WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie wziełam herbatke w kubku termicznym i kanapke, zezarłam zaraz po ostatnim pobraniu :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaczynam kompletowac rzeczy do torby do szpitala ;-). Wolę mieć wszystko naszykowane dużo wcześniej - tak w razie czego :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dzis obudził telefon z laboratorium i już nie wiem co mam myśleć bo dzwonili do mnie 1 raz... Robiłam badania pod kierunkiem cholestazy ciążowej przez swędzenie kostek. Wczoraj wyników o dziwo nie było.. a dziś telefon i pierwszy tekst jaki słysze to: proszę się nie denerwować (yhm i weź tu się człowieku nie denerwuj...) ale dzwonię bo wyszła Pani zaniżona Bilirubina całkowita we krwi co należy skonsultować z naszym lekarzem. Także zalecam zapisanie się na wizytę i proszę bez stresu (jakbym za 1 razem nie usłyszała...).
    No i oczywiście przekopałam pòł internetu, a tam tylko info, że niebezpieczna jest zawyżona bo to albo żółtaczka, albo cholestaza. O zaniżonej właściwie niewiele, tyle, że niegroźne.
    Dziś wizyta u mojego gina to dopytam go o co chodzi, no ale stres we mnie zasiali...

A co do torby do szpitala to właściwie już wszystko mam, tylko wkładki laktacyjne były wczoraj w rossmannie wyprzedane więc jeszcze to musze dokupić. I jakieś klapki gumowe pod prysznic/ do porodu bo mam tylko japonki i nie wiem na ile by mi były wygodne w szpitalu.

Butelke mam obecnie jedną z Canpola bo była z laktatorem i zamówiłam wczoraj jedną z dr Brown bo dobre opinie o nich czytałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 11:23

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś pisała o laktatorze Easy Start. To teraz w smyku jest promocja z 249 na 187,99 ;)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie muszę odkopać listę co do torby spakować i pomału chociaż to ogarnąć na w razie co.
    Lepiej torbę mieć prędzej ogarniętą co by dodatkowo sie nie stresować.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Któraś pisała o laktatorze Easy Start. To teraz w smyku jest promocja z 249 na 187,99 ;)

Ja pisałam, ale już kupiłam na allegro. Dałam 188zł już z dostawą, więc nie przepłaciłam ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja pisałam, ale już kupiłam na allegro. Dałam 188zł już z dostawą, więc nie przepłaciłam ;)
    dzisiaj wysylam mojego do smyka ;)

• Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam karmic piersia wiec na awaryjne sytuacje kupuje jakis tani reczny laktator i butelki jedna tommee tippee a druga z lovi. A jesli nie da rady to wtedy kupie lepszy elektryczny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 12:26

xk81pfk.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam zamiar karmić piersią ;) Ale laktator nie tylko potrzebny jest do odciągania pokarmu żeby móc dziecko nakarmić butelką w razie wyjścia, ale również np. do pobudzenia laktacji, czy odciągnięcia pokarmu w razie nawału.
    Ręczne mnie trochę przerażają, bo wiem, że 2 ręce przy dziecku to i tak mi będzie zapewne mało :D Więc od początku nastawiałam się na laktator elektryczny, przede wszystkim dla mojej wygody. Wybrałam więc w miarę tani, a z dobrymi opiniami i mam nadzieję, że się sprawdzi :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja też mam zamiar karmić piersią ;) Ale laktator nie tylko potrzebny jest do odciągania pokarmu żeby móc dziecko nakarmić butelką w razie wyjścia, ale również np. do pobudzenia laktacji, czy odciągnięcia pokarmu w razie nawału.
    Ręczne mnie trochę przerażają, bo wiem, że 2 ręce przy dziecku to i tak mi będzie zapewne mało :D Więc od początku nastawiałam się na laktator elektryczny, przede wszystkim dla mojej wygody. Wybrałam więc w miarę tani, a z dobrymi opiniami i mam nadzieję, że się sprawdzi :)
    Nic tak nie pobudza laktacji jak przystawianie dziecka (to mit z laktatorem, poza np przypadkiem wcześniaków, które leżą w inlubatorach podpiętych do 1000 czujników. Wtedy faktycznie laktator to zbawienie). Jeśli chcecie kp, to walczcie by podano wam dziecko do karmienia w trakcie porodu, a pôźniej zaraz po. Nie stresujcie się że mało je po porodzie (zołądek wielkości orzeszka, plus w trakcie porodu może opić się wód płodowych)

Co do czasu i wygody (moim zdaniem łatwiej miec dziecko na cycku, bo wtedy nie płacze, niż laktator na piersi i wyjące dziecko w łóżeczku ;) Choć wiem, że ponoć są dzieci, które nie wyją od rana do nocy, to jakoś mi to sobie trudno wyobrazić ;)

Kachna62, Sassy lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka pracująca w gazecie podesłała mi dzisiaj Raport imion jakie nadano w Poznaniu w roku 2017. Dodaję do pobrania w pliku jako ciekawostkę i dla zabicia nudy ;) Część imion jest naprawdę szaleńczo kreatywna :D I szczerze, to nie zazdroszczę, części z tych dzieci tej rodzicielskiej kreatywności...

https://megawrzuta.pl/download/660426a34e58a3394035ad632d194139.html

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Nic tak nie pobudza laktacji jak przystawianie dziecka (to mit z laktatorem, poza np przypadkiem wcześniaków, które leżą w inlubatorach podpiętych do 1000 czujników. Wtedy faktycznie laktator to zbawienie). Jeśli chcecie kp, to walczcie by podano wam dziecko do karmienia w trakcie porodu, a pôźniej zaraz po. Nie stresujcie się że mało je po porodzie (zołądek wielkości orzeszka, plus w trakcie porodu może opić się wód płodowych)

Co do czasu i wygody (moim zdaniem łatwiej miec dziecko na cycku, bo wtedy nie płacze, niż laktator na piersi i wyjące dziecko w łóżeczku ;) Choć wiem, że ponoć są dzieci, które nie wyją od rana do nocy, to jakoś mi to sobie trudno wyobrazić ;)

Wiadomo, że lepiej przyłożyć dziecko do piersi niż laktator :D Ale dziecko też ma swoje ograniczenia, czy może akurat spać ;) Pokarm zawsze można zamrozić, czy oddać do banku mleka, który właśnie będzie ruszał w moim mieście. Kieruję się radami mojej położnej i przykładem mojej koleżanki, która po tygodniu ręcznego miała już dosyć, bo pokarmu było pełno i nie nadążała, ręka jej odmawiała posłuszeństwa, a maluch już po prostu pokarmu nie mieścił. Ale wiadomo każda z nas jest inna, i każda będzie miała swoje doświadczenia z tym związane ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Moja koleżanka pracująca w gazecie podesłała mi dzisiaj Raport imion jakie nadano w Poznaniu w roku 2017. Dodaję do pobrania w pliku jako ciekawostkę i dla zabicia nudy ;) Część imion jest naprawdę szaleńczo kreatywna :D I szczerze, to nie zazdroszczę, części z tych dzieci tej rodzicielskiej kreatywności...

https://megawrzuta.pl/download/660426a34e58a3394035ad632d194139.html
    O matko co za imiona :D a te co po 1 dziecku ma tk juz wgl masakra :-/

xk81pfk.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są rożne dzieciaczki i nie zawsze chcą pobudzać laktacje taki był mój Igus jak nie leciało albo za mało to histeria. Miał dwa etapy buntu gdzie w ogóle pierś ble i dwa razy na szybko musiałam ściągać mleko do butli po czym wypił spokojnie z butelki. Dodam, że to były dwa epizody na 11 miesiecy był bardzo głodny a ssać nie chciał się wnerwiał, taki z niego nerwus do dziś niestety. Do tego jak był nawał też laktator się przydał bo dziecko jak nie chce ssać nie będzie.
    Naprawdę każde dziecko jest inne mam nadzieje, że teraz nie będę miała takiej walki jak z pierwszym bo naprawdę mieliśmy nie łatwą drogę.

Asiula27 lubi tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Witam w Nowym Roku :)

My również dziś przeżyliśmy glukoze a bobas po godzinie był aktywny jak nigdy :)

Jutro wizyta - jestem ciekawa przyrostu na wadze :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2018, 13:12

Aliskaa lubi tę wiadomość

• darika Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupiłam ten laktator że Smyka (jeszcze przed nowym rokiem). W październiku mam zamiar wrócić na studia więc myślę, że się przyda. A jak się nie przyda to po prostu sprzedam ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śnił mi się dzisiaj poród, to był straszny sen, pomimo że nawet nie doszło do całej akcji porodowej to i tak się wymęczyłam :/ To pierwszy taki sen, chyba za dużo ostatnio o tym myślę. Też wchodzicie już na taki etap?

Powrzucałam właśnie kilka rzeczy do koszyków i znalazłam na allegro zestaw smoczek z butelką z firmy Lovi 0-3 miesiące za niecałe 20 zł, więc wzięłam, mam nadzieję, że się sprawdzi ten smoczek, bo butelka to tylko awaryjnie żeby była.
    No i wzięłam dwa kocyki bawełniane na gemini, pieluchy kolorowe, przewijak z pokrowcem taki na łóżeczko, ochraniacz na materac do łóżeczka i chyba w tym miesiącu dla maluszka koniec zakupów :) Muszę w końcu obkupić siebie do szpitala :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Ja też kupiłam ten laktator że Smyka (jeszcze przed nowym rokiem). W październiku mam zamiar wrócić na studia więc myślę, że się przyda. A jak się nie przyda to po prostu sprzedam ;-).
    Ja wlasnie tez z mysla o dalszym kontynuowaniu studiow mysle nad laktatorem. Jeszcze zastanawiam sie czy nie dokarmiac malego mlekiem typu bebiko lub inne. Ale boje sie ze bedzie miec kolki.

• GosiaB Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    W szkole rodzenia polecano kupić dwie butelki - Canpol Haberman i Medela Calma, bo nigdy nie wiadomo czy uda nam się od razu karmić piersią, albo odwrotnie - pokarmu będzie na tyle dużo, że trzeba będzie odciągnąć itp. A te butelki nie zaburzają właśnie karmienia piersią, można je odwrócić do góry dnem, a mleko nie wycieka przez smoczek, dzięki czemu dzidzia jest zmuszana do ssania a nie leje jej się na gotowo do buźki. No i smoczki mają też odpowiednie.
    Smoczki Calma to super sprawa, ale niestety są dla niektórych dzieci za trudne. Moi bratankowie odmówili współpracy. Ja jednak do butelek Medela dokupiłam 2pak standardowych smoczków - trzeba mieć na butelce zakrętkę z dziurką i jak z Calmą nie wyjdzie, to dokarmiać standardowymi. Super sprawa to system Medela SNS - wtedy można suplementować przy karmieniu 100% naturalnym, też zakupiłam.

Totoro lubi tę wiadomość

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wlasnie zrobiłam zakupy na aptece gemini, takze dla siebie i smyka bede miala juz chyba wszystko z rzeczy aptecznych. Jeszcze wozek, przewijak, wanienka i jakiej pierdoly. Reszte mam po starszaku takze chociaz to odpadnie

‹‹ 573 574 575 576 577 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ