X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze to teraz mnie z tymi szczepionkami wprowadzilyscie w zaklopotanie... musze troche zaglebic sie w tym temacie.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro rozbawiła mnie Twoja ochrona kota :D[/QUOTE]

Tu się nie ma co śmiać, walczyłam jak lwica xD Byle ruch męża i blokada xD

Katy, tanith lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro dokładnie dlatego mój starszak nigdy nie spał z nami bo ja nie byłam w stanie oka zmrużyć w obawie, że M go przygniecie.

A co do kota moja ostatnio śpi miedzy nami no i przez nią właśnie się pochorowałam bo tak się pomiedzy nami uwaliła, że pół kołdry mi zabrała a ja się zmarznieta obudziłam z bolącym gardłem.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Totoro Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Totoro dokładnie dlatego mój starszak nigdy nie spał z nami bo ja nie byłam w stanie oka zmrużyć w obawie, że M go przygniecie.

A co do kota moja ostatnio śpi miedzy nami no i przez nią właśnie się pochorowałam bo tak się pomiedzy nami uwaliła, że pół kołdry mi zabrała a ja się zmarznieta obudziłam z bolącym gardłem.

Dlatego ja sobie nie wyobrażam spać z dzieckiem, chyba w ogóle oka bym nie przymknęła :O
    Dziś w ogóle naszla mnie myśl, że jak będę w szpitalu już z dzidzią to chyba umrę ze strachu, że usnę w nocy przy karmieniu :(

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga

Obecnie sa obowiazkowe szczepienia w Niemczech.
    Niezbedne do przyjecia do szkoly dziecka.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dlatego ja sobie nie wyobrażam spać z dzieckiem, chyba w ogóle oka bym nie przymknęła :O
    Dziś w ogóle naszla mnie myśl, że jak będę w szpitalu już z dzidzią to chyba umrę ze strachu, że usnę w nocy przy karmieniu :(
    Dziewczyny jak chcecie spać z dzieckiem, to dziecko śpi z brzegu przy matce. Nigdy w środku. Ja zawsze kładłam ją wyżej w śpiworku (odpadał problem dzielenia się kołdrą no i ryzyka, że przykryje ją swoją kołdrą, bo nie mamę zwyczaju naciągać swojej kołdry na głowę. Co do karmień, to na śpiocha przywykłam dopiero jak skończyła pół roku. Wcześniej karmienie w pozycji leżącej było dla mnie niewygodne. Do tego przed karmieniem i tak była zmiana pieluchy, więc i tak się wybudzałam.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    kinga

Obecnie sa obowiazkowe szczepienia w Niemczech.
    Niezbedne do przyjecia do szkoly dziecka.

Niie są. Obowiązkowa jest tylko pogadanka o szczepieniach przed żłobkiem/przedszkolem. Co do szkoły jest obowiązek szkolny. Nie mogą nie przyjąć dziecka do szkoły. W niektórych landach obowiązkowe są bilanse (tzw U) i to na tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 16:36

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepie na wszystko, zgodnie z obowiązującym kalendarzem :) Zgadzam sie na wszystko co zaproponuja lekarze i polozne na porodowce bo oni maja wieksza wiedze niz ja w tym zakresie :)

Tak jak mowi Kinga - dziecko spi od strony mamy a nie w srodku :)

Mirabelcia lubi tę wiadomość

• darika Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie. Nasza "Kruszynka" waży już... Uwaga! 1200 g :-D Nie wiem po kim ona taka wielka :-P. Siedzi sobie z wyprostowanymi i rozkraczonymi nogami (bezwstydna! :-P). Mamy nadzieję, że jeszcze się obkreci. Z pomiarów nadal wychodzi starsza o tydzień. Przepływy w normie, ilość wód też (ostatnio było trochę za dużo). Wszystko jest w jak najlepszym porządku, jednak na ostatnim badaniu moczu wyszły śladowe ilości białka. Dostałam zalecenie, żeby mierzyć ciśnienie 3 razy dziennie oraz powtórzyć badanie moczu i na razie się tym nie martwić. Odstawiamy luteine bo twardnień brak, szyjka dluga i zamknięta. Wizyta za dwa tygodnie. No i dostaliśmy pozwolenie na wyjazd w góry :-D Więc za dwa tygodnie, w niedzielę wyjeżdżamy :-).

Paatka, Andzia123, Mirabelcia, Tęskniąca, Agusia_pia, Totoro, Katy, Kinga., acygan, Sassy, tanith, jasmina6, Aliskaa lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika super, że wszystko ok i że dostałaś pozwolenie na ten wyjazd w góry, bo z tego co pamiętam to Ci zależało :)

Tak z dodatkowych info - w biedronce są klapki sportowe za 9,99zł - pod prysznic do szpitala idealne :D

darika lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    darika super, że wszystko ok i że dostałaś pozwolenie na ten wyjazd w góry, bo z tego co pamiętam to Ci zależało :)

Tak z dodatkowych info - w biedronce są klapki sportowe za 9,99zł - pod prysznic do szpitala idealne :D
    Oj bardzo zależało :-).

Ja już kupiłam te klapki :-D

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Nam w szkole rodzenia też położna odradzała tego typu koszule, włąsnie ze względu na to, że nie są oddychające. I właśnie polecała t-shirt, najlepiej jakiś za duży, męża, taki, żeby tyłek przykrywał i nie było szkoda walnąć go potem w kosz;D

Ja generalnie chciałabym się na jakiś lumpeksik wybrać i kupić koszulę nocną byle jaką tylko rozpinaną.
    Ja w pracy czasami zakładam takie flizelinowe fartuchy - naprawdę nie polecam do porodu. Człowiek czuje się jak w ceratowym kokonie. Ja, jak wcześniej napisałam, za 19zł zakupiłam na allegro koszulę rozpinaną z przodu do karmienia. Za ok. 2o zł krawcowa przetnie mi ją z tyłu i założy napki. Rozcięcie z przodu - do kangurowania, z tylu do znieczulenia i ktg. Jak się da uprać - super, jak nie, bez żalu wyrzucę. Z dwojga złego lepsze szpitalne płócienne koszulki - to przynajmniej przewiewne, flizelina to nic dobrego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 18:54

• Totoro Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    Ja w pracy czasami zakładam takie flizelinowe fartuchy - naprawdę nie polecam do porodu. Człowiek czuje się jak w ceratowym kokonie. Ja, jak wcześniej napisałam, za 19zł zakupiłam na allegro koszulę rozpinaną z przodu do karmienia. Za ok. 2o zł krawcowa przetnie mi ją z tyłu i założy napki. Rozcięcie z przodu - do kangurowania, z tylu do znieczulenia i ktg. Jak się da uprać - super, jak nie, bez żalu wyrzucę. Z dwojga złego lepsze szpitalne płócienne koszulki - to przynajmniej przewiewne, flizelina to nic dobrego.

Ja znieczulenia nie dostanę, więc ten "problem" mi odpada...;/ Dlatego po prostu jakąś rozpinaną kupię:)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na allegro tanie sa koszule rozpinane do do karmienia wiec nie bedzie zal wyrzucic w razie co :D

Totoro, MaGo lubią tę wiadomość

xk81pfk.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po wizycie, choc u nas troche mniej optymistycznie. Z corka ogolnie wszystko w porzadku, wazy 750g, serduszko ladnie bije,siedzi z glowa wysoko, nogami kopie na dole :) szyjka 34mm.
    Ale twardnienia i bole jak miesiaczkowe nie wroza nic dobrego, dostalam scopolan i mam zobaczyc czy bedzie poprawa,jesli bedzie sie to zdarzało systematycznie, mam dzwonic do mojej dr. Do tego infekcja jakas sie przyplatala, dostalam globulki.
    No i co do mojego ataku niedzielnego, mojej lekarz wyglada to na wyrostek i jesli jeszcze cos podobnego sie powtorzy mam jechac do szpitala,dala mi namiar na dwa w Warszawie,gdzie w takim przypadku sie mna zajma. Bol jest ogolnie caly czas, ale duzo mniejszy niz w niedziele. No i powiedziala, ze wyrostek w ciazy to bardzo czesta przypadlosc, ale czesto tez sie konczy przedwczesnym porodem.

A co do tych twrdnien i boli miesiaczkowych lekarz powiedziala zeby nie lekcewazyc, bo teraz nic sie nie dzieje, a za tydzien moge urodzic.

Aliskaa lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Ja tez po wizycie, choc u nas troche mniej optymistycznie. Z corka ogolnie wszystko w porzadku, wazy 750g, serduszko ladnie bije,siedzi z glowa wysoko, nogami kopie na dole :) szyjka 34mm.
    Ale twardnienia i bole jak miesiaczkowe nie wroza nic dobrego, dostalam scopolan i mam zobaczyc czy bedzie poprawa,jesli bedzie sie to zdarzało systematycznie, mam dzwonic do mojej dr. Do tego infekcja jakas sie przyplatala, dostalam globulki.
    No i co do mojego ataku niedzielnego, mojej lekarz wyglada to na wyrostek i jesli jeszcze cos podobnego sie powtorzy mam jechac do szpitala,dala mi namiar na dwa w Warszawie,gdzie w takim przypadku sie mna zajma. Bol jest ogolnie caly czas, ale duzo mniejszy niz w niedziele. No i powiedziala, ze wyrostek w ciazy to bardzo czesta przypadlosc, ale czesto tez sie konczy przedwczesnym porodem.

A co do tych twrdnien i boli miesiaczkowych lekarz powiedziala zeby nie lekcewazyc, bo teraz nic sie nie dzieje, a za tydzien moge urodzic.
    Oby te bóle i twardnienia faktycznie od wyrostka były. Kciuki by to nie było nic poważnego.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Oby te bóle i twardnienia faktycznie od wyrostka były. Kciuki by to nie było nic poważnego.

Tzn moze haotycznie wszystko napisalam, bole miesiaczkowe i twardnienia to na pewno nie od wyrostka. One jesli sa regularne moga doprowadzic do przedwczesnego porodu,trzeba tego pilnowac.
    A wyrostek to podejrzenie po ataku o ktorym pisalam w niedziele, gdzie bolalo bardzo po prawej stronie i nie bylam w stanie chodzic i nogi podnosic. A moze on doprowadzic tez do przedwczesnego porodu ze wzgledu na to, ze to jedbak operacja itd.
    W kazdym razie tak zle i tak niedobrze.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Tzn moze haotycznie wszystko napisalam, bole miesiaczkowe i twardnienia to na pewno nie od wyrostka. One jesli sa regularne moga doprowadzic do przedwczesnego porodu,trzeba tego pilnowac.
    A wyrostek to podejrzenie po ataku o ktorym pisalam w niedziele, gdzie bolalo bardzo po prawej stronie i nie bylam w stanie chodzic i nogi podnosic. A moze on doprowadzic tez do przedwczesnego porodu ze wzgledu na to, ze to jedbak operacja itd.
    W kazdym razie tak zle i tak niedobrze.

Mam nadzieje, ze to jednak nie wyrostek tylko maluch cos uciska.
    A dla pocieszenia, to znajoma, bedac w ciazy z blizniakami jednojajowymi, w 21tc miala wycinany wyrostek. Wszystko dobrze sie skonczylo, ciaza donoszona, dzieci piekne i zdrowe.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już po wizycie, Maleńka waży 840 gram, szyjka 38 mm, lekarz na IP źle zmierzył, moja gin. go zna i skomentowała "ach ta młodzież..." :)
    Co do zastrzyku z immunoglobuliny to p.doktor nic nie wiedziała, sprawdzała w bazie leków i wyskakiwało jej płatność 100 %. Wysłałam jej link od AJrin i obiecała zgłębić temat.

tanith, darika, Katy, Aliskaa lubią tę wiadomość

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:

Nieźle Cię gin nastraszył!
    Masz jakies zalecenia co do tych twardnień?

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
‹‹ 606 607 608 609 610 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ