było takie opóźnienie, że aż 40minut później weszłam.. Pacjentki mu się chyba skumulowały przez urlop między świętami, a sylwestrem. Tyle siedzenia, że już na krzyż nie mogę :/

acygan, Sassy, darika, Katy, Totoro, gondi, tanith, Aliskaa lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    Tych akurat nie miałam (jest cała masa innych polecanych przy kp butelek). Cała w sumie jest jedą z pierwszych. Do mnie bardziej przemawiają te szerokie (nie wiem czemu, ale bałam się że mam za duże sutki i otoczki i że taki maluszek nie będzie w stanie tak szeroko otworzyć buzi (tak, wiem głupie to było ale tak miałam ;) więc jakoś tak podświadomie wybrałam avent (cała i te inne dedykowane do kp raczej są trudno dostępne stacjonarnie i jak już musiałam kupić butelkę, to nie było czasu na zamawianie. A jak zaczęłam karmic z butelki, to zrozumiałam że to totalnie nie moja bajka (ciągle się martwiłam czy mleko już się popsuło czy nie, plus to wstawanie w nocy, szukanie podgrzewacza, który podgrzeje do tych 37 st, ale nie bardziej by mleko nie straciło ochronnych właściwości itp.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja już po wizycie. Mała ma 1013g i wszystko jest w normie.
    Jakiś stan zapalny się przypałętał i muszę stosować Nystatynę :/ Z szyjką mimo twardnień brzuszka wszystko ok.
    Pierwszy raz u mojego lekarza było takie opóźnienie, że aż 40minut później weszłam.. Pacjentki mu się chyba skumulowały przez urlop między świętami, a sylwestrem. Tyle siedzenia, że już na krzyż nie mogę :/
    Jaka duża dziewczynka! Super, że wszystko ok :-). Stanem zapalnym się nie martw, ja miałam już dwa razy i wszystko jest ok ;-).

Rany, dziewczyny, a dopiero co nasze fasolki miały po 2 czy 4 cm :-). A teraz już ponad 1kg!:-)

edwarda20, Paatka lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja, w idealnym świecie, też bym karmiła tylko bezpośrednio piersią. Wiem jednak, że dość wcześnie wrócę do pracy, przynajmniej na godziny - dlatego nastawiam się na kpi w pewnym momencie. Kupiłam laktator na 2 piersi, stanik do odciągania z "wolnymi rękami", zestaw tommee tippee express & go. Mam nadzieję, że jakoś sobie z córeczką poradzimy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 20:58

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy ja miewam takie zgagi ze chce mi sie plakac, nie moge spac po nocach pomimo zjedzenia calego listka manti i wypicia syropu gastrotus. Pomaga mi tylko spanie na lewym boku z wysoko ulozona poduszką.

Andzia ja tez mam pękające hemoroidy. Pociesze Cie ze jeszcze wielw razy bedziesz miala taka przygode :) Jak pęknie raz to będzie pękał ciągle :)

Co do diety kp. Ja jadlam wszystko- mi na porodowce podali brokuly i zupę ogorkową a mojej znajomej bigos :) Po czasie zauwazylam tylko ze jak zjem majonez albo sledzia w occie to mala sie wierci ale nie wiem czy to byl zbieg okolicznosci czy coa jej faktycznie szkodzilo dlatego odstawilam takie jedzenie :) A tak to jadlam normalnie bigos, truskawki, czekolade i wszystko na co mialam ochote :)
    Wydaje mi sie ze wiele zalezy od nastawienia naszego i naszych bliskich. Ja po CC nie mialam problemu z laktacją ale ja bylam mocno nastawiona na kp i moje otoczenie mnie wspieralo. (procz tesciowej ktora uwazala ze po pol roku dziecko powinno dostac pelnowartosciowe jedzenie bo mleko mam juz jalowe) :) Tak ją posluchałam ze karmilam 20 miesiecy a pokarmy stale wprowadzalam w 9 miesiacu :)

Halina90 lubi tę wiadomość

• Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze sie ze ja nie mam zgagi.. moze dlatego ze ja od zawsze spie na lewym boku i 2 poduszkach :D

xk81pfk.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62, wspolczuje bardzo, zgaga potrafi wymeczyc :/ Ja zawsze spalam na prawym boku, ale powoli przyzwyczajam sie do spania na lewym moze bedzie troche lepiej...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja doceniam brak zgagi i ciągle się boję ze się pojawi. W pierwszej ciąży (pierwsze 3 miesiące mogłam spac tylko na siedząco. Hemoroidy też mam. Na szczęście nie bolą i nie krwawią (pojawiły się w pierwszej ciąży, dostałam maść, której skład mi nie odpowiadał (spora ilość alkoholu). Miałam przemęczyć ziołami jak odstawię côrkę (nie zdążyłam). Oby teraz się nie pogorszyło, to będzie super.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 575 576 577 578 579 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ